Reklama

Reklama

Přijel, aby pomohl. Clint Eastwood jako tajemný mstitel v americkém westernu... Eastwoodův snímek Bledý jezdec (1985) celkem věrně kopíruje jeden ze základních syžetů westernové mytologie. Osamělý jezdec, který nemá jméno, zato se může pochlubit záhadnou minulostí, přijíždí do zlatokopecké osady v horách a stává se mluvčím zastrašovaných usedlíků proti mocnému a bezohlednému podnikateli. Dodá malomyslným zlatokopům potřebnou odvahu, ovšem ten nejtěžší boj s úplatným marshalem a jeho pomocníky za ně musí vybojovat sám. Předurčuje ho k tomu pistolnická minulost i nevyrovnané účty, po nichž na jeho zádech zbyly pouze jizvy od kulek. Když je zlo poraženo, nasedne na koně a beze slova odjíždí pryč, protože někde určitě leží další osada, kde je potřeba se postavit útisku a bezpráví. Eastwoodův hrdina získává až biblické rozměry (i díky tomu, že když sundá cestovní oděv, spatříme ho v kněžském kolárku)... V polovině 80. let, kdy Bledý jezdec vznikl, měl už Eastwood dostatek režijní praxe a také zkušené spolupracovníky, na něž si zvykl (kameraman Bruce Surtees, skladatel Lennie Niehaus, střihač Joel Cox). Mezi dalšími herci zaujmou Michael Moriarty (zlatokop Hull Barret), Carrie Snodgressová (Sarah Wheelerová) a tehdy začínající Christopher Penn v záporné roli Joshe LaHooda. Exteriéry filmu se natáčely v Idahu a v Kalifornii, kde se snímek odehrává. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (190)

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Kolik stojí čisté svědomí? Vynikající Clintův western o záhadném kazateli, který přijíždí do zlatokopnického městečka, kde brání skupinu domorodců před bohatým tyranem. Eastwood se tímto filmem rozhodl vrátit k westernovému žánru, který byl považován od roku 1979 a smrti Johna Waynea, definitivně za mrtvý. Všechny pochybnosti však svým temným filmem vyvrátil a pomohl oprášit ryze americkému žánru zašlou slávu. Úspěch a kladné ohlasy byly značné a i když ta pravá a poslední westernová jízda měla přijít až o sedm let později, tak tohle je skvělá generálka. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Western ctící všechna pravidla svého žánru. Samozřejmě, že je to trošku pohádka - to proto, že je to western. Eastwood je v této poloze stejně výtečný jako vždycky, několik skutečně originálních nápadů, které se jinde nevidí, několik okamžiků, kdy napětí skutečně jen drnčí a tajemný pootevřený konec jako závěrečná ozdůbka. Není to absolutní vrchol, také nedávám 100%, ale 80, ale solidní western solidní Eastwood určitě. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Skoro by to bolo aj na štyri hviezdy, ak by si zápletka bohate nevystačila s o 15 minút kratšou stopážou, pretože film sa takto začína trochu naťahovať. Inak hrdina - kňaz, jedna krutá pomalá poprava a záverečné zúčtovanie si myslím skutočne stáli za to. Zápletka je typicky westernová, osamelý jazdec prichádza do mestečka, tentokrát niekde pod horami, urobí humbuk a odchádza, ale "to vnútri" je celkom zaujímavé a nie príliš typické. Ak som ale nedávno dal Sile života z poslednej doby za štyri, tak tu zaokrúhlim smerom dole. 70% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Nemohu zároveň sloužit Bohu a mamonu." Kazatel je prostě skvělej. V hlavě to má srovnaný, o významu slova "strach" dosud nebyl informován a umí skvěle používat dřevěný pálky k odpalu hlav padouchů. A má-li film probouzet sny, tak Bledý jezdec u mě úkol splnil. Já bych totiž chtěl být jako Kazatel. Přijet, trochu si zapáchat dobro, polechtat obrovi Clubovi koule kladivem a s dobrým pocitem zase zmizet v horách. S Kazatelem jsem zkrátka zachraňoval zlatokopy již mnohokrát a pokaždý mě to bavilo. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Pale Rider je hodně jednoduchý, černobílý příběh, který by docela dobře a velmi podobně mohl řešit Old Shatterhand. Kapitán průmyslu si uzurpuje víc, než nač má právo a dobří lidé vzdorují jeho útlaku. Pistolník přijede odnikud, vloží se do věci, zlé pány postřílí, a bůhvíproč a bůhvíkam opět odjíždí. Snad na schůzku se svým rudým bratrem Vinnetouem. Nevíme. --- Jednání vedlejších postav bych až tak nízko nehodnotil. Scénáristé se alespoň pokusili jim dát nějaký obsah. Jenže zůstalo u náznaků. Například kontrast v jednání obyčejných lidí v závislosti na otázce, zda mají nebo naopak nemají silného vůdce. S tím se dalo leccos udělat. --- Nestalo se. Škoda. Bledý charakter se prostřílí bledým příběhem. Ocení jen skalní fanoušci žánru. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (14)

  • Natáčení se neobešlo bez problémů. Eastwood měl při jedné ze scén "v sedle" nehodu, která skončila zlomenou klíční kostí. Naštěstí se to stalo až během posledního dne natáčení. (ClintEastwood)
  • Hull Barret (Michael Moriarty) ve scéně na začátku filmu, kdy opouští město po bitce před koloniálem, si kloboukem špatně zakrývá levou ruku, kterou má v sádře. Ve scénách před a po už sádru nemá. (chyska)
  • Než se v září 1984 rozběhla první klapka, ležel celý projekt několik let v šuplíku. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama