Reklama

Reklama

Match Point - Hra osudu

  • Česko Hra osudu (více)
Trailer

Obsahy(1)

Muž, který řekl 'Raději bych byl šťastný než dobrý', viděl hluboko do podstaty života. Lidé se bojí čelit faktu, jak ohromná část života závisí na štěstí. Je děsivé vědět, kolik toho je mimo naši kontrolu. V tenisu jsou momenty, kdy míček udeří do okraje sítě a na setinu vteřiny se může překulit dopředu nebo zpátky. S trochou štěstí spadne dopředu a vy vyhrajete. Nebo možná ne a vy prohrajete.

Match Point – Hra osudu je drama o společenském vzestupu mladého muže a děsivých následcích jeho ctižádosti. Hlavní hrdina se nedokáže rozhodnout mezi dvěma ženami a nenachází cestu ven. Uchýlí se tedy k extrémnímu řešení. Děj filmu zasadil režisér Woody Allen do anglické vyšší společnosti. Scarlett Johanssonová zde hraje krásnou americkou dívku, která vstoupí mezi Jonathana Rhys Meyerse a jeho ženu Emily Mortimerovou. Matthew Goode je Emilyn bohatý bratr, který tuto zápletku odstartuje. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (902)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Když si hlavní "hrdina" filmu Woodyho Allena (vrcholně nesympatický Jonathan Rhys Meyers) čte Zločin a trest od Dostojevského, nijak zvlášť dobře to s ním dopadnout nemůže... Nebo snad ano? Match Point je vynikající podívaná. Vůbec totiž nevadí, že se během první hodiny nestane téměř nic, co by divák nečekal, protože to, co se děje dál a zejména na konci, vše bohatě vynahradí. Musím ovšem nesouhlasit s názory, že ve filmu není humor. Je. Skrsnaskrz černý, ale je tam. ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Je neuvěřitelné, jak si tady Woody Allen s divákem pohrává. Pořád jsem nevěděla, co z filmu vlastně nakonec vyleze. První polovinu se totiž jedná o klasický milostný trojúhelník, kde se nevyskytuje nic originálního, jenže je to tak skvělé natočené, že si režisér udržel mou pozornost po celou dobu a čekala jsem, k čemu všechno spěje. Ovšem ten závěr by mě ani nenapadl, přepadl mě naprosto nepřipravenou a já jen zírala. Skvělá pointa. Proto dávám plný počet hodnocení, protože se jedná o film, který je celou dobu o dva kroky před divákem a já miluji filmy, které mě dokážou svým vyvrcholením naprosto odzbrojit. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Woody Allen poprvé tak trochu jinak, ale rozhodně ne hůř. Spíše bych řekl, že mu tato změna prospěla a celý film režíruje s pevnou rukou. Má to dobrý příběh, výborné obsazení, skvěle zvolenou hudbu a to zasazení do Londýna tomu taky hodně přidalo. To zakončení mi možná ze začátku přišlo trochu divné, ale nakonec mi sedlo. Prostě spokojenost. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Jonathan Rhys Meyers oproti M:I-III tento krát dostal oveľa väčšiu hereckú príležitosť a naplno to využil a presvedčil že vie hrať. V jeho postave je niečo tajomné, čo sa odzrkadlí v konečnom vývoji filmu. Scarlett Johansson je čím ďalej tým príťažlivejšia a dobrá herečka (nedávno ju aj vyhlásili za naj sexy ženu sveta). Pokojne plynúci film o manželskom trojuholníku tak v závere nadobudne zaujímavého zvratu, ktorý hovorí o tom, že nikdy nevieš kto je tvojím susedom až kým sa nedostane do krízy. Na príťažlivých tichých chlapcov treba dávať extrémny pozor, hlavne keď zahýbajú svojej manželke z vysokých kruhov. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Že je Woody Allen také mistrem napětí, jsem do roku 2008 absolutně netušil. Co začíná zamilovaně, nemusí vždy skončit štěstíčkem. Meyersovi už v pekle přihřívají kotlík. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Vybaven na Match Point jen kolou & rumem v poměru 1:1 a teplýma ponožkama, usedám na Boží hod před obrazovku. Až později mi docvaklo, že bych ke sledování spíše potřeboval jezdecké sedlo a bičík, ale když film byl tak nádherně rozjetej, tak bych přece jako blbec neodešel. No ne?__ Na Match Pointu mě doslova dostala ta jeho arogance. Zní to blbě, vím, ale postavy se chovali tak snobsky a zároveň lidsky, že mi tentokráte společnost buržoazních "prevítů" nevadila. Co víc, mě snad dělala i dobře. Meyers v roli hocha, který se dostane od pinkání do vyšších vrstev, prostě čaruje v každém záběru. Naopak kuřačka Scarlett dodává snímku na dráždivosti a sexuchtivosti (jasně, že je to stejný, ale...). Ovšem je-li něco, co překračuje zmiňované ďábly, tak je to scénář. Woody je pracant, ale tady si fakt máknul. Rozhovory o Dostojovském, tenise, opeře, politice...ten chlap má brutální rozhled. Všechno ví, všechno zná, ale na rozdíl od Bédi Trávnička, jemu to žrát budete i s navijákem... Bomba a čistých 95% - 3% za to, že Woodymu závidím jeho inteligenci (ha ha..) ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

86% - Úplně jiný Allen, než jak ho známe. Žádný New York a jazz, ale Londýn a opera. Jakoby s touto změnou přišla i změna osobitého stylu. Nikdy jsem od Woodyho neviděl tak vážný film s tak výborně vypracovanou pointou. Zajímavý byl zejména vývoj divákova vztahu k hlavnímu hrdinovi a jeho počínání. Fascinující... ()

Happykubas 

všechny recenze uživatele

Jak si s námi osud může zahrávat? Tady je jeden z možných a zároveň otřesných způsobů. Film oplývající velkou věrohodností a spontánností. Drama dramat. Sakra ta Scarlett je fakt kobra... ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Nevím, kde se vzaly ty zvěsti, že Woody Allen radikálně zvážněl a tohle bude bůhvíjaký thriller. Podle mě je to typická allenovka, a velmi dobrá. Typická allenovka znamená film, který byl natočen s nadhledem a musí se tak na něj také dívat. Jediné, co zvážnělo, je hudba, ale spojení Allen-klasika taky není úplně nové (třeba místy Hana a její sestry). Návaznost na předchozí tvorbu můžeme vidět už v základu příběhu (Zločiny a poklesky), pak třeba v odkazech na klasickou ruskou literaturu, v narážkách na snobismus atd. Ale je pravda, že Allen přišel se spoustou nového (to se dá u nového filmu přece čekat). Film se natáčel v Londýně, s mladými herci. Je příjemně svěží, mám ho spojený hlavně se zelenou barvou. Ze začátku mi některé scény připadaly trochu ponechané „hře osudu“, ale nevadilo mi to. Snad to byl záměr – taková nedbalá elegance. Zato ta výborná „thrillerová“ scéna a pak pointa filmu mě ohromily, ale musejí se brát skutečně s rezervou. Nedokážu přesně říct, na které místo bych Match Point dala v nějakém žebříčku kvality Allenových filmů, ale můžu prohlásit, že mě nadchl stejně jako třeba Manhattan. ()

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Nečekaně temné drama, které mě bohužel moc neoslovilo. Na můj vkus je snímek až moc ,chladný´, žádná z postav se mi moc nelíbila a místy jsem se skutečně nudil. Nehledě na to, že příběh plyne zbytečně pomalu a místy mi to přišlo jako prohlídka snobských interiérů. Podle mě je v tom příběhu až moc zloby a negace, čímž se mi do nálady Woody tentokrát netrefil. ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Mrazivá variácia na Hitchcocka. Allenov "Zločin a Trest". Vypulírovaná forma, scenáristická precíznosť a ladné prelínanie jednotlivých žánrov…a katarzia s veľkým K. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Pro mě rozhodně nejzajímavější Woody Allen, přestože jej zrovna dvakrát nemusím. Snadno čitelné s ukázkově dokonalým scénářem, ve kterém není rozhodně není nouze o minimálně dvě slušné překvapení. Otázka zda člověk potřebuje mít v životě štěstí je tímto filmem zodpovězena. Scarlett to tady neskutečně sluší. 80% ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Je úžasné, že tak otřepané téma, jakým je milostný trojúhelník, jde natočit nově a zajímavě. Woody Allen to dokázal. Match Point je velice dobře vystavěné drama s propracovanou zápletkou, ale nesouhlasil bych s názorem, že na rozdíl od jiných jeho filmů je to film "smrtelně vážný". Přestože je to opravdu jiný film, než na jaký jsme od newyorského neurotika zvyklí, celou dobu ten allenovský duch cítíme (a nejen z volby "intelektuálního" prostředí). Hlavně z té závěrečné půlhodinky (kterou tady někteří myslím neprávem označují za vyloženě slabou a zbytečnou) je cítit nadhled a pro Woodyho typická ironie. Zkrátka tohle je opravdu hodně povedený film a jeho autorovi tleskám. "Ve hře jsou momenty, kdy se míček dotkne vršku sítě a na zlomek sekundy může buď jít dál nebo spadnout nazpátek. S trochou štěstí jde dál a vy vyhrajete... Nebo možná ne a vy prohrajete" (4 a 1/2 *) ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Svezi, napadite, poeticke. Bezchybny scenar, dve hodiny utecou jako voda a divak si nepreje, aby mu utekla byt jedina scena. Finale celeho snimku je misty az nesnesitelne drazdive a i kdyz nekoho vysledna pointa zklame, neni vylozene spatna. A rozhodne nemuze zkazit celkovy vysoce nadprumerny dojem. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Moje "cesta" za Woodyho tvorbou pokračovala u Match Pointu. Snad prý nejlepším filmem, co za poslední léta natočil. To ještě posoduit nemůžu, ale hra osudu se mi líbila, milostný trojuhelník byl dobře obsazený a zahraný. Allen překonvertoval na drama bez jakéhokoliv vtipnu, jakékoliv hlášky a jen co to dá se snažil s každou minutou zvyšovat napětí vyšperkovaným scénářem, které vygradovalo k perfektnímu konci. Scarlett Johansson, sex symbol naší planety byla neodolatelná, v té holce prostě něco je. A zase po čase vypada úžasně a hot, né jako v "in good company". Hrála jako o život. Ale na konci už moc nezvládala hysterické záchavy žárlivosti. Jonathan Rhys Meyers byl dobrou volbou, hodně mi připomínal Raye Liottu v Mafiánech, při jeho manželských eskapádách. Jeho chladný obličej tomu dával říz, ale taktéž jak Scarlett poslední chíle moc nezvládal. _ Začalo to vášní, pokračovalo přitažlivosti a vyustílo v posledlost. ()

Gimp 

všechny recenze uživatele

Lucky son of a bitch. Film začíná v pěkně ostrém tempu, aby mě v polovině téměř u k o l é b a l a následně převálcoval finálem skutečně o nervy. Tenhle parádní kousek jsem vážně vychutnal plnými doušky, super postavy(nemyslím si že to je vyloženě trojúhelník, protože Cloe je zůstává po celou dobu v pozadí a její postava je úmyslně degradována.) Chrise a Noly dávají filmu neskutečnou šťávu. Ze začátku to vypadá jako Nebezpečné známosti, ale pak zjistíte, že tady intriky vůbec nehrají prim... Rob Roy: (tady měly být řádky kritiky) více na icq ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Woody Allen určitě překvapil. Mě spíše nepříjemně. Onen vyzdvihovaný scénář není žádný zázrak a když film dospěl k pointě, tak jsem se jen ptal: ,,A to je vše?" Bohužel ano. Snad mu další film vyjde trochu víc. Zde jsem jen čekal a čekal a čekal a čekal. ()

Související novinky

Padesát a dost: Woody Allen plánuje konec kariéry

Padesát a dost: Woody Allen plánuje konec kariéry

18.09.2022

Pro fanoušky legendárního herce, scenáristy a režiséra Woodyho Allena přichází smutná zpráva, oblíbený a oceňovaný filmař se totiž po více než sedmdesáti letech u filmu rozhodl pro odchod do důchodu,… (více)

Woody zpívá: „Barcelóóóna!“

Woody zpívá: „Barcelóóóna!“

05.07.2007

V pondělí 9. července oficiálně startuje natáčení nového filmu Woodyho Allena. Jak už se nějaký čas ví, neúnavný režisér se z deštivého Londýna, kde natočil Match Point Hru osudu a Sólokapra,… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

14.12.2005

16. února 2006 proběhne v Los Angeles 63. ročník slavnostního udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Těm letošním zřejmě bude dominovat (alespoň, co se počtu nominací… (více)

Reklama

Reklama