Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tři sta let po škole! Tak zněl ortel vynesený před mnoha a mnoha lety nad Saxánou, studentkou čarodějnické školy v Říši pohádek, která utekla do světa lidí za svou první láskou Honzou Bláhou. Saxána nyní žije normálním životem v krásné rodinné vile se svým manželem Janem, dcerkou Saxánkou, bláznivou tetou Irmou a strýcem Evženem. Na co ale úplně zapomněla, je půda skrývající tajemství o jejím předešlém čarodějnickém životě. Právě toto maminčino tajemství náhodou objeví dcerka Saxánka, která se nenadálou souhrou okolností a své zvědavosti ocitne v kouzelné Říši pohádek plné trpaslíků, rarachů, draků, bazilišků, šotků a morkolabů. Na malou holčičku čekají neuvěřitelná dobrodružství neznámého světa, který se právě ocitl na pokraji zkázy. Odvážná Saxánka za pomoci svých nových pohádkových kamarádů rozplétá zamotaný svět pohádek, který se zlými silami snaží ovládnout komiksový gangster Crashman. Žákyni 2.B čeká nelehký úkol, jak se vypořádat se všemi nástrahami podzemní říše, přelstít komiksového gangstera a dostat se zpátky domů k mamince. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (656)

anais odpad!

všechny recenze uživatele

K mému překvapení je triková stránka bohužel to nejlepší, co Saxána nového tisíciletí nabízí. Kdyby se nestala chyba i v naprosto všech ostatních prvcích, které tvoří dohromady film, asi bychom nad tím mávli rukou jako nad snaživým, ale úsměvným českým pokusem o prolnutí reálu s animací. Tohle je ale selhání mnohem hlubší - příběh bez dramatického spádu, pokleslé dekorace jak z televize, laciná klávesová hudba, šílený dabing, nulový prostor pro jiné herce než Bohdalová (co třeba ten Hrušínský, nebo skutečná Saxána?) A kde je ta písnička, která by aspoň nostalgicky zachránila kdejakou scénu...? ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Tento pokus o návrat v čase i úspešnosti nielen, že nevyšiel, ten dokonca vrhá kúsok toho tieňa i na svojho kultového predchodcu. Neviem si to vysvetliť, ale pôsobí to ako slabý odvar, akási telenovela na tému Saxany, kde nefunguje vôbec nič. Nie je to o peniazoch, tie určite boli, ani o hercoch, ktorí sa snažili. Je to bez atmosféry, nič chytľavého iba všemožné postavičky bez života, ktoré odkecávajú svoje repliky. Zvlášť to nechápem z dôvodu, že to robil ten istý V. Vorlíček! , pretože výsledok pôsobí, akoby ho robil nejaký neskúsený študent. Nakoniec musím súhlasiť s vydareným výrokom užívateľa Fr...Ďeťom to nepúšťajte, miesto toho im dajte poriadny výprask. Aj tak si ho zaslúžia a užijú si ho určite viac ako film...20%. ()

Reklama

freddy 

všechny recenze uživatele

Tak pokračování dnes již legendárního českého filmu jsem se vzhledem ke zdejším reakcím docela obával, ale musím říci, že nakonec jsem se oproti všem očekáváním skvěle bavil a film mi dokázal velmi rychle utéci, aniž bych se začal nudit. Ovšem nutno dodat, že jsem film nebral jako pohádku, ale spíše jako komedii, a v tomto směru film nezklamal, jelikož jsem se smál skoro celou dobu a opravdu mě některé hlášky dokázaly skvěle pobavit, obzvláště pan Nárožný exceloval. Kdybych film bral jako pokračování Dívky na koštěti, tak bych asi tak nadšený nebyl, ale když to beru prostě jen jako samostatný film, který je více komedií než pohádkou, tak aspoň v tom průměru v mých očích tento film setrvává. Nevím, čím to je, možná jsem otrlejší než většina zdejších uživatelů, možná mám jen poněkud jiný vkus, ale fakt je, že tohle rozhodně není z mého pohledu nikterak špatný film a musím říci, že už jsem viděl řadu horších filmů, u nichž jsem už nudou nevěděl co mám dělat nebo nač myslet. Tohle není ten případ, příběh malé Saxánky jsem si užil, a tak uděluji tři hvězdy. ()

Genero odpad!

všechny recenze uživatele

Někdy stačí vyhodit z okna pětasedmdesát mega, najmout ta největší světová esa na Windows Malování ze Zimbabwe, Bhútánu a Haiti, jednoho ukrutně nesympatického fakana a otravnou stařenu v saténovém županu, abyste natočili legrandu, kterou autisté tak hrozně, hrozně moc milují! Nestor českého filmu Václav Vorlíček si tímto senilním blábolem splnil svůj letitý sen. Naopak mě se můj letitý sen, aby šel nestor českého filmu Václav Vorlíček už konečně do prdele, stále neplní! ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Je vlastně jedno, jak tohle (zlo)volné pokračování vypadalo před svou modernizací, tvůrci oprávněně cítili průser na sto honů a tak premiéru vytrvale odkládali. "Když bude Lexikon, tak to bude všechno dobrý! A když nebude, tak to bude všechno špatný." Touhle větou jako by čert vystihl celý projekt, ve kterém senilní Vorlíček vykrádá kromě Harryho Pottera mohutně i sám sebe. Nějak se mu to celé chudákovi popletlo s Arabelou. Pana Somra si moc vážím, ale když za ním přišli, měl prostě říct, že roli po Josefu Bláhovi hrát nebude. Film s hroznými efekty, totálně ubitý nevhodně použitým playbackem (natáčení zřejmě trvalo tak dlouho, až Poloczek musel být předabován Vlachem). Co dřív mistrně zahráli čeští herci (učitelka Ludmila Píchová, učitel zmenšování), teď totálně zmršilo 40 specialistů trikové výroby z celého světa. Už dlouho jsem neviděl film, který by byl tak mimo. První pohádka, ve které si postavy nadávají do debilů! ()

Galerie (35)

Zajímavosti (26)

  • 3D animace prostupuje až 60 % celého příběhu. (hippyman)
  • „My jsme s Macourkem nezamýšleli film, který měl divácký úspěch, prodlužovat nebo v něm pokračovat. Prostě se objevil někdo, kdo se na nás obrátil, jestli bychom nevytvořili pokračování Saxány. My jsme pak po debatách s Macourkem ten nápad akceptovali. Celkem nebylo nesnadné si představit, že se o 20 let později ve světě lidí Saxána nejen provdala, ale pořídila si i dcerušku. Když už z toho byla trojčlenná rodina, tedy Jan Hrušínský, Petra Černocká a devítiletá holčička (Helena Nováčková), nastínili jsme scénář, který šel přibližně ve stopách původního filmu (Dívka na koštěti, 1971). Došlo tam k malé změně, že jsme rodinu ještě rozšířili o strýce (Petr Nárožný) a tetu (Jiřina Bohdalová). Strýc je velice důstojný pán, předseda soudu, a teta je trochu střelená paní, která si hraje na spisovatelku a obtěžuje vydavatele touhou po vydání knížek, které se nazývají Králíček Fňukálek a Zajíček Hopsálek. Samozřejmě jsme měli určitou jistotu, že přibude ten nereálný svět, pohádkový, kde budeme opět těžit z jeho humoru,“ uvedl režisér a scenárista filmu Václav Vorlíček. (SONY_)
  • „Řekl bych, že realizace těch animací je velice zdařilá. Je tam řada humorných situací, takže o této pohádce můžeme hovořit také jako o komedii a to, stejně jako já, mají diváci nejraději,“ uvedl režisér a scenárista filmu Václav Vorlíček. (SONY_)

Související novinky

Bronislav Poloczek (1939 - 2012)

Bronislav Poloczek (1939 - 2012)

16.03.2012

Po vleklých zdravotních problémech dnes zemřel ve věku 72 let herec Bronislav Poloczek. Pocházel sice z hornické rodiny, ale vzhledem k otcovým problémům s účastí ve 2. světové válce pod britskou… (více)

Taková normální rodinka je zpět!

Taková normální rodinka je zpět!

20.04.2007

Je už takovým nepsaným zvykem, že se úspěšné filmové tendence ze zahraničí časem dostanou i k nám. V zámoří trend nekonečných remaků a pokračování snad už dosáhl svého vrcholu, zatímco u nás se tato… (více)

Reklama

Reklama