Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film podle skutečných událostí na motivy prezidentských milostí, které udělil Václav Havel v letech 1992-2003. Václav Vingl je vesnický outsider, který ve svých 40 letech žije s maminkou pod jednou střechou. Přestože je Václav vnímán jako místní šašek, hlupák a problematický nezvladatelný kluk, my v něm (spolu s maminkou) vidíme citlivého, vnímavého dobráka s klukovskou duší a s hlavou plnou milých lumpáren. Lidé z vesnice v něm vidí jen problém. Dokonce i bratr František, který celý život soupeří s Václavem o lásku matky a otce. Tyto dva světy na sebe neustále naráží, a tak Václav lítá z jednoho průšvihu do druhého. Drama vrcholí soubojem bratrů o lásku Frantovy milenky Lídy, který končí trestným činem. Václav je uvězněn. Matčina ochrana je pryč. Stává se terčem útoků spoluvězňů i traumatických vzpomínek na otce. Pomalu umírá. Matka se rozhodne požádat prezidenta o milost. Ta je podmíněna peticí spoluobčanů. Odpustí Václavovi celá vesnice, když mu nedokáže odpustit ani vlastní bratr František? (Česká televize)

(více)

Recenze (756)

Piškotka 

všechny recenze uživatele

Nijak zvlášť mě Václav nenadchl. Jeho vnitřní svět však skýtal iracionální záhady, fixaci na matku a přání navázat kontakt se ženou. Jeho zbrklé jednání nejednou zkomplikovalo život jeho i celé vesnice. Po věčných eskapádách neustále začínal nanovo, že "všechno bude", že opraví zbořeninu, kterou s matkou obývali. Bál se totiž, že ho matka umístí do ústavu sociální péče. To se mu ani nedivím. A pokus skoncovat rivalství se svým vlastním bratrem ho dostalo za katr. Kdoví, kde je pravda, zda chtěl jeho smrt nebo jen tak postrašit, jak tvrdila jeho matka. Když by skutečně chtěl, tak by se zcela určitě trefil. Kdoví. Ivan Trojan opět neskutečně perlil, role pošuků mu sedí, zejména s ulízlou patkou. Ivane, jen tak dál. ()

blues 

všechny recenze uživatele

neco jako Otik ve Vesnicce strediskove, ale strasne tragicke... bohuzel i to je dneska mozne. tri a pul hvezdy, ale uz me nenutte se na to kdy divat znova... ()

jasiska 

všechny recenze uživatele

Nenudila som sa, ale len tak-tak. Najvtipnejšie na filme bol komentár môjho otca, týkajúci sa vyššieho výskytu slovenských herečiek: "A kedy bude tá šteklivá scéna?" Samozrejme, nikoho neprekvapilo, že nás tvorcovia nesklamali - teda aspoň v tomto ohľade. Inak veľmi priemerné. A nejak som sa ani nedokázala pohoršovať nad tými bežnými odsudzujúcimi dedinčanmi, lebo si viem predstaviť, že aj mňa by taký týpek dosť hneval. ()

Ondis 

všechny recenze uživatele

Film je udělaný tak, že i když je Václav vesnický raubíř a spáchá i přestupky za hranicí lidskosti a hlavně zákona, musíte ho politovat a s Havlovým rozsudkem se ztotožnit. ()

Haymar 

všechny recenze uživatele

Václav je obyčejný, nevýrazný, tuctový, šedý a nudný... a to jak postava tak i samotný film! A je tak strašně průměrný a stejný (jako 90% naší produkce), až to bolí... a bolí mě to čím dál tím víc! Ale v době, kdy jediné, co jsme schopni vyprodukovat je trapná fraška typu Kameňák (na straně jedné), nebo rádoby-komediální-melo/tragi-dramata ála Medvídek, Jedna ruka, Horem-pádlem (na straně druhé), se vlastně ani není čemu divit! A není to ani tak absencí kvalitních herců (Trojan, který je zde standardně výborný - budiž zářným příkladem), ale spíše výrazovou prázdnotou současné "režisérské elity" a neschopností scénáristů, zplodit poutavý, silný a především uchopitelný příběh... ()

dormouse 

všechny recenze uživatele

Dosti již bylo filmů o autistech. Snímek není nijak originální, ani mimořádný. Snaží se sice v divácích vzbudit sympatie s hlavní postavou Václavem, z něhož si okolí při nejmenším utahuje, při nejhorším mu ubližuje nebo se jej chce zbavit směrem do ústavu choromyslných, ale zkuste se vžít do role jeho matky, která za něj musí každodenně rovnat problémy a platit dluhy. Takže tato charakterová "černobílost" mi vadila, stejně jako vykrádání nápadů. Scéna, kdy Václav vymaluje místnost a zapomene sundat věci ze zdí, už tu byla, a sice u pana Beana. Ale herecké výkony všech představitelů jsou dobré, tři hvězdy dát musím. ()

Schuldiner 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoci, jak mam rád Trojana, tak toto mi přišlo takové nijaké, nevim, takové nudné, nějak jsem se po celou dobu nemohl do filmu ´´dostat´´, prostě zklamání... Naštěstí Trojan si vybírá i lepší, mnohem lepší filmy.. ()

Ještěřák 

všechny recenze uživatele

Do pěruna! Takového protodebila máme u nás ve vesnici taky - do puntíku. V zimě, když udeří mrazy, běhává maratón v pouhých trenkách a hajluje u toho, sere do příkopy jako pes a když na to dojde, živí se štěrkem. Straší dětičky. A když se ho jedou pokusili uvést do duševně velenáročného vesnického dění, konkrétně postavit na plac vpravdě seriózního mače vezdejší pivní jedenáctky, nezdařilo se, protože lítal za balónem po celém hřišti jako idiot. Prozatím skončil jenom párkrát v blázinci, protože snad máchal své mámě nožem kolem ksichtu, ale až někomu jen tak ze srandy ustřelí kokos, žádnou blbou petici podepisovat rozhodně nebudu. Holt když se někdo neurodí... ()

peetriss 

všechny recenze uživatele

Hořce citlivý snímek pohybující se na hraně komedie a smutného dramatu, stejně jako se na této hraně mnohdy pohybuje i sám život. Film má sobě mimořádně silné momenty, nese s sebou poselství a prvky k zamyšlení a mé uznání patří kromě Ivana Trojana, především Emílii Vašáryové za skvělý výkon a velice povedené hudbě Jana P. Muchowa. Naopak výtky míří směrem k režii a k faktu, že film občas sklouzává až příliš do trochu jiné komediální roviny typické pro tzv. letní komedie, což trochu narušuje kouzlo a celkový dojem z filmu. I přesto lze tento film považovat za lehce nadprůměrný a dávám lepší tři hvězdičky. ()

Hanes88 

všechny recenze uživatele

Tohle mě opravdu nijak neoslovilo. Na to, jaký to mělo ohlas a jak jsem se na to tudíž těšil, mě to fakt zklamalo. Trojan se možná snažil jako mohl, ale celkový dojem to nemění. 40%. ()

fastum 

všechny recenze uživatele

Komedie? Drama? Na obojí má film po všech stránkách trochu málo, a tak vám bude muset stačit poměrně plochý příběh, který po slabé půlhodince začne nudit. ()

imados 

všechny recenze uživatele

Ivan Trojan podává excelentní výkon nebývalým způsobem, domnívám se, že nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že s každou filmovou rolí má téměr se stoprocentní jistotou předplacenu nominaci na Českého lva. A naprosto zaslouženě. Jan Budař s Emílií Vašáryovou mu zdatně sekundují. ()

spiritus 

všechny recenze uživatele

Václav je zkrátka obyčejný příěh o něobyčejném člověku, resp. o mírně poznamenaném dospělém klukovi, který nerozdýchal předčasný odchod svého otce..Jako námět filmu by se to zdálo býti dostačující. Ovšem režisér Vejdělek, zdá se neodvedl dokonalou práci a z filmu se stal pouze mírně nadprůměrný film/drama, který ovšem nijak zvlášť člověka nezasáhne. Je tu pár silnějších momentů, ale ne tolik, aby to film zvedalo výš. Najde se tu určitě i několik vtipných sekvencí, ale také nijak zvlášť výjmečných. Ivan Trojan je dobrý herec a i zde své kvality předvedl v dostatečné míře, i když ho mnohem více ocenuji v jiných filmech. Suma sumárum, není to film, za který by se měl režisér styděť, stejně tak jako česká kinematografie jako celek. Stejně tak se ale nejedná o film, který budeme mít na paměti delší dobu a za čas zapadne do šedivého průměru. ()

Kinslayer 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s komentářem uživatele M.E.J.L.A. - taktéž dávám jednu hvězdy za Budaře a druhou za fiXu, přesně tohle mě napadlo při najetí závěrečných titulků. Je to nudné, emoce i vtip jsou laciné. ()

Delaney 

všechny recenze uživatele

Jak řekla Willow - díky pane Trojane - Nebejt vás film je od 20% níž... Film pobaví i dojme svojí jednoduchostí, ale zároveň dokonalostí... ()

dehlie 

všechny recenze uživatele

trojan ako václav síce vyvádza, štve maminku, robí blbosti, vtipne sľubuje "všecho bude", ale to je celkom málo. herecky, popri tradične skvelej emílii vášáryovej prekvapuje soňa norisová. samotný námet sľuboval veľa. očakával som komédiu s melodramatickými prvkami. výsledkom je neoriginálny film s magorom v hlavnej roli, ktorý miestami značne nudí. premárnená príležitosť, z tohto sa dalo vyťažiť omnoho viac. dám 3*, ale čakal som omnoho viac. ()

Související novinky

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

17.05.2017

Festival SOUNDTRACK Poděbrady přináší letos již po druhé jedinečnou podívanou ve spojení moderních technologií spolu s poslechem skvělé filmové hudby. Lázeňské město Poděbrady bude ve dnech 24. – 27.… (více)

Reklama

Reklama