Reklama

Reklama

Harry Hole (Michael Fassbender) je enfant terrible týmu, vyšetřujícího zločiny v norské metropoli. Na jedné straně je to výjimečně dobrý detektiv, jehož netradiční metody skoro vždy vedou k úspěchu, na straně druhé se však jedná o nezodpovědného alkoholika s tolika prohřešky, že je už dál nechtějí přehlížet nejen jeho nadřízení, ale ani jeho přítelkyně Rachel (Charlotte Gainsbourg), s níž se právě rozešel. Jediné, co stojí mezi ním a pitím, je případ, který by ho přivedl na jiné myšlenky. Ke smůle jedné ženy, která zmizela uprostřed noci ze svého domu a o pár dní později byla nalezena brutálně zavražděná, se Harry právě dočkal. Postavený sněhulák, který na místě činu zůstal jako jediné vodítko, naznačuje, že tenhle pachatel si chce hrát a že si dost možná už párkrát takhle hrál i v minulosti. A že ho to baví čím dál víc a nehodlá s tím přestat. Přestože Harrymu v pátrání pomáhá brilantní mladá vyšetřovatelka Katherine Bratt (Rebecca Ferguson), nepřestávají policisté tahat za kratší konec. Záplava domnělých i pravých stop a hned několik podezřelých vytvářejí pachateli dokonalou clonu, za níž může nerušeně stavět sněhuláky, vraždit a dělat si legraci z Harryho Holea. Jenže skvělému poldovi stačí i vrahova nepatrná chyba k tomu, aby se chytil stopy a už ji nepustil. (CinemArt)

(více)

Videa (7)

Trailer 2

Recenze (713)

kingik 

všechny recenze uživatele

Pane profesore Kardo, tak jsem toho sněhuláka postavil. Ale za mokra (mu) moc nestojí. Spoléhám na Breivika, že mně pošle pytel mrkve. Stavění sněhuláků je totiž ukrutná legrace. Tenhle film bych přejmenoval na Huhuláka. Alespoň v názvu filmu by byl nějaký tvůrčí vrchol, samotný film jej totiž postrádá. Pokud by se jednalo o televizní krimi na odpoledne, ta tvůrčí nejistota a poslepovanost záběrů ústící do nepřehledné změti a mizerné finální rozuzlení, které moc rozumu nepobralo, by nikoho nepřekvapilo. Prostě typický tv standard. Jenže film měl být ambiciozní kino produkcí, v níž vystupuje slavný románový detektiv Harry Hole, který dvě hodiny v ukrutném ledu a mrazu nahání stavitele sněhuláků u domů žen produktivního věku a pisatele zlověstných vzkazů alkoholem načichlému detektivovi v jedné osobě. Liknavý režijní přístup mohl/měl zachránit detektiv v hlavní roli, když ale vyberete herce, který má charisma pohozeného nedopalku na nádraží v Oslu a celou dobu neprojevuje zájem film jakkoliv herecky podržet/podpořit, je třeba odmyslet si tuto postavu a zaměřit svá čidla na někoho jiného. Třeba Rebecca Ferguson byla zajímavá, následně i pátrání se neubíralo úplně blbým tempem a formou. Stále ale platilo, že film měl nepřehledné střihové zkratky/skoky, kdy nevím, jaký vliv měla na děj dvojrole Chloe Sevigny, následně jsem nepostřehl, co se s ní po jejím zmizení stalo, proč byly ve filmu flashbacky s herecky resuscitovaným Valem Kilmerem a jiné "záhady". Určitě měl film nemálo dějových pochybení, přikládám to zhoršeným podmínkám, ve kterých vznikal. Na filmu není znát, že by námět byl až tak špičkový. Vypíchnu zajímavý a nejasný úvod, pak příjemné pátrání po stopách tajemného detektivova "ctitele", i vizuál má něco do sebe. Závěr je extrémně trapný, prostě finále měli jednoznačně přetočit, rozuzlení nedávalo dobrý smysl, napětí se nedostavilo, celé to vzalo rychlý konec. K tíži filmu jde i bizarní přízvuk, jakým herci mluví v originále. Jasně, většina norských postav mluví žvatlavou angličtinou. Výsledek není optimální, je zhola průměrný, tenhle Huhulák totiž s příchodem prvních slunečních paprsků roztaje, respektive za pár dnů se tahle nepropracovaná krimi vytratí z paměti. 5/10 ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Keby bol Nesbø “hore kopytami”, obracal by sa v hrobe. Neskutočne nevýrazný ne-horor, ktorý ani z pohľadu thriller žánru, nie je nijak prevratnou záležitosťou. Takmer dve hodiny nudy bez akejkoľvek snahy o budovanie atmosféry, bolo pomerne bolestivou skúsenosťou. Kto je všímavý, identitu vraha taktiež pomerne rýchlo odhalí, a tak sa jedinou originálnou premisou, stalo stavanie snehulika z dvoch gulí, čo dnes dokáže už takmer každý “k ... “, vrátane mňa. Veľká slabota, nebavilo, a chvála bohu za radu “známeho na telefón”, ktorý ma od tohto mdlého, nijak výrazného počinu, slušnou formou odhovoril. Niekedy som mal doslova pocit, že sledujem nejaký nepodarok z produkcie RTVS .. ()

Reklama

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Veru čudesný film. Najviac ma na ňom štve, že mohol byť výborný... keby sa im to (ako priznáva aj sám režisér) nerozsypalo pod rukami. Nemám problém s hercami, Fassy je podľa mňa primeraný Harry Diera, Rebecca je miláčik ;-). Má to výbornú kameru a hudbu, takisto mi (keďže sa mi páčili predošlé Alfredsonove filmy) veľmi vyhovovala tá skoro "zasnená" atmosféra (aj keď chápem, že väčšina divákov sa bude jednoducho nudiť). Dokonca aj dej sa zhruba do polovice vyvíja bez problémov. Nuž, a potom sa im to rozsypalo. :) Ale riadne. Dejové línie, ktoré sú v knihe zaujímavé a predstavujú dôležitý zvrat (najmä problémy v detektívovom byte), sú tu naznačené a potom nedopovedané. Vyzerá to, akoby zabudli natočiť nejaké scény, ale potom nechápem, prečo nevystrihali tie zvyšky. Ku koncu film začne byť aj nechcene smiešny, hlavne zúčtovanie s páchateľom je čistá paródia. Nuž, škoda. Podľa mňa by sa Nesboviek mali chopiť sami Nóri a vystrúhať z nich zopár televíznych minisérií. ()

Asia_Power 

všechny recenze uživatele

Ať jde, před chvílí zmiňovaný, Wind River ještě jednou do prdele. Takhle má vypadat drsnej thriller z mrazivýho prostředí. Chápu, že se tu najde spousta knihomolů, co chytali infarkt mrdokardu pokaždý když ve filmu bylo něco jinak než v knize a tak se v kině ozývalo třeba ,,Ale takhle to přece na 43. straně v druhým odstavci nebylo !!! " Víte co? Mrdám Vás. Všechny, co si takhle trapně stěžujete a brečíte tady, jak to neni přesně podle knihy Vás mrdám (jen slovně a až na vyjímky, který mi přirostly k srdci hned vedle šelesti) . A mám pro Vás vzkaz. Knihu jsem četla a líbila se mi. Velmi se mi líbila. Je pecková. A proto jsem doufala, že film bude jinej, protože abych koukala na kopii toho, co jsem četla a pak nadšeně chrochtala, že to bylo přéééésně podle knížky a ještě za to vyplázla vlezný do kina, tak to bych musela bejt hodně velká píča. Dexter knihy a seriál dějově brutálně odlišný (knihy celosvětovej úspěch a ze seriálu tu stříkáte) Žena v černém dějově brutálně odlišná (kniha měla celosvětovej úspěch a z filmu tady stříkáte) . Tam Vám odlišnosti nevadily? Kurva zásadní odlišnosti? A tady se můžete posrat, že si pan režisér a scénárista dovolil něco udělat jinak? Že to je jak TV produkce? Co čekat, od lidí, co si honěj péro nebo mastěj frndu nad Wind River, chápu, všichni jste gayniové a já jediná to nepobrala. Tak se fofrem zavřete zase s knížkou, přitiskněte jí k sobě a usedavě plačte, jak jí bylo ublíženo. Já si jí časem moc ráda taky zas přečtu a hned po ní si zas pustím tenhle film. Je totiž bezva. Jo a vzkaz pro ty, co tady škrábou sračky typu - Jak mohl někdo, kdo nečetl knihu z tohohle poznat proč vraždil a proč stavěl sněhuláky? Jste kokoti? Alík knihu nečetl, má jí v plánu teď, a kámoš s kámoškou, co byli s náma jí taky nečetli jelikož nečtou, a Buddho div se...Všechno to pochopili. Zkurvenej zázrak co? Ba ne, žádnej zázrak, jen maj IQ . ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Slavná adaptace Sněhuláka od Jo Nesbø měla rozhodně navíc. Knížku jsem opět nečetl, ale určitě byla zajímavější než tahle mdlá detektivka s průměrným vizuálem a znuděným Fassbenderem. Tyhle chladné severské thrillery o sériových vrazích Seveřanům jdou obvykle na jedničku, zde ve filmu musela hodně zasahovat USA jinak si nedokážu příliš vysvětlit ten neúspěch. Vražd se divák téměř vůbec nedočká, tedy na krev můžete rovnou zapomenout, atmosféra se příliš nebuduje a jediné, co překvapí je identita vraha, kterou jsem nerozluštil. Dá se na to sice dívat, ale rozhodně film postrádá jakýkoliv WOW efekt,což zamrzí.Nejlepší scéna z traileru se klasicky ve filmu ani neobjevila.55% ()

Galerie (61)

Zajímavosti (14)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v nórskom hlavnom meste Oslo a ďalej v mestách Bergen, Drammen a Rjukan. Natáčalo sa od 18.1. do 1.4.2016. (Jello Biafra)
  • Režie se měl původně ujmout samotný Martin Scorsese, ale moc práce na snímku Silence (2015) mu to nedovolila. Nakonec u filmu zůstal alespoň jako producent. (vyfuk)
  • Ačkoli je Snowman až sedmý díl ze série příběhů detektiva Harryho Holea, který posloužil jako literární předloha, žádný předchozí v době uvedení filmu nebyl zpracován. (Milan25)

Související novinky

Režisér Sněhuláka hledá vykoupení

Režisér Sněhuláka hledá vykoupení

25.06.2018

Tomas Alfredson, režisér univerzálně nenáviděného Sněhuláka s Michaelem Fassbenderem, by si rád napravil reputaci. Autor oceňovaných snímků Ať vejde ten pravý nebo Jeden musí z kola ven se proto… (více)

Co zazdilo Sněhuláka?

Co zazdilo Sněhuláka?

19.10.2017

Už zítra jde do amerických kin Sněhulák s Michaelem Fassbenderem. Mrazivý thriller, jenž natočil uznávaný Tomas Alfredson (Ať vejde ten pravý, Jeden musí z kola ven), byl jedním z nejočekávanějších… (více)

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Rebecca Ferguson poletí do vesmíru

Rebecca Ferguson poletí do vesmíru

30.01.2016

Rudovlasý objev z pátého dílu Mission: Impossible dobývá Hollywood. Rebecca Ferguson bude přihrávat Michaelu Fassbenderovi ve Sněhulákovi a Emily Blunt v Dívce ve vlaku, ve sci-fi Life si pak zahraje… (více)

Reklama

Reklama