Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1951 a hollywoodský scenárista Peter Appleton dostává předvolání, aby se dostavil k výslechu před Výbor pro vyšetřování neamerické činnosti. Appleton však náhodou havaruje s autem a při nehodě ztratí paměť. Skončí v městečku, kde ho považují za pohřešovaného válečného hrdinu Lukea Trimbleho. Všichni, včetně Lukeho přítelkyně, oslavují jeho návrat, vojákův otec (oscarový vítěz Martin Landau) šťastně vítá svého "syna". Společně opraví a dají do pořádku místní kino The Majestic, ale když Appleton uvidí film, k němuž napsal scénář, paměť se mu vrátí. Nyní stojí před nelehkou volbou - zda se má navrátit k bývalému životu nebo zůstat v tom novém, který si zamiloval. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (415)

villon17 

všechny recenze uživatele

Já jsem teda na plný čáře zklamaná. Naprostá odrhovačka, která ještě skončí, tak jak skončí? Nestalo se tam absolutně nic nečekanýho, převratnýho, novýho a už vůbec ne originálního. Jednu hvězdu jsem přidala za Carreyho, kterýho ač nemám ráda, mě čim dál tim častějc přesvědčuje o svejch kvalitách, za Laurie Holden, která vypadá, že si jen odběhla od vraždění zombíků, za parádní hudbu a taky za to, že pořád naivně doufám, že takhle trapný to bylo schválně. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Tak ani na nejaky piaty pokus som tomu neprisiel na chut. Stale pokladam za zbytocnu uvodnu dvadsatminutovku a mrzi ma, ze od zaciatku vieme, ze Carrey nie je Lukom. Vdaka tomu je minimalne prvu polovicu film dost nudny pretoze neponuka nic, cim by zaujal. Teda az na tu otravnu liniu s protikomunistickym honom na carodejnice. V druhej polovici sa uz konecne zacne nieco diat aj v mestecku a cele to korunuje finale pred sudom v ktorom ma Carrey emotivny prejav. Nikdy som nevidel ziadny film od Franka Capry, ale pokial malo byt hlavnym zamerom tohto filmu vzbudzovat v divakovi lepsie vlastnosti a pôsobit pozitivne, tak sa mu to dari bohuzial iba vo finale. Vsetko co mu predchadza pôsobi, jak keby isli vsetci len na pol plynu. Najväcsi problem vidim v nudnom a nevyraznom scenari, ktory ani nedava prilezitost vyniknut hercom. V predoslych Darabontovych filmoch dokazali zaziarit herci aj v epizodnych ulohach. V tomto filme pôsobia nevyrazne aj hlavne postavy. No a naviac mam osobny problem s Carreym. Ako komika ho zboznujem, ale v dramatickych ulohach mi nikdy nesedel. Vysledok je pre mna priemerny film s emotivnym zaverom. Jednoznacne najslabsi Darabontov film. 6/10. ()

Reklama

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Simply love it. Srdcervoucí mravně pojatý snímek s bezkonkurenčním Jimem Carreym v hlavní roli. Frank Darabont není jistota kvality, ale jednou za pár let mu všecko klapne a dokáže natočit skvělé drama, které pobaví a dojme zároveň. The Majestic je právě tento skvostný případ. Ačkoli některé struktury příběhu působí až směšně uměle nebo až moc nepravděpodobně, jako celek to naopak působí velmi dobře a dává najevo, že bez tak absurních situací by ten emocionální zážitek nebyl takový...100% ()

castor 

všechny recenze uživatele

Herec drasticky pracující s mimikou a gesty se po Truman Show a Muži na Měsíci znovu vydal k dramatičtější látce. Jeho cestu od zvířecího detektiva a batmanovského Hádankáře tentokrát opečovává po Weirovi a Formanovi další velké režisérské jméno - jo jo, Frank Darabont. Výjimečná režijní osobnost, která dokáže z lecjakého námětu vytěžit maximum. Jeho Majestic (název zchátralého kina v truchlícím městě) evokuje poválečné chvíle kýčovitými momenty, tolik příznačnými pro zaoceánské snímky ilustrující pátou dekádu minulého století. Nadějný hollywoodský scénárista Peter se dere vstříc absolutní tvůrčí svobodě (ještě ale musí strpět absurdní komentáře šéfů studií), má přítelkyni a snad i onu blyštivou budoucnost. Za oceánem je ale v téhle době dosti matná, výrazně studená nálada a hlavouni nahoře občas potřebují nějakou tu oběť zmatečných ideologií. Na vlastní kůži to pocítí i sám Peter, ztrativ všechno, po čem kdy prahnul, si toho večera víc přihne a při autonehodě (mimochodem mimořádně zdařilá scéna) ztratí paměť a probere se až na opuštěné pláži kdesi u malého městečka, jehož obyvatelům záhy připomíná syna místního promítače filmů a především vojáka, kterého tu každý miloval a který kdysi dávno zmizel v zákopech nesmyslné války. Darabont nás jemnými příklepy vmete do poutavého světa přítmí promítacích sálů, kde se lidé nechávají unášet příběhy stříbrného plátna a výtečný kameraman David Tattersall (Zelená míle, Con Air) dělá vše pro to, aby tuhle na první pohled odstrašující délku přežili bez újmy. Příjemně ukázněný Jim Carrey v roli znovunalezence minimálně potěší (je moc dobře, že se ho nekomediální režiséři nebojí obsazovat), stejně jako žijící legendy Martin Landau a Hal Holbrook nebo sličná Laurie Holden. Poctivé, nedoceněné.. a asi ne pro každého!! ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Přesně ten typ filmu, o kterém nemůžu říct, že je špatný (protože prostě není), ale mě zkrátka nijak zásadně neoslovuje. Na můj vkus moc učesané, naivní, nevzrušivé, předvídatelné a... dlouhé. Přespříliš hladivé vyprávění, které je tak neškodné, až to škodí. A to, že se jedná o (údajně výbornou) poctu filmům Franka Capry, je mi celkem ukradené... Filmařská promakanost na úkor skutečného zážitku a zábavy (proto také upřednostňuji nedokonalá béčka, která si na nic nehrají, ale zato nefalšovaně baví). 60% ()

Galerie (44)

Zajímavosti (17)

  • Herecké jméno Jima Carreyho, Appleton, je také jméno města ve Wisconsinu, kde se narodil senátor Joseph McCarthy (během studené války se v americké politice stal hlavním reprezentantem amerického antikomunismu). (ČSFD)
  • Jim Carrey sa vyjadril, že je to jeho najmenej obľúbená úloha a niekoľkokrát sa zmienil ako ľutuje, že ju prijal. (F2003F)
  • Natáčelo se v kalifornském Ferndale. (Terva)

Související novinky

Do třetice (opět) všechno dobré

Do třetice (opět) všechno dobré

20.10.2006

Frank Darabont je snaživec, i když to tak na první pohled možná nevypadá. Často se totiž pohybuje ve filmovém zákulisí buď na postu producenta či scénáristy a na objektivu kamery má zatím jen tři… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno