Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dva mladíci, synové velmi lakotných otců, se zamilovali do dívek, které oplývají krásou, ale nikoli penězi. Oktáv (V. Preiss) se tajně bez vědomí svého otce Arganta (J. Somr) oženil s krásnou, ale úplně chudou dívkou Hyacintou (K. Macháčková). A to zrovna ve chvíli, kdy měl otec v plánu oženit ho s dcerou svého známého, bohatého pana Geronta (J. Sovák). Gerontův syn Leandr (V. Postránecký), zase miluje roztomilou Zerbinettu (H. Maciuchová) a potřebuje peníze, aby ji vykoupil od cikánů, kteří ji kdysi unesli. A to je chvíle pro vychytralého sluhu Skapina, který potřebné peníze z obou otců vymámí. Za své činy ujde trestu, protože komedie má samozřejmě šťastný konec, odhalí se identita obou dívek, a oba sňatky nakonec otcové posvětí... Televizní zpracování klasické Molierovy komedie z roku 1980 poskytlo neobvyklou hereckou příležitost pro nezkrotný temperament Vladimíra Menšíka v titulní roli sluhy Skapina. (Česká televize)

(více)

Recenze (47)

Pitryx 

všechny recenze uživatele

No, budu zde jako černá ovce, ale Skapino mi přijde v jistých situacích (když se přiznává pánovi) jako prachsprostý podvodník či zloděj. Pan Menšík je sice herec, ale to co zde dělá rukama když to evidentně netřeba... Navíc je to celé děsně naivní (Moliere je Moliere, chápu)a spousta postav, které se mi pak míchají dohromady a spousty jmen k pamatování, takže jsem se ztrácel. Ano, je to spíše divadlo, nežli film, tak je třeba brát ohledy. Asi jsem spíše na slovní humor. 250920116407/6622 ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Stojí a padá s živelným výkonem Vladimíra Menšíka v titulní roli. A Molière asi musel vlastnit stroj času, jinak si nedovedu vysvětlit, jakým způsobem mohl - když v tom 17. století sepisoval stejnojmennou divadelní hru, jež komentovanému TV filmu posloužila jakožto předloha - spoiler opsat pointu Šílené smutné princezny? 70 % ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele

Koncert Vladimíra Menšíka v roli sluhy Scapina, který vždy všechno zařídí ku prospěchu svému i svých pánů. Místy nebylo mírně rozumět, ale jinak to je výtečné televizní zpracování divadelní hry, ve které se sice z počátku divák moc neorientuje, ale během hodinové zábavy se vše dá do pořádku. Hudba: Vlastimil Pinkas na motivy J.B. Lullyho ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Komedie ze 16.-18.století mám rád (např. Volpone, Impresário ze Smyrny, Mnoho povyku pro nic). Cením si je pro jejich zábavnost, zběsilé tempo vyprávění a nečekané zvraty. Tady z toho všeho najdu asi jen rychlé tempo. Přesto se skoro celou dobu nudím! Menšík se snaží, ale celou hru nezachrání. Sice nevím, kdo je na vině - autor nebo režisér (nebo kdo vlastně), ale jedno vím - Scapinovi se příště radši vyhnu. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Klasická Moliérova komedie (jedna z těch lepších) v nadměrně povedené české televizní adaptaci plné těch největších hereckých velikánů. Ačkoliv tentokrát všichni jen tak nějak přihrávali (ale pořád naplno a naprosto neuvěřitelně) ve famózní Menšíkově one man show. Je to kouzelné a povedené, je to prostě Moliére. 80%. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama