Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Brutálně syrová freska o cestách, jakými neapolská camorra ovládá všední život lidí. Jsme ve světě, kde jediným zákonem je násilí, jedinou hodnotou moc a jedinou řečí štěkot zbraní. Jde o nadvládu nad trhem s narkotiky, s nebezpečným odpadem a dokonce i s oblékáním. Film vznikl na základě knihy Roberta Saviana, která se v roce 2006 stala rázem bestsellerem. Na nedávném festivalu v Cannes získala Gomorra Velkou cenu. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (187)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Reálná a nepřikrášlená sonda do Neapolského sídliště ovládaného mafií. Bylo to dost zmatený a moc jsem nevěděl, kdo je proti komu a tak. Jenže, oni to tam moc nevěděli ani ti gangsteři. Akční scény tam nejsou, vždycky klid, klid a pak bum bum a mrtvola. Čekal jsem od toho filmu víc, zároveň mne ale nenudil. Možná sáhnu po stejnojmenné knize. 70% ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Osobní poznámka: Před zhlédnutím filmu si zpravidla nedělám "research" o čem to celé je, v jaké zemi se to odehrává a kdo nakonec umře. Nedělám to proto, anóbrž se chci nechat překvapit. Jenže u Gomorry jsem na "překvap mě" efektu celkem krutě dojel. Protože než jsem se stačil jakž takž zorientovat v místě, čase a reálích, běžely závěrečný titulky... Jinak Gomora celkem pěkně (a myslím, že bez příkras) popisuje fungování organizovanýho zločinu - a bere to pěkně od podlahy, přes nejnižší pouliční verbež skrz několik hierarchických pater až k tzv. businessmanům. Jazyk je dokumentární, syrovej a bohužel taky dost nesrozumitelnej - možná toho chci příliš, ale když mě má film bavit, rád bych alespoň rámcově chápal, kdo je kdo nebo z jakých přičin se zrovna dějou nějaký události. Jinak je to stejnej zážitek jako čumet dvě hodiny do rozrytýho mraveniště. ()

Reklama

boshke 

všechny recenze uživatele

Nějak mi nešlo litovat líčené osudy lidí, když si tento způsob života zvolili dobrovolně. Nebo bych snad měl cítit nějaké sympatie ke dvěma pubescentním hejskům, kteří mají jakékoli ambice jen ne vést spořádaný život v mezích zákona či chlapci, kterému ještě teče mléko po bradě, ale už sní o kariéře v rámci mafiánského klanu? Těžko. A že pohybování se v tomto druhu byznysu není žádný med dnes už ví snad každý, takže kvůli tomu nemusel vznikat další film, když krom toho nic jiného nepřináší... 40% ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Tak a máme tu další drsný snímek ze života mafiánů. Tentokrát však bez jakékoliv uhlazenosti. Nic ve stylu "Kmotra" nebo "Mafiánů". "Gomora" nám jako jediný film, ukazuje praktiky italské zločinecké organizace Camorra. Snímek je točen takřka dokumentárním stylem využívající ruční kameru a dlouhé záběry. Pro běžného diváka se ale jedná o skoro nestravitelné sousto. Ne, že by film byl extrémně brutální (ve skutečnosti je překvapivě mírný) ale absolutně postrádá jakýkoliv příběh nebo hlavní postavu. Snímek jen sleduje několik postav, které buď jsou gangstery nebo by jimi chtěly být. To je hlavní kámen úrazu, protože divák zde nemá nikoho komu by mohl držet palce nebo kdo by si alespoň trochu získal jeho sympatie. Navíc je toto více jak dvouhodinové sledování jednotlivých scén neúměrně zdlouhavé a zbytečně natahované. Ze začátku bylo zajímavé sledovat reálnější pohled na dnešní mafii, kde novodobý "Kmotrové" nežijí v honosných vilách ale oprýskaných panelácích, určitě to ale šlo natočit lépe a zábavněji. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Několik epizod z jakési italské chudinské čehosi. Jedou tady drogy, zbraně, meziklanová válka a byznys v oblastech fashion & svoz odpadů. Moc jsem nepochopil, v čem vlastně spočívala práce toho účetního, který vyplácel peníze různým osobám - nevím za co. Ale syrovost z toho jen čiší, že člověk opravdu věří, že to je autentické, skoro dokumentární. Možná se to více rozvine v seriálu, na který jsem slyšel ódy, ale tenhle film na mě působil tak nějak průměrně. A kdo už se těší do Itálie na dovolenou? ()

Galerie (35)

Zajímavosti (10)

  • Název Camorra vznikl spojením dvou slov, capo (šéf) a morra (hazardní hra). (blackrain)
  • Film vyhrál na Filmovém festivalu v Cannes v roce 2008 Velkou cenu. (Karlos80)
  • Vila, ve které si kluci hrají na film Zjizvená tvář (1983), patřila neapolskému gangsterovi Walteru Schiavonemu. Po zasáhu proti jeho osobě byla později stavba zkonfiskována a přebudována na kliniku. (Docflash)

Související novinky

Zlaté glóby 2009

Zlaté glóby 2009

12.01.2009

Slavnostní ceremoniál vyhlášení a předávání Zlatých glóbů pořádaný Asociací hollywoodských zahraničních novinářů je za námi a na nás je, abychom si to zrekapitovali. V oblasti filmu se stal jasným… (více)

Zlaté glóby 2009 – nominace

Zlaté glóby 2009 – nominace

12.12.2008

Ti, pro které je vyhlašování prestižních cen Asociace hollywoodských zahraničních novinářů svátkem, se přiblížili k očekávanému večeru mílovým krokem. Včera totiž Asociace vyhlásila nominace za rok… (více)

Zajímavé premiéry v Cannes

Zajímavé premiéry v Cannes

28.04.2008

Chystáte se na filmový festival v Cannes? ;-) Že ne? Nevadí. Tak nebo tak je přehled filmů, které na francouzské riviéře mezi 14. a 25. květnem poprvé uzří světla promítaček, pozoruhodný. Třeba Clint… (více)

Reklama

Reklama