Reklama

Reklama

Apokalypsa: 2. světová válka

(seriál)
  • Česko Apokalypsa 2. světové války (více)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Apokalypsa: 2. světová válka používá provokativní záběry pořízené amatérskými filmaři, odtajněné přísně tajné záznamy a zpravodajské záběry, které v dané době nebyly odvysílány. Tyto znovu objevené záznamy byly obarveny, aby si diváci mohli představit, jaké to bylo zažít válku zblízka. Síla tohoto pořadu spočívá ve snaze vyprávět příběh 2. světové války novým způsobem a pomocí netradičních záběrů, které diváci ještě neviděli. Například v 2. díle uvidíte záběry francouzských školáků v malé vesnici nedaleko Arden. Je to jejich poslední den ve škole, předtím než budou muset vesnici opustit a obsadí ji Němci. Diváci také uvidí strašidelné opuštěné školní třídy bez dětí. Díky těmto záběrům je snazší si představit civilní či také "každodenní" podobu války. (National Geographic)

(více)

Recenze (198)

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších dokumentárních seriálů o 2. světové válce. Perfektně v barvách zrestaurované dobové záběry, včetně ne příliš známých. Rozumně vybalancovaný poměr podrobnosti informací a celkové délky. I lidé, kteří tuto část historie příliš podrobně neznají, se nemusí bát neúměrného zahlcení údaji. Pokud se o tuto temnou část lidské historie alespoň trochu zajímáte, tento seriál vás nesmí v žádném případě minout. Jednoznačnými klady jsou maximální snaha o objektivitu a varovný apel, o němž vypovídá již samotný název. ()

Ombe 

všechny recenze uživatele

Rozhodně skvělá podívaná a za skoro šest hodin dobových záběrů bych rád dal plné hodnocení, ale mám pár výtek. To, že se Francouzi pokusili o dokument shrnující celou světovou válku je sice super, ale doufal jsem ve větší komplexnost. Je až příliš viditelné, jak se zabývají nejvíc sami sebou. Na výsluní se dostává stále de Gaulle a jeho cesta k moci, zatímco o Heydrichovi je řečeno pouze to, že měl něco s konferencí ve Wansee. O anthropoidu ani slovo. Nechci říct, že jsme snad byli ve WW2 nejdůležitější, ale ani o Himmlerovi se přiliš nezmiňují, protože měl víc společného s Polskem než s Francií, a přitom to byl druhý muž říše. A konečně, trochu jsem se pousmál, ale proč ten komentátor tak často používal místo zneškodnění nebo zničení slovo neutralizace ;) ? ()

Reklama

Dr. Hawkeye 

všechny recenze uživatele

Když jsem na to poprvé náhodou narazil, nevěřil jsem svým očím. Kolorované a ořezané dokumentární záběry? Stačila minuta a dokument mě naprosto dostal. Nejen, že kolorování není na škodu (řekl bych, že se snaží být co nejvíce "dobové"), ale dodává záběrům nový rozměr. Válka, jak jsme ji dosud neviděli... ()

HuanCraven 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší druho-válečný dokument. Nikdy bych tomu nevěřil, ale vybarvené záběry opravdu umožňují divákovi více se přiblížit událostem, než černobílé -> jako kdyby černobílý film ukazoval, že to bylo hrozně dávno, zatímco barevný se nás více týkal. V seriálu jsou navíc prezentované skutečnosti, které nejsou tak notoricky známé a viditelné v každém druhém dokumentu. A to nejen vyprávěním, ale právě také záběry, díky nimž poznáváme na válce i další "pohledy". Mimochodem nesouhlasím s tím, že by tomuto dílu ubližovalo to, že je z pohledu Francouzského tvůrce. Takže seriál určitě doporučuji každému, koho zajímá druhá světová válka a vydrží se na ni koukat - pustit si ji do obýváku. ()

thunnus 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument, který, jak zde již bylo řečeno, ukazuje válku z mnohem zajímavějšího a atraktivního pohledu, než jak se učí ve škole. Ale přecejen bych měl výhrady k poslednímu dílu, který mi připadal jako dělaný nějak narychlo, aby se to dokončilo. Podle mého názoru měly být ještě probírány následky války a Norimberský a Tokijský proces, které jsou s ní neodmyslitelně spjaty. To by ale asi bylo ještě na další díl. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (3)

  • V druhém dílu dokumentárního cyklu s názvem "Zdrcující porážka" je v českém dabingu trestuhodná chyba. V části, kde je popisována kapitulace Francie v Compiègne, je řečeno: "...tentýž vagón, ve kterém bylo v listopadu 1919 podepsáno příměří stvrzující porážku Německa." Tento akt se udál v roce 1918 a tím skončila 1. světová válka. (Petronylek)

Reklama

Reklama