Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Drama natočené na základě skutečného příběhu o nejdelším mafiánském procesu v americké historii. Jack DiNorscio (Vin Diesel), obviněný z drogového překupnictví, obrátí soud vzhůru nohama, když se rozhodne obhajovat sám sebe. Zdánlivě jasný případ, tak skončí jedním z nejvíc šokujících verdiktů v soudní historii. Skutečný Jack DiNorscio během natáčení tohoto filmu zemřel, Vin Diesel se s ním ještě předtím setkal, aby porozuměl, co pro něj soudní spor skutečně znamenal a za co bojoval. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (276)

tron 

všechny recenze uživatele

Ešte pred niekoľkými rokmi som ľutoval, že favorizovanejším kandidátom na trón Kráľa akčného žánru sa stal pred Vinom Dieselom skôr Dwayne Johnson (i keď, to je diskutabilné...), ale nech si to len The Rock nechá, pretože zrejme nikdy nebude schopný a hlavne ochotný riskovať tak, ako Vin Diesel. Ten milo robí všetko preto, aby svetu ukázal, že nie je len tupý búchač. Že na to má, potvrdil v mojich očiach predovšetkým až práve úlohou mafiána, ktorého Boh opustil a Satan sa zľakol. Musím povedať, že som od takejto kombinácie žánrov nič dobré nečakal a pozrite, sladký filmový život. ()

Desperado 

všechny recenze uživatele

Musím na začiatok napísať, že najväčším mínusom tohoto inak dobrého snímku bol Vin Diesel. Do postavy jedného z najobávanejších členov podsvetia v New Jersey sa nehodil, nakoľko jeho komické výstupy a celková štylizácia do za každých okolností loajálneho a sympatického outsidera "rodiny" nebola vieryhodná. Celkovo, problematický a kontroverzný obsah filmu podľa skutočnej udalosti viac pripomenuli akýsi manifest určitej vyčlenenej spoločnosti než filmársky mnohokrát prevarenú súdnu drámu. Sidney Lumet je však šikovný a skúsený rutinér, ktorý v mnohých momentoch, keď by iný režisér prekĺzol do nezámernej paródie, dokázal balansovať na hrane absurdna a s použitím vhodných hudobných motívov obišiel jednoznačný postoj filmu k tematike. Nekritizuje a neobhajuje. Ale myslí si o tom svoje. ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Riddick se vynořil z Černočerné tmy a jako elegantní a svérázný gangster se dostal až před soud, jehož doba trvání se vepsala do Guinnesovy knihy rekordů. Proslovy Vina Diesela jsou vskutku trefné a odvážné, a z rukávu sype jednu hlášku za druhou. Role mu skvěle sedla a ve společnosti výborného scénáře se mu podařilo hrdě zvítězit:) "Seber si ten kufřík a pakuj se z mý cely", "Pošli mi účet a já si s ním vytřu prdel, bude ti to stačit?" :) ()

TomX2 

všechny recenze uživatele

Pre mňa príjemné prekvapenie. Od filmu som nečakal veľa, pozrel som si ho viacmenej len zo zvedavosti, nakoľko Lumeta považujem za skvelého režiséra, no všimol som si, že v 90. rokoch už bol znateľný prepad kvality jeho filmov a chcel som vidieť rozdiel. A áno. Ten rozdiel tam je. Vidím ho. Asi polovicu času som bol presvedčený, že tomu dám "iba" tri hviezdy. Nutno však povedať, že slabinou filmu je jeho námet, nie dialógy. Tie písal Lumet vždycky dobre a ani tu nestrácajú na sile, vlastne sú ťahúňom celého filmu. Okrem celkom vtipných hlášok tu zaznejú aj vety precítené a ľudské - také aké mám rád. A ako sa tak film blížil ku koncu, uvedomil som si, že sa mi vlastne páči. V prvej polovici som mal z neho ešte pocit, akoby nevedel uchopiť štýl a tempo, akým sa bude uberať, ale ubehlo to pomerne rýchlo a najmä v posledných asi 40 minútach som si to už vyslovene užíval, pričom za najsilnejší moment filmu považujem scénu, kedy na súde vypovedá Dieselov bratranec - vtedy som bol zasa presvedčený, že tomu napálim aj tú štvrtú hviezdu. Tá je síce slabšia, istý pokles oproti predošlým Lumetovým filmom je tu viac než evidentný, ale stále je to dobrý film. A prekvapivo aj dobre zahratý. Zďaleka najväčším prekvapením je pre mňa Vin Diesel, ktorý v tomto filme ukázal, že vie hrať a prestal som ho vďaka tomu nemať rád. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Sidney Lumet má se soudními dramaty svoje zkušenosti a leckdo vnímá tenhle kousek jako přímou návaznost na legendární 12 rozhněvaných mužů. Lumet patrně chtěl svůj film pojmout jako hold americkému soudnímu systému založenému na funkci laických porot rozhodujících o vině a nevině - podobně jako svou uznávanou klasiku. Přinejmenším pro mě ale představuje tenhle snímek pravý opak, tzn. varování před fungováním laických porot, které se velice snadno dají zmanipulovat, a advokáti ve snaze na ně zapůsobit mění soudní síň ve frašku. Necítil jsem žádné sympatie k hlavnímu hrdinovi, který, jak správně podotkl žalobce, není spolu s ostatními obviněnými ničím jiným než bezohledným zločincem a soudní verdikt považuju za výsměch pojmu spravedlnost. Navíc více než dvouhodinová stopáž je pro prostředí jediné soudní místnosti přece jen příliš. Někoho možná nadchne fakt, že oblíbený hrdina akčních filmů se dokáže taky slušně vypořádat s charakterní rolí, ale v tomhle případě jsem už dávno věděl, že Diesel hrát umí a využívat ho výhradně v blbých akčních filmech je trochu škoda. Celkový dojem: 55 %. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (8)

  • Giacomo DiNorscio zemřel 14 listopadu 2004, během natáčení filmu. (CliffLee)
  • Některé dialogy ze soudní síně zazněli i u skutečného přelíčení. (CliffLee)

Reklama

Reklama