Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V jednom království žil princ Petr, který byl až příliš velký dobrák. Takhle slušný hoch by na trůn snad ani usednout nemohl, a tak s ním měl jeho tatínek král nemalé starosti. V docela jiném království žila v ten samý čas princezna Lenka, kterou nebavilo učení. A právě s tím měl pro změnu trápení její tatínek král. Není proto divu, že se v jeho hlavě zrodil nápad založit školu, která dokáže přivést na zámek prince z nejširšího okolí. Školu princů. Vážení princové přijeli a začali chodit do školy, ale častěji spíš za ni. Náhodou se tak potkala princezna Lenka s princem Petrem. Princezna se nejdřív vydávala za zámeckou kořenářku, ale ani princ Petr se nepředstavil pod svým pravým jménem. Když Lenčin tatínek král vyhlásil, že ji dá za ženu nejlepšímu z princů, ti dva se rozhodli utéct… (Česká televize)

(více)

Recenze (176)

hrona 

všechny recenze uživatele

Tak tento paskvil snad nelze nazvat ani pohádkou, do moderní daleko do klasické v nedohlednu. Jedna hvězda za celkem slušný výkon pánů Lábuse, Navrátila a Čtvrtníčka, bohužel strašně málo prostoru pro ně, za to dost prostoru pro neskutečně trapné dialogy a výkony zbytků herců. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Lokace a kamera jsou velmi dobré, zajímalo by mne, nakolik se kouzlilo s triky u celkových záběrů krajiny. Příběh opajcnutý ze Šíleně smutné princezny (princ, vydávající se za princova sluhu, a princezna, vydávající se za služku) kombinované s Pyšnou princeznou (útěk z hradu) a Třemi oříšky pro Popelku (preceptor a výuka), a stejně tak i některé dialogy jsou vykradené ("Petře, Petříčku!" - "Dnes jsou obzvláště vypečené!" apod.) Žel, princezna vypadá chvílemi jako chlap se širokou hubou - nic proti, ale prostě nezkušenou diblici herečce nevěřím ani v nejmenším. Matouš Ruml hraje svůj standard, a docela překvapením je Liška v roli bodrého princova sluhy, který výjimečně nepůsobí jako pitomec. Snahy o humor a vtipné scény byly snad nejtrapnější - že "preceptor" uklouzne a namočí se, to mělo být směšné? Celkově rovněž haprovala logika a sem tam dramaturgie, nehledě na to, že vlastně linie princů nebyla nijak vyřešena (To jako vážně Richard nebude chtít vyhlásit válku? Pak popírá sám sebe. A ostatní vše přijmou jen tak laxně?). Určité téma toho, že člověk nemůže být hodný a nemůže být pořád sluníčkový, je zajímavé, ale tady ten princ k tomu přerodu dospěl nějak náhodou, a ne zvraty v ději. Jinak hodně scén je zbytečně natahovaných nebo zbytečně ukecaných, asi aby se to přehouplo přes celovečerní stopáž. ()

Sifaka 

všechny recenze uživatele

Konečně nová pohádka,která se dost povedla. Moc pěkné exteriéry a normální role pro Lišku. Za poslední roky bezkonkurenčně nejlepší Vánoční počin ČT! ()

snaked 

všechny recenze uživatele

*** - ode mě nadmíru štědré a veselé hodnocení // že tam byli Liška, Fero Burda, Čtvrtníček a Nebřenský, za to je jedna * // jinak takové pohodové nic, ale pěkné (já nejsem pohádkářka) ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Povedený pohádkový příběh potěšil. Příliš přívětivý princ, pěkná princezna, pobočník a pohodoví pantatínci pobavili příjemně. ()

draggo odpad!

všechny recenze uživatele

Bože to byla trapnost. Po dvaceti minutách jsem to vypnul. Naprostá hrůza bez vtipu, bez jakékoliv pohádkovosti, prostě narychlo splácaná břečka a navíc okořeněná strašným rádobymoderním jazykem. Toho chytrolína co nám tuhle žumpu naservíroval na Vánoce by měli zavřít. Tfuj. /viděno v TV: 5% a odpad!/ ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

2.1.2011 ~ O Vánocích je nějaké (ne)psané pravidlo, že prostě musí ČT natočit za peníze z koncesionářských poplatků a investorů/sponzorů nějakou, jakoukoliv pohádku. No a v drtivé většině případů je výsledkem levná, hloupá, nudná a nedomyšlená sračka. ~ Škola princů sice není žádný zázrak, v hromadě milionkrát viděných klasik a opakování právě oněch "nádher", zplozených v nedávných minulých letech, se jedná o ucházející průměr, který neurazí, ale mimo Vánoční pohádkové období o ní nikdo ani nezakopne. ~ A tak to prostě je a šmitec. Tady na téhle pohádce je vidět, jak moc málo peněz se našlo. Možná, kdyby ČT nenatáčela tolik pitomých hovadin a prašule raději vsadila na jen pár, ale zato výpravnějších a alespoň lehce megalomanštějších pohádek. ~ Ale zpět: Je jedno království a to má krále, prázdnou pokladnu a sličnou mladinkou princeznu (o sličnosti mladých slečen má sice každý své vlastní představy, ale z děje pohádky nevyplývalo, že by v okolí dalších dvou planet byla dostupná nějaká jiná princezna). V okolí je hned několik jiných království, kde mají toho pravého následníka trůnu, většinou se ale jedná o... řekněme blby. V tom prvním je princ, který je tak hodný a shovívavý, že je až pitomý, další okolní království mají buď vychloubačného frajera, blba a pak ještě arci-blba. Nu a království s princeznou dostane nápad, jak si přivydělat: postaví ve všech královstvích řetězec koňských fastfoodů! ~ Ne, samozřejmě že ne. Zas až tak stupni pohádky se nenatáčí. Království se rozhodne založit školu princů. Hlavní učitel princezny se totiž doteď zrovna dvakrát nepřetrhl, princezna se nechtěla učit. A tak se vyinkasují peníze, pozvou princové a započne škola. Princové na ní ale kašlou a jedinou záminkou k učení a nutnosti nevracet nahrabané peníze a nepodstupovat válku, je dát princeznu jako hlavní trofej - dostane ji ten nejlepší žák. ~ Hodný princ se ale už s princeznou poznal, jen ani jeden tomu druhému neřekli, kdo ve skutečnosti jsou. Postupem času se do sebe zakoukají, princezna po zjištění, že je hlavní trofejí, ze zámku utíká a "její" princ s ní. V lese se zapletou s lapky, zjistí oba pravdu, trochu se to všechno ještě zašmodrchá, což ale vlastně už není ani nijak důležité. Hlavní je, že si princ nakonec v hodně levném souboji princeznu vybojuje a je konec. Princezna se naučila se učit, hodný princ se poučil, že po dobrém ne všechno jde a pohádky je finish. ~ Jak bylo napsáno výše, pohádka je to jen průměrná, vzhledem k tomu, co ale stálo proti ní, se jedná o to lepší, co z ČT vyhřezlo. Už by to ale zase stačilo a o pohádkách nechci zas až do dalších Vánoc ani slyšet. ~ 2,5* ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Konečně koukatelná pohádka od České televize bez únavného pitvoření a bezmocných odboček. Jednoduchá linie dává vzpomenout na klasické pohádky, ústřední hrdinové k sobě perfektně sedí a mají nějaké charisma (Sarah Haváčová je pro mě určitě objev) a navíc výpravná kamera dává filmu příjemně netelevizní ráz a užívá sem tam zajímavé triky. Zamrzí však nevyužití hlavního motivu školního zápolení a uspěchaný konec. Roman Vávra však po Čert ví proč opět dokazuje, že má cit pro civilně laděné pohádky. ()

Dawe.zs 

všechny recenze uživatele

asi takhle,krásný pohádky jaký se točily zhuba před 30.lety už nikdo nenatočí.Pro mě pohádky na vysoké úrovni skončily pohádkou " Jak se budí princezny ". Občas se objeví celkem slušná pohádka, tak na tři až čtyři hvězdy a protože se mi zdá zbytečně podhodnocená dávám naschvál za pět ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Vánoční výplň, nic jiného. Škoda, že ty moderní pohádky o princeznách a princích vypadají jako přes kopírák. Akorát se tam objevují jiné postavy. Matouš Ruml je docela sympaťák, pokud tedy nehraje zrovna nějakého blba. Nápad se školou princů je zajímavý a originální, ale to je tak všechno. Celá pohádka se táhne jak žvýkačka. Díky bohu, že se k ní člověk nemůže přilepit. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Hrozně příšerná nebo příšerně hrozná pohádka? Těžko říci... 1) Námět není špatný, romantický Křivoklát to jistí, herci jsou vybraní dobře a hrají většinou přiměřeně, i když Hlaváčová potřebuje logopeda či tak něco. 2) Příšerně hrozný je scénář dlouholetého funkcionáře Asociace režisérů a scénáristů Miroslava Adamce. Dialogy jako z pomocné školy (z nižších ročníků), žádná charakteristika postav, za uši tahající pražština (a to jsem Pražák). Zvláštní zmínku si zaslouží trapné poznámky o pravdě a lásce. Ostatně uvedený scénárista se podepsal pod jiným propadákem - seriálem Proč bychom se netopili s podobně "živým" a "přirozeným" jazykem. 3) Až tragikomicky zní režisérova slova: V dětství jsem studiové pohádky obrečel, těšil jsem se na ně, ale pak jsem byl zoufalý, na co se koukám, takže jsem si řekl, že tohle utrpení se děckám pokusím nečinit. Reály, myslím, k pohádce patří." Musím po pravdě podotknout, že lokace jsou snad jediným kladem filmu. 4) Nemohu se nezmínit o tom, že to Matoušovi Rumlovi moc sluší. ()

Lenula4 

všechny recenze uživatele

Možná to je za trest tyhle nový pohádky. Obecně je těžký v dnešní době natočit pohádku, kterou si lidi budou pamatovat za 20 let, třeba jako Tři oříšky pro Popelku. Dnešní děti to ale můžou vnímat jinak, takže kdo ví. Každopádně příběh je nenáročný ale co mne nejvíce zaráželo byl jazyk, kterým mluvili...např: "šéfe" nebo "nešmatej na mě" nebo "ten srab se určitě někam schoval" nebo "princezna si už podala přihlášku a zaplatila školné" jestli tohle měla být pohádka tak takovýhle výrazy tam nepatří. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Na pohádku jsem se dívala jenom kvůli Matoušovi Rumlovi, protože mě zajímalo, jak se Lexa vypořádá s rolí prince. Byla jsem velmi potěšená a doufám, že takový sympaťák natočí také něco pro kina. Bohužel představitelka princezny mi byla velice nesympatická a ani mluvit neuměla. Nová česká pohádka je na televizní film velice pěkná a vtipná, ale princezna mi opravdu vadila. ()

Vědma 

všechny recenze uživatele

Co se týče moderních pohádek, tak se pořád opakuji - žádný šmrnc, žádný nápad, žádná pohádkovost. ()

IceQueen 

všechny recenze uživatele

Kedy sa zas začnú točiť rozprávky, ktorých úroveň nebude vychádzať z predpokladu, že deti sú mentálne retardovaní dospelí? ()

jezurka42 

všechny recenze uživatele

Naše nové pohádky jsou prostě hrozné. Docela jsem se na školu princů těšila, proto to pro mě bylo hrozné zklamání. ()

Reklama

Reklama