Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do Paříže přichází tlupa potulných cikánů, aby si na tržišti přivydělali peníze ke svému kočovnému životu. Krásná Esmeralda tančí k potěše především pánské části přihlížejících, a líbí se nejen kapitánu lučištníku Phoebovi, ale i herci Grengoirovi, který se marně snaží svou hrou zaujmout diváky. Jenomže cikáni nejsou ve městě žádoucí a vojáci se je snaží vyhnat z města. Esmeralda se uchýlí do kostela matky boží a prosí pannu Marii o slitování se svým národem. Zde jí zastihne vysoký církevní hodnostář Frollo, který při pohledu na ní pocítí touhu a chce Esmeraldu získat. Dívka mu uteče. V městě je již tma a nebezpečno. Frollo totiž posílá za Esmeraldou svého služebníka hluchého a znetvořeného hrbáče Quasimoda. Tomu se sice podaří dívku chytit, ale únosu zabrání Grengoire, který přivolává pomoc a vojáci hrbáče zatýkají s tím, že bude druhý den pranýřován, za únos. Esmeralda je odvedena ke králi podsvětí a současně s ní je sem nedobrovolně odveden i Grengoire, kterého považují za špeha a chtějí jej pověsit. Esmeralda ho zachraňuje, a stává se podle nepsaného zákona pařížské spodiny jeho ženou…… (marťan)

(více)

Recenze (40)

curunir 

všechny recenze uživatele

,,ČLOVEK PRED ŠKAREDOSŤOU CÚVA A PREDSA JE NA ŇU ZVEDAVÝ. JE TO AŽ DIABOLSKY LÁKAVÉ." __ Vo svojej dobe musel byť film úplná bomba ... a JE ním aj teraz! Zvonár nie je síce dokonalým filmom, ale je takmer dokonalým. Dieterleho réžia nie je bezchybná a rovnako to platí aj o scenári, nejde však aj tak filmu uprieť ako odzbrojujúco je nakrútený. Je v ňom badateľná naivita a typický filmársky štýl starého Hollywoodu, no napr. scéna keď Gringoire zablúdi do ,,Dvora divov" uchváti takým hororovým vyznením, že by smelo obstála aj v súčasnej konkurencii. Charlesa Laughtona mám rád - tento herec, širšiemu diváckemu publiku najznámejší skôr z Kubrickovho ,,Spartakusa" , bol jednou z popredných hereckých osobností svojej doby. Ako Quasimodo je famózny a určite tiež udiví na svoju dobu prepracovaným make-upom (Quinn v novšej verzii z roku 1956 bol oproti nemu krásavec) a tým, ako si dokonale herecky vystačí len s trochou mimiky a niekoľkými ťažko zrozumiteľnými vetami. Skôr potom zamrzí, že Maureen O ´Hara tu má k cigánom asi tak blízko ako ja k Mongolom, čo by sa dalo ospravedlniť dobou vzniku. Menej sa však už dá prepáčiť mierne trpký happy end, ktorý ma nakoniec príjmul nadšenie zo sledovania znížiť z výslnia najvyššieho hodnotenie. I tak doteraz najlepší ,,Zvonár", akého som videl - 4.5* (145. hodnotenie, 20. komentár k filmu) ()

d-fens

všechny recenze uživatele

ocenenia : MFF Cannes 1939 - jediný film, ktorý bol, ako súkromné predstavenie, premietnutý na festivale Cannes 1939. Ten sa nakoniec kvôli vojne zrušil (začiatok festivalu bol plánovaný na 1.septembra 1939, čiže presne na deň, kedy nakoniec vypukla II. svetová vojna) (zdroj: tu) ()

Reklama

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem všechny filmy, které se týkaly "Zvoníka u Matky Boží". Měly pouze jiné názvy a jiné dramatické pojetí. Ale !!! Podle mého názoru nejlepší ztvárnění role "zvoníka - chudáka a opovrhovaného hrbatého ošklivce " zahrál nejlépe právě Charles LAUGHTON. Maska úžasná, procítěná láska ke krásné cikánce od člověka na kterého bylo těžko spočinout pohledem, aniž byste nemuseli zrak odvrátit. To zahrál Charles tak úžasně, že zůstal v této roli nenahraditelný. Proto dávám 5*. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

V pořadí asi pátá z bezpočtu adaptací Hugova románu, pro mne ovšem číslo 1. Velmi napínavé i když znáte konec, kvalitní obsazení a řada vyloženě hororových, stále vcelku děsivých scén. Středověk jednoduše nebyl pěknej. Až tady mi taky došla ta podobnost mezi osudem Quasimoda a Střihorukého Edwarda. 85% ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Charles Laughton je ako Quasimodo skvelý a Maureen O´Hara je dostatočne krásna na to aby sa do nej na prvý pohľad zamilovali štyria (!!!) chlapi.Príbeh (aj keď všemožne poupravovaný a oklieštený) je overený časom,je to výpravné, atmosféru to má výbornú ale bohužiaľ sa pod veľa scén až príliš podpísal zub času, takže sa film občas nepríjemne vlečie. A ten zbabelý happy end tiež moc nepotešil 8/10 ()

Galerie (45)

Zajímavosti (9)

  • Filmový debut Edmunda O´Briena. (Kulmon)
  • Replika katedrály Notre Damme přišla na čtvrt milionu dolarů. (Kulmon)
  • Film stál 1,8 milionu dolarů. (Kulmon)

Reklama

Reklama