Reklama

Reklama

Začněme v Egyptě před dvěma tisíci lety, kde se velmi ambiciózní princezna Ahmanet (Sofia Boutella) chystala na převzetí vlády v zemi po svém otci a pro naplnění svého cíle se neváhala spojit s temnými sílami a provádět věci, z nichž tuhla krev v žilách. Potrestali ji mumifikací zaživa a pohřbili tak, aby ji nikdo nenašel. Jenže našel. O dva tisíce let později se v místě jejího věčného odpočinku ocitli dobrodruh Nick Morton (Tom Cruise) a archeoložka Jenny Halsey (Annabell Wallis). Ti nešťastnou náhodou objevili Ahmanetin sarkofág, který nechala Jenny urychleně převézt do Londýna k dalšímu zkoumání. Jenny totiž pracuje pro tajnou organizaci Prodigium, jejímž posláním je pronásledování a odchyt těch nejnebezpečnějších monster. Ředitel Prodigia Dr. Jekyll (Russell Crowe) má v tomto směru poměrně bohaté zkušenosti. Jenže letadlo převážející mumii prokleté princezny až na místo určení nedoletí, ale zřítí se k zemi krátce před přistáním. Nickovi se jako zázrakem podaří katastrofu přežít, brzy ale zjistí, že smrt v troskách letadla by pro něj byla mnohem lepším řešením. Princezna Ahmanet se totiž díky jeho neuváženým činům probudila a touží po nadvládě nad světem. K tomu ale potřebuje i svého domnělého osvoboditele – Nicka. (CinemArt)

(více)

Recenze (883)

movieband 

všechny recenze uživatele

Dark universe. Ambiciózní projekt studia Universal, kde chtěli spojit svá universalácká hororová monstra a propojit si tak svůj vlastní filmový vesmír po vzoru Marvelu. Kdyby se sakra rozhodli, natočit každý film zvlášť bez nějakého šíleného propojování, udělali by nejlíp. Kvalitní sólo snímek se v dnešní době, v rámci klasického hororu už těžko hledá a člověk proto sahá do 30., 40. a 50. let, kde se točili filmy jako Frankenstein, Dracula, Vlkodlak a i přes ostrý zub času, je stále považuju za kvalitní filmařinu. To se ale bohužel už nedá říct o současných Universal hororech. A bohužel, Mumie s Cruisem je toho důkazem. Pokud Toma nemáte rádi, film vám bude připadat zábavný, protože působí jako Cruisova noční můra. Všem ostatním jejich charaktery věřím (Ahmaneth byla perfektní a Dr. Jekyll velice sympatický), ale Cruise přehrává až to bolí a jeho vymatlaný výraz s pootevřnou pusou je snad v každé záběru. Když si člověk přestřelí při sledování filmu na škodolibou tezi, že se Cruisovi děje všechno naschvál a nikdo ho nebere vážně, snímek pobaví. Mám takový dojem, že jinak se film snad ani brát nedá. Protože i přes podařeně hutnou atmoféru a sympatické herce, to Cruise prostě kazí, jak se dá. A o velice nepravděpodobné historii ve filmu raději ani nemluvím. P.S. Nejsem odborník, ale není náhoudou egyptský bůh smrti, respektive podsvětí, Anubis? ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Přetrikované, zvrhlo se v to v zombie party, z čehož je pro mne ihned zhovadilost, Jenny má charisma, že bych brečela, Tomovi vtipný zlodějský dobrodruh vůbec neseděl, takže pro mne slušná pouze představitelka Ahmanet. Škoda. ()

Rainey13 

všechny recenze uživatele

Další příběh z Egypta, který postrádá ono pouštní kouzlo, které měla snad každá jiná Mumie na filmovém plátně. Při sledování tušíte, že se vám tam něco líbí a zároven je tam něco špatně. Divný to pocit. Možná kdyby dostal Jake Johnson více prostoru, šel bych s hodnocním výš. Takto, se z toho vyklubala Dobrá podívaná na jedno shlednutí. ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Jsem hodně hodnej, když tomu dávám ty 3* a to se dokonce snažím to neporovnávat se Sommersovou Mumií, na který jsem vyrostl a kterou mám hodně rád. A která fungovala. Tohle prostě pořádně nefunguje, protože po ještě jakž takž fajn, i když přepálený, první dobrodružný části, se to začne tvářit jako takovej fantasy půlhoror, ve kterým ale nefunguje ani ten horor, ani to fantasy, SPOILER Jekyll a Hyde SPOILER jakožto zřejmě jakási propojka jejich novýho příšerkovskýho universa, tam působí jinak vlastně zbytečně a na sílu a jediný, co tam vlastně možná funguje a za co je ta třetí hvězda, je postava archeoložky, kterou si zvala na paškál Annabelle Wallis (na kterou nedám dopustit už od Peaky Blinders)... dokonce i ten Brian Tyler je tady takovej strašně nevýraznej a nezapamatovatelnej... a Cruisovi se ta jeho postava nedá moc dobře věřit, blbější casting na hlavní roli jsem dlouho neviděl. Aspoň že tam dali ten pěknej easter-egg na Sommersovo film. ()

decouble 

všechny recenze uživatele

Film, jehož jediným účelem je, aby se z otravnýho nesympatickýho frajírka (dobrodruha, který nezná slovo hieroglyfy) v podání Toma Cruise stal první super hrdina budoucího "Dark Universe". Ono nakonec ale třeba žádný univerzum nebude. ()

Colby Sawyer 

všechny recenze uživatele

Na Mumii jsem nějak extra natěšený nebyl, ale o to víc jsem spokojen. Jsem rád, že Alex Kurtzman nedopadl po změně řemesla stejně jako mnoho jiných, ale narozdíl od nich svou režisérskou úlohu zvládl. Zvládl jí dokonce skvěle, protože natočil zábavný film, který má začátek jak vystřihnutý z Indyho či Uncharted, poté přechází na lehčí horor s jump-scary, ke kterým přibývá tajemno a nakonec se to zlomí v akční jízdu. Film baví a zároveň velice příjemně uvádí Dark Universe, tak snad se vesmír hezky rozjede, protože Russell Crowe je jako Jekyll boží! ()

runner85 

všechny recenze uživatele

Nechápem prečo tak parádne prepracované prológy musia byť tak neskutočne krátke. Tam som sa normálne pelešil blahom, keď film zavítal do bájnej Mezopotámie. A potom to začalo. Opäť som sa toho dočkal. Partia skúsených vojakov strieľa zo samopalu na dvoch trtkov a oni sa úspešné uhýbajú ako Sandokan v sedemdesiatich rokoch. No dobre uznávam, ten jeden je vlastne smrteľník z dušou boha púšte Seta tak tomu by som to prepáčil, ale čo ten druhý? Temnota, kostry ala zombie, múmia, Russell ako feťák a dve kočky. Vlastne rozmýšľam kde sa nabrali tie moje tri hviezdy. Soundtrack bol tiež slabota, Takže? ()

Blackhand47 

všechny recenze uživatele

Tak tohle se nemůže s Fraserovou Mumií srovnávat ani trochu. Místo zábavného dobrodružného filmu tu máme rádoby temné dobrodružství s trapnými momenty, které mají divákům asi přijít vtipné. Kdysi podobné univerzum s příšerami možná fungovalo, ale dnes je jiná doba, kdy se navíc musíte opravdu snažit, abyste vynikli nad konkurencí. Cruise i Crowa mám rád, ale tady opravdu šlápli vedle. Místo pořádné prokleté zrůdy z Egypta tu máme jen vlnící se roztleskávačku ala Enchantress, za kterou nestojí kult zamaskovaný za bohy ani staré egyptské mrtvoly, ale banda nemrtvých křižáků a Mr. Hyde není takovým děsivým psychopatem, kterým by měl být. Pokud budou zbylé filmy na stejné úrovni, tak s tím univerzem radši ani neměli začínat. 55% ()

halogenka 

všechny recenze uživatele

Největší challenge tohoto filmu je rozeznat od sebe mumii a Toma Cruise. Opravdové napětí člověk u podobných cruiseovských srágor cítí už jedině při jejich vzniku - nezlomí si náš overly excited scientolog nohu v krčku při natáčení náročné líbací scény? Vydrží jeho korzet víc než 4 nádechy? Utáhne rozpočet tak velké množství postprodukce na jeho pozadí? ()

stuntmanMIKE 

všechny recenze uživatele

Ano presne tak...tak malo mi staci. A vraj som narocny...pche. Staci tam dat vymazlenu ciganecku s hiero...hieroglifa...hieroglifm... picovinami po ksichte, obstarozneho, ale stale v kurze Tomasa a samozrejme nezabudnutelneho Maximusa Decimusa Meridiusa, ktory sa nam vyvpapal do krasy, ale furt ho mam rad a ked dakomu baci, tak je to pre mna daleko presvedcivejsie ako uder od toho baletneho picusa Adkinsa. Vsetko toto sa vezme a hodi sa to do jedneho poloblbeho pribehu, ktory som v roznych variaciach videl u chalanov co nosia slipy na leginach X-menkrat, naserieme tam zombie-mumio-skeletonov co to ide a premiesame... a voila mame tu prijemnu a nenarocnu zabavnu kokotinku, ktora mala sice vacsie ambicie ako ciel, ale mna zabavila aaa to je jaksi ten ucel tychto nenarocnych kravin no ni ? ()

dee-key 

všechny recenze uživatele

Hrozný mišmaš. Zpočátku to mělo i celkem atmosféru, ale pak se spatlaným scénářem a logickými dírami vytratila. Takže zbývá jen rozdat pár hvězdiček za ryze prvoplánovou zábavu a reference na Mumii z roku 99. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

K novy mumii jsem si planoval vtipnej komentar, ale jelikoz uz jsem to videl pred nekolika dny, tak jsem ho bohuzel zapomnel. Takze jen zrychlene - nejsem buhvijakej milovnik stary mumie s Fraserem, ale oproti tomuhle rebootu to je velemistrovsky pocin. Cruise a jeho kamos jsou americky vojaci - zlodeji pokladu a behem mise v Iraku privolaj nalet, kterej otevre nesmyslnou GIGA diru do zeme, ve ktery je zla princezna Boutella. Pak tam prileti Annabelle Wallisova, kterou Cruise vomrdal a vokrad, a zacne davat nejakymu generalovi rozkazy z hodnosti vomrdany a vokradeny baby. Cruise, kamos, Wallis jdou do kobky, kde se Cruise chova jako totalni kripl bez mozku a osvobodi Boutellu, ktera ho chce za odmenu vomrdat nozem (ale to az pozdeji). Cruisova kamose kousne pavouk a zacne se menit na zombii, cehoz si po dlouhou dobu nikdo nevsimne, prestoze to je VIDITELNY i pro divaka s dioptrii 6+. Kamos se v letadle premeni na zombii a zabije generala, havrani napadnou letadlo a to spadne v Anglii u nejakyho kostela, kde Boutella zacne kousat sanitaky a hasice a kam prijede proklatej Cruise s archeolozkou (nebo kdo to vlastne byl). Tam dojde k onomu pokusu o obetovani Cruise, ale ceremonialni dyka neni kompletni a po divny honicce Boutellu chytne Crowe - Dr. Henry Jekyll (WTF). Ten drzi Boutellu spoustanou a sam mutuje v nejakyho demona. Pak se tam poperou, Boutella se osvobodi, zas nekoho vysaje a zacne Cruise s Wallisovou honit Londynem / metrem / pod vodou. Pak povstanou mrtvy pochovany krizaci a Boutella unese a zabije Wallisovou, ale Cruise se bodne dykou, stane se castecne Setem (arci-zlem), kuchne Boutellu, ozivi Wallisovou a zombifikovanyho kamose a utece do pouste. Totalni picovina, kde se placa paty pres devaty a nekdo si myslel, jak to bude super. Nebylo, bylo to utrpeni a zatimco u jinych picovin me bavej aspon akcni sceny, tady byly utrpenim i ony sceny. Mix Jekyll a Hyde s Resident Evilem a originalni mumii proste nemohl nikdy fungovat. Jedna hvezda ani nevim za co, z litosti. ()

tufr 

všechny recenze uživatele

Mumie s Tomem Cruisem je kvalitně natočená popcornová zábava. Nic víc, nic míň. Snímku bych přál komerční úspěch a už se teším na dalši, kde by měl být po boku Cruise a Crowa například i Javier Bardem a Johnny Depp. Každopádně shrnutí Mumie - misty zábavné putování od pouště po Londýn. Každopádně konec byl rozevlátej a takovej utahanej. Byl jsem v kině na dabingové verzi, kterou měl na starosti Václav Knopp a ten po dlouhé době dal Cruisův dabing Gustavu Bubníkovi. Což vůbec nebylo špatné. Rozpočet filmu 125 mil. $ tržby k 16.6.2017 - $181,273,026 k 19.6.2017 $295,626,710 ! Aktualně k 7.7.2017 tržby celosvětově $376,997,670 a k 17.72017 to je $390,003,260 konečná - na poměrně velký nezajem v kinech v USA pěkné tržby. Finálně z kina k 8.11.2017 $409,104,837 ()

applause 

všechny recenze uživatele

Tohle jsem opravdu nečekala. Byl to nářez. Překvapilo mě, že je u žánru uveden horor, to kvůli těm mumiím. Jinak to horor moc nebyl, ale lekačkama to bylo plně nabité. Dobře byla udělaná princezna Ahmanet a celkově to bylo graficky dobře provedené. Z herců tu jasně vyčníval Tom Cruise, který se tu skvěle hodil, i když jsem k tomu byla ze začátku skeptická. Hudba skvěle podtrhovala dějový kontext. Za mě nejlepší díl Mumie a s novými herci je to skvělé oživení. Na konci to vypadalo, že bude i pokračování, což bych se já jako milovník Egypta vůbec nezlobila. ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Sice fantasy není moje parketa, ale film jsem chtěl vidět kvůli Tomu Cruisovi, který nikdy nezklame a vlastně táhl celý film. Proč tam ale hrál Russell Crowe nechápu, snad aby se zvedla návštěvnost. Jeho role byla naprosto zbytečná. Řemeslně natočené, každý záběr jsem si užíval, ale něco tomu prostě chybí. Jako horor to vůbec nefunguje, ale podívaná je to skvělá. ()

Fíla 

všechny recenze uživatele

Jasně, ono nejde srovnávat Mumii s Fraserovskými díly, protože to je něco jiného, svým způsobem. Myslím, že scénář nebyl napsán úplně skvěle, rozhodně ne tak, jak mohl být sepsán, aby přidal filmu a hlavně divákům pocitu, že se mají skutečně bát a že přijde něco nečekaného. Na konci možná něco málo nečekaného přišlo, ovšem diváka to nevyvede z míry natolik, aby si dokázal říct, že je to opravdu "majstrštyk." Konec filmu je otevřený, takže já si nechávám v hodnocení případnou rezervu, pro další zlepšení. Uvidíme. ()

Jigy 

všechny recenze uživatele

Úplně zbytečný pokus vytvořit nový vesmír z klasických příšer a postav. Bylo to tu zde již několikrát a nikdy to nefungovalo. A ani Tom Cruise to nezachrání. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

ne,ne,ne,ne...a ne.Většinou těmhle ne moc povedeným "blockbusterům" dávám z lítosti 3 hvězdy,nicméně jakkoliv jsem se tady přes nepříznivé ohlasy snažil hledat pozitiva a nebýt zaujatý,nepovedlo se...prostě to nešlo.Nová Mumie prakticky od prvních minut nedává moc smysl,dějí se v ní divné věci,postavy vedou divné dialogy a celé je to prostě jen nuda.Většinou tohle dokáže aspoň trochu zakrýt výprava a bombastické triky,ale ani to se tady neděje.Výprava je standard a po trikové stránce sice Mumie nevypadá úplně zle,ale zase nevypadá lépe než ta s Brendanem Fraserem.Proč tady hraje Cruise úplně nechápu.Asi tomu hodně věřil,nebo potřeboval zaplatit nedoplatek za elektřinu,těžko určit správný důvod.Bohužel pro mě to nezachraňuje ani moje oblíbenkyně Sofia Boutella,které to tu sice sluší a fandil sem jí a fakt sem jí přál ať už Crusiovskou postavu konečně zabije,nicméně i ona se chová nelogicky a na Mumii je až abnormální blbka.Tohle se prostě nepovedlo jako celek a po zásluze doufám že propadne...20% ()

Související novinky

Tom Cruise se vrací k Warnerům

Tom Cruise se vrací k Warnerům

10.01.2024

Když byl Tom Cruise ještě jednadvacetiletým mladíčkem, jeho průlomem byla role Joela Goodsena, jenž si ve filmu Riskantní podnik chtěl vyhodit z kopejtka. Ten vzešel ze slavného studia Warner… (více)

Netflix chystá remake Frankensteinovy nevěsty

Netflix chystá remake Frankensteinovy nevěsty

04.08.2023

Po několika poměrně nedávných pokusech studia Universal Pictures oživit sérii jejich klasických monster se snímky jako Mumie, Renfield nebo s nadcházejícím dosud nepojmenovaným projektem od režijního… (více)

Brendan Fraser by se nebránil nové Mumii

Brendan Fraser by se nebránil nové Mumii

13.10.2022

Čeká nás v budoucnu Frasernasance? Díky potenciálně oscarovému želízku v ohni The Whale od režiséra Darrena Aronofskyho (matka!, Fontána) se herec nyní pomalu ale jistě vrací do velkého Hollywoodu, a… (více)

Vlkodlak s Goslingem našel režiséra

Vlkodlak s Goslingem našel režiséra

28.10.2021

Herec Ryan Gosling (Blade Runner 2049) opět spojí síly s režisérem Derekem Cianfrancem (Za borovicovým hájem), tentokrát u remaku slavného hororu Vlkodlak. Studio Universal Pictures totiž nadále… (více)

Reklama

Reklama