Reklama

Reklama

Bouřlivá dvacátá léta

  • Česko Bouřlivá léta (více)
Trailer
Akční / Drama / Film-Noir / Krimi / Thriller
USA, 1939, 106 min

Režie:

Raoul Walsh

Kamera:

Ernest Haller

Hrají:

James Cagney, Priscilla Lane, Humphrey Bogart, Gladys George, Jeffrey Lynn, Frank McHugh, Paul Kelly, Elisabeth Risdon, Edward Keane, Joe Sawyer (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Éra prohibice nebyla nikdy bouřlivější než v této kronice podsvětí, která ožívá v dynamické režii Raoula Walshe. Na pozadí téměř zpravodajských záběrů a vyprávění sleduje život nezaměstnaného válečného veterána Eddieho Bartletta (James Cagney), který se stává pašerákem alkoholu a namísto bitev se zabývá lahvemi. Jenomže bitvám se Eddie stejně nevyhne – čekají na něj uvnitř i za hranicemi jeho rostoucího impéria. Na jedné straně musí čelit teritoriálním sporům a krvavému vyřizování účtů, na straně druhé zradě svého společníka (Humphrey Bogart). Dalšího gangstera měl Cagney hrát až o deset let později (Bílý žár), v době, kdy už se gangsterské filmy stávaly vzácností. "Bejvalo to velký zvíře,” říká ve finále Panama Smith (Gladys George), když komentuje Bartlettův odchod... a signalizuje tak zároveň konec hollywoodského zájmu o gangsterský film. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (54)

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Tenhle film má scorsesovské tempo ( mimo jiné vás na bonusech nemine ani jeho komentář ), perfektního Jamese Cagneyho ( ten chlapík dokáže přepínat mezi úsměvem a zdrcujícím pohledem stejně dobře jako Joe Pesci ), přesné vykreslení doby pomocí úderných "novinářských" montáží ( Občan Kane ) a silnou zápletku o přátelství a o tom, že časy se mění a jednou jsi dole a jednou nahoře. 90%. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Kvalitní před-noirová gangsterka co zabírá nejen velkou část života pár postav, ale také zajímavý úsek amerických dějin - Volstead Act po první světové a zločinecký efekt prohibice až po příchod hospodářské krize a nástup FD. Roosevelta. Řada osudů v té době mohla být přesně tímhle stylem divoká. Klidně bych se obešel i bez milostných melodramat, ale chápu, muselo to být :) ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Dojmy z filmu zráža na kolená fakt, že momentálne sledujem tento seriál, ktorý zobrazuje prakticky identické obdobie, gangsterské pletky počas prohibície a vzostup a pád samozvaných pánov mesta. Na tú dobu mohlo ísť o podobne prevratný masterpiece, akým je v súčasnosti spomínaný seriál, dnes už to neni tak úderné a hodnoverné, divácky pútavé tak ostávajú už len herecké výkony, slušná atmosféra a celkom svižné tempo. Príbeh už spadá do kategórie naivných, dialógy tiež neohromia a záver ma tiež neknokautoval. 60%. ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Za netypickou nezaujatost bez výchovného aspektu nakonec trošku nadstřelím, ale pořád je to strašně dlouhé a Priscilla Lane nefunguje ideálně. Oproti tomu gangsterský matador Cagney nezklamal, Bogart v neslavném období mi sedl a závěr je super. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tohle je vlastně takový hraný dokument o historii prohibice. Mám tyhle gangsterky zachycující tyto vpravdě bouřlivá léta docela rád i když zastávám názor, že nejlepší z toho co jsem zatím viděl je Scarface, ale tenhle film má taky něco do sebe. I zde sledujeme příběh týpka co to z malý ryby dotáhne až mezi prominentní gangstery. Dění ve filmu pak čas od času a někdy docela zábavně protne hlas vyprávěče který nám zprostředkovává jak, že to přesně bylo. Nemá to žádný závratný tempo, ale nenudí to. Nicméně 4* nedám kvůli hlavnímu představiteli. Cagney si mě nezískal v předchozím Veřejném nepříteli a nezískal si mě ani zde, takže nakonec 65% ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"I'M GONNA HAVE A SWELL LAW OFFICE IN THE WOOLWORTH BUILDING. HAVE IT ALL PICKED OUT, ON THE 28TH FLOOR. CAN SEE THE WHOLE CITY: THE BAY, BROOKLYN..." ------------ Sú iba tri filmy, v ktorých sa spoločne pred kameru postavili dve legendy zlatej éry Hollywoodu - božský James Cagney a ešte o čosi geniálnejší Humphrey Bogart. Po westerne The Oklahoma Kid a vynikajúcom Angels with Dirty Faces bola na rade táto skvostná gangsterka, ktorá je aj napriek svojim nesporným kvalitám stále len predjedlom k vrcholu žánru - White Heat. Herecké výkony týchto dvoch velikánov mohli byť ukočírované len ďalším velikánom, a preto sa o réžiu postaral Raoul Walsh. Pre milovníka žánru sa jedná o bezpodmienečnú povinnosť. Už teraz sa teším na opakované zhliadnutie. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Máte-li slabost pro období prohibice, mafiánské kruhy, přestřelky, dobrodružství a neodradí vás pomalá auta podivných tvarů, máte šanci zhlédnout film s velkým F, který i přesto, že se do něj zahryzl zub času, zůstává stále nadprůměrnou podívanou rekapitulující kriminální živly ve 20. letech. Vynikající herecké výkony ze strany Jamese Cagneyho a Humphreyho Bogarta. K páté hvězdičce chybí snad jen trochu svižnější tempo. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Matka všetkých epických gangsteriek s bohovským Cagneym a so skvelým príbehom, ktorý rámcuje celé obdobie od konca prvej svetovej vojny až po Veľkú hospodársku krízu. ()

kyselina 

všechny recenze uživatele

James Cagney je hnusák hnusná, běhal mi z něj mráz po zádech v každém filmu, ve kterém jsem ho zatím viděla, ale je to strašně skvělý nepříjemný pocit, ani popsat se to nedá. Vedle Bogarta vypadá naprosto přirozeně, úplně k sobě patří. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Dokumentární komentář provádí příběhem, který je výtečně napsaný i zrealizovaný. Aniž si toho divák příliš všimne, doví se všechna základní fakta o americké prohibici dvacátých let se všemi širokými souvislostmi. Promyšlený projekt, skvěle zvládnutý. Příběh sám je veden značně nepředvídatelně, udržuje neustále přiměřenou míru napětí, až dospěje k logickému a přitom ne zcela očekávanému závěru. Tihle filmaři to prostě uměli. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pokúšal som sa zistiť, čím sa tento film odlišuje od iných žánrovo príbuzných filmov. A domnievam sa, že iba rokom nakrútenia. Inak je to ako cez kopirák o vzostupe a páde, akurát tu je pozadím prohibícia a nie drogy. Filmu nie je veľa čo vyčítať. Ale ani chváliť. Prekvapil ma James Cagney, pretože ten sa podľa mňa do svojej úlohy vôbec nehodil. Premeniť ho s Bogartom, to by som už neváhal ani so štyrmi hviezdičkami. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Strhujúce tempo osudov troch kamarátov z vojny, ktorí síce spolupracovali, ale vlastne ani nie, je jedným z kladov tohto snímku. Perfektná kamera, dynamický strih, vynaliezavá réžia a skvelé výkony len podčiarkujú výnimočnosť Walshovej gangsterskej drámy. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Nebolo to zlé, príjemne prekvapil silný dramatický náboj nesúci sa celým príbehom (čo robí dnešný Hollywood že to neremakeuje? - trefná skomolenina)... Žiaľ predsa len tu už cítiť zub času a o čom si dnešný divák neprečíta fúru pamätnického až odborného materiálu, to nemá šancu prežiť naplno. Tri hviezdičky (bez výčitiek)! ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Tak takto parádne zrekonštruovanú jednu éru histórie Spojených štátov sa len tak nevidí. Silné príbehy, skvelí herci, fantastický film. ()

joehot 

všechny recenze uživatele

Dynamické, osudové (u milostné linie jsem se nemohl zbavit pocitu již známého, než mi došlo, nakolik připomíná tu z Artušovského mýtu), snad jen místy vzhledem ke zbytku děje neadekvátně naivní a tu a tam herecky nekonzistentní (Priscilla Lane je příliš často teatrální, Bogart v závěru jakbysmet). Přesto i přes svůj věk nebývale funkční - za což může především dvojice Cagney - Bogart (ten se znovuobjeví v pravý čas, kdy už filmu hrozí polevení na tempu). ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Z těhle starejch gangsterek jsou Roaring Twenties asi nejlepší, proto dávám plný počet. Cagney tady hrál fakt dobře (v Public Enemy se mi vůbec nelíbil), Bogart taky, ale jeho postava na to, jak byla pro příběh nakonec zásadní mohla mt víc prostoru. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

James Cagney v další skvělé roli, kdy ukazuje, že by klidně mohl hrát i naprosto normální postavu,ale okolnosti tomu nechtějí a on se musí dostat do role grázla, kterému ale fandíte, a nakonec s ním budete muset strpět i jeho osud. Škoda, že to není scenáristicky trochu zajímavější, stejně tak zde chybí dobré ženské herecké výkony, ale Cagney a nakonec i Bogart vám to vynahradí. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý film odehrávající se v době prohibice. Skvěle zachycená atmosféra tehdejších let v USA. Trochu mi sice neseděla Priscilla Lane, ale dalo se to přežít, protože ostatní hráli skvěle a já jsem si zas jednou užíval můj oblíbený žánr amerických filmů z 30. - 50. let minulého století. ()

Kangax 

všechny recenze uživatele

James Cagney a Humphrey Bogart uprostred neslávnej éry prohibície. Bogart je ešte pred Casablancou, takže tu nie je hlavnou hviezdou, ale svojej úlohy hajzlíka bez škrupule sa zhostil výborne. Šéfom je James Cagney, vypočítavý, namyslený, ale nejde cez mŕtvoly a ako gangster z tej doby je veľmi uveriteľný. Celé to má ako režisér pevne v rukách Raoul Walsh (napr. aj White Heat z Cagneyim z roku 1949). V podstate je to hraný dokument o histórii prohibície, žánrovo patriaci ešte do éry gangsterských filmov tridsiatych rokov, ale príbehová nepredvídateľnosť a skvelá kamera už ohlasuje nastupujúci noir. ()

Reklama

Reklama