Reklama

Reklama

V roce 1906 se britský badatel Percy Fawcett (Charlie Hunnam) poprvé vydává do Amazonie. Během několika expedic pod záštitou Královské geografické společnosti podplukovník Fawcett a jeho asistent Henry Costin (Robert Pattinson) zmapují dosud neznámé území v Bolívii. S pomocí domorodců se vydávají proti proudu Rio Verde. Výprava čelí kanibalům, nemocem, nekonečným dešťům a nedostatku potravin, ale Fawcett se nevzdává. Hluboko v srdci pralesa nachází důkazy o existenci neznámé, velmi vyspělé civilizace. V Anglii sklízí Fawcett jen posměšky ze strany vědecké obce, která jeho ztracenou civilizaci nazývá pouhými divochy. Ale Percyho odhodlání a posedlost najít bájné město Z, je stále silnější. S podporou své oddané manželky (Sienna Miller) se v roce 1925 Percy, společně se synem (Tom Holland) a věrným přítelem Costinem, znovu vydávají do hluboké džungle... (Bioscop)

(více)

Recenze (493)

Renfield 

všechny recenze uživatele

Když vzpomenu na fantastické scény expedic, přijde mi až škoda, že Ztracené město Z žánrově není méně životopisné a více založené na skutečné události. Nerad jsem se z nich vracel, třeba taková scéna z první světové války, i když opět výborná, nebyla úplně nutná, stačilo zmínit a dát tak čas. Nakonec u Percyho Fawcetta se stejně nešlo "Až na krev" a že právě v případě expedic, na nichž působí vcelku mírumilovně, rozhodně jít mohlo. Doma je naopak veškerá vzornost pryč, ten rozdíl není pouze v příběhu a herectví Charlieho Hunnama, ale i v barevnosti scén. Domov potemní, radost ze života Fawcett hledá v džungli a té také patří ty nejsilnější scény, v nichž se vizuálně jde k hranicím Apokalypsy. Není to jen cestou po řece, setkáváním s domorodci, ale  především hypnotickou závěrečnou pasáží. Celý film výborně pracuje se světlem a hudbou, prakticky každý záběr je dotažen k dokonalosti, aby se právě tady vše prolnulo a vyhnalo atmosféru na maximum. Ztracené město Z je tak filmem, který tu dlouho nebyl a pravděpodobně zase nebude. 85% ()

Bezda202 

všechny recenze uživatele

Zkrátit trošku stopáž a bylo by to možná i za 5*. Chvílemi to bylo trošku zdlouhavé. Mám rád tyto dobrodružné, cestovatelské filmy a dlouho tu nebyl žádný takhle kvalitní. Hunnam zahrál hodně dobře a už se docela začínám těšit na Artuše. Lepší 4* (PS: Titulky v kině parádní. V každé větě chyběla tak půlka písmen :D) ()

Martinius 

všechny recenze uživatele

mal to byt epicky zivotopisno-dobrodruzny pribeh o hladani tajuplneho mesta v dzungli. nie je. uz len samotna premisa je prudko linearna, priamociara a v podstate nezaujimava. dej je plochy, bez zvratov, ci dramatickeho vyvoja. cely film je natiahnuty ako kacir na skripci na ubijajucich 140 minut. kamenom urazu su pritom zbytocne rozvlacne sceny kontrastujuce s casto vyraznymi casovymi a dejovymi skokmi, ktorym sa nedari na seba nadvazovat. vsuvka z prvej svetovej uplne zbytocna a uplne o nicom. nesiaha to ani na herzoga. jeho sice nudneho a rozvlacneho aguirreho zachranil aspon sialene genialny kinski. aguirre mal aspon atmosferu. stratene mesto Z ju nema ani napriek podmanivemu soundtracku. ()

Blueeyes 

všechny recenze uživatele

Taková sonda do (životní) cesty průzkumníka, badatele a oddaného objevitele tajemství Amazonie. Téma je to obrovsky zajímavé, přihlížet krokům bílého muže napříč neprobádanou džunglí, sledovat jak pro svůj úkol obětuje roky času i vztahy s rodinou. Musím pochválit charismatický výkon hlavního hrdiny, to odhodlání z něj opravdu prýštilo, líbil se mi i zarostlý a zpustlý Robert Pattinson (pěkně se nám z té hezounsky-upírské škatulky vymaňuje, jen tak dál). Celé to vyprávění má určitě velikou sílu. ALE! Bylo to dlouhé, střihla bych takových nejmíň dvacet minut. A tak moc bych si přála tomu dát větší dynamiku, byly tam momenty, které si o ni doslova škemraly a pak by mě rozhodně strhly. Možná je to opravdu snímek staré školy a já už jsem akcí rozmlsaný divák, ale toho poklidného tempa na mě bylo vzhledem k celkem napínavému tématu příliš. Hodně silné tři hvězdičky, ale na čtyři mi to bohužel nestačí. ()

mateas.matt 

všechny recenze uživatele

Zatracene dlouhy film - pred zacatkem kouknout kolik je! Presne tuhle informaci jsem tu postradal. Tedy alespon velke upozorneni.. Musim rict, ze uz jsem dlouho nevidel podobny snimek, ktery by me ve dvou hodinach zavedl napric 20 let. Nahled na amazonii suprova, skoro jsem mu zavidel - tedy az na koupani s piranema, to me bolelo za ne.. Uprimne me ale mrzi, ze to vysnene mesto Z nam nakonec nikdo kloudne neukazal. Fajn, mohli sme videt par rozbitejch salatovejch mis, k tomu ve skale neco od mistniho umelce, ale cekal jsem trosku neco "vic". Asi uz jsem holt rozmlsany ze vsech tech scifi a ruznych dobrovyprav, kde clovek ceka na ten "wau" efekt.. ale i pres to, supr! ()

PhillM. 

všechny recenze uživatele

A zase po roce jsem dostal chuť na něco dobrodružného, něco ve stylu skvělého Kon-Tiki (2012). A s Městem Z jsem se nespletl, opět podle skutečné události, opět výprava, tedy hned několik, útrapy a nástrahy, dokonce se tam podařilo vměstnat záporáka Murraye a ještě ho historicky věrně potrestat. Vypadá to celé úžasně, kdyby se to podařilo zkrátit na dvě hodiny, možná by zmizely i protahované nudné pasáže. A teď nemám na mysli dohadování v Royal Geographical Society, to naopak považuji za jeden z vrcholů filmu. ()

Greg25 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době jeden z posledních mohykanů čistě dobrodružného žánru, který tempo filmu přizpůsobuje vystižení tehdejší doby i doby trvání celé výpravy, takže je krásně poklidně pomalý, místy až komorní. Jako byste otevřeli dobrodružnou knížku od Zaneho Greye a ta vám ožila před očima. Řemeslně poctivě udělaný film. 80% ()

betyn 

všechny recenze uživatele

Černobílý film se sníženým obsahem emocí, bez napětí. Složení: Černá 45%, bílá 45%, 5% dobré herecké výkony, 4% příjemné lokace, 1% emoce. Osobně bych tento film přirovnal k Americkému sniperovi. Též životopisný film, který stroze vezme kupu faktů a splácá to dohromady. Když si o Percy Fawcettovi přečtete na wikipedii, budete mít přesnější informace získané namísto za 141 minut za minuty 3. Nejsmutnější je fakt, že pakliže by se v obou těchto filmech vystřihla jakákoliv část, výsledek je stejný, možná dokonce lepší, protože budete moci dřívě dělat konstruktivnější věci. ()

in nomine 

všechny recenze uživatele

Před shlédnutím jsem o Percy Fawcettovi hodně přečetl a čekal jsem jak dopadne film...Byla to paráda, režie, kamera, skvělý výběr herců i konec filmu byl udělán výborně..Precizní práce byla odvedena na tomto životopisném filmu. ()

Santino7 

všechny recenze uživatele

Snímka, ktorej vôbec neprislúcha rok, v ktorom vznikla, nakoľko u diváka svojou výstavbou/štruktúrou/atmosférou navodí dojem záležitosti z minulého storočia, poctivej záležitosti z rokov trebárs 70-tych. Všetko tu plynie pomaličky, postupne, necháva sa voľný priechod navodeniu tej správnej atmosféry, vyniknutiu účelu, neprestajného hľadania niečoho čomu daný človek (Percy Fawcett) neoblomne verí, výpravná zložka taktiež nijak nebije do očí, hoc by nepochybne mohla (Amazónia k tomu ponúka neúrekom možností), všetko je podmanivo utlmené, kľudné, a napriek tomu tak nejak zvláštne príťažlivé. Pravý výpravno-dobrodružný feeling, aký sa dnes podarí navodiť už len výnimočne, ba skoro vôbec. Ako tu už niekto spomínal, toto je presne ten typ snímky, ktorej by pasovalo staré premietačské kino, kotúč, onen šum. No skrátka minula sa dobe, hoc je pôsobivé si takto nostalgicky zaspomínať, vrátiť sa späť. Trošku ma síce miestami ubíjala akoby prílišná zdĺhavosť, kedy som mal pocit, že niektoré scény sú vyložene navyše a samoúčelné, ale to je uhol pohľadu a dokážem si predstaviť, že za iných okolností a v rozličnom rozpoložení by som dokázal prezmenu práve takúto štruktúru oceniť ešte ďaleko viac. Takto som bohužiaľ "netrafil" ideálnu dobu, a tak ma miestami pasáže návratu domov do Anglicka mierne potrápili, avšak našťastie nič zásadné, prevládajú pozitívne dojmy. Rovnako tak ma potešil Charlie Hunnam, ktorý ma herecky zaujal už niekoľký krát a preto verím, že v budúcnosti bude mať šťastie (a čuch) na ďalšie kvalitné projekty, rozbehnuté to má totižto slušne. Pôsobivo kľudné dobrodružstvo s krásnym príbehom, pri ktorom som sa len ťažko rozhodoval medzi trojkovým a štvorkovým ohodnotením, a i keď som sa nakoniec priklonil k tomu nižšiemu, sklamaný rozhodne nie som, skôr naopak - teším sa, ako si to niekedy v budúcnosti zopakujem (a ocením možno o čosi viac). 70% ()

Silencia90 

všechny recenze uživatele

Opravdu jsem čekala něco trochu jiného. Bylo to komorní a tak trochu nudné na celovečerní 2,5hodinový film. Neurazí ale také moc nezaujme. 2,5* ()

kamigava 

všechny recenze uživatele

Místy napínavý film se skvělou atmosférou. Hlavní hrdina/badatel má na takovou roli správné charisma, ale příběh je moc rozvleklý a nakonec toho stejně moc neodhalí. ()

Saur.us 

všechny recenze uživatele

Malickovsky přemýšlivá odysea do amazonské džungle, která ale na první pohled láká na další Indiana Jonese a spoustu diváků tak nakonec může dost slušně naštvat ta pasivnost, pomalé tempo, dlouhé záběry a hluboké myšlenky. Chvílemi jsem čekal, že na konci nenajdou Z ale plk. Kurtze. V hlavní roli vždy charismatický Ch. Hunnam sekundovaný mnohdy překvapivými, málo viděnými camei (Ian McDiarmid ze Star Wars nebo Harry Melling z Harryho Pottera). ()

simon84 

všechny recenze uživatele

Je to asi delsi nez by muselo byt a trochu roztahany, ale ta dzungle a indiani jsou super. Zajimavej pribeh, ktery jsem moc neznal, docela me to ve vysledku bavilo. ()

Gastovski 

všechny recenze uživatele

Paradoxně největším plusem tohoto filmu je jeho pomalost a až civilní strohost. Ona dobrodružnost obsahuje spíše nádherné pralesní scenérie a honbu za tajemstvím, které čeká na své objevení. Žádného Indiana Jonese tedy nečekejte. Na filmu je strašně znát, že štáb a herci skutečně několik týdnů žili a natáčeli v hluboké džungli - žádných pár záběrů na kozí stezce někde v rezervaci, ale pěkně postaru tak, jak se točily výpravné filmy v minulosti. Drobnou výtku mám jen k Tomu Hollandovi, který s tím svým pedoknírem vypadal slušně řečeno nepatřičně. Nicméně mě tato dvou a půl hodinovová expedice nekonečným pralesem plná lidské posedlosti a houževnasti v honbě za něčím větším, než jsme my sami, okouzlila. ()

Majkak 

všechny recenze uživatele

Percy Fawcett je odhodlaný a svůj sen postavil výš než svoji rodinu. Ta musí ustoupit. Film dokáže upoutat i přes dlouhou stopáž, i když epizoda s první světovou válkou je nadbytečná a příběh by se bez ní fungoval kompaktněji. Charlie Hunnam hraje přesně toho zarputilého magora. Nejzajímavější je kamera odkazující do starých dobrých výpravných časů. Film je především vizuálně krásným cestopisem s více než popisným zobrazením rodinných vztahů. Manželka je strašně odhodlaná téměř feministka, která pokorně sedne na zadek a zůstane pokaždé doma. Je hrozně naštvaná, že Percy opět odjíždí, načež ho po dvou minutách nadšeně doprovází k vlaku. James Gray chtěl dostat do filmu co nejvíc zážitků z džungle a o rodinných vztazích včetně konfliktu s nejstarším synem vypráví stylem vzorná rodina z nedělní školy. Přesto není špatné to vidět. ()

Trešlson 

všechny recenze uživatele

První velké a hodně milé překvapení tohoto roku. Příběh Percyho Fawcetta je zajímavý skrz na skrz a natočit příběh dvacetileté posedlosti, který na ploše téměř dvou a půl hodin nenudí ani chvilku je umění. Gray tu navíc otevírá několik společenských témat, která nepřestanou být nikdy aktuální. Z kin ajsme odnesl opravdu velký zážitek a film ve mě zanechal stopu, což o moc filmech říct nemůžu. Moje recenze tady: http://t2knews.webnode.cz/l/recenze-ztracene-mesto-z/ ()

Související novinky

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Kdo si zahraje Batmana?

Kdo si zahraje Batmana?

17.05.2019

Aktualizováno: Novým Batmanem se stal Robert Pattinson. The Batman režiséra Matta Reevese patří mezi nejočekávanější komiksové projekty příštích let, není tedy divu, že kolem obsazení nového… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Ztracené město Z na obzoru

Ztracené město Z na obzoru

28.12.2014

Dlouho odkládaný projekt The Lost City of Z je pro režiséra Jamese Graye srdcovou záležitostí, spustit se ho snaží již několik let. V příběhu skutečně žijícího britského armádního důstojníka,… (více)

Reklama

Reklama