Reklama

Reklama

Císařův pekař - Pekařův císař

  • Československo Cisárov pekár a pekárov cisár (více)

Obsahy(1)

Slavnou dvoudílnou historickou veselohru Císařův pekař a Pekařův císař natočil s Janem Werichem v hlavní dvojroli režisér Martin Frič v roce 1951. Vyprávění zavede diváka do doby císaře Rudolfa II., kde žije nejen tento vladař, bezmezně milující alchymii a umění, ale i pekař Matěj a mnoho dalších postaviček císařského dvora, které se už dvacet let před natočením tohoto filmu objevily ve Werichově a Voskovcově hře "Golem", uváděné v Osvobozeném divadle. Byla to, jak pravil podtitul, romantická revue a její nezbytnou součástí, tak jako všech představení Osvobozeného divadla, byla Ježkova hudba s Werichovými a Voskovcovými písňovými texty. Z těch, bohužel, do Fričova filmu nepronikla ani jediná. Nicméně svůj evergreen Císařův pekař a Pekařův císař má. Jan Werich spolu s hudebním skladatelem Zdeňkem Petrem pro film napsali od té doby velmi populární píseň „Ten dělá to a ten zas tohle“. Pod návrhy kostýmů byl podepsán slavný Jiří Trnka a ve filmu si zahrála řada skvělých herců – Marie Vášová, Nataša Gollová, Bohuš Záhorský, Zdeněk Štěpánek, František Filipovský. V epizodní roli se v houfu dvorních dam mihne i mladičká rusovláska Věra Chytilová. (Česká televize)

(více)

Recenze (615)

Awesomer 

všechny recenze uživatele

Jeden z největších hereckých koncertů v dějinách české kinematografie, kterému bez problémů odpustím finální budovatelskou scénu... ()

andykanadan 

všechny recenze uživatele

hoci "historicke filmy" nepatria medzi moj oblubeny zaner, toto je absolutna vynimka najmä kvoli genialnemu Janovi Werichovi...nebyt jeho, urcite by som si to ani raz nepozrel. ()

damapo 

všechny recenze uživatele

Tady také nelze použít klasický metr, protože je to nesrovnatelné s dnešními filmy. Je tam hodně cítit politický tlak tehdejší doby, např. když je na konci filmu Golem využit k pečení chleba. Svůj specifický humor to má, ale já jsem prostě už mladší generace, tohle mě až tak nebere. ()

lojzik 

všechny recenze uživatele

Klasika, nejvíc mě dostalo to: A všichni všechno budeme mít dohromady, patří to k Vánocům a já to prostě miluju ! Bravo, soudruzi !! ()

annifrith 

všechny recenze uživatele

Pro mne filmový skvost, i když historik asi bude hrozit prstem...Kromě Wericha, Štěpánka a dalších hvězd Marie Vášová, která roli hraběnky brilantně zvládá. k tomu Lipského "patláma,patláma". Co napsat víc? ()

Milonak 

všechny recenze uživatele

Skvělé, skvělé, skvělé. Nádherná pohádka z období, kdy se točily pohádky, kterým ty dnešní nesahají ani po paty. 100% ()

smajki 

všechny recenze uživatele

Krásná, dnes už klasická pohádka československé produkce s hvězdným hereckým obsazením, kterému vévodí pan Werich, který pro mě je a navždy bude jednou z nejvýrazněších osobností tuzemské filmovo/divadelní produkce a také symbolem hrdosti, síly a morálních hodnot. Ano, tohle je pro mne spolu s panem Masarykem největší Čech. ()

freddy_k odpad!

všechny recenze uživatele

Bohužel, ač se jedná o klasiku, nemůžu dát víc, jak hodnocení "odpad!". Film mě vůbec neoslovil a doslova jsem ho protrpěl. Vždycky jsem se přemáhal, abych ho dokoukal do konce, až se to možná tak na dvacátý pokus nakonec povedlo. S "Byl jednou jeden král" se to nedá vůbec srovnávat a to hlavně kvůli panu Burianovi, který tam hrál sice vedlejší, ale pro mě mnohem výraznější roli, než pan Werich. ()

Onanista 

všechny recenze uživatele

Prikladna ceska pohadka se zpevnym a dobre se poslouchajicim textem. Hromada jiz vziteho vtipu. Nejlepsi herec filmu: Jan Werich. ()

Ozzy89CZ 

všechny recenze uživatele

Pro mě nejlepší film Jana Wericha a ukázkový film o legendě s výbornou zápletkou a postavami. Kdykoliv se rád podívám znovu. Až později jsem si uvědomil jak velkou roli zde hraje dokonalé zakomponování hudby. Specifické zabarvení filmu k tomu patří a dotváří alchymistickou atmosféru. Za mě 95% a lítost, že takové dílo již zřejmě nikdy nevznikne. ()

Cecko 

všechny recenze uživatele

Zaráží mne, jak málo je zde narážek na písničku "Ten dělá to a ten zas tohle..." a vůbec na budovatelský vliv v této pohádce. Ukazuje se, jací jste pokrytci. Ten film je klasika, tak co psát... ()

Související novinky

Věra Chytilová 1929 - 2014

Věra Chytilová 1929 - 2014

12.03.2014

Ve věku 85 let dnes zemřela Věra Chytilová, svérázná režisérka a scénáristka. Studovala architekturu, později FAMU. Pracovala jako manekýnka, kreslička, poté na Barrandově jako klapka a pomocná… (více)

Reklama

Reklama