Reklama

Reklama

Císařův pekař - Pekařův císař

  • Československo Cisárov pekár a pekárov cisár (více)

Obsahy(1)

Slavnou dvoudílnou historickou veselohru Císařův pekař a Pekařův císař natočil s Janem Werichem v hlavní dvojroli režisér Martin Frič v roce 1951. Vyprávění zavede diváka do doby císaře Rudolfa II., kde žije nejen tento vladař, bezmezně milující alchymii a umění, ale i pekař Matěj a mnoho dalších postaviček císařského dvora, které se už dvacet let před natočením tohoto filmu objevily ve Werichově a Voskovcově hře "Golem", uváděné v Osvobozeném divadle. Byla to, jak pravil podtitul, romantická revue a její nezbytnou součástí, tak jako všech představení Osvobozeného divadla, byla Ježkova hudba s Werichovými a Voskovcovými písňovými texty. Z těch, bohužel, do Fričova filmu nepronikla ani jediná. Nicméně svůj evergreen Císařův pekař a Pekařův císař má. Jan Werich spolu s hudebním skladatelem Zdeňkem Petrem pro film napsali od té doby velmi populární píseň „Ten dělá to a ten zas tohle“. Pod návrhy kostýmů byl podepsán slavný Jiří Trnka a ve filmu si zahrála řada skvělých herců – Marie Vášová, Nataša Gollová, Bohuš Záhorský, Zdeněk Štěpánek, František Filipovský. V epizodní roli se v houfu dvorních dam mihne i mladičká rusovláska Věra Chytilová. (Česká televize)

(více)

Recenze (615)

lektvar 

všechny recenze uživatele

Geniálny prípad ako spojiť príjemné s užitočným, milované s nenávideným, prácu a zábavu. Až na to, že po záverečnej piesni by som v 89tom bola schopná ísť na námestie vyrážať kľúče z rúk. ()

hwnd 

všechny recenze uživatele

Škoda té propagandy, která v tomto filmu vykukuje takřka na každém rohu. Werich bohužel není všechno. ()

SB 

všechny recenze uživatele

Werichovy inteligentní frky a nápady se mi tu líbí, ale ty komoušárny sou trestuhodný - nejradši mám první, feudální díl - 4*, druhej, komoušskej, je dost doprasenej (většinou se na něj nekoukám) - 1*, průměr 3*. ()

Adam's 

všechny recenze uživatele

Na československé a zejména tehdejší poměry vskutku výjimečný film. Stinnou stránkou zůstává povinná úlitba světovému vědeckému názoru, některé scény viděno dnešníma očima působí vyloženě trapně. Jinak to ale bohužel nešlo... ()

Bratr 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv se na konci filmu buduje jako o život, celkové hodnocení je nejkladnější. Werich si vystřihl dvojroli s takovou bravurou, že je mi až líto moderních českých filmů. Na tohle dneska prostě nikdo nemá. Humor a nadhled tohoto " historického dramatu" je úžasný. ()

Thovt 

všechny recenze uživatele

pro ideologicky zabarvenej konec jsem chtěl dát čtyři hvězdičky, ale pak jsem zjistil, že to nedokážu - tenhle film je tak vybroušenej, že to ani ta budovatelská žumpa nazávěr nedokáže zkazit! ()

Exanimus 

všechny recenze uživatele

Nádhera.. Tuto "pohádku" miluji už od dětství.. Vynikající Pan Werich, no prostě paráda ! Jediné co bych mohl vytknout je ta komunistická písnička: Ten dělá to a ten zas tohle... Ale jinak určitě 5* :) ()

Skytavka 

všechny recenze uživatele

Pro mě jednoznačně NEJLEPŠÍ ČESKÝ FILM, který byl kdy natočen! Na všechno nemůžu koukat znova a znova, ale na tohle ano. Vždycky mě to královsky pobaví! ..... Například jak se František Filipovský, coby dvorní, pěkně vykutálený astrolog jeho veličenstva, rozplácnul na vyleštěných parketách, anebo jak umělá Sirael, žena stvořena z planetární substance flákne vojáka, protože ji plácnul po zadku, anebo hláška,, tak ho píchni do němé tváře!". Dokonalá dvojrole Jana Wericha, skvělá hudba, kostýmy, scénář.... Prostě všechno. U mě 100%+ fanclub:-) ()

Matamoroz 

všechny recenze uživatele

Perla československé kinematografie, ušitá panu Werichovi přímo na tělo! To, že ve druhé části trochu vylézají na povrch padesátá léta, je nutná úlitba tehdejšímu režimu. Ale celkem vzato, moc to neruší a už vůbec nic to nemění na tom, že tahle komedie má u mě jednoznačných 100%! ()

honzic 

všechny recenze uživatele

Krásný dvojfilm se skvělým Werichem, asi jeden z jeho nejlepších filmů, s humorem i kvalitními hereckými výkony a kostýmy. Hodnocení: 75 % ()

maniacxl 

všechny recenze uživatele

Ani snad po 100 zhlédnutí tenhle film neomrzí a má stále své kouzlo,neuvěřitelný vtip a nadsázku.Jan Werich byl a navždy zůstane "PANEM"hercem.Vždy se na každou další reprízu budu těšit jak malej Jarda!,počkejte- vejce, slanina a pivo. já tady čtu: Čechy, Morava a Slezko... . dokonalý :)100% ()

Reiner 

všechny recenze uživatele

Krásný a skvěle natočený film, který snad bude mít rád každý. Rozhodně i přes drobné detaily patří mezi to nejlepší, co máme. Doporučuji! 5* ()

Gig 

všechny recenze uživatele

Co dodat. My mu nerozumíme, my mu věříme. Ale ať se to patláíma, patláma, paprťála nejak spatlalo, tak se to spatlalo bravurně. To je můj Mars ()

calculus 

všechny recenze uživatele

Krásný film, nebo pohádka? Rovněž také zvláštní film. Taková plejáda výborných herců s ne zrovna soudružskými názory se už později asi nikde nesešla. Spolu s pohádkou Byl jednou jeden král... určitě nejoblíbenější poválečná role Jana Wericha. Moc rád se dívám na Natašu Gollovou, která tady asi naposled dostala příležitost předvést svůj pověstný temperament. Dále výborní Václav Trégl, František Filipovský, Josef Kemr, Lubomír Lipský, Zdeněk Štěpánek a další a další. Na konci ty lidové chvalozpěvy člověk asi poslouchá nerad, ale pořád je to přijatelná daň za takový film. ()

lobo87 

všechny recenze uživatele

Ďalší z "povinných" Fričových filmov. Inteligentné, vtipné, veselé. Fantastický Jan Werich či Nataša Gollová. Tento film má neskutočné čaro a nadsázku, čo ho radí do zlatého fondu československej kinematografie... 80% ()

wallax 

všechny recenze uživatele

Máloktorá rozprávka v celej československej kinematografii ma vie tak pobaviť kvalitnými hláškami, rýmovanými monológmi, úžasným hereckým výkonom hercov (na to sa proste nezabúda) a vlastne celým svojim spracovaním. Císařův pekař a Pekařův císař je a bude u nás doma vždy patriť k tomu najlepšiemu programu nielen počas vianočných sviatkov. ()

Související novinky

Věra Chytilová 1929 - 2014

Věra Chytilová 1929 - 2014

12.03.2014

Ve věku 85 let dnes zemřela Věra Chytilová, svérázná režisérka a scénáristka. Studovala architekturu, později FAMU. Pracovala jako manekýnka, kreslička, poté na Barrandově jako klapka a pomocná… (více)

Reklama

Reklama