Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 2154 a Země je přelidněná, nemocná a znečištěná. Chudí obyvatelé planety žijí ve slamech, zatímco bohatí a mocní žijí na Elysiu, vesmírné stanici na oběžné dráze, těsně nad zemskou atmosférou. Spider, hacker žijící na Zemi v Los Angeles, provozuje lety raketoplánů na Elysium, aby propašoval lidi, kteří by tam použili Med-Bays, zařízení, která mohou léčit jakoukoli nemoc nebo špatný stav. Ministr obrany Elysia Delacourtová nechá sestřelit dvě kosmické lodě ve vesmíru, klidně zabije všechny na palubě raketoplánů a ten, který dosáhne Elysia, je zadržen. Pasažéři jsou zatčeni a deportováni zpět na Zemi. Prezident Patel pokárá Delacourtovou za její činy a pohrozí propuštěním při dalším podobném incidentu. Ta tajně nabízí generálnímu řediteli firmy Armadyne Corp, Johnu Carlylovi, doživotní zbrojní kontrakty výměnou za počítačový program, který umožní Delacourtové provést převrat a dosadit ji na prezidentský post. Carlyle program vymyslí a uloží ho do svého mozku. Na Zemi Max Da Costa  pracuje pro Armadyne Corp jako dělník, ovšem je náhodou vystaven smrtelné dávce radiace. Dostane léky s tím, že mu zbývá jen pět dní života. Max a jeho přítel Julio přijdou za Spiderem a uzavřou s ním dohodu. Pokud Max dokáže ukrást data související s Elysiem Johnu Carlylovi, zařídí Maxovi dopravu do Elysia, aby mohl použít Med-Bay k vyléčení své nemoci... (TV Nova)

(více)

Recenze (1 604)

Drom 

všechny recenze uživatele

Příběh kyberpunkového Robina Hooda z atraktivního prostředí, které zahrnuje kdejakou lahůdku z různých seriálů a filmů. Zaprášené bojůvky z města à la Black Hawk Down, elitní technologickou společnost využívající roboty jako má Ergo Proxy, protilehlé světy sdílející oblohu je variace na Last Exile, vykuchanej kyberpunk z Ghost in the Shell, orbitální záběry jako má Battlestar Galactica a tak dále, až po Titanic. První polovina moc hezky funguje a navlečený je to na obstojný prostředí , druhá půlka trochu váhá. Scénáři odpustím sladkej drink s holčickou, protože ji efektivně na zbytek filmu upozadil, moc dobrá byla kamera a rozumné pak využití efektů. Řekl bych, že filmoví tvůrci už začínají chápat budoucí roli techniky z komplexního hlediska, ale dílčí detaily, zvláště některé, jsou pořád miminimálně vtipné. Neill Blomkamp si měl pustit i tu druhou sérii Ghost in the Shell, pak by to nedopadlo tak úsměvně. Celkově bych uvítal víc hardcore a méně rodinné. Hodnotím jen lepšími třemi hvezdičkami, má to bohužel moc chybek a sladkobol na konci se přec příliš lepil na prsty, ale rozhodně kvalitní práce. Po dost trapném Star Trek Into Darkness a naprosto pubertálním Pacific Rim velmi potěšilo. ()

Cryptkeeper 

všechny recenze uživatele

Pro někoho sračka,kýčovitá sračka nebo dobře natočená sračka. Pro mě milé překvapení,Matt mi do role skvěle sednul. K pár scénám bych připomínky měl,ale na to kašlu,jako celek parádní. ()

darkreider 

všechny recenze uživatele

Nečakal som nič, ani jeden trailer ma nenavnadil a dostal som fajnové scifi. Keď sa človek zamyslí, tak je tu pár trhlín (on ten dej nie je zrovna zázrak), ktoré sa zahovorili, ale nonšalantne ich prehliadnem. Dokonca aj ochranu dát, ktorá v podstate vôbec nechráni. To bol celkem fail. Sharlto super, jeho angličtina je výživná. ()

Kultak 

všechny recenze uživatele

Opět otřepaná myšlenka nespravedlnosti světa, kde bohatí mají tu drzost být bohatí. Od začátku filmu je jasné, jak to dopadne, takže mě nezhnusil samotný konec, ale to, jak byl podán - jako vítězství proletářů, ze kterého bychom se my, prostý lid měli radovat, protože byť se nic nevyřeší, tak na tom alespoň nikdo není lépe než my. Čekal jsem od toho parádní sci-fi podívanou. Byl jsem jen a jen zklamán. Bylo by to i na 60%, ale díky úrovni zklamání jen 40%. ()

Mukunda 

všechny recenze uživatele

Podobná sociální dramata jsou v poslední době populární. Toto spojuje malý příběh s velkým příběhem. Bohužel, příběh obyčejného člověka, který se snaží vyléčit (a dalších lidí, kteří se snaží vyléčit, v tom filmu se všichni léčí, možná to nakonec bude reklama na nějakou zdravotnickou službu), je sice v lidské rovině dojemný, ale pro film nestačí; na takovou věc se nemusím dívat ve filmu, pro takové příběhy stačí zajít do místní nemocnice. Nakonec to je docela plochý snímek, kterému se (možná přílišnou zaměřeností na ten malý příběh) ani nepodařilo přesvědčivě vykreslit tu sociální situaci. ()

Jakubik 

všechny recenze uživatele

Přímočarý akčňák se SCI-FI nádechem. I takhle jednoduše se dá v jedné větě shrnout Elysium. Ano, dalo se asi vyždímat víc, ale to se taky dá napsat skoro o každém filmu, když zrovna nemá pět hvězd. Vizuál je fantastický a co se mi líbilo, byla „herní“ kamera která tady působila fakt super. Trochu bych zdrbnul „rozklepanou“ akci ale jinak nemám, co bych vytknul. Lehký nadprůměr… ()

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

Jasně, taky jsem původně čekal čistě áčkový scífko, ale po rozpačitejch recenzích jsem zpozorněl, svoje očekávání trochu snížil a nakonec musim říct, že jsem docela spokojenej. Mám rád kvalitnější akční béčka i scífka, takže je pro mě Elysium uspokojujícim mixem těhlech dvou žánrů. Příběh pro svojí béčkovost a triviálnost Oscary sbírat nebude, ale mně to nijak nevadilo. Naopak jsem si užil dobrýho hereckýho obsazení (velký plus za obsazení Williama Fichtnera), spousty akce, líbivý hudby a hlavně nečekaně krvavejch scén. Závěr byl zčásti patos, ale docela se mi líbilo, že nešlo o uplně čistej happyend. Za mě spokojenost, ačkoliv byl Blomkampův District 9 přece jenom jinej level. ()

bararich8 

všechny recenze uživatele

Solidní sci-fi s hezká myšlenkou dokonalého ráje poletujícího nad zpustošenou Zemí, která má pouze jednu vadu: jeho obyvateli jsou opět lidé. Příběh je hodně obyčejný a ničím nezaujme, ale ani neurazí, máme tu hlavního hrdinu, záporáka a jeho poskoka, nějakou tu ztracenou lásku, sem tam něco bouchne, konec opět hraje na city. Jedna změna byla v tom, že autoři mohli celkem beztrestně zabít jakoukoliv postavu :). Pro sci-fi fandy povinnost, ostatní o nic nepřijdou. 3* ()

AngelG 

všechny recenze uživatele

Bohužel musím konstatovat, že další District 9 se nekoná.. na Elysium jsem se skutečně moc těšila, jelikož D9 mě uchvátil do takové míry, až to hezké není a to ne pouze zpracováním nebo úžasnými efekty, ale hlavně svojí naprostou originalitou.. v to samé jsem samozřejmě doufala i zde, jelikož měl Blomkamp našlápnuto velice dobře a zdál se být v těch ohraných sci-fi vodách, super čerstvým vichrem.. ovšem z Elysia se opět vyklubalo to, čím nás v poslední době zahlcují všichni a to nablýskanou a digitálně vyfintěnou bombou, která nám nabízí prostý a tisíckrát viděný děj, bez jakéhokoliv překvapení.. těžko říct, co ho k tomu vedlo, protože člověk, který dokáže přijít na něco, jako právě zmiňovaný D9, má přece mnohem na víc, než jen na tohle.. ()

Tryman 

všechny recenze uživatele

Film, který ani neurazí, ale bohužel ani nijak zvlášť neohromí. Motiv nepěkné budoucnosti, kde bohatí žijí odděleně od ostatních a nějaký chudák chce mezi vyvolené, rozhodně není nic nového. Určitě by se z toho ale dalo vytěžit i víc. Supr herecký výkon Matta Damona, zato Jodie Foster mi do své role vůbec neseděla - tu "političku" jsem jí prostě nevěřil. Reklama na Bugatti se povedla. ()

Charlie84 

všechny recenze uživatele

Úsměvně démonická Judie a úsměvně ultimátní výrobce zbraní se spojí s naprosto nesmyslnou (ale zábavnou) postavou Copleyho (kolem které by se dal vybudovat úplně jiný a mnohem lepší film), aby se mohli utkat s robo-Damonem, mužem z lidu, který mimo jiné zachrání uvědomělou nemocnou holčičku a všechny na zeměkouli jak široké, tak dlouhé. Asi spoiler. Sory. Ale myslím, že je dobrý to vědět, abyste náhodou nečekali nějakou invenci. Kulisy boží, dizajn světa super, akce se dost třepe, ale je natolik parádní, že to jeden skousne. A jsou jí mraky. Ale štědrovečení příběh, který všechny ty vychytané záběry spojuje, je fakt na pováženou. Zlatý Oblivion. Někdo tady napsal, že kdyby se Damon zcela škrtl, šlo by o dost lepší film. Inu, je to tak... ()

mirecek 

všechny recenze uživatele

jak jednoduché bylo přebrat Elysium... rozhodně se z toho dalo vytěžit víc, ve filmu de furt jen o jedno, dostat se na Elysium . Film postrádá více detailů.... A oživení týpká skoro bez hlavy se mi teda taky moc nezdálo. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

Perfektní námět, výborně zpracovaný nový svět ve vesmíru a vůbec všechny trikové záběry. Příběh jednoduchý, stejně jako Matt Damon, ale proč ne, nenudil jsem se... ()

Pekisan 

všechny recenze uživatele

Z Hollywoodu sa uz dobreho scificka len tak skoro nedockame. Vacsinou to zacina dobre, vybuduje sa atmosfera, nejaky ten pribeh (aj ked casto velmi jednoduchy ako v tomto pripade), aby to vsetko zabila bud nejaka ta otravna romanticka linka alebo naprosta nelogickost a zjednodusenost na uroven 10 rocneho divaka, lebo ved looove su looove. A inak vyholeny Damon je prikladne nesympaticky presne ako upravena Jodie Foster. Zaujmave. ()

Grimlok 

všechny recenze uživatele

Docela nuda....tři kvalitný slomo scény a to je asi tak vše. Happy ending ze všech happy endingů nejvíc happy, až je mi z toho do breku. Od Blomkampa jsem teda očekával víc, mnohem víc. ()

HOFMAN 

všechny recenze uživatele

Neříkám, že jsem neměl chuť vylítnout z kina a bojovat proti těm nahoře. Jenže tohle je příliš černobílý pohled. Prostě jsem čekal něco jiného. ()

dakarin 

všechny recenze uživatele

Nádherná vizuální krása - především samotné Elysium :-) připomnělo mi to Avatar a také hru Age of Empires. Ale ta myšlenková a citová stupidita ... ouvej, ouvej .... ()

Dimo 

všechny recenze uživatele

Naprosto průměrné sci-fi, které má moc pěkně vypadající efekty, designově vypiplané vesmírné lodičky a Elysium na orbitě, dobře hrajícího Matta Démona, ale blbý příběh, respektive, průměrný, bez přesahu. Vynikajícím District 9 byla laťka hodně vysoko a laťka spadla, jenom když Elysium zaslechla. Škoda, no. 50% ()

Whitebeard 

všechny recenze uživatele

Áááále jo, tohle mi sedlo. Kaňka na filmu byla pro mě Judie Foster, která hrála mrchu až moc přehrávaně. Jistá v každý situaci, nevěřil jsem jí to. Oproti tomu Damon zahrál pěkně. Efekty příjemný, do terénu se hodily. Syrovost usmrcení některých chudáků výtečná :) ()

Související novinky

RoboCop přišel o režiséra

RoboCop přišel o režiséra

16.08.2019

Režisér filmů Elysium a především chváleného District 9 Neill Blomkamp se té smůly nezbaví. Jeho pokračování Vetřelce se Sigourney Weaver bylo zaříznuto poté, co se Ridley Scott rozhodl pokračovat ve… (více)

Neill Blomkamp a návrat RoboCopa

Neill Blomkamp a návrat RoboCopa

13.07.2018

Tak nakonec ne Vetřelec, ale RoboCop. Režisér Neill Blomkamp se zapsal do paměti všech fanoušků sci-fi s povedeným District 9, po něm přišlo nevýrazné Elysium a nakonec Chappie. Mezitím ale dlouhé… (více)

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

29.12.2013

Seznam nejlepších filmů roku 2013 dle ČSFD.cz si můžete nechat zobrazit ve specifičtějším výběru Žebříčků, a to i zvlášť pro jednotlivé žánry. V celkovém žebříčku divácké líbivosti vedou s úžasnými… (více)

Hugh Jackman jako kumpán sci-fi rapperů

Hugh Jackman jako kumpán sci-fi rapperů

30.09.2013

Přestože Elysium značnou část diváků zklamalo, následující film Neilla Blomkampa budí zájem a postupně sbírá hvězdy. Plakátovou tváří bude bezpochyby Hugh Jackman, který na filmovém festivalu v… (více)

Reklama

Reklama