Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dvaja priatelia Gábor a Tibor sa navonok živia upratovaním. V skutočnosti sú to podvodníci. Najmä Gábor má nesmierny talent klamať, čo využíva na zvádzanie osamelých žien, aby im potom vybielil účet. Jedného dňa si zmyslí, že si chce uloviť väčšiu rybu. Spozná krásnu balerínu Hanu, a uvedomuje si, že ak chce, aby ho dotyčná brala vážne, tak musí nasadiť všetky svoje tromfy. (ČSFD)

(více)

Recenze (26)

Bluntman 

všechny recenze uživatele

(CINEMA MUNDI 2010) Krisztina Goda točí poctivé/ě chlapské žánrovky s přesahem, které ale kritizují machismus a marginalizují úlohu muže v dějinách/společnosti, popř. s převahu klučičí optiky na danou problematiku (zásadní historické události, vztahy) polemizují. CHAMELEÓN zachází ve zpochybnění dominujícího pohledu zdaleka nejdál, protože zdánlivě banální žánrová podívaná o napravení svůdníka přichází s velkou pointou, která je ale dopředu předvídatelná, a krom výboje proti konvenci šťastného konce nenabízí nic navíc. Pokud se o maďarské (stejně jako polské) kinematografii posledních let na základě filmů zhlédnutých na festivalech soudí, že formální progresivnost ustoupila brilantně natočeným, mírně nadprůměrným komerčním filmům, tak CHAMELEÓN tento "soud" bohužel potvrzuje. Návštěvníci nekrálikovské akce LFŠ ale vědí, že loni vzniknula v Maďarsku výborná Pálfiho promyšlená legrace NEJSEM TVŮJ PŘÍTEL, která by si na přehlídce nabízející nejlepší film (!) dané země za předcházející rok zasloužila své místo víc. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Ale vůbec to nebylo špatný, Chameleon měl grády, napětí, vůbec jsem se nestačila výrazně nudit. Ale nemohu se zbavit pocitu pouze lehké nadprůměrnosti, jinak tenhle snímek jako oddechovka určitě obstojí a i když tomu dávám slabší čtyřku, tak to neznamená, že bych se na toho lumpíka Gábora nemrkla ještě jednou. Jó, představoval si to chlapec asi trochu jinak, ale scénárista se musí holt poslouchat, takže jo, ten konec beru taky. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Po dlhej dobe maďarský film. Podľa popisu komédia, podľa videného nejaká smutno-trápna moralitka. Príbeh dvoch bývalých chovancov detského domova, ktorých minulosť pripútava k zemi spoľahlivejšie, ako nestvrdnutý asfalt topánky. Napriek nespornému talentu a premyslenému modus operandi platí aj na nich Murphyho zákon, že každý stúpa po kariérnom rebríčku dovtedy, kým neobsadí funkciu, na ktorú už nestačí. Príbeh je príliš vykonštruovaný a v záujme toho, aby sa dej pohyboval dopredu sa príliš nehľadí na logiku, ani vierohodnosť. Takže som uveril iba citový chlad oboch predstaviteľov, ktorý má spoľahlivé korene v detskom domove. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Neúprosné tempo nasadené od začiatku, miestami aj napäté chvíľky .. žiadna nuda. Tomu chlapcovi sa darilo snáď všetko. Bola som len zvedavá, kedy sa to začne rúcať, ako z toho bude chcieť vykľučkovať, ale hlavne som bola zvedavá, ako jeho klamstvá poberú všetci zúčastnení. A ono nie ... koniec celkom iný ... hádam aj ľúto mi ho bolo .. podvodníka jedného. 3,5* ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Počet maďarských filmov, ktoré som doteraz vo svojom živote videla, by sa asi dal ľahko zrátať na prstoch rúk. Musím však zároveň povedať, že každý, ktorý som doteraz videla stál za to. Tento film toto pravidlo zatiaľ tiež potvrdzuje. Príbeh v štýle príslovia kto druhému jamu kope, sám do nej spadne je výborne spracovaný aj zahratý. Herci sú "neokukaný" čo je fajn. Výnimkou je Sándor Csányi, ktorého si pamätám hádam z každého maďarského filmu (pár výnimiek sa však určite nájde), ale tak je to ich "star" tak prečo nie. Ervin Nagy je fešák a myslím, že aj ja by som sa nechala ľahko namotať :-)... no a Krisztina Goda ma týmto inšpirovala k pozretiu si aj posledného filmu z jej neveľkej, ale pre mňa zatiaľ veľmi priaznivej režisérskej filmografie. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Viděno během Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií. Film číslo 7 - Maďarsko. Příjemné překvapení z Maďarska, až jsem se při psaní komentáře zastyděl vzpomenuvši si na jednání Visegrádské čtyřky, na níž jsem velebil polské filmy a maďarské kolegyni suše sdělil, že kromě I. Szábó maďarská kinematografie za nic nestojí. Chameleon je moderní bajka s nádechem thrilleru o tom, že kdo s čím zachází, s tím taky schází. Celou dobu jsem byl napjatý, nenudil se a potěšil mě neamerický konec. Zasloužené čtyři hvězdičky. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Maďarská tvorby jde směrem vzhůru, jak dokazuje tato dramatická komedie. Aneb jak se dají vydělat peníze a ještě si užít. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Odchovanci chudobince chátrou býti nechtějí. Chladnokrevně podvádějí, chudobkám se vysmějí. Chytračení přetne chyba, chytáky se zadrhnou. Plány spláchne velká voda, lodičky se převrhnou… ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Od komedie k dramatu. Plusem příjemného snímku je stoupající tempo a napětí. Herec titulní role 32letý Ervin Nagy mi moc sexy nepřipadal. ()

Liznic 

všechny recenze uživatele

Začlo to výborně a já se začal těšit co se objeví dál a co se bude dít. Jenomže v prostřed filmu jsem se začal nudit a film končí v průměru. Drží se veškerých žánrových klišé, které sice zobrazuje zajímavě a na pohled moc pěkně, ale co z toho.... Asi bych se na to i někdy podíval znovu rád, ale víc než na 3* to nemá! ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Možná mi vadil ten způsob 3v1 - začalo to jako klasický film o podrazu (včetně patřičné nadsázky), pak se to zvrtlo v lovestory a končí to jako fádní moralita. Project 52 Films by Woman. ()

Greny 

všechny recenze uživatele

naprosto bez debat a diskuzí. Krásně tři hvězdy. Film nenadchne žádným přelomovým scénářem ani obrazem, ale za to dokáže příjemně pobavit zajímavě podanými vtipy. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Přestože tady nejde o chytře vymyšlený podvod finančního rázu, ale o čachry sňatkového podvodníka, srovnávání s Podrazem (George Roy Hill, 1973) se mi vnucovalo po většinu filmu. A Maďaři rozhodně obstáli se ctí, chytrých nápadů je tu možná ještě víc než u amerického filmu. Jméno režisérky mi bylo dosud neznámé, ale po téhle velmi příjemné zkušenosti si ho určitě zapamatuju. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Tretí celovečerný film od maďarskej režisérky Krisztina Goda. V podstate sa jedná o korektne prepracovaný scenár, čo obsahuje niekoľko obratov. Ja to mám veľmi rád. Chcel by som vyzdvihnúť hercov Ervina Nagya a Jánosa Kulku, ktorí podali bez debaty jeden zo svojich najlepších výkonov doteraz. Napriek tomu, že niektorí ľudia nevidia nič výnimočné v tomto filme, ja osobne to považujem trošinku za tak povediac prelomový film od Maďarov. Prečo? Lebo trošku znám maďarskú kinematografiu a podobných filmov (tak vypracovaných úplne do detailov) nie je veľa. Osobné hodnotenie: 84% (****) ()

matkoulko 

všechny recenze uživatele

Od začiatku sa zdá, že pôjde o krimi komédiu so štastným koncom. Dej filmu sa pekne zamotáva a mňa držal celkom v napätí, ako sa z toho nakoniec hlavný hrdina dostane. Miestami to pripomínalo aj americkú komediálnu tvorbu, ktorá ide do absurdít, ale celkovo sa to držalo v medziach. Hlavný (anti)hrdina bol taký správne-nesprávny typ s rôznymi vlastnosťami dobrými i zlými, ale v celku na mňa pôsobil sympaticky. Na záver sa film zahustil ako správny guláš a otočil tak aby dostál svojmu názvu, tým poskytol aj nejaké to miesto na rozjímanie... Celkovo veľmi pozitívny závan od našich južných susedov. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

I ten sebegeniálnější podvodník musí jednou udělat chybu, zvláště když se do svých lží zaplétá a staré lži nahrazuje novými. Zhroutí se to však většinou poté, když se dvě podvedené osoby setkají, protože svět je malý a o náhody není nouze. Vcelku zajímavý film, u kterého jsem trochu trpěl. Na jednu stranu jsem Gáborovi fandil a na druhou ho zase proklínal, jak tančil na velmi tenkém ledě a stále se mu dařilo nějak se z toho vymotat. Bylo mi to až nepříjemné. Závěr nepřekvapil, jak se k sobě oba "přátelé" zachovali, ale spíš mě překvapila ta baletka, mimochodem velmi krásná žena. ()

winstonik 

všechny recenze uživatele

Chameleón nie je komédia. V prípade maďarskej kinematografie je to dobrá správa, ktorá si sama osebe zaslúži tri hviezdičky. ()

Reklama

Reklama