Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film podle skutečných událostí na motivy prezidentských milostí, které udělil Václav Havel v letech 1992-2003. Václav Vingl je vesnický outsider, který ve svých 40 letech žije s maminkou pod jednou střechou. Přestože je Václav vnímán jako místní šašek, hlupák a problematický nezvladatelný kluk, my v něm (spolu s maminkou) vidíme citlivého, vnímavého dobráka s klukovskou duší a s hlavou plnou milých lumpáren. Lidé z vesnice v něm vidí jen problém. Dokonce i bratr František, který celý život soupeří s Václavem o lásku matky a otce. Tyto dva světy na sebe neustále naráží, a tak Václav lítá z jednoho průšvihu do druhého. Drama vrcholí soubojem bratrů o lásku Frantovy milenky Lídy, který končí trestným činem. Václav je uvězněn. Matčina ochrana je pryč. Stává se terčem útoků spoluvězňů i traumatických vzpomínek na otce. Pomalu umírá. Matka se rozhodne požádat prezidenta o milost. Ta je podmíněna peticí spoluobčanů. Odpustí Václavovi celá vesnice, když mu nedokáže odpustit ani vlastní bratr František? (Česká televize)

(více)

Recenze (756)

ElBadelin odpad!

všechny recenze uživatele

Co to k sakru mělo bejt. Českej Forrest? Remake Vesničky? Proč sem měl pocit, že tam vidim Sobotu z Jáchyma? No naprostá tragédie. Lepší než Playgirls, horší než Kamenáci. Fakt mi tenhle film vadí. ()

Vodny 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších českých filmů, skvělé herecké výkony a konečně jiné téma, než komunismus a bolševici. Mám rád tyhle filmy, kde vystupuje jedna zcela zásadní postava, která je něčím odlišná, vyjímečná od ostatních. Ať je to podivín Václav nebo zakomplexovaný úchyl perfekcionista Christian Bale z Amerického psycha. Václav je jiný než ostatní, okolí vnímá pod jiným úhlem pohledu a lidé se na něj dívají skrze prsty. Výborně napsaná postava, solidně poskládaný příběh a perfektní hudba. Čekal jsem trochu jiný závěr, více emotivní možná tragický. Každopádně od Kolji zde nic podobného (a stejně povedeného) nebylo. Vynikající hudba. Více takových filmů. ()

atmen 

všechny recenze uživatele

Nejsilnějším momentem celého filmu je vykreslení mikrosvěta "tak trochu jiného" Václava. Člověk se lehce usmívá při jeho bezelstných lumpárničkách, ale cití mrazení, to když si představí, kdyby byl terčem těchto kulišáren... Dokáže být zákeřní, to když střelbou ohrožuje své blízké, dokáže být i citlivý ve vztahu k matce, uvědomuje si, že se musí starat o rodný domek, aby nemusel do ústavu, ale jelikož je duší puberťák, tak ho to stáčí od poviností spíše pobavení sebe samého (Prim hraje koncert skupiny Vypsaná fixa).... Největším mínusem je rozbuška, která vede k tragickému vyústění. Postava osudové ženy v podání S. Norisové je něverohodná. Ještě se dá uvěřit jejím pohnutkám, proč se rozešla s bratrem Václava ( skvělý J. Budař), ale její náhlá citová náklonnost (a to doslovná) k Václavovi, díky které dojde k osudovému výstřelu, je vykouzlení dramatična z prstu... ()

gumbo 

všechny recenze uživatele

Film, který se mě snažil nutit přemýšlet, ale dokázal mě přimět jen k ospalosti a zívání. Podivné charaktery, u kterých je často jejich motivace neznámá a především nesympatický hrdina přivolávají myšlenku, že tvůrci nějak nevěděli co chtějí sdělit. Kdyby se dalo víc prostoru postavě Budařově a méně se "retardovalo" , byl by to pro mě jeden z top CZ filmů desetiletí. Takhle je to další hořkosladký tuzemský (průměr) ()

tragos 

všechny recenze uživatele

Václav není špatný film, docela reálně zachycuje kousek běžného života dospělého mentálně retardovaného Václava, který se prolíná s životy těch "chytřejších". Slabina filmu je v tom, že se o nic víc nesnaží, a těch pár vybočujících scén je opravdu jen pár. 6/10 ()

Judas 

všechny recenze uživatele

Zajímavý a citlivý snímek, který je koukatelný po celou dobu, bez zbytečných hluchých míst. Herecké výkony jsou kvalitní, ovšem Ivan Trojan je vynikající stejně tak Emília Vašáryová. Po dlouhé době jsem byl mile překvapen českým filmem. Film o tom, že člověk vždy nakonec dostane co si zaslouží , ale opravdu si to zaslouží? ()

Ippolito 

všechny recenze uživatele

Větší část filmu se táhne jako smrad. Trojan více než hodinu svými činy dokazuje, že je sice idiot, se kterým má společnost kvůli jeho sobeckosti a nepřizpůsobivosti problémy, ale že i přesto má dobré srdce, které je schopno lásky a pomoci. Trojan si svou roli zahrál velmi důvěryhodně, i když Liškovi by sedla přece jen o trochu víc, a možná by pak „performace“ idiotovy osobnosti nemusela být tak zdlouhavá. Až v posledních dvaceti minutách filmu se konečně něco děje, což je po předchozím úspávacím tónu celkem zarážející, a to buď v negativním, nebo pozitivním smyslu slova (to záleží na vkusu). Jako příjemné zpestření vystupuje hudba Vypsané fixy, sem tam ve filmu znějící, kvůli které také tomuto, dle mého názoru lehce podprůměrnému, snímku dávám 3*. ()

Colleague 

všechny recenze uživatele

Mám Trojana tak rád, ale tady mi tak neseděl, spíš bych tam viděl Pavla Lišku. I film celkově mi nepřišel moc dobrý, dalo by se to natočit daleko líp. Hlavně režie, pro mě slabý :-( (líbí se mi komentář Civala). ()

Akana 

všechny recenze uživatele

Hořká pilulka. Moje hodnocení zvedlo hlavně mrazivé finále, které vyzdvihlo celek ze škatulky "další film s Trojanem" a dokázalo vyvolat silnější emoce. I když právě Trojan je samozřejmě tím, kdo film táhne a je jako vždycky skvělý, zdatně mu sekundují Vašáryová, Budař i další. Příjemně mě překvapil citlivý hudební doprovod Jana P. Muchowa. ()

Naushika. 

všechny recenze uživatele

Natočené je to pěkně, ale ta "podobnost" s Forrestem Gumpem či Rainmanem apod. mi přijde trošku prvoplánová - obzvláště, když existuje hlavně v mluvené podobě zatímco v samotném filmu moc ne. To, jak na mě působilo téma skvěle vystihl Tetsuo. Byla jsem z toho rozpačitá. Hrdiny mi líto nebylo. A ze scén, v nichž by mi ho asi bývalo mělo být líto, mi bylo nepříjemně. ()

Ydrosten 

všechny recenze uživatele

Už jsem se prostě přestal namáhat a hledat ve filmech nějaké pozitiva, jen abych nedal odpad ( které si zaslouží jen opravdu hrozné filmy ) Václav je v takovém případě na 1 hvězdu, protože mě to teda vůbec nebavilo, ale přesto jsem vyděl větší braky. ()

Soul 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k filmovému odpadu, který na nás chrlí čeští tvůrci působí Václav jako jednooký mezi slepými. Přidat snímku na dramatičnosti, byla by to bomba. Takhle mi to vychází někde okolo 70% a přikloním se k vyšší sazbě. ()

Joeey 

všechny recenze uživatele

Dobře zahrané a velmi zručně natočené. To, že herci odvedli dobrou práci, je nesporné. Ale zatímco si tu spousta lidí našla svou hereckou hvězdu, mě žádný z výkonů tohoto filmu nefascinoval. ()

Yomega 

všechny recenze uživatele

Film je stejný jako hlavní postava….jednoduchý. Absence výraznějšího děje a celková rozvleklost začnou velice brzo nudit a ke konci už mě bylo srdečně jedno, jak to s milým Vaškem dopadne. Ivan Trojan je vynikající o tom není pochyb, bohužel paradoxně jen to je důvod tenhle film vidět. Opět se mě potvrdilo, že pokud nenatočí Český film Svěrák, nebo ještě občas Hřebejk, nemá cenu s ním ztrácet čas….škoda. ()

LANSA 

všechny recenze uživatele

Ivánek Trojánek si to zobnul luxusně!! Jeho kačeří chůze,grimasy i kecy jsou boží ....."si prej zabil poštáka?"....."ještě ne"... Že Vášáryová je výborná herečka vím už dávno a tak mě její výkon nijak nepřekvapil, ale Budař se tady vymanil ze škatulky přiblblých ňoumů ve slušnýho hajzlíka a že mu to šlo..."všechno bude". ()

Související novinky

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

17.05.2017

Festival SOUNDTRACK Poděbrady přináší letos již po druhé jedinečnou podívanou ve spojení moderních technologií spolu s poslechem skvělé filmové hudby. Lázeňské město Poděbrady bude ve dnech 24. – 27.… (více)

Reklama

Reklama