Reklama

Reklama

Godzilla

  • USA Godzilla (více)
Trailer 2

Nejznámější impozantní monstrum na světě se ve filmu postaví proti zlým nestvůrám ohrožujícím samou existenci lidstva, kterým vdechla život vědecká arogance lidí. (Warner Bros. CZ)

Zajímavosti (77)

  • Náklady na výrobu byly zhruba 160 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Severoamerické tržby dosáhly 200,7 milionu amerických dolarů, celosvětové pak činily 525 mil. (NIRO)
  • Před událostmi na Havaji je zmíněno, že se ztratila jaderná ponorka Akula. Když ponorku později objeví americké jednotky, lze pozorovat, že se s největší pravděpodobností jedná o třídu Projekt 955 Borej/Dolgorukiy (v kódu NATO), která vznikla rozsáhlou konverzí třídy Ščuka/Akula na raketonosnou, má pouze jeden lodní šroub a rakety uložené za věží. Je to jedna z nejmodernějších tříd ruských válečných ponorek. V době natáčení filmu teprve první jednotky této třídy vstupovaly do aktivní služby. (Tony-Z)
  • Ford Brody (Aaron Taylor-Johnson) používá ve filmu zbraně Beretta 92FS ráže 9x19mm a M4A1 ráže 5.56x45mm. (dc125)
  • Alexandre Desplat v rozhovoru pro "The Daily Beast" uvedl, že práci na Godzille zprvu odmítal a kývl až poté, co viděl Edwardsův debut Zakázaná zóna (2010). Výsledek vlastní práce pak popsal jako nonstop fortissimo se spoustou žesťů, japonských bubnů a elektrických houslí. (D.Moore)
  • V rámci vdechnutí „duše" monstrům se na konzultacích podílel i herec Andy Serkis. (HellFire)
  • Společnost Monarch je pojmenována po motýlovi nesoucím v anglickém jazyce stejné jméno. Logo společnosti tak připomíná motýla. (HellFire)
  • Zvukaři používali pětimetrovou aparaturu o výkonu sto tisíc wattů, aby docílili ideálního řevu Godzilly. (HellFire)
  • Ve filmu nechybí celá řada easter-eggů. Ford Brody (Aaron Taylor-Johnson) má na teráriu napsáno Mothra, což je jméno jednoho z Godzillových nejslavnějších protivníků. V pokoji má dále plakát, na kterém v japonštině stojí „Nechte je bojovat“. Na plakátě jsou vyobrazeny přišery M.U.T.O., nukleární reaktor a most Golden Gate. Ve škole se děti sledují video o líhnutí motýlů z kokonu a na boku lodi ze závěru filmu je napsáno „Go Whales Tours“. Japonsky se Godzilla řekne Gojira a „jira“ znamená velryba, anglicky "whale" - na lodi je tedy napsáno "Godzilla Tours". (Zdroj: fandimefilmu.cz)
  • Klíčové byly pro Garetha Edwardse akční scény. U těch měl jasnou představu, jak budou vypadat, a postavil kolem nich celý film. Dialogové scény a vůbec celý zbytek scénáře se neustále vyvíjel, ale filmaři vždy věděli, jakými body musí příběh bezpodmínečně provést. (Zdroj: fandimefilmu.cz)
  • Ve filmu je necelých tisíc trikových záběrů, což je oproti běžnému standardu hollywoodských velkofilmů zhruba polovina. Edwards tak nabyl dojmu, že je úsporným filmařem, dokud mu ale šéf trikového oddělení neprozradil, že průměrná délka jednoho trikového záběru je tu oproti standardu více než dvojnásobná. (Reapper)
  • Ústřední hudební motiv odkazuje na charakteristickou dramatickou melodii z původního japonského snímku Godzilla (1954). (ondey)
  • Mnoho katastrofických scén ve filmu bylo inspirováno skutečnými událostmi. Ve filmu jsou aluze na tsunami, která zasáhla Japonsko v roce 2011, a následující havárii jaderné elektrárny ve Fukušimě, útoky na newyorská Dvojčata z 11. září 2001 nebo destrukci, kterou s sebou přinesla válka v Iráku a další konflikty. Režisér podle vlastních slov se svým týmem prošel přibližně stovku knih s fotografiemi, ve kterých hledal inspiraci pro realistické scény. (KlonyIlony)
  • Sally Hawkins (Vivienne Graham) se stala součástí obsazení až téměř tři týdny po začátku natáčení. (rafix)
  • Legendární Godzilla, jež je tu vysoká 108 m a jejíž ocas měří 168 m, je ve srovnání s předchozími dosud tou největší. Například v sérii z období Šóva měla Godzilla (1954) na výšku „jen“ 50 m. (dickens)
  • Scenárista Max Borenstein napsal prequel – v podobě osmdesátistránkového komiksu – nazvaný „Godzilla: Probuzení“. Ten začíná retrospektivním pohledem na 6. 8.1945, kdy zničení Hirošimy přivolá monstrum jménem Shinomura, které vypadá jako obří netopýr s hrozivými křídly. Ústřední postavou grafického románu je otec Dr. Ishira Serizawy (ve filmu Ken Watanabe). (ČSFD)
  • Trikařská společnost MPC se během produkce inspirovala skutečnými souboji medvědů a varanů komodských. (filmsim)
  • Film byl distribuován společností Warner Bros. po celém světě s výjimkou Japonska, kde se o distribuci postarala společnost Toho. (007.)
  • Během natáčení na stadionu BC Place oslavil člen štábu Jim Rowe své 50. narozeniny. Jeho kolegové si pro něj připravil narozeninový dárek - vtípek - a na obrazovku uprostřed stadionu zobrazili tělo Godzilly s jeho hlavou a textem "Happy 50th birthday, Jim!". (G_I_S_M_O)

Související novinky

Gareth Edwards a nový Jurský svět?

Gareth Edwards a nový Jurský svět?

21.02.2024

Kolem dinosauří série začíná opět být čím dál víc rušno. Není tomu ani tolik dnů od chvíle, co jste se zde mohli dočíst, že ohledně natočení nového dílu Jurského světa z pera scenáristy prvních dvou… (více)

Legendary zvažuje právní kroky proti Warnerům

Legendary zvažuje právní kroky proti Warnerům

07.12.2020

Před pár dny jste se zde mohli dočíst, že studio Warner Bros. zveřejnilo své plány pro zavedení bezprecedentního modelu distribuce na rok 2021, v jehož rámci by mohlo uvést veškeré své nové snímky v… (více)

Zamíří Godzilla vs. Kong na stream?

Zamíří Godzilla vs. Kong na stream?

27.11.2020

Následovník filmů Godzilla, Godzilla II Král monster a Kong: Skull Island od studií Legendary Pictures a Warner Bros. by mohl dorazit na streamovací službu. Možná. Film Godzilla vs. Kong v režii… (více)

Godzilla vs. Kong se nejspíš posune

Godzilla vs. Kong se nejspíš posune

26.05.2020

Nadcházející snímek Godzilla vs. Kong režiséra Adama Wingarda, jenž má zakončit čtyřdílnou filmovou sérii odstartovanou filmem Godzilla z roku 2014, měl původně dorazit už tento měsíc. Později byl… (více)

Reklama

Reklama