Reklama

Reklama

Noc na Karlštejně

  • Československo Noc na Karlštejne (více)
Československo, 1973, 83 min (Alternativní 86 min)

Scénář:

Zdeněk Podskalský st., Jaroslav Vrchlický (divadelní hra)

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Vlastimil Brodský, Jana Brejchová, Karel Höger, Jaroslav Marvan, Miloš Kopecký, Waldemar Matuška, Slávka Budínová, Daniela Kolářová, Jaromír Hanzlík (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Jeden z nejznámějších a nejoblíbenějších českých filmových muzikálů vypráví o císaři Karlu IV. a jeho hradu Karlštejn, na němž kvůli jeho zákazu nesměly přebývat ženy. Tento zákaz měl posloužit k tomu, aby se panovník mohl věnovat mužským záležitostem. Jedné noci byl ale porušen hned dvakrát… Na Karlštejně se tedy objeví nejen Karel IV. a dva nezvaní hosté, cyperský král Petr a bavorský vévoda Štěpán, ale také dvě ženy v mužském přestrojení. Jednou z nich je císařova manželka Eliška Pomořanská, která z lásky a ze stesku porušila zákaz, aby mohla císaře alespoň zahlédnout, tou druhou je neteř purkrabího Alena, která se vsadila s otcem, že dokáže strávit noc na hradě v mužském přestrojení… Český filmový muzikál natočil režisér Zdeněk Podskalský podle stejnojmenné divadelní hry Jaroslava Vrchlického. V hlavních rolích uvidíte Vlastimila Brodského (Karel IV.) a Janu Brejchovou (Eliška Pomořanská). Eliščina ochránce, arcibiskupa Arnošta z Pardubic, hraje Karel Höger a odvážnou a tvrdohlavou Alenu Daniela Kolářová. (Česká televize)

(více)

Recenze (494)

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Souhlasím spíš s těmi, kdo jsou v hodnocení zdrženlivější, i když chápu, že ve své době mohl mít film svá pozitiva, která už dnes neoceníme. Pro mě byla větším zážitkem četba literární předlohy Jaroslava Vrchlického, která je oslavou věrné (!) lásky mezi mužem a ženou (zde Karlem a Eliškou a Peškem a Alenou) i kněžského pochopení pro lidskou duši a její slabosti (v osobě arcibiskupa). Z ní v tomto filmovém zpracování zbyly nanejvýš ty tolik ceněné "pěkné dialogy". Jinak se z toho udělala "lidová zábava", zřejmě v rámci hesla "chléb a hry", jejíž pro mě nejpříjemnější složkou je především opravdu pěkná hudba a dobří herci (schází někteří, kteří už měli hraní zakázáno). Ale císař Karel IV. pletoucí po nocích košíky, z jehož vyznání lásky k Elišce zde zbyla jen karikatura, a bez problémů rušící své slovo, mě jaksi neoslovil. Vůbec se mi nelíbil ani herecký výkon V. Brodského, kterého mám jinak jako herce ráda. A zástupy žen dovážené na Karlštejn ve vozech ihned po zrušení zákazu? To je snad urážka ženské individuality a důstojnosti! Tento film je snad až příliš "oddechový" na to, aby si zasloužil pojmenování předlohou J. Vrchlického. Zajímavé komentáře: sportovec, kinej, Radek99, igi B., Dudek ()

Hanes88 

všechny recenze uživatele

Perfektní muzikál, který není ozdoben jen nádhernými písněmi, ale taky vtipným a pěkným dějem. Kdykoli je v televizi, snažím se ať mi tento filmek neuteče:). 95%. ()

J*A*M*A*L 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film nerad vzpomínám, pač to dávali v televizi většinou jako poslední den vánočních prázdnin :-). A ten poslední večer mi vždycky pěkně zkazili. Samozřejmě, že jsem se na něj podíval jen jednou a po druhé už jsem se na to samozřejmě nepodíval, protože se mi to teda vůbec nelíbilo. Nemám rád muzikály a ani ne takové komediální historické filmy. Navíc mi ani nepřišla vůbec sympatická hlavní hrdinka filmu. Ani vlastně nevím proč ty dvě hvězdičky. Proč ne hned odpad a nebo jednu hvězdičku z milosti. Asi to po dopsání tohoto komentáře změním a to s radostí. Na tomhle filmu mi nepřišlo sympatické vůbec nic. Jedna velká hrůza. ()

cityman 

všechny recenze uživatele

Tak tomuhle já říkám zábavný muzikál, pánové Davide, Lando, Ledecký a vy všichni co si myslíte, že muzikál si v téhle zemi může napsat každý kdo vydal nějaké to CDčko a měl videoklip v Esu na Nově! ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Když se tady pokusíme o muzikál , tak je to rozpačité, takže když budu hodnotit jakože mezi těmi co teda už vznikly tak dávám tři hvězdy. Starci na chmelu jsou pro mne moc komunistické tou atmosférou, takže ač klasika žánru moc je neberu, Šakalí léta a Rebelové hodnotím výš. A jiné muzikály se tady snad ani nenatočili, nebo? ()

Sochorisko 

všechny recenze uživatele

Ačkoli pohádky moc nepodporuji, respektive takhle, podporuji je velmi, ale je tam pro mě hrozně tenký led "úspěchu" a "neúspěchu" pokud se to povede, tak je to pěkná podívaná a člověk si to spojí s děckými léty ale pokud se vyrojí Anděl Páně tu a Obušku z pytle ven onde, tak mě z toho akorát bolí hlava. Noc na Karlštejně bych ale hodnotil pozitivně a jsem rád, že jsem tuto pohádku mohl vidět :) ()

laepus 

všechny recenze uživatele

Nemám rád (až na pár čestných výjimek) Svobodovu hudbu a tenhle film se dnes již nejsem schopen dívat na celý, protože mě občas kroutí, ale když Matuška spustí Asi do věží, tak ty tři hvězdy tam prostě musím šoupnout už jen kvůli této písničce. Ano, je to neobjektivní za jeden song dávat tři a za zbytek nic, ale je to tak. ()

Kroupa 

všechny recenze uživatele

Historie v takové interpretaci je romantická, veselá a laskavá. Poněkud mi připomíná fraškovité historizující romány devatenáctého století. Jednoduchý a zábavný film pro uvolnění. ()

thunnus 

všechny recenze uživatele

Tenhle muzikál jsem nikdy neměl moc rád. Herecké výkony jsou průměrné a děj je mizerný. Ovšem písničky slušné.. ()

Emzet 

všechny recenze uživatele

Úžasná a zábavná záležitost. Když se mě jako malého klučíka ptávali, co je moje nejoblíbenější pohádka, já, který české hrané pohádky odjakživa neměl rád (a to bez výjimky), říkal jsem, že Noc na Karlštejně. A divil se, když mi tvrdili, že to pohádka není. Tak jsem řekl, že v tom případě žádná. Skvělý film od začátku do konce, včetně hudební složky (pro mě vrchol páně Svobody). ()

hellequine 

všechny recenze uživatele

Bohužel, tento film mě příliš nezaujal. Děj je mírně vyčpělý a celkem předvídatelný. Dávám o něco lepší průměr. ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Rozverný film s překrásnou písní /Brejchová - Vondráčková/.....Výjimečně šťastné dny asi prožíval / jinak kýčař /Svoboda při skládání této hudby.... ()

Skarface 

všechny recenze uživatele

Dvě hvězdy za herecké obsazení jinak nuda zkoušel jsem se dívat několikrát třeba jestli to není náladou ale ať sem měl náladu jakoukoliv tak sem to nedokázal dokoukat do konce ()

Mortemiss 

všechny recenze uživatele

Nesouhlasím tady s kolegou Civalem, protože noc na Karlštejně patří k nejlepším muzikálům, které kdy byly natočené (V peřině- děsná pí*ovina). Melodické písně, které si vždy po čase ráda připomenu a obsazení herců, v roli Karla IV. Vlastimil Brodský a v roli jeho čtvrté a poslední manželky Alžběty, překrásná Jana Brejchová. Píseň od Heleny Vondráčkové "Lásko má, já stůňu, svoji pýchu......"- jedna z nejhezčích písní, které tam zazněly. Celý tento film je dívatelný. ()

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama