Reklama

Reklama

Zneklidňující vidina smrtící záplavy pronásleduje Noema (Russell Crowe) ve snách čím dál častěji. Tu i další podivná znamení mu pomůže rozluštit moudrý Metuzalém (Anthony Hopkins). Země se ocitla na kraji propasti, kam ji zavlekla lidská rasa. Nejvyšší se rozhodl pro kompletní restart v podobě gigantické potopy a pro obnovu člověčího druhu si vybral právě Noema a jeho početnou rodinu. A protože Noe ví, že zkáza přijde s vodou, začne stavět archu, obří loď, na níž by se on i jeho rodina zachránili. Během stavby se musí potýkat nejen s nedostatkem času, vlastními pochybami, obavami svých blízkých, ale i s otevřenou nenávistí soukmenovců v čele s krutým potomkem slavného bratrovraha Kaina (Ray Winstone). Kromě toho musí na plavbu přizvat i zástupce všech živočišných druhů, aby život na „nové" Zemi mohl být úplný. Největší katastrofa v dějinách planety v tu chvíli může začít. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 360)

mr.filo 

všechny recenze uživatele

Chcete klasiku? tak si přečtěte bibli, pokud se chcete bavit a nemít jistotu jak se klasický děj bude odvíjet, tak koukněte na akční drama od Darena. Film je vizuálně povedený, zelené plátno vůbec nečiší (ač ho bylo plno! a všechna zvířata jsou CGI) jo a ta Norská krajina je fajn. Jen to epično tu nějak chybí.. ()

URBAN 

všechny recenze uživatele

Noemova archa je příběh který zabírá sotva 40 stran knížky a tady to máte ve 138 minutách, které nejsou v žádném případě opodstatněné . Navíc tento příběh by se dal epicky zpracovat, ale ne evidentně tímto člověkem. No nebýt té šíleně dlouhé stopáže byl by to normální průměrný film, ale tak je to podprůměrné. ( 26.7.14/MAC ) ()

markyz. 

všechny recenze uživatele

B o ž e, to je ale blbost. Chci to brát jako film, jako povedený sci-fi, ale nejde to. Vždyt polovina Země v tenhle příběh věří, takže je to vlastně natočený podle skutečený události. Všechno, až na to, že jsme se vyvinuli generace fungujícího incestu, to jediný dává smysl, když se koukam kolem sebe, jinak je to šaškárna. A proč vlastně nejsou všichni věřící vegetariáni jako Noe? To by aspoň k něčemu bylo. ()

sator 

všechny recenze uživatele

* navíc za nadčasovost tématu.... Co se týče fyzického utrpení při natáčení filmů, považuje Russell Crowe (Noe) tento snímek za nejnáročnější. 36 filmovacích dnů 12 hodin denně ve filmovém dešti. K tomu ještě doslova dodal:" Filmová kapka deště není jako normální, je velká jak kráva, filmový déšť vás bolí". ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Tak nějak přemýšlím, pro jakou cílovou skupinu bude asi Noe určen. Pro lidi znalé biblického pozadí záležitosti, pro ty teda určitě ne, jelikož z bible nezůstatl téměř kámen na kameni. Mládež, o níž jde především, to tohle téma asi opravdu do kin nepřiláká. A rodina s dětmi? Nevím...možná v Americe. Já jsem v každém případě dokoukal film s bolestí hlavy, protože jsem s ní pořád kroutil sem a tam se slovy. "No to snad ani není možný". Každý, kdo jen nahlédl do Starého zákona, se bude opravdu hodně divit a kroutit nad tím hlavou jako já. Russela Crowa mi za ten part co "odehrál" bylo opravdu lidsky líto....40% ()

vesper001 odpad!

všechny recenze uživatele

„Někde tu jsou borůvky.“ „Nic tady není, praotče.“ Tak to je jedna z mnoha WTF scén, které divák musí přetrpět, než konečně trochu sprchne. Po úchylné Černé labuti nás Aronofsky obšťastnil další sloninou (to je jako konina, ale mnohem, mnohem větší). Noe je nudný sci-fi blábol, jehož tvůrci přeslabikovali pár prvních kapitol Starého zákona a svůj výtvor spatlali osvědčenou metodou pejska a kočičky. Samotný hrdinný kapitán je oplácaný línající býložrout, jemuž se stavbou archy pomáhají padlí andělé, kteří vypadají jako plody grupáče obryně Stáni s trolem a transformerem, aby si pak mohli dopřát oraz v nebi. Zvěřinec se ani nepokouší maskovat, že byl zplozen nějakým laciným free softwarem a samotná potopa je jen pouhé šolíchání ve sklenici notně odstáté vody. Zato patos lze počítat na hektolitry a triky jsou doslova a do písmene katastrofické. Vždycky jsem si myslela, že dinosauři dojeli na to, že se do biblického parníku nevešli. Teď si říkám, že možná vyhynuli v sebeobraně. Než se s psychopatickým hydrofobikem a jeho retardovaným příbuzenstvem otravovat na jedné lodi, to radši vyrazím na výlet do Bruntálu. ()

Nivenx 

všechny recenze uživatele

Přemýšlel jsem jak tento film vlastně ohodnotit, tak jsem to nechal delší dobu otevřené. Aronofsky, jak už nám několikrát dokázal je talent a má svůj osobitý styl a ten nacpal i do Noema. Celkově je to velmi rozporuplné a zajímavě pojaté. Nutno vidět minimálně dvakrát! 75% ()

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Zaslouží si to více než stávající hodnocení. Není to vůbec špatné, jenom je rozdíl v tom co očekáváte. Slovo spektakulární to zbytečně mate a hodil by se spíše komornější druh dramatu na téma Noe. Gigantických nebo epických scén ve stylu 2012 se nikdo nedočká. Očekávaná potopa je zvládnuta rychle a předchozí boj kameňáků je jen jedna z minima akčně velkolepých scén. Postavené na lidskosti a o tom co je správné. Poměrnou část se řeší rozepře mezi Noemem a jeho rodinou. Pomíjím fantasy kameňáky nebo jiné drobné věci. Dívalo se na to dobře, otázka zda by se z toho tématu dalo vytěžit více a nesvrhnout do biblické lacné přestřelky. ()

monsieur odpad!

všechny recenze uživatele

Tohle má být ten trhák z knihy Genesis? Ukázková potopa od silně věřících Američanů? Naprosto stupidní, (podle mě) je to hodně velký paskvil. ()

kocik1 

všechny recenze uživatele

Tohle je jeden z těch filmů, o kterých jsem si myslela, že bych je měla vidět. Takže když se objevil na HBO, tak jsem si ho nahrála. Pak jsem se dlouho přemlouvala, že bych si ho měla i pustit. To jsem udělala 4x, čímž jsem se dosmýkala i ke zdárnému konci. Jenže...nemám ráda velkofilmy a ani nijak neinklinuji k fantasy a nemám dokonce ani ráda biblické příběhy, takže jsem vůbec nevěděla, jak film uchopit. Jednotlivě se mi určité věci líbily, příběh měl logiku, obrazově to bylo opravdu nádherné. Ale jako celek to na mě nefungovalo. Fakt nevím, jestli je chyba v Darrenovi anebo ve mně, potažmo typickému českému nevěřícímu divákovi. Pro mě je to film, kterému bych mohla dát jakýkoli počet hvězdiček a vždycky si to obhájím. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

No ty voe, Noe! Mít za syna někoho, jehož jméno připomíná chámovod (Chám) nebo kuličku do Golema (Šém), taky bych se asi zbláznil. Největší průser celýho totohle filmu je jednoznačně děj a jelikož je to biblickej příběh, ani se od toho nic moc čekat nedalo. Je to děravy jak ponožky do gumáků, ti kamenní obři nejsou vůbec dobří, je to tam samej zázrak a těch zvířat si ani moc neužijeme, potopa je taky úplnej nesmysl, no psycho a nuda. Udělat z toho napůl akční podívanou mi taky zrovna nesedělo a Russell Crowe tam je podle mě za úplnýho pitomce. Emma Watson je ten typ holky, jako je Kristen Stewart - každej je z ní teď unešenej, ale nakonec se ukáže, že to je jen další nudná lesba... což tady potvrzuje. Ani ostatní herci se mi nelíbili a podle mě budou jednou litovat, že v tom hráli (nebo by aspoň měli litovat). A tak zůstává jen docela solidní zpracování, i když nic závratnýho. Navíc je to utrpení pro zastánce evoluce, kterýmž já jsem. Od Darrena Aronofskyho jsem prostě čekal víc, mnohem víc! ()

Sabrewulf 

všechny recenze uživatele

Příběh o Noem, tak jak je psaný v Bibli, neznám, určitě tedy nemůžu srovnávat s předlohou. Co se mi na filmu líbilo, byl vizuál (nepočítám trhanou animaci kamenných obrů - to byl ale evidentně záměr) a filmařina jako taková. Co mi dost vadilo, byly 2 věci: Obsahově jsem očekával (ostatně to očekávám, že by přibližně mělo být i v Bibli?), že film začne tím, jak Noe žije ve vesnici mezi lidmi a postupně odkrývá zlé stránky člověka, až to dosáhne takového nesnesitelného vrcholu, že se od lidí i s dětmi distancuje někam do ústraní, do toho k němu nějak promluví Bůh, načež začne stavět Archu, pak přijde potopa a pak nějaké dodatky, ať už ve formě tvoření nové civilizace, nebo jen dožívání. Opravdu jen takhle zhruba, různé výmysly navíc, u kterých je i bez znalosti Bible jasné, že tam prostě nejsou (právě ti kamenní obři), by mi vůbec nevadily. Byl jsem naprosto v šoku, když více než dvouhodinový film začne už Noeho samotářstvím v lesích. WTF? Celé směřování k potopě pak nemá žádnou gradaci nebo pocit zadostiučinění a vyjde to tak úplně NAPRÁZDNO (ta chvilková návštěva vesnice to opravdu nevytrhne). Druhou věcí je pak samotná potopa, sfouknout celou světovou (!) katastrofu během nějakých 45 sekund bylo prostě moc. Teda málo. Zbytek už mi šel jedním okem tam a druhým ven, protože tenhle nešťastně zvolený koncept mi úplně rozhodil vnímání. Čekal bych milion věcí, které mi film zkazí, ale zrovna tyhle dvě fakt ne. ()

VaHo 

všechny recenze uživatele

Bibli jsem nečetl, přesto zprostředkovaně a stručně znám příběh o Noemovi a Arše. Nevím, nakolik se film drží předlohy, (je mi jasné, že to ani nejde). Proto jsem neřešil, jestli Noe, řekl to a to a udělal to a to. Do kina jsem šel bez toho, abych si o filmu něco zjišťoval a aniž jsem četl recenze. Byl jsem mile překvapen, jak dobře je to odvyprávěný příběh. Místo opulentních efektů (kterých je i tak dost), je největší důraz kladen na vztah mezi jednotlivými členy Noemovi rodiny. To znamená, rozhovory o trestu, kolektivní vině, lásce, vůli člověka, víře apod. V desítkách jiných filmů, by to byly hloupé žvásty, ale tady jsem je se zájmem sledoval. Tvůrci dokázali tato složitá témata, podat tak, že to i obyčejného diváka dokáže zaujmout. Děj postupem času začíná gradovat, a ke konci jsem už skoro nedýchal napětím. Velmi krásné jsou i záběry na přírodu (různé hory, rozeklané pustiny, pouště a pobřeží), různé kamerové přelety nad krajinou a nastínění některých scén jako siluety a další podobné vychytávky. Párkrát se sice postavy chovaly hloupě (to sice nepovažuji u tohoto typu filmu za něco nepřijatelného, ale nedostatek to je). Nicméně, jsem si skončení filmu říkal, že by možná stálo za to si v té Bibli přečíst, jak to píše tam. A to se počítá. ()

hallelluja 

všechny recenze uživatele

Veľkolepá fantasy (mňam!!) sa zabuchnutím obrovských korábových vrát mení na intenzívnu rodinnú drámu v uzavretom priestore. Nejeden obr-kritik by namietal nekonzistentnosť filmovej formy, ale mne tá zmena žánru neva – Noe má totiž bližšie k popkornovej zábave, čo znesie všetko, než k umelecky významnému filmu. Dokonca myslím, že znesvätením literárnej predlohy (čo má spoločné schizácky vegánsky pošuk spolupracujúci s padlými anjelmi so statočným mužom z Genesis?), Darren nasral peknú kôpku kresťanov. To rada ocením – so škodoradostným úškrnom pribíjam štvrtú hviezdu. ()

Triple H 

všechny recenze uživatele

Po vlažných komentároch som čakal niečo omnoho slabšie. Za mňa osobne je Noe svojbytný a mimoriadne hutný kus filmárčiny. Ako starnem a videl som toho veľa, dokážem stále viac a viac oceniť poctivý autorský prístup a drinu. Nie je dôležité či dotyčný autor trafí každou strelou do terča, dôležité je o čo sa snaží, ako sa snaží a či tá snaha stojí za pozretie. Neplatí to paušálne a závisí určite aj od látky, ale radšej byť svoj a chybovať, ako hrať na istotu. Noe obsahuje množstvo diskutabilných pasáží, prvkov či momentov. Banda kameňožrútov ako by vyletela z Pána Prsteňov, ale čo si budeme hovoriť - celá biblická story s archou je sama o sebe tak pritiahnutá za vlasy, že v konečnom dôsledku táto inovácia až tak neruší. Aronofsky si zároveň dovolil v rámci autorskej licencie poriadne hrátky s psychológiou postáv, udalosťami na arche a vôbec celkovým vývojom. Na strohú biblickú kostru nabalil toľko vlastného, koľko mu len rozpočet a prekvapivo benevolentné štúdio dovolilo. Po recenziách som sa obával akýchsi plagátovo biblických výjavov, ale chyba lávky - režisér nezostal nič dlžný svojej povesti a aj sem prepasíroval štedrú dávku svojej klasickej, vyhrotenej depresie. A fungovalo to na jednotku s hviezdičkou. Film nevyhnutne moralizuje, ale moralizuje podnetne a nezabúda aj na pohľad z druhej - "barbarskej" strany. To ma prekvapilo najviac - vzhľadom na čiernobielosť biblických posolstiev si totiž Aronofsky dovolil byť až prekvapivo nejednoznačný, rozporuplný a svoj. Netuším ako sa mu podarilo štúdiu predať túto svoju víziu a viem si živo predstaviť tie stiahnuté producentské zadky na internej projekcii. Pretože ak bol plán natočiť veľkofilm, na ktorý sa pobožní Američania cez veľkonočné sviatky veselo a rodinne pohrnú, tak to pri výslednom produkte museli mecenášom visieť gamby. Noe je totiž všetko len nie prvoplánová a efektná podívaná pre celú rodinu a už vôbec nie film s veľkým box office potenciálom (ten má naozaj len na papieri a plagátoch). Noe je sebavedomý a svojský kus, ktorý v žiadnom prípade nemá potrebu podliezať diváckym očakávaniam či štúdiu. Za tieto gule Aronofskému tlieskam a to bez ohľadu na to, či sa s jeho víziou 100% stotožňujem. Pochvalu zaslúžia aj herci, bez výnimky - za mňa hlavne démonický Crowe, Winstone a krehká Jennifer Connely. Vynikajúca práca a určite film, ktorý si pozriem znova. P.S.: Som zvedavý či úplný koniec bol režisérov nápad, alebo kompromisný krok. ()

Remivsremi 

všechny recenze uživatele

Aronofsky se snažil tento příběh vyprávět trošku po svém a nebál se připravit nám jakési fantasy prvky. Přesto je pro mě film příliš zkratkovitý a od většiny historických filmu ničím nevyčnívající. Dvě hodiny utečou jako nic, ale v člověku nezanechají prakticky žádný dojem. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

No s těmi obry to tedy dostalo ránu! Noemu nebyla omotána hadí kůže kolem předloktí ergo musel postavit vor, jež svým výtlakem konkuroval zesnulému Titaniku (52 310 tun). Všelijaká verbež (včetně Hermiony) byla britskou hantýrkou incorporated na výše uvedený vor, jež měl přežít svět. Nějaký prohnaný budižkničemu se ale na loď vetřel a SVĚT NOVÝ obral o plaza, jehož kebuli rozcupoval svými tesáky nemytými (pohlaví zůstává nevyjasněno)! Druhá polovina eposu stojí za starou (edwardovo) BELLU, což se projevilo zejména na sloupci vpravo. "Uklouzl po slupce, svezl se z kopce po držce, co vyprávět vám budu, nabil si pěkně hubu." Jen ne pokračovaní milí producenti! 49% Celosvětový výdělek k 3. 8. 2014: $359,200,044, což je 2,83 násobek budgetu..........236. nejvýdělečnější snímek historie ()

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

Aronofsky si vybral svůj další film

Aronofsky si vybral svůj další film

16.04.2016

Darren Aronofsky (Fontána, Wrestler) nám naposledy představil biblické drama Noe a příští rok konečně uvidíme jeho další film. Jak se bude jmenovat? To zatím nevíme. V příběhu o mladém páru, jehož… (více)

Aronofsky a motorkář Tatum?

Aronofsky a motorkář Tatum?

15.09.2015

Loňský Noe sice rozdělil diváky na nadšené a trochu zmatené, nakonec ale vydělal 362 milionů dolarů, takže se dá považovat za úspěch. Co chystá režisér Darren Aronofsky (Fontána, Černá labuť) dál?… (více)

Emma Watson nepřítelem státu

Emma Watson nepřítelem státu

26.06.2015

„Hermiona" pokračuje v zajímavých kariérních rozhodnutích. V minulých letech zkusila Charlieho malá tajemství nebo Aronofskyho Noema, v nejbližší době ji pak uvidíme s psychologickém thrilleru… (více)

Reklama

Reklama