Reklama

Reklama

Oběti války

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Film Oběti války je pravdivým příběhem čety vojáků, která propadla v pralesech Vietnamu šílenství. Svědek těchto násilných činů - vojín Eriksson (Michael J. Fox, Návrat do budoucnosti) se ocitne sám proti ostatním vojákům i proti velícímu důstojníkovi, seržantu Meservovi (Sean Penn, Mrtvý muž přichází), silnému a charismatickému muži, který stojí na pokraji barbarství, teroru a brutality boje. Brian DePalma (Neúplatní) natočil zdrcující a nezapomenutelný příběh jednoho muže, který se ve světě, kde neplatí žádná pravidla, postavil na stranu zdravého rozumu. Příběh, který zůstává nepochybně nejvíce strhujícím obrazem Vietnamu, jaký byl doposud ve filmu vykreslen. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (279)

castor 

všechny recenze uživatele

V mých očích spíš zklamání. Pokus osamoceně vzdorujícího Michaela J. Foxe přehrát charakterní rolí své předešlé komediální výstupy převálcoval suverénní pomatený četař Seana Penna. Výsledek syrový a komorní zároveň. Za (většinou kritickými) velikány vietnamské problematiky ovšem tenhle kus prostě a jednoduše zaostává. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Hystericky prvoplánové. Keď už, tak potom s iným koncom - aspoň by dotiahli čo začali a zostali verní svojmu zámeru. Takto je to ku všetkému ešte aj podvod! Jedine prispievatelia "RobRoy" a "dale" vystihli vo svojich komentoch problémové miesta, ostatní toho asi z vojnových drám veľa nevideli a nečítali. ()

Reklama

Vitason 

všechny recenze uživatele

Jo, De Palmu a jeho práci s kamerou můžu. Režisér si tentokrát vzal do parády vietnamskou válku a šílenství, které v ní některé vojáky postihlo. Hlavním hrdinou je voják, který se postavil svým spolubojovníkům, když unesli a znásilnili vietnamskou dívku. Jistě je to příběh o lidském šílenství, zlobě a násilí, kterého je člověk v krajní situaci schopen, ale zároveň je to příběh o lidské odvaze. Ono postavit se svým kamarádům, kteří s vámi procházejí peklem, navíc vám zachránili život, vyžaduje možná větší odvahu než se postavit nepříteli. Ne každý by toho byl schopný a možná ani ne hlavní hrdina v podání Michaela J. Foxe, kdyby nebyl ve válce krátce a neměl tak posunuté priority a zničenou morálku. Fox i Penn hrají naprosto famózně. Jen Foxovi jsem jeho roli moc nevěřil. Pořád jsem viděl toho komedianta a cestovatele časem. De Palma je za kamerou také sebejistý a skvělý a ještě hudba stojí za pochvalu. Jednu hvězdičku strhávám pouze za rozvleklé a pomalé finále. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Jedna epizodka z vietnamské války, která je oproti válečným velkofilmům mnohem komornější, přesto chytí za srdce a zanechá v divákovi dojem. Dokonale kladný Michael J. Fox versus dokonale záporný Sean Penn + ti, kteří se nevzepřou, případně násilníka kryjí. Film nemá tolik obětí ani postav, jak bývá obvyklé, zločin vůči jedinci se může zdát banální ve válce, kde umírali lidé po tisících. Nicméně zobrazené zbytečné a kruté násilí vůči jediné ženě působí jaksi osobněji, zrovna tak šikana je téma, které se spousty lidí úzce dotýká. Poselství je až jednoduše jasné, a přestože tento film není monumentální ani kultovní, patří k mým oblíbeným ve válečné tématice. 85% ()

Ratemus 

všechny recenze uživatele

Opravdu silný příběh z nemilosrdného období války ve Vietnamu, možná jeden z nejlepších válečných snímků. Penn je naprosto výbornej, věřím, že válka musela ty vojáčky fakt změnit, ale tohle jde ještě dál než Olověná vesta. Výborné drama o tom, že i za války si člověk musí zachovat zdravého ducha a Fox to zvládá výborně, John C. Reilly je klasika, ten nikdy nezklame. Tohle prostě jinak než za plný počet nejde. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (15)

  • Film vyhrál v roce 1990 Cenu míru v kategorii politické společnosti. (Monco)
  • Ako uviedol John Leguizamo vo svojej autobiografii, scéna v ktorej Meserve (Sean Penn) udrie Diaza (John Leguizamo) sa natáčala na 14 krát a Sean Penn ho naozaj zakaždým udrel. (Smok)
  • Ve Finsku tento film uvádí pod názvem "Sodat Arvet", což znamená jizvy války. (rafix)

Reklama

Reklama