Reklama

Reklama

Skutečný příběh muže, který byl ztělesněním amerického snu a vybudoval nejznámější síť rychlého občerstvení na světě. V roce 1954 dostal Ray Kroc (Michael Keaton) objednávku na 6 mixérů na výrobu oblíbených mléčných šejků od bratrů McDonaldových, kteří provozovali malou restauraci s hamburgery v jižní Kalifornii. Toto neobvykle velké množství ho okamžitě zaujalo a rozhodl se, že dodávku vyřídí osobně. Od tohoto momentu se začala psát historie obrovského impéria McDonald, do kterého dnes patří neuvěřitelných 35.000 poboček po celém světě. (Forum Film CZ)

(více)

Recenze (443)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Nevýrazný film o výrazné osobnosti. 1)  Nevím, jak moc je snímek historicky věrný a netuším, jak přesně líčí vzájemné vztahy bratrů Donaldových a Kroce. Ale jednoznačné odsouzení Kroce a jeho aktivit zde mezi komentátory mě přimělo sepsat vlastní postoj._____ 2)  Ano, je nesporné, že syn českého emigranta Ray Kroc se choval v rozporu s dohodou s bratry Donaldovými. Je nesporné, že ke konci převzal iniciativu a přiměl je (nebo snad donutil) podepsat smlouvu, v níž se zřekli jakéhokoli vlivu na síť McDonalds. Třeba připomenout, že tak učinili za tučné odstupné 2,7 milionu dolarů (v dnešní hodnotě asi 26 miliónů dolarů)._____ 3)  Ovšem ve filmu se bratři chovají tak trochu jako trotlové. Sice se domluví s Krocem, ale hned od začátku mu hází klacky pod nohy a neustále mu do věci kafrají...většinou nevhodně. Postupně pak jejich ingerence (podle smlouvy oprávněné) zcela brání dalšímu rozvoji sítě. Přiznám se, že jsem fandil Krocovi._____ 4)  Je tu ale další aspekt věci. Jak je možné, že Donaldové, kteří vymysleli vpravdě geniální obchodní model rychlého občerstvení a úspěšně ho provozovali vlastními silami, se proměnili v takové ustrašence a zaprděnce, jak je líčí film? Jakoby autoři neříkali všechno. Není nakonec něco pravdy na pověstech o dravém Krocovi, který si jejich nápad přivlastnil a je vyšachoval? Nevím, ale z filmu primárně tento závěr nevyplývá._____ 5)  A tak se dostáváme k závěru, že filmu není moc co věřit. Buď byl Kroc lump a Donaldy obalamutil a vyšachoval, a pak si zaslouží kritické hodnocení anebo mají být na paškále Donaldi, kteří sice vymysleli parádní prodejní model, ale nebyli schopni ho uskutečnit jinde, než v restauraci s vlastní přítomností, a díky Krocovi se pak jejich model stal úspěšným po celém světě. Jak by celá věc pokračovala bez Kroce? Asi by se našel někdo jiný, kdo by jejich model prostě okopíroval a pod jiným jménem úspěšně provozoval. Anebo bychom dodnes čekali v restauraci na hamburger oněch pověstných dvacet minut._____ 6)  Poznámku si zaslouží i neutuchající diskuse o zdraví neškodném/škodlivém fast foodu. Jasně, že krmit se měsíc jen hamburgrem a hranolky (ano, takové pokusy prošly tiskem) zdraví poškodí. Stejně tak zapůsobí i krmit se měsíc jen vepřovou se zelím, svíčkovou a gulášem. Jakýkoli extrém je škodlivý._____  7)  Nepříliš zajímavý film mě nepřesvědčil. Reálné situace vysvětluje nedostatečně. Atraktivita snímku je právě v tom, že mluví o McDonalds, tudíž bych očekával preciznost a historickou akurátnost. Ani jedním si tu nejsem jist. Napínavé to taky moc není. Nicméně je to o Mackiem, takže tři hvězdičky to nakonec hodí. ()

Lucjen 

všechny recenze uživatele

V McDonalde som bola asi dvakrát, na hranolky s kečupom. Nemala som odvahu dať do úst niečo s mäsom, ani "milkshake". A asi som mala odpor opodstatnene. Bratov mi bolo počas celého filmu nesmierne ľúto... druhý Steve Jobs v podobe Keatona im ukradol obrovskú myšlienku a pretvoril ju na niečo iné, ako zamýšľali. Milí a poctiví do takýchto hier o moc a peniaze jednoducho nepatria...Výborné herecké výkony, i keď mi je Keaton nesympatický, je to pán herec. A 60. roky vždy ulahodia môjmu oku. K bratom McDonaldovcom by som išla ihneď..:) Ten dnešný fastfood asi budem obchádzať ešte väčším krokom. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Z filmařského hlediska vlastně standardní životopisné drama, které má spád a v podstatě nemá hlušších míst. Hancock na jednoduchém námětu nedělá zásadní chyby a snímku dodává svižné tempo, zdařilou dobovou atmosféru, decentní, ale zcela přesnou výpravu a takový příjemně optimistický hudební doprovod. Opřít se mohl zejména o Michaela Keatona v hlavní roli, na němž film stojí a padá a oprávněně, protože je naprosto vynikající, a i když jeho postava je totální “z*rd“, svým charismatem z něj vlastně dělá neodolatelného byznysmena, který na splnění snu čekal dlouho, ale příležitost využil, i když šel přes mrtvoly. O ostatních asi nemá cenu se moc zmiňovat, protože už mají výrazně méně prostoru, nicméně přítomnost Laury Dern nebo Patricka Wilsona je fajn. Jestli bych výsledku něco vytkl, tak asi vlastně jen tu rutinu, kdy diváka nečeká nic překvapivého a vše se odvíjí podle očekávání, chybí tu také nějaká výraznější scéna a možná taky trošku humoru, ke škodě by nebyla asi ani trochu kratší stopáž. Z lidského hlediska pak jde o naprosto odstrašující a smutnou záležitost, která bohužel potvrzuje to, že svět patří vyčůránkům a těm, kteří kašlou na morálku. 70 % ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Myslím, že celkem bez debat film na čtyři hvězdy, kdy přesně víte, co máte dostat, a také to dostanete. Silný příběh, oblíbená formulka "podle skutečných událostí", troška těch emocí, výborný herec v hlavní roli, možná i krapet poučení nebo aspoň věcí k zamyšlení. Toť Zakladatel. ()

PP66 

všechny recenze uživatele

Nemám rád Mc(a), ani jeho jídlo, ani jeho způsoby. Ale tahle historická sonda do jejich byznysu je určitě zajímavá. Film má švih. Keaton i oba "bratři" hráli pěkně. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Obával jsem se ohledem na téma a životopisný typ snímku, že to bude utahané a nudné, ale bavilo mě to sledovat celou dobu. Tvůrci odvedli dobrou práci, Michael Keaton také a já mám o důvod víc, proč se vyhýbat McDonald's. :-)) ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Ray Kroc (s koreny v tehdejsim ceskoslovensku) byl podnikava svine, ktera okradla uspesne a skromne bratry McDonaldy o vsechno, vcetne jejich jmena. Film o vzniku francizy McDonald's by se mohl zdat fadnim, ale opak byl pravdou, a byl velmi milym prekvapenim pro me i pritelkyni a zaroven velkou osvetou na tema "jak to teda bylo s tim mekacem". Michael Keaton v roli Raymonda Kroca byl excelentni, bratri McDonaldove (Offerman + Lynch) sympataci a prestoze film vyzdvihuje vizi Kroca, nemuze se divak ubranit dojmu "ten s nima teda vyjebal". Nebudu spojlovat co a jak, ale pokud ve vas je trocha zajmu o osvete / Mekaci, film nejinak nez vrele doporucit. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

"Ambice je podstatou života." Opravdu?! Film vlastně ničím příliš nepřekvapí, ale to téma je nosný a Keaton si s Krocem poradil dobře. Dávám čtyři okurky :-) ()

berusche 

všechny recenze uživatele

Ja se vubec nechci zamyslet nad moralnim upadkem, protoze business je business, sory jako! Genialni byl totiz vlastne Kroc. A Keatonovi snad psali roli rovnou na miru. Verila jsem mu kazdou vterinu. Hodne me bavilo, ze je to napsane tak, ze vas tvurci moc nematlaj do tech rodinnych vztahu a ze je to jen tak mimochodem. Cely americky sen sledujeme jako na stribrnem podnose, a myslim, ze obdivuhodne je s jakou gracii byl Kroc schopen podnikat a jak velky duraz byl kladen na zamestnanecky potencial, ktery je tak nezbytny. Cele to pak je zabalene do dokonale dobove scenografie, ktera se snazila, aby ji neuniklo vubec nic. A pokud uniklo, divak si toho v plejade charakteru naprosto jednoznacnych a dobre promyslenych vubec nevsimne. ()

j.bena 

všechny recenze uživatele

Film dobře natočený, ale co se Ray Kroce jako osoby týče tak teda pěkný hajzlík se z něj nakonec vyklube...Na druhou stranu nebýt něj nikdy by jsme neochutnali ten dobroučký cheeseburger :-DD ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Super příběh o tom, jak si přilepšit v kapitalismu top sviňáctvím. Tenhle film má skvělou story, nadupanej depresivní závěr (nebo šťastný podnikatelský konec, chcete -li) a dobrého Keatona. Ale dal by se opravdu udělat mnohem líp, všechny postavy kromě Keatona jsou figurky zbytečně hrané dobrými herci (Laura Dernová hrající kulisu ve stupidní paruce je opravdu zbytečná), sentimentální hudba je zcela mimo a stopáž přefouknutá zbytečnými scénami (např edukativní scény, kde Ray Kroc probírá prsty hlínu, pije z placatice nebo se seznamuje s tím, co to znamená koupit si jídlo ve fast foodu). Seděl by tomu třeba elektronický naspeedovaný soundtrack, rychlý střih, víc monologů jako ten na konci a byly by to čtyři hvězdy raz dva. ()

Vyhy 

všechny recenze uživatele

Zakladatele beru jako informativní film, který nám sice neukázal nic nového, ale díky němu jsme se dokázali přenést do dob minulých a do "slavných" začátků slavného McDonalds. Michael Keaton svého Kroce skvěle zahrál a přímo se pro tu roli narodil. Jeho intriky a odhodlání jsou neuvěřitelné. Kdo ví, zda to tak skutečně bylo, ale bylo to zajímavé sledovat. I když film na emoce moc netlačí, bylo mi ke konci vlastně bratrů McDonaldových líto. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

mám rád životopisné filmy a tenhle nijak extrémně nevybočuje.Má vlastně všechno co má mít - dobrý příběh a silnou hlavní postavu (ztvárněnou výborným Keatonem).Na druhou stranu je pro mě tenhle příběh těžko morálně uchopitelný,protože se dá vyložit všelijak a ačkoliv byl Ray Kroc pěkná svině a svadí to k litování obou bratrů,dají se pochopit pohnutky všech.Minimálně to ukazuje,že prostředí byznysu je nekompromisní a nezná bratra...70% ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Waw, to som ani netušil aký príbeh sa skrýval za vznikom a vzostupom sieti fast-foodov McDonald's. Keby nebolo muža menom Ray Kroc, tak by to asi celé zostalo len na regionálnej úrovni. Ale jeho dravosť a vytrvalosť napokon vytvorilo z McDonaldov jednu z najglobálnejších svetových značiek, hoci jeho snom bolo ovládnuť najmä USA od pobrežia k pobrežiu. Fascinujúce akým spôsobom Ray Kroc postupne doslova vydrbal s bratmi McDonaldovými a v podstate ich umlčal 2,7 miliónmi dolárov, ktoré sa mu za chvíľu tak či tak vrátili. Ale keď tak premýšľam, takéto nečisté praktiky plné vypočítavosti možno nájsť vo väčšine príbehov vzostupu svetových gigantov (akoby to bez toho ani nešlo). Čo sa týka filmu, veľmi dobré, hoci zopár fáz mi tam prišlo zbytočných, a niektoré zas boli až príliš stručné. Ale mne osobne sa to veľmi pozdávalo - rozhodne zaujímavý príbeh o tom, ako sa z McDonaldu stala značka svetového mena. Btw. Najviac sa bavím na tom ako sa niektorým ľuďom tento film automaticky nepáčil preto, lebo nemajú impérium McDonald's radi :D ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Klasicky film o zakladatelovi MekDonalds siete. Filmarsky nic moc, utopene hlavne v strede v nezazivnom balaste. Kulisy len priemerne, Rej Kroc ma teda nijako neoslnil, prechcal dvoch spolocnikov a jednemu rozbil manzelstvo. Laura Dern /Modry Samet/ ma na konte teda aj lepsie filmy. PS : MekDonalds neznasam, BigMeky tiez, akurat hajzly tam mali dobre, parkrat ma ta siet zachranila od hnacky : 55 % ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele

S kvalitou filmu som spokojný a celkom fajn na večerné pozretie. Keď som si film zadovážil, tak som len vedel, že to bude niečo o McDonalds a nič viacej. Nejakú chvíľku film ležal bez povšimnutia až som ho z pomedzi niekoľko vybral na pozretie a podľa názvu The Founder som dumal, že čo to vlastne je. Vôbec som nevedel o tomto zrode a že McDonald vlastne nepatrí Mcdonaldovi, alebo dokonca bratom Mcdonaldom. Nuž pravda je taká, že keď chceš v podnikaní uspieť a nebyť zničený konkurenciou, tak čestnosť, spravodlivosť, pravidlá, zákony, predpisy, atď. musia ísť stranou, tak ako to predviedol Michael Keaton v role Raya Kroca. ()

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Svižně natočený naučný film o tom, jak lze legálně ukradnout i vaše jméno z vašeho obchodu. Bohužel tu na konci chybělo něco, co by filmu dodalo patřičný "wow efekt". Michael Keaton je samozřejmě skvělý. ()

Tsukikage 

všechny recenze uživatele

Je to jeden z nejlepších filmů, co jsem viděl. Jistě velkou roli v tom hraje skutečný příběh, ale nemyslím si, že by to bylo natočeno špatně, právě naopak. McDonald je možná to největší, co Češi dali světu, hezké... ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Sympatie sem tady nevyčerpal,protože tady k nikomu sympatie ani náznakem cejtit nebudete.Ti dva,co to vymysleli,byli pohodlný,nechtěli změnu,a lpěli na tý svý kadibudce,ve který hambáče prodávali.A navíc ještě k mýmu úžasu prodali svoje jméno.No a Keaton.Zahrál toho nenažrance skvěle,ale k těmhle lidem už sympatie vůbec nemám.60%. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Zřejmě jsem od toho očekávala více, než jsem nakonec dostala. Micheal Keaton mi byl ve své roli velmi nepříjemný, už od první scény jsem si říkala, co je to za debila a na konci se to jen potvrdilo. Bohužel takhle tohle je bussiness, samá špína a podvrhy. Zrod McDonalds mě docela překvapil, nečekala jsem, že za tím stojí nějaký podomní prodejce, který se jen chytil příležitosti a využil toho naplno. Film jako celek mě moc nezaujal, spíše jsem se nudila, místy je to až příliš ukecané a zdlouhavé. ()

Související novinky

Michael Keaton vs. třetí světová válka

Michael Keaton vs. třetí světová válka

10.03.2016

Poslední dva ročníky Oscarů měli jasného vítěze - Michaela Keatona. Hvězda Burtonových Batmanů sice neurvala žádnou sošku, objevila se ale v Birdmanovi i ve Spotlightu, tedy v obou vítězných filmech.… (více)

Reklama

Reklama