Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tři sta let po škole! Tak zněl ortel vynesený před mnoha a mnoha lety nad Saxánou, studentkou čarodějnické školy v Říši pohádek, která utekla do světa lidí za svou první láskou Honzou Bláhou. Saxána nyní žije normálním životem v krásné rodinné vile se svým manželem Janem, dcerkou Saxánkou, bláznivou tetou Irmou a strýcem Evženem. Na co ale úplně zapomněla, je půda skrývající tajemství o jejím předešlém čarodějnickém životě. Právě toto maminčino tajemství náhodou objeví dcerka Saxánka, která se nenadálou souhrou okolností a své zvědavosti ocitne v kouzelné Říši pohádek plné trpaslíků, rarachů, draků, bazilišků, šotků a morkolabů. Na malou holčičku čekají neuvěřitelná dobrodružství neznámého světa, který se právě ocitl na pokraji zkázy. Odvážná Saxánka za pomoci svých nových pohádkových kamarádů rozplétá zamotaný svět pohádek, který se zlými silami snaží ovládnout komiksový gangster Crashman. Žákyni 2.B čeká nelehký úkol, jak se vypořádat se všemi nástrahami podzemní říše, přelstít komiksového gangstera a dostat se zpátky domů k mamince. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (656)

Fr odpad!

všechny recenze uživatele

HETERE XABERE BAX!..... /// No a pak se začnou dít neskutečný věci! (bohužel,… věřte mi) První, co udeří do rypáku je humor. Teda ta trapárna. A pak to ostatní, všechno podivně nepřirozený. Herci, dialogy, příběh. Scénář není horší než (třeba) ten k Bastardům. Dvojce. (hmm, fakt dobrý!…) Přehlídka důchodců, vzpomínky na Arabelu, Saxanu a Jessii. Což je na tom asi to nejhorší. Omlouvám se Kukymu a Svěrákovi, že jsem jim tenkrát dal ,,jen“ 4*. Tohle je neskutečná (do teď nechápu, proč??? (…cokoliv)) studiovka na pozdní nedělní hodinu (viděl bych to tak na 3 a půl hodiny po půlnoci…) pro děti od 2 do 5ti let. Proto - mohu – li doporučit - radši to dětem ani nepouštějte. Místo toho jim dejte pořádnej vejprask (beztak si ho zasloužej a užijou si ho rozhodně víc…). /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Nevím, že Naďa Konvalinková potřebuje zhubnout. 2.) Chtěl bych poznat absolutní dno filmu pro děti. /// PŘÍBĚH ** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

Enšpígl odpad!

všechny recenze uživatele

Mně je fakt do breku. Za to jak tvůrci naložili se Saxanou mám chuť je poslat na Guantanamo protože tohle není zločin, to je přímo teroristickej útok na ducha českých pohádek ! Kurva,vždyť my jsme byli za komoušů pohádková supervelmoc, tak co se stalo ? Já ty strašidelný důvody proč dávám odpad ani nechci rozepisovat, protože mě to fakt sere a mrzí mě to vůči někomu koho si važím a tím někým je Vašek Vorliček, ale jinak to nejde, i kdybych s ladností ruské baletky přešel ten příběh a zbytečně a trapně animovaný postavy, tak se nepřenesu přes ten veletrh vykradených filmů, který mě Saxana 2 servírovala po celých 90 minut. Tohle vás není důstojný pane Vorlíčku a jestli vás do toho tlačili sponzoři měl jste je poslat do hajzlu, protože tohle fakt zabolelo. ()

Reklama

Pepinec odpad!

všechny recenze uživatele

Tady si asi někdo usmyslel, že když už jsme jednou na pouti, musíme toho stůj co stůj vymést co nejvíc. Takže z houpaček šup na labutě, z labutí hurá do strašidelného hradu, po něm hrrr na řetízkáč, nezapomenout na autodrom, twister, rychle prolétnout střelnicí a přes horskou dráhu to dotáhnout až na přehupovačky. Jo, tak já tedy pěkně děkuju; blbě mi bylo už na labutích, z řetězáku mě sundavali v mrákotách, twister si pamatuju jen z vyprávění a na přehupovačkách už jsem to vážně nevydržel, a chudáka plyšového Harryho Pottera vystřeleného na střelnici jsem náruživě poblil. Jestli si takhle někdo představuje pohádku, měl by míň chodit na kolotoče a víc do lesa na čerstvý vzduch. ()

Morholt odpad!

všechny recenze uživatele

Vorlíček zpatlal dohromady své pohádkové legendy, přidal něco z Jessie a ke své škodě si začal hrát s digitálními efekty, které byly přinejmenším příšerné. Já myslím, že starý pán už by se měl na filmování vykašlat, protože pokud by pokračoval v nastaveném kurzu, mohlo by se zapomenout, jaké úžasné věci točil. ()

Spinosaurus 

všechny recenze uživatele

Šel jsem na film s čistou hlavou, naprosto neposkvrněn zdejším diletantským hodnocením. Od Vorlíčkovy tvorby vždy očekávám jen to nejlepší a musím říct, že ani tento film mě nezklamal, ba naopak, mě dokonce mile překvapil. Hlavním atributem filmu je bezesporu animace. Musím říct, že společná práce všech špičkových animátorů z celého světa přinesla své ovoce. Nejlépe se tato dřina pozná na životnosti ústředních postav. JInými slovy, měl jsem co dělat, abych si počítačového kamaráda malé Saxanky nespletl s živým hercem. Dalším vrcholem filmu je otočení vlaku ve vzduchu. Efekty tohoto typu se sice už pravidelně vyskytují v mnoha hollywoodských filmech (Harry Potter), ale v tuzemském filmovém prostředí se jedná o skoro šokující záběr. Moje nejoblíbenější animovaná postava je jinak roztomilý chlupáček. Jak jsem ho viděl poprvé, hned mi bylo jasný, že tahle postavička mě bude bavit. A taky že bavila, navíc se postarala o asi nejvtipnější scénu v celém filmu, když jí zločinec Crashman.....ale ne, nebudu vyzrazovat vtip. V tomto filmu vystupuje doslova soumrak hereckých hvězd. Zatímco herecký pár Černocká + Hrušinský se dokonale ujali svých rolí rodičů, zbylí herci na nás doslova spustí kanonádu geniálního humoru. Ještě jsem nezažil, aby se tolikrát za sebou smálo kino a nijak nebudu tajit, že jsem byl jedním z nich. Nejvtipnější je asi scéna z blázince. Ono to tady už sice bylo dvakrát, ale sám Vorlíček ví, že tahle scéna funguje i na potřetí. Největším překvapením je však pro mě malá Helena Nováčková, která se po právu zařadila mezi dětské herecké hvězdy typu Tomáše Holého. Zaujalo mě také přeobsazení zesnulých herců. U Josefa Somra jsem chvíli pochyboval, zda ví, koho hraje, ale jakmile vytasil všechny čtyři ruce, bylo mi jasné, že on tu postavu nejen hraje, ale že jí i žije! Příjemným překvapením pro mě byl i čaroděj Vigo, který KONEČNĚ neměl toho odpornýho netopýra na hlavě. To mi přišlo trochu morbidní už v prvních dvouch Arabelách, ale tady konečně i sám Vorlíček uznal, že to té postavě jen škodí. Uršula Kluková pro mě ale žádné překvapení nebylo. Musím říct, že už když jsem se koukal na Dívku na koštěti, tak jsem si říkal:"Sakra, tu čarodejnici by mohla hrát Uršula Kluková!" A nakonec jí opravdu hraje! Nakonec přejdu k tomu nejlepšímu a to je záporák Crashman v podání Jarommíra Dulavy. Ten ztvárnil bezesporu výjimečně démonického padoucha, který může zdatně konkurovat Jokerovi z Temného rytíře. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (26)

  • „My jsme s Macourkem nezamýšleli film, který měl divácký úspěch, prodlužovat nebo v něm pokračovat. Prostě se objevil někdo, kdo se na nás obrátil, jestli bychom nevytvořili pokračování Saxány. My jsme pak po debatách s Macourkem ten nápad akceptovali. Celkem nebylo nesnadné si představit, že se o 20 let později ve světě lidí Saxána nejen provdala, ale pořídila si i dcerušku. Když už z toho byla trojčlenná rodina, tedy Jan Hrušínský, Petra Černocká a devítiletá holčička (Helena Nováčková), nastínili jsme scénář, který šel přibližně ve stopách původního filmu (Dívka na koštěti, 1971). Došlo tam k malé změně, že jsme rodinu ještě rozšířili o strýce (Petr Nárožný) a tetu (Jiřina Bohdalová). Strýc je velice důstojný pán, předseda soudu, a teta je trochu střelená paní, která si hraje na spisovatelku a obtěžuje vydavatele touhou po vydání knížek, které se nazývají Králíček Fňukálek a Zajíček Hopsálek. Samozřejmě jsme měli určitou jistotu, že přibude ten nereálný svět, pohádkový, kde budeme opět těžit z jeho humoru,“ uvedl režisér a scenárista filmu Václav Vorlíček. (SONY_)
  • Na trikové části filmu pracovalo na 40 specialistů trikové výroby z celého světa (Kazachstán, Rusko, USA, Maďarsko, Argentina, Portugalsko, Slovensko a samozřejmě i Česko). (ČSFD)

Související novinky

Bronislav Poloczek (1939 - 2012)

Bronislav Poloczek (1939 - 2012)

16.03.2012

Po vleklých zdravotních problémech dnes zemřel ve věku 72 let herec Bronislav Poloczek. Pocházel sice z hornické rodiny, ale vzhledem k otcovým problémům s účastí ve 2. světové válce pod britskou… (více)

Taková normální rodinka je zpět!

Taková normální rodinka je zpět!

20.04.2007

Je už takovým nepsaným zvykem, že se úspěšné filmové tendence ze zahraničí časem dostanou i k nám. V zámoří trend nekonečných remaků a pokračování snad už dosáhl svého vrcholu, zatímco u nás se tato… (více)

Reklama

Reklama