Reklama

Reklama

Elitní jednotka 2: Vnitřní nepřítel

(festivalový název)
  • Brazílie Tropa de Elite 2: O Inimigo Agora é Outro (více)
Trailer

Film začíná potlačením vzpoury ve věznici, kam jsou umístěni bývalí drogoví dealeři. BOPE (speciální policejní jednotka, jejímiž členy jsou nerozluční André a Nascimiento) tuto vzpouru vyřeší po svém. Jen několik vězňů zůstane naživu. Tento zásah díky Fragovi, aktivistovi za lidská práva, bude stát Andrého místo a plukovník Nascimento je odklizen povýšením. Díky aktivitám BOPE jsou postupně zbytky drogových gangů rozprášeny, ale jejich místa nahrazují zkorumpovaní policisté, kteří nejsou o nic horší. Plukovník Nascimento pomalu zjišťuje, že byl systémem zneužit poté, co je zabit André. Vyšetřování Andrého smrti ho dovede blízko k zločineckým špičkám, což málem stojí život jeho syna. Nascimento tak rozpoutává peklo, tentokrát ovšem na poli politickém. (merlinovic)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (309)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Tropa de Elite 2 je trošku viac politickejšia čo mne zrovna nevonia, ale v tomto filme mi to moc nevadilo. Dokonca mi to prišlo o trošku lepšie ako prvý diel. Scenár bol opäť na vysokej úrovni a zrežírovaný skvele. Wagner Moura opäť dobrý aj keď sa nepúšťa moc do akcie. Celý film je zaujímavý a po prvom diely sú vám aj postavy bližšie čo filmu tiež dodáva plus, tak ako aj atmosféra u niektorých dôležitých scén. Čo sa týka akcii, tak je ich tu málo čo je škoda, ale sú natočené rozhodne dobre. Jediné čo mi v celom filme chýbalo bola len nejaká akcia, ktorá by ma posadila na zadok ale inak čo sa týka príbehu tak skvelo napísaný a ešte lepšie zrežírovaný. Hlavne úvod stojí za to. José Padilha nám zreje ako víno a týmto filmom dokázal to čo sa málokomu podarí - prekonať prvý diel. 85% - 4* ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Pokračovanie Elitnej jednotky v kvalite nepoľavilo a ponúka nám opäť nelichotivý obraz prepojenia politiky a kriminality v Rio de Janeiru. Nečakajte žiadnu bláznivú akčnú jazdu, napokon ani prvý diel taký nebol, Je to opäť vážna dráma o tom, že pod lampou je najväčšia tma. Atmosféra a uličky chudobných slamov idú v ostrom kontraste s prepychom a nahrabanými peniazmi politikov a mafiánov. Hlavný záporák ovládajúci celé slamy bol slušný hajzel, preto trochu zamrzí záver, v ktorom tvorcovia nevenovali pár sekúnd jeho poprave. Je to iba detail, inak fakt spokojnosť a ak raz vznikne Elitná jednotka 3, rád si to pozriem. Prvý diel vyšiel na dvd, dúfam, že sa nájde niekto, kto vydá aj ten druhý. 80%. ()

Reklama

InJo 

všechny recenze uživatele

Vyhrocenější, emotivnější a obsahově nejméně o třídu podnětnější pokračování, které svému předchůdci zpětně dodává nový rozměr. Ten byl "pouze" o kontroverzním potírání pouličních gangů, zatímco zde se jde po krku zejména zkorumpovaným poldům a politikům. Tou nejlepší změnou a "přidanou hodnotou" ovšem je, že zde se reflektuje (kritizuje) fungování samotné (podle mnohých fašistické) elitní jednotky (ta však celkem brzy ustupuje do pozadí) a výrazně lépe vyznívají i scény z osobního (rodinného) života hlavního hrdiny. A oboje je to především zásluhou postavy levicově orientovaného ochránce lidských práv. Díky němu je i nekompromisní ruka zákona Nascimento sympatičtější než prve (fandit mu tady nebudou jen ti, kteří jsou stejní jako lidé, jimž jde po krku) a hlavně by s filmem tentokrát nikdo neměl mít problém z hlediska ideologického podtextu. A kupodivu je to i o něco lépe natočené (sugestivní realistickou akci Padilha rozhodně umí) a ladněji odvyprávěné. 85 % ()

petero 

všechny recenze uživatele

Elite Squad 2 sa už neodohráva medzi spodinou ale naopak vo vysokej politike. Menej akcie, viac politiky a žiadna skvelá malá scéna (napríklad ako tá s granátom na školení z jednotky), no stále je tam cítiť tú neoddiskutovateľnú kvalitu scenára, režiséra, hercov, perfektnej akcii keď už k nej dôjde, taktiky, priateľstva, nevraživosti i špiny a celkovej pôsobivosti snímky. ()

Bigrambo 

všechny recenze uživatele

Ve dvojce není tolik akce jako v prvním snímku, děj se totiž přesunul ze slumů do vyšší sféry – do politického zákulisí. A z mého pohledu je to ku prospěchu věci! Nadporučík Nascimento byl odejit od své jednotky BOPE a byl uklizen na pěkné místečko kancelářské krysy. Ze své pozice ovšem proniká do špinavých politických her v Rio de Janeiru… A rozhodně se je na co dívat! ()

Galerie (41)

Zajímavosti (12)

  • Premiéra v USA proběhla v lednu 2011 na festivalu Sundance. (chelseaman22)
  • Film byl na 84. udílení cen akademie vybrán jako brazilský kandidát na nejlepší neanglicky mluvený film. Do užšího výběru se nedostal. (chelseaman22)
  • Během natáčení scény policejní akce ve Favele Dona Marta málem došlo ke kolizi vrtulníku, ve kterém letěl kameraman, a vrtulníku, který převážel kapitána Nascimenta (Wagner Moura). (Caaslav)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno