Reklama

Reklama

Prášek je malé práškovací letadlo s bohatou fantazií a velkými cíly. Chce se zúčastnit slavného závodu Letem světem, a proto pilně trénuje rychlé přelety nad kukuřičnými poli i kličkování mezi stromy. Díky přetěžování motoru mu pravidelně shoří těsnění ložisek motoru. Práškova kamarádka ho varuje, že dlouhodobé přepínání motoru může mít tragické následky. Prášek by rád zdokonalil své dovednosti, jeho kamarád mu proto doporučí, aby požádal o pomoc bývalého leteckého instruktora a válečného hrdinu, Skippera. Ten však odmítne s tím, že Prášek nemá v závodě žádnou šanci. Závod se blíží a Prášek musí projevit obrovskou odvahu a vystoupat do výšek, o nichž se mu nikdy ani nesnilo. (TV Nova)

(více)

Videa (57)

Trailer 1

Recenze (298)

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Na animované príbehy chodievam do kina so svojou dcérou a veľakrát ma dokážu prekvapiť baj zaujať. Vo väčšine prípadov je to však tak, že to čo sa páči dcére sa mne mojím dospeláckym pohľadom neveľmi páči. Tak tomu bolo aj prípade tohoto filmu. Z jej strany maximálna spokojnosť z tej mojej ...no pravdu povediac aj som si pri tom pospala v tom kine. Z môjho pohľadu priemerný animovaný film s veľmi predvídateľnou a otrepanou zápletkou, avšak s ohľadom na ten detský pohľad a s prihľadnutím na to, že adresátom tohto filmu sú predovšetkým deti upravujem podľa toho aj svoje hodnotenie. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Vcelku milá závodní podívaná ze světa Aut, i když taková "nízkooktanová". Především příběhově nemá tisícístotřicátáosmá variace na splněný sen přátelského nadšeného outsidera z "balíkova", který to natře naduté, špinavě hrající hvězdě (viz první Auta, Turbo), vůbec čím zaujmout. Na druhou stranu, rychlé letecké manévry v exotických prostředích ve slušné grafice vyhlížejí velmi dobře. ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Planes a ich obsah a čiastočne aj forma, napríklad v podobe hudobnej zložky do žánru veľa neprináša, je tu iba typický dej o plnení si hrdinského sna za sprievodu zábavných postáv a všetko sa udeje od začiatku do záverečných titulkov podľa šablóny. Predstavenie, načrtnutia cieľa, prekážky, ich zdolávanie a finále. Naladíte sa na predvídanú vlnu a necháte sa viesť. Môže to stačiť, ak vás autori neunudia a Lietadlá v tomto smere majú aj solídne postavičky. Aj lacnejšia produkcia Disneyho dokáže sympaticky pracovať s postavami, nemá ich iba ako terč útokov pre posmech či ataky zo stranu hrdinov a rozvíja jasne naskriptované vzťahy. Pri svojej stopáži 91 minút nedrhne, letí vpred hladko a ani na chvíľu netreba riešiť nudu. Isteže zápletka, štýl postáv alebo celkový scenár neprinášajú nič nové, ale ako variácia úspešne funguje. Aerodynamické hody či letecké sekvencie berú dych a sú skvelo snímané - kamera lieta, vyberá si správne uhly a to čo vidíte vo vzduchu je v áčkovom štýle. Aj pozadia, spracovanie počasia a ďalších detailov upúta na dlhé chvíle. Presne v tomto momente si vás môžu Lietadlá získať - pri scenári a deji odložíte mozog, ale sústredíte sa na všetky formálne aspekty a tie vás potešia. Akurát hudba je pomerne fádna. Vždy, keď s Dustym vyletíte do vzduchu, máte sa na čo pozerať. Pre mňa nezaostávajú za Cars. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

V roce 2013 prožíval Pixar údobí spojené s tuhou Disneyovskou přestavbou/syntézou, a tak po slabých Autech 2 a "OK, but..." Rebelce vedle "čistě Pixarácké" Univerzity Pro Příšerky, "u Disneyho" vznikl jiný zcela jistý kasaštyk - Letadla, animák "from the world of Cars" (česky o řád šíleněji "ze světa, kde Auta mají křídla":)). A světe div se, ona je to naprostá kopírka Aut, od příběhu o megazávodu všech megazávodů přes mladičkého ambiciózního hrdinu až po starého mentora, vláčícího za sebou trauma z mladých let. Jistě, Blesk McQueen nebyl žádný vidlák (nebo možná byl, vzpomeňte si, že o jeho minulosti se nikde nemluvilo krom toho, že "mu kluci z Nerezky jako nováčkovi dali šanci") a byl docela nesnesitelný sobecký machýrek, zatímco Prášek je jen skromné letadélko, které cítí, že má na víc... a má fóbii z výšek, ehm... se kterou to nakonec není tak horké, ehm ehm... Ale nejde nevidět, odkud to vše vzešlo. No, zkrátka a dobře dá se na to dívat, protože vizuálně to celkem odpovídá roku 2013, a Mark Mancina (který kdysi před lety složil úžasné soundtracky třeba k Nebezpečné Rychlosti a Mizerům) stále umí, ale je to celé prosté jakéhokoliv překvapení. Tedy krom toho, že scéna osvětlující Skipperovo trauma podobně jako jisté kousky Aut 2 není zrovna pro děti:P Ale je to natočené jistou rukou, má to tempo, a hlavně vaše děti to trápit rozhodně nebude, protože si toho, že to vlastně už někde viděly, nevšimnou:) Takže budu smířlivý a dám stejně jako Autům 2, tj. 60%. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Milé, pekné a príjemné. Vydarená animácia a aj lietadlový námet, len škoda, že dej bol tak ukrutne predvídateľný. Ale aj tak ma to bavilo a rozhodne sa dalo na to pozerať, z veľkej časti aj pre dobrodružný charakter a rozvíjajúce sa priateľstvá medzi lietadlami. Len ma zarážala tá absurdnosť niektorých vecí, teda hlavne, že ľudia boli po celý čas nahrádzané autami, čo bolo vážne odveci. Hlavne keď tam ako nadržané poskakovali na tribúnach počas závodov. To už bolo tak ťažké do toho zakomponovať ľudí? Asi áno... ()

Galerie (92)

Zajímavosti (20)

  • Skipper nosí farebnú schému podobnú tej, ktorú používala letka "Jolly Roger" na svojich lietadlách VF-17 v druhej svetovej vojne. (Spilvo)
  • Na začátku filmu, když Dottie předvádí Práškovi, co se stane, když se bude přepínat, hodí naštvaně klíčem, který odletí pryč. V dalším záběru klíč opět drží. (aerokh)
  • Celosvětová premiéra proběhla 2. srpna 2013 na EAA AirVenture ve městě Oshkosh ve státě Wisconsin. (Varan)

Související novinky

Čekají nás Auta 3 a Úžasňákovi 2

Čekají nás Auta 3 a Úžasňákovi 2

20.03.2014

Disneyovský šéf Bob Iger se předevčírem dělil s akcionáři o momentální stav mnoha chystaných projektů. Jak známo, Disney mimo jiné vlastní Marvel, Pixar a Lucasfilm, došlo tedy na řadu značek, který… (více)

Poklekněte před studiem Disney!

Poklekněte před studiem Disney!

17.11.2013

Protože letos překoná rekord v celkových ročních kinotržbách. Dosavadní nejvyšší tržby (3,791 miliardy dolarů) dosáhlo studio v roce 2010 zejména díky miliardovým hitům Toy Story 3 a Alenka v říši… (více)

Disney posílá do kin letadla a velký mráz

Disney posílá do kin letadla a velký mráz

24.12.2012

Vánoce bez pohádky? Nebojte, máme pro vás hned dvě. I když jedna z nich bude vlastně letní hit. Možná. Studio Disney původně chtělo uvést Planes, spin-off k pixarovských Autům, rovnou na DVD a blu… (více)

Reklama

Reklama