Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V červnu 1942 se po pádu Tobruku chystá seržant Gunn se svým tankem a hrstkou mužů podle rozkazu ustoupit, přestože je téměř obklíčen německými jednotkami a před sebou má pouze rozpálenou saharskou poušť. Cestou narazí na kapitána Holidaye a zbytky jeho zdecimované jednotky. Když se chystají doplnit zásoby vody v opuštěné oáze, zjistí Gunn, že německé jednotky chtějí udělat totéž, a rozhodne se jim v tom zabránit. I když ví, že to je rozhodnutí sebevražedné, se svými devíti muži je odhodlán připravit obranu a pak zdržet nepřítele natolik, aby se odražené jednotky Spojenců dokázaly mezitím vzpamatovat a přeskupit. (TV Nova)

(více)

Recenze (110)

Litvicek 

všechny recenze uživatele

Ani jsem si nevšiml, že teprve dneska jsem tomuhle filmu přiřadil hodnocení, přitom je to jedna z mých srdcových záležitostí a to zhruba několik let. Minimálně jednou ročně to osvěžím a tohle je ten případ, kdy to stojí za to pustit pozdě v noci. Film pak nabírá absolutně několikanásobnou kvalitu a divák v posteli prožívá filmovou erekci. Já to tedy takhle mám a nestydím se za to. James Belushi, druhá světová válka, výborné prostředí, děj, herci, dlouhá stopáž a hravě zvládnuté dialogy, to vše tvoří 5ti hvězdičkové hodnocení. Nemám si na co stěžovat, opravdu jedna z mých oblíbených klasik. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

19. 8. 2020 zemřel Viktor Wellemin. Byl jedním z posledních československých účastníků bojů z druhé světové války u severoafrického Tobruku. A tak jsem si tak trochu jeho počest zopakoval Saharu. Zjistil jsem, že jde o remake stejnojmenného filmu z roku 1943 s Humphrey Bogartem. Ten je zase inspirován sovětským filmem Třináct (Hlídka v poušti) z roku 1937. Sahara je podle mne dobrým válečným filmem s tématem nás je málo jich hodně, ale na množství nehleďte. Smě spojeneckých vojáků se drží složení filmu z roku 1943. Tank M3 Lee s jménem Lulu Belle je rozhodně výhodou v boji proti přesile (jeden z tankistů je Mark Lee z filmu Gallipoli). Jedna ze závěrečných hlášek je: "To není fér." Ta to je pravda, ve válkách není spoustu fér. ()

Reklama

Petrus1 

všechny recenze uživatele

Musím konstatovat, že na tv film to byla docela dobrá podívaná. Poprvé sem to chytla někdy od poloviny, no a teď už sem to konečně viděla od začátku. :-) Belushi se ke své milované Lulubelle (to je tank, ne traktor, haha) chová jako k ženské…něžně, hezky a jemně…no, tím by mě moc neoslnil :-D No a jelikož jediná možná cesta vede na jih do pouště (sice je to sebevražda, ale co už), vyrazí se svojí Lulubelle a zbytkem jednotky směr poušť. Po cestě posbírají i další přeživší vojáky různých národností a nakonec ještě se dvěma zajatci na krku brání studnu bez vody. Ale ono nejde přeci jen o tu studnu, to je taktika :-) A díky skvělé strategii a i psychologii (jako nemít vodu a vidět, jaxe někdo v poušti myje…to by odrovnalo i mě :-D) a odvaze všech devíti spolubojovníku dochází na pořádnou akci a svištění kulek (a to já ráda :-)). Ale být bych tam nechtěla, jen tři loky vody pro každýho…mno děs!…i když bez vody bych možná vydržela, ale pochybuju, že bych to vydržela bez té zrzavé ;-) ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

M3 a moji přátelé s žíznivým čumákem.. Pominu, že německý letec útočí v Hurricanu a nebo že M3 Lee nepotřebuje naftu a nejspíš jezdí na Lucky Striky (těch měli dost). Pominu i to, že Belushiho serža v porovnání s Bogiem připomíná zaměstnance technických služeb, co si spletl tank s traktorovou sekačkou. Nepominu ale fakt, že tenhle remake nepřináší vzhledem k originálu s Bogartem téměř nic a je de facto stejně zbytečný jako snaha navštívit Adolfa v bunkru v dubnu 1945 s nabídkou na penzijní spoření. Vlastně jedna věc tady jiná je a to slepě vedené davové útoky Němců na hájenou studnu v sovětském stylu nás mnogo (tak, aby je Spojenci mohli efektně kosit po tuctech). Trošku mi to připomnělo vtip, jak na školní besídce vykládá stranický funkcionář dětem, jak se za války v jejich vesnici hrdinný partyzán se slovy „Za stranu! Za lidi!“ rozběhl po zasněžené silnici proti německému tanku a s odjištěným granátem se sklouzl pod jeho pásy. Vzadu se přihlásí starý dědula pamětník a říká: „Já u toho byl a takhle to nebylo. On nevolal za stranu za lidi, ale zasrané náledí..“ ()

Carlossss 

všechny recenze uživatele

Když jsem na začátku filmu zahlédl jméno James Belushi, měl jsem sto chutí přehodit výhybku na nějakou jinou výživnější hovadinu. Vydržel jsem a byl jsem příjemně překvapen. Začalo to slibně, každou chvilku jsem čekal nějakou blbost, která mě nadobro odradí, ale věřte nebo ne, ono to mělo i příběh!! A ten mě natolik vtáhl, že jsem si zbytek snímku plně užil a Belushi si u mě mírně napravil reputaci. Byl to velice nadprůměrný televizní film... ()

Galerie (8)

Zajímavosti (4)

  • Tambul (Robert Wisdom) si pred bojom pri modlitbe nevyzul topánky, čo je v Islame prikázané. (Lukoh)
  • Téměř všichni komparzisté byli příslušníky australských armádních složek. Těm kvůli zvýšení autenticity režisér nařídil oholit si vousy, které v německé armádě během druhé světové války nebyly tolerovány. (oje)
  • Tank seržanta Gunna (James Belushi) je M3 Lee. (G3niu5)

Reklama

Reklama