Reklama

Reklama

Harry Hole (Michael Fassbender) je enfant terrible týmu, vyšetřujícího zločiny v norské metropoli. Na jedné straně je to výjimečně dobrý detektiv, jehož netradiční metody skoro vždy vedou k úspěchu, na straně druhé se však jedná o nezodpovědného alkoholika s tolika prohřešky, že je už dál nechtějí přehlížet nejen jeho nadřízení, ale ani jeho přítelkyně Rachel (Charlotte Gainsbourg), s níž se právě rozešel. Jediné, co stojí mezi ním a pitím, je případ, který by ho přivedl na jiné myšlenky. Ke smůle jedné ženy, která zmizela uprostřed noci ze svého domu a o pár dní později byla nalezena brutálně zavražděná, se Harry právě dočkal. Postavený sněhulák, který na místě činu zůstal jako jediné vodítko, naznačuje, že tenhle pachatel si chce hrát a že si dost možná už párkrát takhle hrál i v minulosti. A že ho to baví čím dál víc a nehodlá s tím přestat. Přestože Harrymu v pátrání pomáhá brilantní mladá vyšetřovatelka Katherine Bratt (Rebecca Ferguson), nepřestávají policisté tahat za kratší konec. Záplava domnělých i pravých stop a hned několik podezřelých vytvářejí pachateli dokonalou clonu, za níž může nerušeně stavět sněhuláky, vraždit a dělat si legraci z Harryho Holea. Jenže skvělému poldovi stačí i vrahova nepatrná chyba k tomu, aby se chytil stopy a už ji nepustil. (CinemArt)

(více)

Diskuze

Uživatel DaViD´82 smazal svůj příspěvek.

marfuska1305

marfuska1305 (hodnocení, recenze)

Asi to už opravili lebo aj na wiki sa zobrazuje 125min. A čo sa týka Mathiasa, tak asi bude jeho predstaviteľ prekvápko.

viktorka181

viktorka181 (hodnocení, recenze)

Jak už jsem několikrát psala, doufám, že Kilmer hrát Mathiase fakt nebude. To by mně teda úplně zkazilo dojem z filmu. Možná jsem hnidopich a řeším zbytečný detaily, ale podle mě (na základě toho, jak jsem si ho představovala při čtení knížky) by to byla neskutečná castingová minela. To už by zrovna mohl hrát Harryho:)) 

 (hodnocení, recenze)

marfuska1305

Nevím jestli tomu věřit, protože to má trvat 125 min dle imdb, které mu více důvěřuji. Na té wiki to má jen 103 min, což je dost málo.

 (hodnocení, recenze)

SPOILER SPOILER SPOILER SPOILERSPOILER SPOILER SPOILER SPOILERSPOILER SPOILER SPOILER SPOILERSPOILER SPOILER SPOILER SPOILERSPOILER SPOILER SPOILER SPOILERSPOILER SPOILER SPOILER SPOILERSPOILER SPOILER SPOILER SPOILERSPOILER SPOILER SPOILER SPOILERSPOILER SPOILER SPOILER SPOILERSPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILERSPOILER

Val Kilmer bude určitě hrát Mathiase. Jelikož Arcy hraje Filipa Beckera. A scéna s hořením chaty v knize určitě není. Doufám tedy že to bude náhrada za nereálné finále z knížky, protože jinak je knížka geniální. SPOILER Vážně někdo pochopil jak mohl vrah postavit sněhuláka v domě a ještě k tomu v patře a posadit na něj osobu? Za 1. by ten sněhulák musel být sakra velkej za 2. kdyby byl sakra velkej jak ho sakra mohl postavit? Stavěl Nesbo někdy sněhuláka? Dovalit základní kouli do patra by vrah nemohl zvládnout,  Za 3. I kdyby, tak by mu ten sněhulák meztím co by ho stavěl poroztával a základní koule by byla v háji. (teď si nejsem jistý, jestli bylo v domě zapnuté topení) Stejně to nemohl dokázat.

A chtělo by to zde na čsfd vymyslet na spoilery něco podobného jak mají na MZ.

na příspěvěk reagoval marfuska1305, viktorka181

vito_corle

vito_corle (hodnocení, recenze)

já už se na to hodně těším a hlavně sem zvědavej kolik scén přidali navíc proti knize takže uvidíme jak moc se to bude proti knížce lišit 

Příspěvek byl smazán administrátorem.

L_O_U_S

L_O_U_S (hodnocení, recenze)

DaViD´82 , Psychor

Představuje se tak sám, takže je pro to dost dobrý předpoklad.

Hned v prvním díle (Netopýr) je řečeno, jak se to jméno čte. Pravda, je to bohužel řečeno jen jednou.

Psychor

Psychor (hodnocení, recenze)

DaViD´82

Z knižní předlohy především nelze případnou netradiční výslovnost jména žádným způsobem odvodit, takže bych jako znamenitý jazykovědec setrval u klasického "houl". Všechny ostatní podoby je nutno považovat za lingvistické fanfikce.

na příspěvěk reagoval DaViD´82, L_O_U_S

DaViD´82

DaViD´82 (hodnocení, recenze)

L_O_U_S

A jak to víš? Zazní to tam jednou, vůbec neznáme souvislost; třeba jí jen říká, jak mu často mylně říkají ,-) Ostatně na to nejednou narazili i v předlohách. 

na příspěvěk reagoval Psychor, L_O_U_S

L_O_U_S

L_O_U_S (hodnocení, recenze)

vito_corle

Čtou to houl, má být hůle. Mrzí mě, že si s takovými věcmi nedají práci. I za cenu toho, že to 95 % anglofonního světa čte houl.

na příspěvěk reagoval DaViD´82

Uživatel L_O_U_S smazal svůj příspěvek.

L_O_U_S

L_O_U_S (hodnocení, recenze)

Dneska jsem poprvé viděl ten druhý trailer, když jsem ho překládal. Bude to asi hodně vzdálené knize, některé prvky vypadají převzaté z Levharta. A docela mě naštvali výslovností Harryho příjmení. Asi na to kvůli tomu nepůjdu. :-)

na příspěvěk reagoval vito_corle

DaViD´82

DaViD´82 (hodnocení, recenze)

viktorka181

Já mám raději tu přessněhuláčí éru. V ní pak Přízrak (právě proto, že se v mnohém vrací k přízemnímu stylu Červenky či Spasitele) a Policii, která tu naprostou přepálenost dokázala aspoň působivě zaobalit do osudového hávu. Žízeň je příliš ve stylu Sněhuláka/Levharta, aby obstála sama o sobě. Tuplem pak, když přichází po "konci" série a navrací se k ní, aniž by se někam posunula.

viktorka181

viktorka181 (hodnocení, recenze)

Pítrs85

Olega s Ráchel taky moc nemusím. Ale tak ono to bude i tím, že jejich postavy nejsou zas tak propracovaný. U Ráchel je vlastně pořádně popisovaná jenom potřeba chránit Olega, kterou jako máma chápu (a proto bych si Harryho na jejím místě nikdy nevzala, i kdybych byla zamilovaná sebevíc:))... Mně se nejvíc nelíbil ten díl, co končil někde na tý sopce v Africe. Levhart? Už mi to nějak všechno splývá... Ale Přízrak a Policie se mi taky líbily trochu míň... Na Žízeň jsem zvědavá.. No a Lovce hlav jsem nečetla. Tam jsem viděla jenom film a to byla prča!:).. Syn byl fajn, ale taky jsem tak nějak cca. od půlky tušila, jak to dopadne:))

na příspěvěk reagoval DaViD´82

Pítrs85

Pítrs85 (hodnocení, recenze)

viktorka181

Přízrak a Policie se mi už moc nelíbily, říkal jsem si, že už Nesbomu začíná docházet dech (navíc postavy Olega a Ráchel mi jsou vyloženě nesympatický), ale Žízeň mě zas bavila velmi, takže za sebe určitě doporučuju.

Ale stejně mě od Nesboho baví nejvíc romány, kde nevystupuje HH- Lovci hlav a hlavně Syn :-)

na příspěvěk reagoval viktorka181

DaViD´82

DaViD´82 (hodnocení, recenze)

L_O_U_S

To máš těžké; dám ti hypotetický  příklad. Pokud vyšetřovatel chodí v rámci vyšetřování k lidem do bytu a v jednom z nich autor při popisu zmíní, že si při vyzouvání detektiv všiml odhrnutého koberce, tak víš, že to bude hrát roli. Jak to zamaskuješ? Buďto tak, že budeš při každé návštěvě jakéhokoli bytu popisovat vyzouvání a předsíně lidí. Jenže zase pokud popisuješ předsíně a nic jiného, tak sice možná schováš tu předsíň, o kterou ti jde, ale dáš čtenářovi nápovědu v tom, že ví že něco z toho bude hrát roli a pak jsi jen krok od toho, aby si uvědomil co. Speciálně pak, pokud jde o sérii a v předchozích dílech nikdy soustředění na popisy předsíní roli nehrálo a najednou tu je při každé návštěvě. Čili můžeš zajít ještě o krok dál a krom předsíně popisovat všechny pokoje. Jenže pak se zase utopíš v množství nedůležitého balastu. Cest kolem toho je habaděj, ostatně Nesbo zkoušel snad všechny, ale on to prostě neumí zaonačit čili je to u něj šíleně lehké odhalit; ne si tipnout, ne uhádnout, ale skutečně „vyřešit". Naštěstí jeho tvorba na těch odhaleních nestojí a až si říkám, zda by neudělal lépe a prostě byl pachatel znám od počátku (nebo aspoň tak, jak to dělal přes Sněhulákem či v Přízraku).

 

Začínal jsem kdysi v angličtině Sněhulákem (ještě než to u nás Kniha Zlín začala vydávat), nic jsem o tom nevěděl nad rámec „humbuku", že krom Larssona je právě Nesbo tím, koho ze severského noiru číst. Přesto hned v první kapitole po prologu je čtenářovi v ksichtu vymáchán motiv (SPOILER ke Sněhulákovi: Ten popis dokumentu v televizi o jednom velmi specifickém chování zvířat) čili hned z počátku víš motiv čili si k němu dosadit jeho nositele je pak jednoduché jak facka, jakmile se objeví na scéně. Ostatně to on Nesbo dělá rád, že motiv „jakože na něčem jiném a zdánlivě nesouvisejícím" rád uvede ještě před objevením pachatele jako takového. Zkouší to sice někdy utopit v množství stop a podezřelých (Levhart), překombinovanosti (Žízeň) apod., ale nedaří se mu to. Stejně je to záhy jasné. Pokud tedy u toho přemýšlíš; a není samozřejmě na škodu to číst „s vypnutým mozkem", věřím že pak si to lze užít ještě více, ale já to prostě u žánrové literatury neumím. A někdy mě to vlastně i dost mrzí.

Uživatel DaViD´82 smazal svůj příspěvek.

viktorka181

viktorka181 (hodnocení, recenze)

L_O_U_S

"Odhadla" - rozuměj "odhalila" na základě dostupných informací (které samozřejmě vyšetřovatel zpočátku neměl:))

Související novinky

Režisér Sněhuláka hledá vykoupení

Režisér Sněhuláka hledá vykoupení

25.06.2018

Tomas Alfredson, režisér univerzálně nenáviděného Sněhuláka s Michaelem Fassbenderem, by si rád napravil reputaci. Autor oceňovaných snímků Ať vejde ten pravý nebo Jeden musí z kola ven se proto… (více)

Co zazdilo Sněhuláka?

Co zazdilo Sněhuláka?

19.10.2017

Už zítra jde do amerických kin Sněhulák s Michaelem Fassbenderem. Mrazivý thriller, jenž natočil uznávaný Tomas Alfredson (Ať vejde ten pravý, Jeden musí z kola ven), byl jedním z nejočekávanějších… (více)

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Rebecca Ferguson poletí do vesmíru

Rebecca Ferguson poletí do vesmíru

30.01.2016

Rudovlasý objev z pátého dílu Mission: Impossible dobývá Hollywood. Rebecca Ferguson bude přihrávat Michaelu Fassbenderovi ve Sněhulákovi a Emily Blunt v Dívce ve vlaku, ve sci-fi Life si pak zahraje… (více)

Reklama

Reklama