Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Patton je portrétem jednoho z nejgeniálnějších válečníků dvacátého století, který získal v roce 1970 celkem 7 Cen Akademie, včetně kategorie za nejlepší film. Jeden ze získaných Oscarů patřil také Georgovi C. Scottovi, a to za jeho triumfální ztvárnění George Pattona, jediného spojeneckého generála, kterého se nacisté skutečně obávali. Charismatický Patton, který sám navrhoval vlastní uniformy a nosil šestiranovku se slonovinovou rukojetí, věřil, že v minulých životech byl válečníkem. Vymanévroval Rommela v Africe a po operaci Den D vedl své jednotky v nezastavitelném tažení napříč Evropou. Jak byl brilantní, tak byl odbojný. Svými schopnostmi dokázal, že jeho nestálá osobnost byla jednou z největších zbraní, kterou nepřítel nedokázal nikdy porazit. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (195)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Úchvatný portrét válečníka, který píše básně a věří v převtělování. I když se často prohlašuje, jak tento film Pattonovu osobnost nezjednodušuje, rozebírá ji a všímá si jeho četných záporných stránek, nakonec nám ze všeho stejně zůstává vskutku monumentální postava velkého vojevůdce zamilovaného do války, vlastního poslání i svých mužů, čemuž napomáhá především bezchybný výkon George C. Scotta, kterému v roli lidského generála Bradleyho zdatně sekunduje vynikající Karl Malden. Co se týče válečného pohledu na věc i samotných bojových scén, film se dá asi nejlépe charakterizovat naprostým pragmatismem války a jejího rozřešení, kdy Patton nebojuje ani tak proti svým německým nepřátelům, nýbrž proti pletichářské a politikařící klice svých nadřízených, kteří ustupují veřejnému mínění, britským i sovětským spojencům, kde se dá. Trochu paradoxně nám tu pak vychází jako hlavní záporná postava se špetičkou nadsázky sám velký, slavný a tolik obdivovaný Monty. Škoda, že se po válce místo Eisenhowera nestal prezidentem Patton. To by se dnes mohlo točit dalších válečných filmů! ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Básník mluvící slovníkem spodiny, geniální stratég s impulzivním jednáním a válečník, tak je v kostce vykreslen Patton. I přes poněkud delší stopáž film neztrácí na tempu, nepoužívá berličky patosu, když touží z diváka dostat emoce, zkrátka funguje přesně dle mého gusta. Vše je dokonale zahrané, zrežírované a český dabing je překvapivě dobrý především zásluhou Pavlaty. ()

Reklama

brit84 

všechny recenze uživatele

Parádní životopisný velkofilm, ve kterém se dá dozvědět spousta zajímavých informací a postupu spojenců v Africe i Evropě. Patton byl vulgární a arogantní hovado, ale přesně tenhle typ chlapa je potřeba k vyhrání války. A je škoda, že potom fakt netáhl až do Ruska. Na 90% jsme mohli mít od těch rudých šmejdů pokoj. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Takze v prvni rade skvely Jerry Goldsmith, jehoz ustredni melodie silne evokovala Aliena, ktereho splacnul o dekadu pozdeji. V druhe rade vyborne zobrazeni taktiky spojenecke kampane pri tazeni Evropou a slusne zpracovana atmosfera WWII vcetne pohledu z druhe strany. Nakonec mozna skoda, ze se to cele az prilis zameruje na 1 osobu Pattona, ktery sympatiemi zrovna neoplyva, na druhou stranu je to osoba dostatecne kontroverzni a pro valku zasadni, takze urcite vdecne filmove tema. Kazdopadne dalsi z rady vybornych WWII kousku. 8/10 ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Film o šílenci, který nade vše na světě zbožňoval válčení. Zřejmě mu bylo úplně jedno s kým válku vedl, nebo v jaké byl nevýhodné pozici. Zkrátka, slyšel a viděl-li kolem sebe spousty výbuchů, tak prožíval orgasmus. Není se ani moc čemu divit, že film uviděl oscara, když je natolik americký. Rusáci mají svoje bitvy o Stalingrad a američané zase svého supergenerála Patttona, který se nebojí nikoho a ničeho. Pouze v mládí trpěl strachem o svůj nos. Patton si celkem liboval ve špatných citátech, ale zřejmě nikdy nenarazil na rčení ,,Mluviti stříbro, mlčeti zlato", což o ochudilo a spousty krásných válečných zážitků. Film disponuje poměrně dlouhou stopáží, ale není rozhodně nudný. Stále se něco děje a i přes válečnou propagandu ho úplně nezatratím. Na svůj rok jsou záběry skutečně velkolepé. Velmi slabé 3*, tak to vidím já. Ty, které nosíval na své helmě. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (30)

  • V jedné scéně visí za generálem Pattonem politická mapa Evropy. Ta však neodpovídá situaci válečné ani předválečné - je z budoucnosti. Polsko je na ní v dnešní podobě, kterou však získalo až po válce. Německo je naopak o mnoho menší. (Zik2)
  • Americké a britské filmové tanky jsou typu M-24 Chaffee, které byly používané za 2. světové války. Německé tanky jsou však americké tanky M-47 a M-48 poválečné výroby. Ironií je, že tanky M-47 a M-48 jsou nazývány "Patton“. (Herr_Flick)
  • V jedné ze scén, kdy přijdou generála Pattona (George C. Scott) vzbudit jeho důstojníci, je záběr na rozečtenou knihu nesoucí název "Tankový boj od Erwina Rommela". Ve skutečnosti žádnou takovou knihu Erwin Rommel nenapsal. Podepsán je pouze pod knihou s titulem "Infanterie greift an", tedy "Pěchota útočí". (bejkovec)

Reklama

Reklama