Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Thriller Normal je natočený podle skutečného případu masových vražd, které ve 30. letech minulého století otřásly celou Evropou. Výpravný dobový film zachycuje vražedné řádění i dramatický střet uvězněného vraha a jeho obhájce. Šílený a geniální vrah totiž i po uvěznění rozehrává svůj další smrtící scénář a příběh spěje ke strhujícímu finále. V roli „českého Hannibala“ se na plátna kin vrací Milan Kňažko, protivníkem mu je mladý talent českého herectví Pavel Gajdoš v roli ambiciózního obhájce. Hlavní trojici postav doplňuje svým návratem na stříbrné plátno Dagmar Havlová jako tajemná vrahova manželka... Od února 1929 do října 1931 připravil Petr Kurten (Milan Kňažko) o život 8 lidí a bezpočet dalších napadl. Zabíjel ženy, muže, zvířata. Vše, co mu přišlo do cesty. Způsobil stejnou paniku jako kdysi v Londýně Jack Rozparovač. Nyní se tento legendární vrah vzdal policii. Obhajoby se ujímá ambiciózní mladý právník (Pavel Gajdoš), který je přesvědčen, že Kurten je psychicky vyšinutý. Aby to dokázal, ponoří se do vrahovy šokující minulosti a poznává pozadí nelítostných činů. V průběhu pátrání potkává další velmi tajemnou postavu, atraktivní Kurtenovu ženu (Dagmar Havlová). S přibývajícími důkazy je stále jasnější, že šílený vrah ještě neřekl své poslední slovo. Proč se nepolapitelný a výjimečně inteligentní zločinec odmítá nechat prohlásit za choromyslného? Jakou roli v případu hraje jeho žena a jaká je skutečná role mladého obhájce? Tři dramatické osudy ve složité pavučině konce jednoho věku. Obhájce zjišťuje, že bude muset bojovat, aby vyvázl živý. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (536)

Cimr 

všechny recenze uživatele

Jak tomu můžete dát dvě hvězdičky a méně? To vážně nechápu. Jako bych se díval na jiný film. Podívejte se tu na fotky, vždyť to jsou hotové obrazy, jen je zarámovat! Takhle vizuálně podmanivé, ale zároveň ne-povrchní dílo v Čechách nevzniklo už pěkných pár let a já osobně jsem nadšený. Výbornou atmosférou, vizuální stránkou, hereckými výkony, scénářem..Pokud nadšení nesdílíte, nevadí, vraťte se k hořkým tragikomediím, co máme my Češi tak rádi. Já osobně s nadšením vítám každou snahu o originalitu. ()

baribal 

všechny recenze uživatele

Podstata mého hodnocení a dovolím si říci, že i hodnocení lidí, které film zklamal, leží ve zvoleném stylu vyprávění. Víte kdo je vrah, víte jak příběh skončí a jediné co nevíte je, jak to dopadne s "hlavním hrdinou - právníkem". O nějaké propracované psychologii se zde nedá hovořit, Kurten je chladnokrevný vrah, jeho žena je prostě cvok a mladý právník je ani nevíte co. Hodina a půl je na takový film dost málo a proto zde postavy nejsou dostatečně rozvedeny. Nakonec si nemohu odpustit poznámku, co si vlastně pan režisér myslel když prohlásil, že film přirovnává ke Spalovači mrtvol a Uchu.. ()

Rosana 

všechny recenze uživatele

Mě nevadí, jeslti se to nějak opičí po Hanibalovi, mě se to líbilo, jak to bylo české a česky provedené. Hlavně osvětlení bylo úžasné (pokud pominu, že v době kdy se příběh odehrává o blikajících zářivkách nikdo neměl ani tušení) a drastičnost a surovost byla věrohodná. Dagmar je krásná stále, jen mi její výkon nějak neseděl, měla by víc trénovat. ()

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

Julius Ševčík opět ukazuje, že je vizuálně jedním z nejzajímavějších mladých filmařů u nás. I přes velké ambice se částečně opakuje situace z jeho Restartu. Vizuál naprosto drtí příběhovou stránku české rádoby variace na Mlčení jehňátek. Příběh se s postupným nástupem do hloubky lehce rozmělní a stává se jen nutným zlem pro psychologický souboj hlavní dvojice ve vizuálně vytříbeném stylu. Dvojice Kňažko - Gajdoš na plátně zářila a osobně se těším na další Gajdošovu filmovou roli. ()

pools 

všechny recenze uživatele

Kdyby to někdo předaboval do angličtiny a dal k tomu titulky, tak nepoznám že je to český film. Je to něco co se kvalitě zpracování Česku vyhýbá obloukem a je to jen dobře. Po čase film za který se nemusím stydět. ()

Alqarin 

všechny recenze uživatele

Normal je vizuálně strhující, trpí ale nevyvážeností a roztříštěností, převážně dějovou. Jako by sám nevěděl, čím chce doopravdy být, osciluje mezi temně surrealistickou vizí a filosofickou úvahou. ()

Praxis 

všechny recenze uživatele

Zezačátku máte pocit, že ten film bude pecka. Úžasné audiovizuální zpracování vám naprosto urve čelisti. A ten démonický smích a kvíkání Kňažka vám přivede mrazivé pocity na zádech. Navíc jsou tam občas docela drsné záběry zabití děvčátka, nebo začátek se psy. Posléze ale okouzlení z kamery, střihu a zvuku (mimochodem Muchow se překonal) vyprchá a nastává tížívá nuda. Záběry na hlavní protagonisty, kdy po divákovi tvůrci asi chtějí, aby si domyslel, co se jim odehrává v hlavě se střídají s dost nudnými záběry na vybavení interiérů (svíčky, trubky, okna, vany, šváb u Havlový:-) apod.). Kamera je nicméně skvělá a tleskám jí. Upřímně, celkově jsem zklamaný, a to poměrně hodně. Gajdoš i Kňažko jsou skvělí, Havlová už méně, a i když se ve filmu pouze mihne, vůbec mě nedokázala zaujmout a její herectví jsem jí teda nežral. Ano, film se snaží tvářit "jinak" a v naší šedi působí bombasticky, ale asi to není typ filmu pro mě. ()

Tayen 

všechny recenze uživatele

Normal není film pro každého, ba dá se říct, že to je film jen pro úzkou skupinku lidí, spíše nadšence, kteří si více cení nápadu, odvahy a kamery než akce a děje. Čekala jsem thriller, dostala jsem psychologický film se spoustou umění v každém obraze a skvělými herci. Jen Milan Kňažko mi neuvěřitelně připomínal A. Hopkinse v Mlčení jehňátek a nevěřím, že mluva a celá atmosféra Normalu je svému americkému příbuznému podobná jen náhodou. Žádná akce, jen spousta perfektně zvládnutého střihu, atmosféry a melodramatického rozhovoru ( v Mlčení jehňátek děsivé a dobře padnoucí, v Normalu příliš melodramatické a křečovité). Nemůžu a ani nechci tvrdit, že Normal je špatný film. Naopak, doufám, že je to dobrá předzvěst české kinematografie, protože vedle komických figurek "normální" české rodinky v českých komediích, je tohle nápaditý a velmi zručně natočený film, který předčí mnohé zahraniční konkurenty. ()

snoopik 

všechny recenze uživatele

zklamán pln očekávání, Havlová to měla podržet, ale místo vážné rázné ženy se z ní vyklubala puťka.... hudba dokonalá , trailer účelový jako každý ;-) ()

CBD 

všechny recenze uživatele

Vynechám různé -ismy (ve škole mi to nikdy nebavilo) a Normal zhodnotím jako (ne)normální divák. Jdete po dlouhé době do kina na český film, protože vás zaujme na naše končiny nečekaně cool zpracování, držíte palce, aby to alespoň tentokrát vyšlo a vy jste neodcházeli z kina patřičně rozlícení, že český film je už asi definitivně ztracen mezi ... no řekněmě končinami kde je nyní. A hle! Ševčík to dokázal! Natočil divácky atraktivní film se znepokojujícím přesahem, zajímavými herci a opravdu velmi dorbým vizuálním zpracováním alá sin city (uznávám, že na tomhle ujíždím víc než by bylo zdrávo - což vysvětluje i ty dvě hvězdičky pro Max Payna). Ale to největší pozitivum je, že Ševčík nenatočil za každou cenu pro každého vhodný blockbuster, natočil film citující z největších ikon tohoto žánru - od noir po psychologickou detektivku až po komiksovou stylizaci některých scén. Normal jistě není film pro každého - a spousta lidí se nepřetrhne aby si na něj do kina zašla. Je to škoda, protože něco tak zajímavého se u nás už dlouho (jestli vůbec kdy) nenatočilo - a jak tak koukám na návštěvnost a nějaké recenze asi zase dlouho nenatočí... ()

mysiak 

všechny recenze uživatele

Normal vyzerá konečne ako zahraničný film..a Milan Kňažko je Hannibal Lecter..a to nezveličujem..jeho postava je mu šitá na mieru a dokazuje, že patrí medzi hereckú elitu...pán Ševčík sa očividne inšpiroval Sin Citym, čo ale nie je na škodu, pretože po vizuálnej stránke je to paráda...horšie je to s príbehom...ináč by šlo hodnotenie o jedno vyššie..suma sumárum = veľmi dobrý vizuálne nápaditý nečeský film ()

sta 

všechny recenze uživatele

full strike, i když tam je spousta materiálu ke kritice (Havlová, pokulhávající scénář, vykrádání Kar-wai Wonga a dalších...)..ale ta forma je tak samonosná a úžasná, že nemůžu jinak než 5* (i když procentuálně spíš tak 85 % - ano, vím, že to nevychází matematicky) ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Trailery mě podporovaly v očekávání jiného typu filmu (rovnou řeknu dobové variace na Mlčení jehňátek) a tím pádem jsem měl trochu obavy z nutného srovnávání a navíc vizuální masáž na mě působila velmi svěže, ale bral jsem ji jenom jako snahu dokázat, že i tady u nás lze natočit něco vyhlížejícího světově. Film, který jsem konečně shlédl mě jednoznačně překvapil a musím říct že příjemně. Žádná kopie (i když dílčí citace se najdou, ale ty naprosto sedí), brutálity vrchovatě a výtečně podané (vražda malé dívky byla nechutná a dojímavá zároveň), atmoséfra by se dala krájet. To, co činí film naprosto originálním je jeho přesah, skrytá, ale o to palčivější obžaloba společnosti. Její vyznění přebije i absenci zvratů i "klipové" dynamiky. Ovšem i tak má jediná větší výtka směřuje k tomu, že se toto téma jen spíše vznáší kolem a hlubší sonda se nekoná, mě osobně by se větší rozvití zamlouvalo (Kurtenova motivace mi přišla nedostatečně vykreslená, scény z jeho dětství by chtěly víc prostoru).Co mě však na filmu dostalo nejvíce je vizuál - naprostá smršť vjemů a nápadů, které dobu děje vystihují bravurně a svébytně, reminiscence na dobové filmové styly je místy naprosto omamná a v tu chvíli se dá opravdu mluvit o mistrovské reinkarnaci. Ve spojení s rozmanitou a armosferickou hudbou dosahuje technická stránka takřka dokonalosti. Zjevně divadelní stylizace může vycházet z předlohy, z nedostatku financí, ale hlavně nepůsobí vůbec rušivě a jen podporuje snahu o dobový filmový facing, z toho vyplývající herecké výkony jsou suverénní (nazapomenu na děsivého kvičícího Kňažka), jen Havlové tato poloha moc nesvědčí, i když v nedialogových scénách je až éterická. A nakonec ještě jendo veliké plus - takovou ozdravnou facku jakou tento film dává pohodlnému českému divákovi bylo už dlouho potřbea, jen doufám, že Ševčík brzy přijde s další (jeho Testament vypadá na další pecku!) ()

Popluh 

všechny recenze uživatele

Srovnávat Normal s americkými thrillery je naprosto mimo. Normal má svými postupy nejblíže k německému expresionismu a je až k nevíře, že to může fungovat, i když na úkor toho, že je to absolutně nedivácký/nemainstreamový film, který má několikanásobně menší diváckou obec než drtivá většina Hollywoodských žánrovek. Ševčík zkrátka nenatočil film Hollywoodského střihu z jednoho jediného důvodu, v Hollywoodu by scénář v téhle podobě takhle nikdy nezrealizovali. Normal je místy brutální, místy pomalý, ale po celou svoji krátkou stopáž zatraceně atmosférický kousek, který hází scénář až na druhé místo a většinu filmových „jazyků“ (kamera, hudba, kolorace obrazů, slow motion záběry) využívá ke sdělení pocitů hlavního hrdiny. A v tomhle funguje naprosto dokonale. Po loňském Tobruku opět český film až s nečeskou technickou stránkou, ale podobně jako Marhoulův výlet do Afriky je Normal příběhovou skladbou absolutně odlišný obdobným zámořským projektům. Jestli je tohle nová cesta českého filmu, tak jsem rozhodně pro, teď ještě aby to pochopilli i diváci a začali na tyhle filmy chodit do kina. K čemu byly Normalu úžasné trailery? Kdyby na plakátech sídlila vedle Gajdoše Holubová v předklonu, název filmu by zněl Vraždíš jako bůh a byla by pod tím podepsána Marie Poledňáková, zlomilo by to všechny divácké rekordy. Smutné… ()

befelemepsvz 

všechny recenze uživatele

Takovej film tady byl dlouho třeba, sice příběh kulhá i na uplně rovnejch úsecích, ale ta technická mistrnost je pořeba dát příkladem pro všechny ostatní tuzemský snímky, jejichž kvalita v tomhle směru uvadá. (Psáno po premiéře, poslední dobou se to naštěstí podstatně lepší - únor 2011) ()

Macejko 

všechny recenze uživatele

Jednoducho brilantné dielo. Sedel som s otvorenými ústami a hľadel na tú prehliadku skvostnej réžie, atmosféry, úžasných herecký výkonov (Kňažko je bez preháňania geniálny, a ostatní herci sú len o máličko slabší) a skvelo pasujúcej hudby. Július Ševčík dokázal nemožné. Dokázal, že v Česku sa nemusia točiť len nablblé komédie a vzťahové drámy, ale že je možné natočiť aj takýto strhujúci, napínavý, a celkovo zrejme dokonalý triler. ()

Tirion 

všechny recenze uživatele

Pokus o netypické vyjádření thrilleru, který nevyšel. Jediné pozitivum je asi vizuální stránka věci a samotná hudba. Zbytek je pouze jedno velké klišé podávané s ochotnickou těžkopádností - od scénáře po herecké výkony. ()

vorheese 

všechny recenze uživatele

Hodně velký příslib pro českou kinematografii. Kdyby to byl film americký, určitě by ode mě plný počet hvězdiček nedostal...jenže v zemi slepých (rozuměj Hřebejků, Svěráků a Poledňákových) je Ševčík králem. ()

Související novinky

Reklama

Reklama