Reklama

Reklama

Ze života lékaře u faraonova dvora... Snad žádný jiný historický román nedokázal vzbudit takový zájem o starověkou egyptskou civilizaci jako "Egypťan Sinuhet" z pera finského spisovatele Miky Waltariho. Poprvé byl publikován v roce 1945 a už o devět let později vznikla velkolepá hollywoodská adaptace v režii Michaela Curtize (Casablanca, Mildred Piercová, Bílé Vánoce). Výpravný historický epos přináší příběh slavného egyptského lékaře Sinuheta, který na sklonku života dožívá ve vyhnanství u břehů Rudého moře a sepisuje své pozoruhodné paměti. V jeho životním osudu se věrně zrcadlí bouřlivé dějiny a sláva starověkého Egypta, které dodnes vzbuzují pozornost. Sinuhetův příběh začíná i končí stejně – o samotě. Připlouvá po hladině Nilu jako nechtěné dítě v malé lodičce spletené z rákosí a svázané ptačími uzly. Vyrůstá v domě svých pěstounů, kteří ho vylovili z řeky. Nevlastní otec se živí jako lékař chudých a navíc ovládá prastaré lékařské umění otevírání lebek. V mládí proto Sinuhet nastoupí do školy života, aby se stal po jeho vzoru lékařem. Přísahá, že bude věrně sloužit chudým, ale díky mimořádným znalostem se stane rodinným lékařem nového faraona. Zásadní životní zlom nastává ve chvílí, kdy se Sinuhet setkává s krásnou Nefer. Kvůli vidině veškeré dokonalosti lásky neváhá obětovat svou čest, veškerý majetek a dokonce i zdravý rozum. Za svou zaslepenost ale zaplatí příliš vysokou cenu a čeká ho dlouhá cesta za nalezením milosti ve svém srdci. (Česká televize)

(více)

Recenze (87)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Vyborne filmove spracovane staroegyptskeho Egyptana Sinuheta. Kulisy su staroegyptske a genialne, dialogy mimoriadne kvalitne -fakt, tak perfektne rozhovory som uz dlho nepocul. Tematicky Egyptan Sinuhet uzsko suvisi s vladou Amrnhotepa IV /1353 - 1335 pred Kristom/ a faraonmi Ajem a Haremhabom - vsetci faraoni boli z 18. dynastie . Jean Simmons ako merit bola vyborna, roly Baketamon sa bravurne zhostila Gene Tierney. Achnatona /Amenhotep IV/ si zahral Michael Wilding - asi aj jeho najslavnejsia rola. Achnaton bol nebezpecny blazon a sialenec, Wildingovo sialenstvo bolo zahrane fakt na urovni. No a samotny Egyptan Sinuhet bol zahrany Edmundom Purdomom. Fakt vynimocny, a u nas hodne neznamy film. Legendarna Kleopatra z roku 1963 vsak bola o cosi vyssie, chybala mi tu scena ako z Kleopatry, povedzem prichod do Rima. Keby tu take nieco dali, dam aj plnu palbu . 89 % ()

Brtniik 

všechny recenze uživatele

Pravda, film je starší než já, ale moc mě nenadchl. Hlavně mě překvapilo jak chudák Sinuhet propadl nic moc přitažlivé profesionálce a nacpal jí úplně všechno ač o to nežádala. Samozřejmě je mi jasné, že i nyní a vlastně vždy existují ženy pro které by chlap něco takového udělal ovšem tato zato rozhodně nestála. To sklepnice byla o dost víc k pomilování. Docela mě otrávila zběsilá jízda za lvem, který prchá po cestě a budoucí náčelník generálního štábu předpokládá, že byť na útěku jen tak pro radost, či ze své podstaty, zakousne faraona a proto je potřeba ho picnout. Předpokládal jsem, že picne faraona, ale to by scénář nerozdýchal a byl by to jiný film. Prostě máklé filmařské představy, leč nyní to nebývá jiné. No nic, je to klasika a tak se na ní musíme dívat. Ovšem kniha byla o dost lepší. :-) ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Možná je ve filmu plno historických nepřesností, ale pokud k tomu přistoupíte jako k Hollywoodu padesátých let, tak musíte i tak být na výsost spokojení. Jednoznačně epická záležitost. Exteriéry, námětem, který je geniální už od románu Mika Waltariho, výbornou kamerou, ale i prostředím, které v té době nebylo ve filmech úplně běžné. Přitom jestli v té době tento film vytvořil zájem o egyptskou mytologii, tak bych řekl, že splnil účel minimálně na dvě stě dvacet procent. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Dvou a čtvrt hodinová nuda. Sice poměrně výpravná, s krásnou kamerou, působivou hudbou a povedenými kostýmy, přesto velmi dlouhý a co se týče napětí a zvratů, nezáživný epos. Jste-li obdivovateli těchto antických příběhů a tento egyptský Sinuhetův vám nesmí uniknout, připravte si k filmu žehlení nebo nějakou jinou "dočasnou vedlejší" činnost, jinak se uzíváte. Jako žánrově podobný film raději doporučím Samsona a Delilah. ()

Dinosaurier 

všechny recenze uživatele

Knižní adaptace opět selhala, ale čím to je, že si klasický Hollywood dával dřív tolik záležet na přesných historických detailech a nekrmil nás tou pseudo americkou představou jako nyní? Ty kulisy a kostýmy, dokonce i věrné kopie krétských oděvů z doby bronzové, které mohli s radostí vynechat, ale neudělali to... Nádhera. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (6)

  • Po Achnatonovi nasledoval Tutanchamon a nie Horemhab. Horemhab sa ujal vlády až po Ajem, ktorý bol nástupcom Tutanchamona. (beso74)
  • Po skončení natáčania filmu sa štúdio 20th Century Fox snažilo rýchlo získať časť nákladov rozpredaním rekvizít. Tie získal Paramount a použil ich pri výrobe snímky The Ten Commandments (1956) režírovanej Cecilom B. DeMille. (beso74)
  • Skutočný Sinuhet pôsobil na dvore faraóna Amenemheta I. a nie Achnatona. (beso74)

Reklama

Reklama