Reklama

Reklama

Série(2) / Epizody(7)

Jedno město, jeden neobyčejný rok...  Britská historicko-dramatická minisérie z produkce BBC natočená podle stejnojmenné knižní předlohy Elizabeth Gaskellové.
Cranford je fiktivní městečko, jehož předlohou byl Knutsford, kde strávila autorka své dětství. Seriál se zaměřuje na každodenní běžné radosti a problémy obyvatel tohoto městečka. Jejich strach z vzestupu průmyslové revoluce a pokroku, které ohrožují starosvětský klid městečka. Děj se odehrává v období od června 1842 do května 1843. Poukazuje na možnou symbiózu viktoriánské Anglie a nově nastupujícího věku, která je symbolizovaná přátelstvím dvou hlavních hrdinek - postarší důstojné dámy Matty Jenkynsové a do městečka nově příchozí mladé Mary Smithové.
Na úspěšnou první sérii navazuje v roce 2009 dvoudílná speciální vánoční minisérie, která se zaměřuje na období od srpna 1844 do listopadu 1844. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (46)

Elyssea 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch neuvěřitelně milých seriálů, ve kterém zemře tak jedna až dvě postavy za epizodu (což máte alespoň postupně, jindy to Elizabeth Gaskell vytřídí všechno v závěrečná třetině). Být vámi, nedělám si oblíbence, protože nikdo není v bezpečí. Jinak je Cranford ideálem poklidného anglického venkova, jež si uchovává své zvyky a kde místní dámy venčí pejsky i krávy v pyžamu. Jsou to právě cranfordské dámy, které propůjčují seriálu to pravé kouzlo. Klípky a reputace, rozjímání nad čepci či nezdařenými dítky, to je v žánru period drama poměrně nevídaná věc. Nechybí ani gaskellovský ztracený bratr námořník a nevyhnutelný příchod železnice. Nu a kdo si potrpí na romanci, od toho je tu mladá cranfordská generace, která se zmůže i na těžkou erotiku, jakou je otřepávání smítka ze šatů snoubenky. To vše s vynikajícím obsazením (zvláště mě potěšila Lisa Dillon jako praktická Mary Smith). ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Člověk si řekne, další z kostýmních dobovek z Británie? Ale jděte, to už jsem všechno viděl... Ale Cranford je přecijen zas o něco jiný, než Panství Downton, nebo Rozum a Cit. Ačkoliv podobnost s romány Jane Austenové tu podle mě je značná, a to v podobě silně zastoupeného ženského osazenstva, řešící "šokující" problémy revoluční doby (železnice? no fuj). V Cranfordu je ale všechno tak lidské, že si k tomu divák vždy najde cestu. Za mě velmi dobře vyvážený mix humoru s melancholií, je tu kupa jak vtipných, tak velmi smutných scén. ()

Reklama

elle 

všechny recenze uživatele

Excelentní televizní zpracování podle románu Gaskellové Cranford, na které se prý můžeme/te brzy těšit v televizi - zakoupeno "snad" na listopad. Hlídejte...snad tomu dají slušný čas. ČT se konečně odvažuje zakoupit z Británie něco jiného než britskou detektivku či čistě humoristický seriál!!!!! No na ČT asi sledují Emmy (ač se bohužel neřídí zajímavými BAFTA cenami).Cranford vyhrál 2 kategorie z asi 7 nominací. Adaptace je to dobrá, přestože či protože se odvažuje (jako každá dobrá adaptace) být místy jiná než předloha. Jedná se o televizní seriál, který dojme, pobaví, mě i ohromil. Kdo má jako já rád Judy Dench - nutnost. ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Dobová britská klasika. Neviem prečo píšem dobová (asi preto, lebo sa to tak všade píše), skôr historická (aj keď to s najväčšou pravdepodobnosťou nie je skutočný príbeh). Hierarchia spoločenského postavenia a jeho vplyvu je aj teraz, len nie v takom štýle a rozsahu.Samozrejme skvelé herecké výkony, trocha nadhľadu - čiže to nie je celé kŕčovitou drámou, ale ani priblblou "vzťahovou" pičovinou. Celé je to o vzťahoch, to áno, ale celé je to aj o vnímaní doby a súvislostí. ()

Una111 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tenhle seriál vyzrává od epizody k epizodě až do samého závěru, až do samotného konce. Ještěže jsem to nevzdala hned po prvním dílu a že jsem vytrvala až do konce! (Zajímavé je, že něco podobného píší i čtenáři literární předlohy od Elizabeth Gaskell.) - - - Nejsem seriálový typ, ale tenhle seriál mne opravdu moc potěšil! Už jsem ho pochválila u první série a jsem ráda, že ani dokončení, poslední tři díly nezklamaly moje očekávání. Málokdy se mi stává jako v tomto případě, že po poslední sekvenci pocítím zármutek, že už nic dalšího nenásleduje. Dokonce jsem se přistihla, že se chci na své milé známé z Cranfordu brzy podívat. Začnu asi zase od začátku... ()

Galerie (58)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama