Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1907 Rasputinovy legendární léčivé schopnosti přinesly naději ruskému careviči Alexejovi trpícímu hemofilií, a tak se stal členem nejužšího okruhu blízkých cara Mikuláše II. a mocným zákulisním hráčem. Rasputin je filmovým přepisem životního příběhu jedné z nejzajímavějších historických postav. Hrubý rolník ze Sibiře Rasputin (Alan Rickman), nazývaný také šílený mnich, byl charizmatický samozvaný svatý muž, který velmi mnoho cestoval, bez zábran holdoval alkoholu a požitkářsky si užíval dalších neřestí. Začátkem 20. století vyrazil Rasputin do neklidné ruské metropole Petrohradu, v níž vzrůstala politická nespokojenost, kvůli všeobecné bídě a represivní vládě. Tam se Rasputin setkal s carevnou Alexandrou (Greta Scacchiová). Filmové drama sleduje, jak Rasputin získal a upevňoval vliv na carevnu i na jejího milující manžela cara Mikuláše II. (Ian McKellen) díky jeho mystickým schopnostem zastavit krvácení jejich hemofilického syna Alexeje. Ale v národě sužovaném vnitřními i vnějšími problémy se Rasputinova neotesaná přítomnost u okázalého carského dvora, spolu s jeho skandálními zhýralostmi prováděnými v okolí hlavního města, stala symbolem slabých vůdcovských schopností cara. Tragické důsledky, ve které vyústila nestabilní situace, na sebe nenechaly dlouho čekat. Historické drama z originální produkce HBO získalo tři Zlaté glóby a tři ceny Emmy, jenž ocenily především skvělé herecké výkony Alana Rickmana a Grety Scacchiové. (HBO Europe)

(více)

Recenze (43)

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Hmm..Dobře - pokud bychom šli po historických faktech - já bych byla spokojená, ale pokud za filmem hledáme nějaké filmařské umění a grandiózní výkony - tak to od filmu rozhodně neočekávejte. Rickman je brilatní a dokázal by zahrát i fialovou housenku, ale zbytek lidí v tomto filmu - a tím myslím jako i celý tým, který stál za kamerou - tak ten mi jasně dal podnět k tomu, abych to znovu nezapínala :) ()

klima777 

všechny recenze uživatele

Rickman výborný – občas létají jiskry. Ostatní jsou tudíž odsouzeni do role bezmocných statistů.------------ Historicky velmi nepřesné (kde je první pokus o atentát?). Solidní film, jenž mohl být za jiných okolností (produkce HBO škodí ne jen zdraví Rasputina a carské rodiny) úžasný (2,5*). ()

Pecival 

všechny recenze uživatele

Rickman je jako šílený, kurvící se nasávač jasná volba, o tom žádná, ale jinak je to takové nemastné neslané. Stopáž příliš dlouhá, příběh je nevýrazně rozestavený mezi víc postav a žádnou linku neproklepne pořádně. S tím obsazením šlo vydojit určitě víc, líbil se mi i McKellen. ()

Paity odpad!

všechny recenze uživatele

Alan Rickman není dobrý Rasputit a dokonce není ani špatný Rasputin. Ale vše přičítám hlavně naprosto příšernému scénáři, kteří jednoduše hercům nedovolil cokoli více. ()

jasiska 

všechny recenze uživatele

V tomto filme boli dve pamätné veci. Scéna(y), kde Rasputina zabíjali (myslím, že nebolo diváka, ktorý by si nepovedal: "Kedy už ten debil zdechne?!") a reakcia nejakého popa na Rasputinovo tvrdenie, že sa mu zjavila Panna Mária: "A videli ste ju v hlave, alebo pred očami?" ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Rasputin je velice rozporuplná postava ruských dějin, zdá se mi, že tento filmový pohled není zrovna šťastný, není totiž ani historický (ignuruje se fakt, že měl rodinu i děti na Sibiři apod) ani vyloženě podkreslený mýty o jeho osobě, zůstal na půl cesty. Že by Rickman nějak vyloženě exceloval, jak zde mnoho uživatelů uvádí, se říci nedá. Spíše mě potěšila výborně obsazená role cara Mikuláše II. ()

Milwa 

všechny recenze uživatele

Normálně bych tomuto filmu dala jen tři, protože po filmařské stránce je to nic moc, ale Alan to pozvedává do jiné kategorie. ()

hazaba 

všechny recenze uživatele

Rickman je hodně démonický, ale bohužel mě snímek nezaujal natolik, abych u něj vydržela do konce a přiznávám, že jsem hodně posouvala děj dopředu. Navíc ani hudba nebyla nic moc. ()

patroklos 

všechny recenze uživatele

Vlastně jsem ani moc nečetl komentáře ostatních, ale nelíbí se mi takové nízké hodnocení. Chápu, že pokud někdo nezná ruskou historii, tak ho to nemuselo bavit, ale aspoň mohl zapůsobit Rickman. Pokud někdo tento příběh zná, tak má možnost vidět poměrně dost důvěrnou rekonstrukci, kde sice nesedí pár faktů, ale je to americké, co bychom chtěli. Myslím si, že je tu k vidění Rickman v nejlepší formě a ostatní herci zdatně sekundují. Pokud Vás ruská historie nezajímá, tak se na to radši nedívejte a nehodnoťte :-) ... rusofilům ale doporučuji, aspoň jim to položí některé nezodpovězené otázky a budou víc číst :-) ()

nenet 

všechny recenze uživatele

Jako člověk historickými tématy téměř netknutý jsem byla nadšená. Kdyby se takhle učil dějepis na školách, místo suchých letopočtů a prázdných jmen, bylo by to jen dobře. Film je nabitý emocemi od začátku do konce a myslím, že jedno shlédnutí k jeho plnému docenění nestačí, aspoň já jsem ho v sobě musela nechat tak trošku "dozrát". Výkon Alana Rickmana myslím netřeba komentovat :-). ()

xxlch 

všechny recenze uživatele

Chtít vtěsnat do 130´život carské rodiny a Rasputina je podle mého názoru nemožné.Tento film má skvělé obsazení a A.Rickman je jako Rasputin naprosto excelentní,nicméně ani jeho herecké umění nestaví tento filmík výše,než na ňákých 50%.Škoda, že se tvůrci spokojily s tak plytkým scénářem v takto rozsáhlém příběhu. ()

Elessar. 

všechny recenze uživatele

Tento film, akoby nevedel kam chce patriť, či chce sledovať život a osudy Rasputina, alebo venovať sa posledným z Romanovcov, každopádne je to však dosť vyvážené, hoc si myslím, že dva celovečerné filmy, alebo seriál (v tej dobe sa však neprikladala seriálom dôležitosť ako teraz), by nebol vôbec zlý. Každopádne ako celok to pôsobí na vtedajšiu kompozíciu televíznej produkcie viac menej, viac ako dosť vyvážene. Samotný Rasputin je toľko zaujímavá postava, že tento film nemohol pojať všetko, rozumieme. Ako miestami dej trochu pokulháva, ale zas nie je nemožné uprieť osudovosť deja. Síce nejaké historické nepresnosti by sa našli, ale nejako to nevyčítam. Alan Rickman energického sibírskeho mužíka a zvrhlého mnícha a mystika zahral veľmi výborne a jeho výkon je excelentný, predsa, kde by Rickman neexceloval? Každopádne film môžem hodnotiť celkom kladne, pokiaľ ho človek neberie až príliš skepticky. Ako Alan vám všetky muchy tohto dielka spoľahlivo zakryje a zaujme vás svojim vystupovaním. ()

SonyLucy 

všechny recenze uživatele

Nestačím se divit, jak precizně se drželi Američané skutečnosti o Rasputinovi. Kdybych nevěděla, jak opravdu Rasputin zemřel, tak bych snad ani neuvěřila, že se tomu tak stalo a že zas Američani nepřehání. Vzhledem k tomu, jak rozsáhla je to látka, tak bych spíš dala přednost dvoudílnému TV filmu. Herec jako by z oka vypadnul skutečném u Milkuláši, hlavně těma očima. ()

Scaevola 

všechny recenze uživatele

A. Rickman dostál své pověsti a jeho ztělesnění Rasputina je příznačně démonické alespoň výrazově, bohužel jsem však scénáři neuvěřil všechny ty milostné a mocichtivé eskapády, což je škoda, protože příběh sám o sobě má ke zfilmování značný potenciál. ()

KristKrist 

všechny recenze uživatele

Na film jsem se podívala,kvůli samotnému poutavému příběhu Rasputina a taky kvůli Alanovi Rickmanovi,který v téhle roli exceluje a předvádí obdivuhodný herecký výkon. Bohužel to je asi jen jedno velké plus tohoto filmu,i když nedá se říct,že by mě film nudil. Much měl ale hodně..několik historických chyb,navíc byl natočen takovým zvláštním způsobem,co mi nevyhovuje.S časovým odstupem však film vnímám pozitivněji,takže 3 hvězdy. ()

Reklama

Reklama