Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film podle skutečných událostí na motivy prezidentských milostí, které udělil Václav Havel v letech 1992-2003. Václav Vingl je vesnický outsider, který ve svých 40 letech žije s maminkou pod jednou střechou. Přestože je Václav vnímán jako místní šašek, hlupák a problematický nezvladatelný kluk, my v něm (spolu s maminkou) vidíme citlivého, vnímavého dobráka s klukovskou duší a s hlavou plnou milých lumpáren. Lidé z vesnice v něm vidí jen problém. Dokonce i bratr František, který celý život soupeří s Václavem o lásku matky a otce. Tyto dva světy na sebe neustále naráží, a tak Václav lítá z jednoho průšvihu do druhého. Drama vrcholí soubojem bratrů o lásku Frantovy milenky Lídy, který končí trestným činem. Václav je uvězněn. Matčina ochrana je pryč. Stává se terčem útoků spoluvězňů i traumatických vzpomínek na otce. Pomalu umírá. Matka se rozhodne požádat prezidenta o milost. Ta je podmíněna peticí spoluobčanů. Odpustí Václavovi celá vesnice, když mu nedokáže odpustit ani vlastní bratr František? (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (757)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Rozhodování mezi třemi nebo čtyřmi hvězdičkami nemám rád. Protože když je film na pět tak je dokonalý, ale když na dvě a níže, tak je to nuda. Václav není ani jedno z toho, tím pádem zbývá rozhodování u nerozhodného filmu, který možná ani nevěděl co chce. Protože Václav by mohl být vydařenou komedií, kdyby nebyl celou dobu tak moc pesimistický a svým způsobem hodně smutný. To jediné mu značně ubližuje, ale na druhou stranu neskutečně vyvyšuje I tak je to velice zajímavý příběh na české poměry což potvrdí konec kde se dozvím, že je vše podle pravdy. Tak nějak mi to připomnělo i samotné Bobule, jen ty měly co do humoru o pořádný krok na před. Každopádně Ivan Trojan Václava zahrál výtečně a je vidět, že herec je to dobrý. Těch česká kinematografie potřebuje jako sůl. Každopádně jsem se u tohoto filmu bavil. Sice mu dávám tři hvězdičky, i když jsem se rozhodoval a rozlišoval pro a proti. To, že smutná atmosféra je z něj znát už z prvních pár minut, ale u mě vyhrálo. Mám rád filmy veselé a příjemné i když snesu i těžce depresivní a hlubokomyslné. Václav se ztratil někde mezi oběma variantama. Každopádně na české poměry, řekl bych, více než vydařené. --- Všechno bude! ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Vlna lidských dramat cloumá českou kinematogafií od příchodu třetího milénia. Různé příběhy ze života jsou, zdá se, pro naše filmaře nejatraktivnější, a já bych k tomu neřekl ani popel... pokud by mě alespoň některý z nich chytl za srdce. Asi nejlépe je na tom Slámova tvorba (Štěstí se mi líbilo moc), jinak mi příběhy lidských životů dnešní doby přijdou veskrze průměrné. Václav rozhodně není špatným filmem; stejně jako celá zmíněná vlna se opírá o slušnou technickou stránku, výborné herecké výkony a příběh, který neoslní, ale bude nám přinejmenším povědomým. A to je asi tak všechno. Hezké, upřímné, divácky vděčné, ale pro mou osobu bez většího efektu. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Václav je vesnický zaostalec, který ve svých čtyřiceti letech bydlí s maminkou v jedné domácnosti. Pro ostatní je k smíchu. Matka v něm však vidí dobráka s chlapeckou duší a odmítá ho umístit i přes nátlak okolí do ústavu. Celá vesnice má neustále opačný názor. Vše vyvrcholí střetem bratrů o lásku milenky Lídy, který končí trestným činem. Václav putuje do vězení a matka žádá o prezidentskou milost. Ta je však ke vší smůle podmíněna peticí spoluobčanů. Tolik originality v jednom filmu a nakonec se to smrsklo v nereálné vyznění. Ivan Trojan je navíc jako Václav po celou dobu nepříjemně nesympatický a s jeho postavou nešlo vůbec soucítit. Nevím jestli to byl přímo záměr takto postavu vybalancovat, ale jeho pohnutý osud mně byl dost šumák, protože on si prostě svým chováním a postojem k okolí nezasloužil příliš velké sympatie. Ivan Trojan se mně v roli moc nelíbil a autentický výkon se přestěhoval k jinému herci a sice Janu Budařovi, který je jedním ze světlých bodů celkově nesympatického filmu s mizerným vypravěčským rytmem tolik charakteristickým pro Vejdělkovy filmy, který se navíc přes svůj televizní formá ani do kina moc nehodil. Mé hodnocení: 40% ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála filmů na sáhodlouhý rozbor. Nejdůležitější na Václavovi je fakt, že lidi jdou na Trojana, místo na Václava, smějí se na nevtipných místek (např. Václav s mnoha monokly) a že to není komedie, jim dochází až v posledních 10ti minutách. Ale za to si tvůrci můžou sami, protože podobně jako ve Vesničce střediskové měli do hlavní role obsadit někoho neznámého. Druhou věcí je trochu falešná propagace filmu. Moc si cením toho, že Václav je tragikomedií bez hlášek, bez lidového humoru. Humor tu v první polovině sice exituje, ale je spíš mile úsměvný, než bezzubou řachandou, a často přechází do vážných scén. Posledním problémem filmu je jeho bezčasí. Chvíli máte dojem, že sledujete JZD, kde místní rozhlas vyřvává těžkou dechnu, vzápětí vás udeří do očí zánovní traktor, zřejmě ne Zetor. Ač by se zdálo, že výhrad mám spoustu, film se mi ve výsledku líbil. Často se v něm mluví filmovou řečí, je v něm spousta pěkných scén (ta poslední, rozhovor s matkou ve vězení, zaplacené a nevypité pivo v popředí záběru kulhající mámy, "ta scéna" ve vaně atd.). A závěr mě vážně dojmul. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Vejdělek překvapil a v režijním žebříčku opět o kousíček postoupil. Jeho třetí film už působí celistvěji (ačkoliv to bude z větší části zásluha Marka Epsteina) než ty předchozí a Ivan Trojan hraje perfektně. Vtipné momenty skvěle podtrhuje Muchova hudba, dramatické momenty už fungují hůře, především v závěru. 7/10 ()

Galerie (41)

Zajímavosti (20)

  • Ivan Trojan odmítl, aby složitější scény za něj točili kaskadéři. Takže se mu například stalo, že spadl z motorky, narazil si rameno a od motoru si způsobil popáleniny druhého stupně. (Siriuss)
  • Jan Budař (František) musel kvůli filmu chodit do posilovny a učil se řídit traktor. (Posheidon)
  • Hřbitov se nachází v Suchomastech - Borku. (M.B)

Související novinky

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

17.05.2017

Festival SOUNDTRACK Poděbrady přináší letos již po druhé jedinečnou podívanou ve spojení moderních technologií spolu s poslechem skvělé filmové hudby. Lázeňské město Poděbrady bude ve dnech 24. – 27.… (více)

Reklama

Reklama