Reklama

Reklama

Série(2) / Epizody(7)

Jedno město, jeden neobyčejný rok...  Britská historicko-dramatická minisérie z produkce BBC natočená podle stejnojmenné knižní předlohy Elizabeth Gaskellové.
Cranford je fiktivní městečko, jehož předlohou byl Knutsford, kde strávila autorka své dětství. Seriál se zaměřuje na každodenní běžné radosti a problémy obyvatel tohoto městečka. Jejich strach z vzestupu průmyslové revoluce a pokroku, které ohrožují starosvětský klid městečka. Děj se odehrává v období od června 1842 do května 1843. Poukazuje na možnou symbiózu viktoriánské Anglie a nově nastupujícího věku, která je symbolizovaná přátelstvím dvou hlavních hrdinek - postarší důstojné dámy Matty Jenkynsové a do městečka nově příchozí mladé Mary Smithové.
Na úspěšnou první sérii navazuje v roce 2009 dvoudílná speciální vánoční minisérie, která se zaměřuje na období od srpna 1844 do listopadu 1844. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele cherita k tomuto seriálu (1)

Cranford (2007) 

Čistá práce BBC. Kostýmy a výprava na vysoké úrovni, obsazení vesměs britské a vesměs výborné (obzvlášť ďábelská Imelda Staunton coby hyperaktivní slečna Poleová stojí za povšimnutí), ale co mi opravdu vadilo, byla ta vysoká úmrtnost. Já vím, že tohle z velké části není vina scénáristů, Elizabeth Gaskell nebyla Jane Austen a ve svých románech zachycovala i ty méně radostné okamžiky všech společenských vrstev, ale opravdu bylo nutné, aby v každém díle někdo zemřel? Ke konci už je to trochu jako špatný horor – přesně se dá odhadnout, kdo, jak a v jakém pořadí přijde o život. Já mám tenhle kostýmní žánr ráda, ale Cranford jde tak nějak mimo mě. ()

Reklama

Reklama