Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Michael Clayton je "vyjednavačem" jedné z největších právnických firem v New Yorku. Tento bývalý státní zástupce má na starosti tu nejšpinavější práci ve firmě Kenner, Bach & Ledeen. Ačkoliv se již několikrát spálil a se svojí prací není spokojen, rozvod, špatná obchodní spekulace a narůstající dluh ho pevně drží připoutaného k firmě. Mezitím ve společnosti U/North závisí kariéra advokátky Karen Crowderové na urovnání multimilionového návrhu žaloby, kterou Claytonova firma vede proti nim do zdánlivě úspěšného konce. Když však prvotřídní advokát firmy Kenner Bach, Arthur Edens, sabotuje případ U/North, čelí Clayton největší výzvě své kariéry i svého života. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (556)

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Michael Clayton, nebo-li „nejsložitější“ film nominovaný za rok 2007 na Oscara, je tak trochu divný kus. Jako jeden z mála sonduje mezi právníky s vkusem a není načichlý melodramatickou ideologií zlehčování, ani neotravuje komplexem rozjuchaných advokátů (právníci v Claytonovi jsou melancholičtí a chudí...). Tony Gilroy shledal, že režiséři by mu jeho script akorát zprznili (není se čemu divit, v rukou populisty by se film značně zjednodušil), proto si svoji právničinu sestavil raději osobně. A dobře udělal. Tony nezapře povolání scénáristy a celé dvě hodiny straní statické dějovosti na úkor dynamické dějovosti. A dobře dělá. Těžko říct, jestli je Michael Clayton určen spíš k dekonstrukci, nebo k prožívání, ale v závěru zanechává v člověku ten známý - zato nevšední - vnitřní neklid, že měl do činění s čímsi... nevšedním. ()

imf 

všechny recenze uživatele

Velmi pečlivě budované drama se třemi osobnostmi v saku, jejichž duše jsou prožrané špínou a mastnotou dnešního světa. Mr. Proper už nepomůže. George Clooney, Tom Wilkinson a Tilda Swinton už dávno propadli peklu a vás bude mrazit, až je budete pozorovat. Tony Gilroy své scenáristické kořeny nezapře. V pomale rozjetém příběhu si hraje s časovými rovinami i jemnými nuancemi, aby vás v závěru umlátil argumenty. Nečekejte právnické drama s postavami, co si to rozdávají v soudní síni. Tohle je odvrácená strana moderního světa, do které by se Perry Mason neodvážil ani s pancéřovou pěstí. Chytne vás pod krkem a pomalu vás dusí. Ne každý to vydrží, ne každému to bude po chuti, ale je to zážitek, který ve vás bude ještě pár dnů zrát. A vážně to není jen kvůli hereckým velikánům, kteří se ždímou ve jménu scénáře, který se vám nebojí naznačit, že je chytřejší a lepší než vy. Na první pohled jednoduché a nenápadné, na ten druhý zatraceně promyšlené, žadonící o druhé zhlédnutí. (70%) ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

No, čekal jsem zajímavější a originálnější zápletku. Nejsem zrovna fanoušek akčních thrillerů, ale tempo Michaela Claytona bylo moc pomalé i na mě a pořádně se rozjelo až ke konci filmu. Ale abych jen nehanil, tak musím vyzdvihnout herecké výkony (Clooney byl dobrý, ale hlavní osobností snímku byl rozhodně Tom Wilkinson, a to nejen se svým monologem ze začátku filmu); btw, za co Tilda Swintonová dostala zlatou sošku, to opravdu netuším ;-). Slušný thriller, který fanouška žánru neurazí, but on the other hand, takových je v dnešní době hodně a tento nenabízí nic nového; lepší průměr. ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Želví rozjezd, pomalé vyprávění a gradační závěr. Prvně jsem neměl ponětí o co se jedná, jestli mě něco neuniklo, ale v zápětí jsem zjistil, že informace se postupně poodhalují a tak jsem se naladil na správnou notu a nechával se unášet dirigováním režiséra. Pomalé a příjemné vypravování, které nemusí všem vyhovovat, jelikož je založena na dialozích a gest herců, která nutí diváka být stále v pozoru, aby se v tom neztratil a nezabrouzdal myšlenkami jinam což u nezáživného začátku není takový problém. No, závěr je výborný a parádně načasovaný. Popravdě jsem se na tento film netěšil, čekal jsem zklamání typu Syriana, ale na závěr mohu říci, že tento film stojí za to a mohu doporučit.George Clooney byl opět úžasný a tak jsem zvědav, jak dopadnou letošní oskaři... ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Svoje úvodní komentátorské žvásty většinou věnuji hlavně filmu a nebo sobě. Tentokrát však udělám výjimku a začnu u George Clooneyho. Tenhle herec totiž roste v obrovskou osobnost. George Clooney se totiž nebojí veřejně říkat své názory, se kterýmy, pravda, ne vždy souhlasím, nicméně už jen evidentní snaha "bít na poplach" či ze své pozice "superstar" pokusy bolesti světa léčit, je mě stokrát milejší, než pozice českýho zaprdlíka který dřepí doma na gauči se světáckým výrokem "On se chce jen zviditelnit." Možná i toto může být jeden z důvodů proč George Clooneyho nacházíme ve stále zajímavějších filmových projektech / Syriana, Dobrou noc a hodně štěstí /. Michael Clyton rozhodně patří také mezi filmy, které se s tím neserou. První část příběhu mě sice přišla trošičku nepřehlednější, opravdu doporučuji velmi pozorně číst titulky a sledovat jednotlivé postavy, jinak můžete splakat nad výdělkem a nepomůže k tomu pak ani druhá část, která je vynikajcí a ještě obsahově skvěle doladí události, slova a jednání postav z první části filmu. Nedělám si o dnešním světě a úctě lidí k životu druhého člověka příliš velké iluze, ale při sledování vraždy v tomhle filmu jsme měl skutečně pocit, že se nekoukám na vraždu, ale vlastně na precizní samozřejmou pracovní činnost. Vyjádřit se k jednotlivým filmářským stránkám snímku by znamenalo do nekonečna opakavaní slov "chválím, skvělé či vynikající." Tony Gilroy v oboru režie nemohl začít lépe a George Clooney zahrál tak mimořádně, že rád věnuji začátek i konec svého komentáře právě jemu. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (13)

  • Během natáčení tohoto svého režijního debutu se Tony Gilroy navrátil do míst kde vyrůstal - Orange Country v New Yorku. Pro natáčení tak využil mnoho lokací v bezprostředním okolí této lokace, kde to dobře zná (ve filmu se tedy objevuje např. jeho škola, viadukt, letiště, atd.). (DaViD´82)
  • Michael Clayton (George Clooney) nosí hodinky značky Jaeger-LeCoultre Master Hometime. (dyfur)
  • Všechny scény mezi Michaelem Claytonem a jeho přítelkyní (Jennifer Ehle) byly z finálního sestřihu vystřiženy. Měly by se tak objevit až na DVD edici. (DaViD´82)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Čtvrtý Bourne v péči Tonyho Gilroye

Čtvrtý Bourne v péči Tonyho Gilroye

08.10.2010

„Nic nového pod sluncem,“ řeknou si ti z vás, kteří vědí, že scenárista Tony Gilroy (foto) spolupracoval na všech třech předchozích filmech o Jasonu Bourneovi a už od června píše čtyřku nazvanou The… (více)

Návrat Dr. Ryana a Dr. Jonese

Návrat Dr. Ryana a Dr. Jonese

08.07.2009

Dvě postavy, které proslavil Harrison Ford (pravda, Jacka Ryana si ještě před ním zahrál Alec Baldwin, ale svou pravou tvář získal agent až s Fordem), se pravděpodobně vrátí na plátna kin. Klepy o… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama