Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slavný, extravagantní, virtuózní klavírista a bavič Liberace v sedmdesátých letech minulého století zaujal americké publikum svými působivými i provokativními výstupy tak jako málokdo. Byl hvězdou na pódiu i na televizní obrazovce, v soukromí si nejednou dopřával nákladné výstřednosti. Měl velký úspěch především u ženského publika. Jednoho dne se Liberace zamiluje do svého mladého řidiče, ten je zase okouzlen světem, v němž se pohybuje. V době, kdy nebylo možné veřejně přiznat homosexuální orientaci, společně tajně prožijí pět let... Životopisné drama, vyprávějící o komplikovaném, dramatickém vztahu dvou rozdílných mužů, natočil známý režisér Steven Soderbergh, jenž film postavil na kombinaci hereckých hvězd. Hlavní dvojici pod jeho vedením ztvárnili Matt Damon a Michael Douglas. (Česká televize)

(více)

Videa (13)

Trailer 3

Recenze (322)

Havenohome 

všechny recenze uživatele

Soderbergovo vyobrazenie slávnej hviezdy showbiznisu Liberaceho lavíruje medzi kritikou jeho egomaniactva a zmierlivým pochopením pre osamelosť campovej celebrity. Pocit prirodzenosti navodzuje režisér nevyhroteným rozprávaním, keď sa neustanovujú žiadne deadliny ani plány a následnosť obrazov nie je striktne podriadená pravidlu nevyhnutnosti. Postavy sa nedostávajú pod tlak, čo poskytuje priestor pre psychologickú drobnokresbu a to sú najvtipnejšie momenty celého filmu. Herci dodávajú plastičnosť svojím postavám precíznymi detailami správania v súkromnom obývačkovom živote, grotesknými mimickými gestami. Žánrovo to nie je biopic, nejedná sa o klasické predstavenie kanonizovaných udalostí v živote osobnosti. Na pozadí finálnej etapy života Liberaceho režíruje Soderberg skôr psychologickú drámu, kde vlastne nie je hlavným hrdinom Liberace ale jeden z jeho milencov - obetí Scott Thorston. Práve cez neho máme možnosť spoznať všetky príjemné aj nepríjemné stránky božského Liberaceho. Zobrazenie gajov vo filme je na začiatku mierne stereotypné a dalo by sa mu vytýkať, že ich ukazuje optikou heterosexuálneho publika ako zženštilých afektovaných kenov. Na druhú stranu film ale vystihuje pokrytectvo showbiznisu, keď hviezdy vynakladali milióny dolárov, aby sa nikto nedozvedel, že sú gay. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Buzerantský film o buzerantovi, ktorý si vlastne nezaslúži pozornosť. Jeho život bola stoka a bozkávajúci sa Damon s Douglasom, to mi nechýbalo. Hoci ten Douglas podal naozaj pozoruhodný výkon, možno aj životný. Čo je paradoxne smutné. Na HBO vraj film od dvanásť rokov. Takže dvanásťroční hošani sa majú pozerať na análnikov, ako si to rozdávajú. Rodičia musia byť pyšní, že médiá zabezečujú ich deťom takú skvelú výchovu. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

,,DÍKY TOBĚ SE CÍTÍM TAK MLADÝ…“ /// A TENHLE znáte? Ano, vzhledem k tomu, že nejsem ten typ, co by s potěšením sledoval, jak se dva chlápci mečujou, musí na tý režii (a kurva příběhu samozřejmě) něco bejt. A to moc nemusím ani životopisy. Ani vztahy (ty vole, můžeš ty se koukat vůbec na něco?...). Zásluhu na tom nemá ani tak blonďatej ,,Adonis“ Damon, jako parádní bukvice Douglas, kterej je fakt (jak jen to do prdele říct – hele zklidni se, to není sexistická narážka…) k sežrání. No a samozřejmě příběh. A i když vím, že to už po druhý nedám, můžu tuhle teplou romanci doporučit všem milovníkům nevšedních vztahovejch dramat. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Paměti Scotta Thorsona, vydané v roce 1988 pod názvem ,,Behind the Candelabra: My Life with Liberace“ jsem nečetl. 2.) Rád si nechám šahat na kandelábr. 3.) Thx za titule ,,petroniuss“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Jednou žralok z Wall Streetu, potom nevěrný manžel, či muž ve středních letech, kterému prostě jednou rupne v kouli. Myslel jsem, že už mě Michael nemůže a ani ničím nepřekvapí, ale to jsem se velmi mýlil. Čekal bych od něj asi každou možnou roli, nicméně s touhle mi doslova a do písmene vyrazil dech. Liberaceho, homosexuální klavíristu, který v té době musel svou sexuální orientaci pečlivě tajit, toho zahrál opravdu s naprostým přehledem a bravurou, kterou mě úplně překvapil. Veškerá jeho gesta, pohyby, či jemné nuance v obličeji byly naprosto přirozené, až jsem skoro dostal strach, jestli to jeho manželství s Catherine není jen tak na oko :-) . A i když třeba Matt, ( klobouk dolů před jeho figurou), nebo konec konců Rob Lowe, v malé, ale o to příjemnější roličce rozhodně nehrají špatně, slavný syn, slavného otce na sebe naprosto zaslouženě strhává skoro veškerou pozornost. Nevím, jak byl tento klavírista ve své době známý, nicméně po tomhle filmu o něho zájem určitě stoupne, o tom já vůbec nepochybuju. ()

Anchi 

všechny recenze uživatele

Jako jo, životní příběh je to určitě zajímavej... Zpracovanej velmi příjemně koukatelně, herecký výkony uvěřitelný (až nečekaně věrně, o něco víc ten Douglasův), co mi ale hlava nebere je to, že v sedmdesátejch letech museli bejt všichni totálně slepí, protože jasnější signály řvoucí "I'm gayyy" Liberace fakt dávat nemohl. Posledním stupněm by mohla být už jedině divoká kopulace s jeho sweetheart na blyštivým pianu před vyprodanou Music Hall. Celkově se mi to líbilo a jediný, co mě trochu nudilo, bylo pomalý tempo. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (16)

  • Skutečný Scott Thorston se k Liberacemu odstěhoval ve věku 18 let. (KlonyIlony)

Související novinky

Breaking Bad, Fincher a Soderbergh ovládli Emmy

Breaking Bad, Fincher a Soderbergh ovládli Emmy

24.09.2013

65. ročník udělování cen Emmy, o nichž rozhodují členové The Academy of Television Arts and Sciences, nepřineslo žádné velké překvapení. Cenu za nejlepší dramatický seriál si konečně (a zaslouženě)… (více)

Příliš teplý Soderbergh?

Příliš teplý Soderbergh?

07.01.2013

Steven Soderbergh se už před několika lety pokoušel natočit biografii slavného televizního baviče a zpěváka Liberaceho, který byl v padesátých až sedmdesátých letech minulého století nejlépe placeným… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno