Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Peklo je nerozdělilo, nepřáteli se stali až v ráji. Britsko-americký film Bounty z roku 1984 vychází z knihy Richarda Hougha Vzbouřenci na Bounty a popisuje průběh plavby, která vyvrcholila proslulou vzpourou části posádky proti autoritativnímu kapitánovi lodi, námořnímu poručíkovi Williamu Blighovi... Bounty vyplouvá den před Štědrým dnem roku 1787 z anglického Spitheadu, s cílem přivézt z Tahiti sazenice chlebovníku. Situaci na palubě však komplikuje zvolená riskantní trasa, nepřízeň počasí a především spory mezi mužstvem. A také mezi kapitánem Blighem a jeho zástupcem Fryem, který je nakonec ve funkci nahrazen Blighovým přítelem Fletcherem. Po doplutí na Tahiti dlouhý pobyt na ostrově posádku demoralizuje, a když se má loď vydat na zpáteční cestu, opět riskantní trasou, situace se vyostřuje a vše směřuje k nevyhnutelné konfrontaci... V hlavních rolích excelují Mel Gibson a Anthony Hopkins, výrazný herecký výkon podává rovněž Daniel Day-Lewis a také tehdy začínající Liam Neeson. Postavu Fletcherovy milé ztvárnila Tahiťanka Tevaite Vernetteová, která se už potom před kamerou nikdy neobjevila. (Česká televize)

(více)

Recenze (224)

bari68 

všechny recenze uživatele

Podľa môjho názoru ešte o chĺpok lepší ako Dobytie Raja a už s tradične vynikajúcim Anthony Hopkinsom sa tento ,,rímejk,, môže zrovnávať s originálom. Miestami trochu nudné, avšak tie desiatky minút po vzbure, ktorá vypukla a následné plávanie s loďkou po oceáne bolo vynikajúce tak isto ako atmosféra a beznádej , ktorá z hercom vyžarovala tak, že som ím to na 100% veril. ()

Ripley 

všechny recenze uživatele

Tato verze je sice o něco málo slabší než starší kousek s Marlonem Brando,ale i tak se jedná o skvělou podívanou.Je to neuspěchané,Gibson je možná ještě větší rebel než Brando(tím nechci zpochybňovat jeho herectví!) a Anthony Hopkins jako Bligh je výborný.Je radost se na něj koukat.A navíc,ta nádherná hudba mistra Vangelise.... ()

ElChe26 

všechny recenze uživatele

Nerozumím tomu, čím je způsobeno, že tento film má tak nízké hodnocení. Ano, není to mezník v dějinách kinematografie, ale přesto by si zasloužil hodnocení minimálně okolo 75%. :( ()

1860 

všechny recenze uživatele

Hodně slabý film o slavné vzpouře.. I když Anthony dělá co může, se stupidním scénářem nic nezmůže a kdo čekal něco od mladýho Gibsona, tak ten se ve filmu hlavně sméje a tváří s polonahou tahiťankou, která svým odhaleným poprsím zachránila hodnocení o jednu hvězdičku nahoru.. ()

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele

Velkolepe rozmachla a hlavne fajnova podivana, kde ma ustredni konflikt pekne osobni nadech, ale hlavne je zajimave po psychologicke strance odvypraven. Je docela tezke se v nem priklonit na jednu stranu, protoze se da rict, ze moralni zaklad pro sve jednani by mohli mit oba dva. Gibson i Hopkins jsou skveli a spolu s reziserem film hezky vygradovali. ()

J.F.B. 

všechny recenze uživatele

“I hope never to see Fletcher Christian again. Unless it is to see him hanged.” Má to hodně pozitiv. Hopkinse. Gibsona. Dva muže, kteří se během událostí stanou z přátel protivníky. Day-Lewise. Neesona. Oliviera. Plachetnice. Vangelise (♪♫). Zatím ještě vcelku neposkvrněné tichomořské ostrovy. Kouzlo dobrodružství, objevování neznámého. A oproti tomu stojí tvrdá realitu života prostého námořníka (není divu, že se jim nechtělo z Tahiti pryč). Ta tu však podle mne nebyla zpracována tak dobře jako v Master and Commander: The Far Side of the World. Přes svou více než dvouhodinovou stopáž film pěkně odsýpal, nenudil jsem se, ale silnější dojem ve mně nezanechal. Uvidím, jak mi sedne zpracování z '62. [viděno 18.9.2020] ()

Janega 

všechny recenze uživatele

Čítal som knihu o Bounty od Kocourka, ktorý vylíčil kapitána Bligha už od začiatku plavby ako riadnu sviňu, no tu je prezentovaný ako fajn chlapík, ktorý "týral" námorníkov tancom, akurát na konci mu začalo švitoriť z uvoľnenej disciplíny. Prvá polovica mi príde dosť suchopádna, ani tú búrku nevedeli poriadne natočiť, druhá plavba, keď odchádzajú zase bola taká hŕŕ. Jedine čo sa im podarilo vystihnúť bol bezstarostný život na Tahiti. ()

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Na mě to bylo až moc dlouhé. Jinak jde o nádherný výpravný velkofilm. M. Gibson i A. Hopkins podávají kvalitní výkony a na nich také stojí celý film. Líbilo, ale neoslnilo, jak by asi mělo. ()

Xavi6 

všechny recenze uživatele

Zde jsi ani nejsem jistý koho mám nejvíce pochválit. Gibsona nebo Hopkinse? Oba hráli skvěle, oba jsou skvělý herci, ale takhle se vyrovnat? To jsou věci... ()

peetriss 

všechny recenze uživatele

Strhující mořeplavecké drama, které napsala sama historie. Slavná námořní vzpoura byla Rogerem Donaldsonem převedena na plátno do podoby výpravně zdařilého filmu plného napětí a přeskakujících jisker, které nevyhnutelně jednou musely přerůst v ničivé plameny sváru mezi zájmově, eticky i sociálně různorodými členy posádky. Základním stavebním kamenem je pozvolný obrat přátelského vztahu důstojníků Anthonyho Hopkinse a Mela Gibsona v bouřlivý konflikt plný nenávisti. A oba zmínění herci se svých rolí zhostili víc než dobře. Atmosféře výrazně posloužilo angažování Vangelise, jehož hudba je jako vždy pastvou pro uši. ()

Yardie 

všechny recenze uživatele

Slovou Bounty (nemyslím tyčinku, ale loď) má celkem zvuk, resp. já to vztahoval právě ono známé slovo k tomuto snímku. Bohužel, to známé slovo asi nebylo o tomto filmu. Celé mi to připadalo takové celkem povrchní, bez atmosféry, bez výraznějšího prokreslení postav. Děj prostě plynul, ale v podstatě se stále nic nedělo. Potom převrat a zase se nic moc nedělo. A byl konec. Chybělo mi tam více emocí, nevím, jak to správně vyjádřit. Obrázky hezké, hudba také, ale zpracování je slabší. Howgh! ()

dehlie 

všechny recenze uživatele

čítal som knihu, žiaľ nevidel film s brandom, ale táto verzia ma očarila. skvelý herci, výprava, vangelisova hudba, samotný príbeh, dobrodružstvo...mám rád takéto produkcie ()

gumolit 

všechny recenze uživatele

Hopkins+Gibson a ich vyostovanie vzťahov to stojí za to takisto aj malé roličky iných známych hercov súčastnosti!Neviem mne sa ten film vcelku páčil a ta Vangelisova hudba ako vždy úchvatná! ()

conery1 

všechny recenze uživatele

Plejáda výborných hercov, zaujímavý námet, skvelá výprava, ale všetko ako keby na pol plynu. Ani čarovanie s kamerou nezachránilo celkový dojem. Myslím, že " dirigent " nedokázal to, čo dokázali v roku 1962 Reed a Donaldson. ()

Chajimwitz 

všechny recenze uživatele

Tento remake byl natočený snad jen proto,aby v Hollywoodu nevznikla nezaměstnanost,naprosto zbytečný film i když nijak špatný. ()

AIMÉE 

všechny recenze uživatele

Další remake o vzpouře na Bounty, sice s hereckými esy na palubě, bohužel však s průměrným dojmem oproti verzi z roku 1962 s Marlonem Brandem. Přesto to není kompletně marné, například výprava, kostýmy a hudba jsou v pozitivním slova smyslu zásadní a působí propracovaně. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Obrazově nádherné zpracování klasického příběhu , krásná hudba a nezakryté tahiťanky ( na rozdíl od předchozích zpracování ) Exotika k zulíbání. ()

Jimmy15 

všechny recenze uživatele

Příběh o jedné z nejslavnějších námořních vzpour má opravdu velký potenciál, ale tenhle film ho neuchopil příliš dobře. Nebyl úplně špatný, ale místy zdlouhavý a nudný, takže průměr. ()

RomanHyde 

všechny recenze uživatele

Hodnotím takto, prozatím jsem neviděl dřívější verzi s Marlonem Brandem. Tenhle film, jako jeden z mála, byl běžně k vidění i za bývalého režimu v televizi, a tak je asi ve mě nějak hluboce zakořeněn jako velkolepé dílo, na které jsem co by klučina koukal s otevřenou pusou. Obsazení je výborné a nesmrtelná je samozřejmě Vangelisova muzika. Po letech jsem se opět na Bounty podíval na DVD a bavil mě tento snímek pořád stejně. ()

Související novinky

Zemřel herec Bernard Hill

Zemřel herec Bernard Hill

05.05.2024

Ve věku devětasedmdesáti let zemřel britský herec Bernard Hill, známý především ze snímků jako Titanic, Lovci lvů a z trilogie Pán prstenů. Se smutnou zprávou v neděli přišla televizní stanice BBC s… (více)

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Reklama

Reklama