Reklama

Reklama

Princezna se zlatou hvězdou

  • Československo Princezna se zlatou hvězdou na čele (neoficiální název) (více)
TV spot

Obsahy(1)

Princezna se zlatou hvězdou je volnou adaptací lidové slovenské pohádky, jak ji zaznamenala Božena Němcová, obětavá sběratelka klenotů lidového vypravěčského umění. Motivy pohádky, která poprvé vyšla roku 1846 ve sbírce „Národní báchorky a pověsti“, použil po více jak sto letech básník, dramatik a filmař K. M. Walló. Napsal podle ní veršovanou divadelní hru pro děti, která měla premiéru na podzim roku 1955 v pražském Divadle Jiřího Wolkera. Tato hra se později stala podkladem filmového scénáře stejnojmenné pohádky, kterou natočil v roce 1959 Martin Frič. Klasická filmová pohádka nepostrádá nic z toho, co má každá správná pohádka mít. Je tu krásná princezna Lada, jejíž čelo zdobí zlatá hvězda, její otec, hodný, ale poněkud povolný vladař, zlý král Kazisvět, který vtrhne do království a žádá ruku princezny, moudrá chůva a spravedlivý princ Radovan. Ale také myší kožíšek, který skryje princezninu krásu při útěku z království. (Česká televize)

(více)

Recenze (443)

01Zuzana10 

všechny recenze uživatele

prvy dialog medzi princa a princeznej po kratkej nahanacke.... princ: ,,pani!" Lada: ,,princi." pr:,,Je to možné, kdo jste?" Lada: ,, To vám, milý princi, nemohu a nesmím říci. Myslete si že jsem třeba u vás v zámku služebnicí. princ:,,Ne, vy jste se narodila v krásném kraji vzdáleném. Pověste, jak se vám líbí zámek náš a naše země?" Lada:,,Vaše zem? Je překrásná. Od hraničných hor i lesú mi tak známá připadá, jako moje rodná země, jako naše zahrada." Princ: ,,Vy mi paní připadáte jako pohádková víla. Jste líbezná a moudrá. Jste vlídná a ušlechtilá. Mluvím s vámi, jako kdybych mluvil k bratru rodnému. Prosím pani, vyslyšte mne, chci si vás vzít za ženu." ... Tomu hovorím odhad osobnosti! :D Toto sa mi trosku nepaci na rozpravkach.. vcera som to videla po niekolkych rokoch opat. Su totiz rozpravky, ktore mam radsej. Tu sa trosku prehnava, vsetko zafarbene do oranzovo-cervenej farby... no..rozpravka raz za niekolko rokov. /jo a pls prepacte pripadne gramaticke chyby v uvode. neviem pisat po cesky/ ()

stration 

všechny recenze uživatele

Nesmrtelná klasika patřící ke každým Vánocům. Jak ale mohl přemoct Pepíček Zíma na konci fašistu Kazisvěta takovým párátkem, to nevím a vadilo mi to už jako dítěti. :-) ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Tahle pohádka se moc nepovedla. Nějak jsem k ní nikdy nedokázal najít ten správný vztah, abych se na ni těšil. Ona se mi totiž moc nelíbila princezna Lada. Ale i když se na ni podívám jako dospělý, tak ji nepovažuji za zrovna dvakrát zdařilou. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

"Král Kazisvět je.. opičák!" Jedna z těch filmových pohádek, na které mám náladu vždycky. Geniální kuchař (nikdy jsem nepochopila, kde vždycky tak rychle sehnali nový řád :D) se starým králem, charismatický princ a "hlava pomazaná". ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Další český kousek, který se vysílá na každé Vánoce a prostě k nim neodmyslitelně patří. Když tak přemýšlím, z těch starých pohádek asi není jediná, kterou bych vyloženě neměla ráda. Princezna se zlatou hvězdou se mi taky líbí. Taková hezká, milá pohádka na sváteční večery. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Král Kazisvět (M.Růžek) jako prototyp západoněmeckého revanšisty aneb Jen další dávka ideologie v pohádkovém rouše. Hvězdička za ten erotický (exotický?) taneček. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

moja zaujímavosť: Dobová kritika zaujala k filmu negatívne stanovisko. Vyčítala mu ťažkopádnosť, zlé herecké výkony, prefarbenosť i presladenosť scenára. (dyfur) neuznaná zaujímavosť:Premiéra:18.12.1959 ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Tak bez téhle pohádky si osobně snad ani nedokážu Štědrovečerní podvečer představit. Každý rok se celá rodina rádi sesedneme a užíváme si mladého fešáckého prince Pepíčka Zímu (ano, už je to vážně dávno..), krále Kazisvěta VI. s jeho pravou rukou (Růžek + Effa), jednorázovou překrásnou princeznu Ladu (Kyselková) nebo zmateného kuchaře (Neumann), který během necelé hodiny nafasuje dokonce 3 různé řády :o) Vyprávění formou rýmů se mi v tomto případě líbilo a rovněž účinkování panů Pištěka, Smolíka, Kohouta a Vinkláře je pro mě víc než velké plus. Princeznu Florindellu bych i dneska bral všema deseti (všechna čest tehdejší kráse Květy Fialové). Zkrátka pokud bych si měl vybrat jednu jedinou pohádku a označit jí jako tu NEJ, byla by to určitě tahle. ()

GILLWANDER 

všechny recenze uživatele

Pre malé deti absolútne vhodné no pre dospelých trochu aj zlátanina a nuda. Ale ako malý som to videl neúrekom takže dávam preto priemerne hodnotenie. 60% ()

Eldrick 

všechny recenze uživatele

Klasika. Nejkrásnější formální zpracování kýče a princezna Lada, kterou bych miloval celou noc, je ztělesněním mýtické představy chlapa o ženě, která ve skutečnosti bohužel neexistuje. Krásná, chytrá a charakterní. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

nostalgické +3* tak jsem si všimnul, že nemám ohodnocenou jednu z nejznámějších českých pohádek. Je to klasika, kterou snad musel každý aspoň jednou vidět a nevím, jestli počet repríz jí pomáhá k lepší známce ... spíš naopak. Pro mě je to milá naivní pohádka s nezapomenutelnou rolí Stanislava Neumanna a hezkým veršováním. Naštěstí si ji připomenu tak jednou za pět, či deset let, tak si ze sentimentality ještě lepší tři hvězdičky udržela. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 0 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

balba 

všechny recenze uživatele

I tahle pohádka chytí za srdce každou novou diváckou generaci , ať je její hlava sebepřecpanější hollywoodskými nočními můrami. ()

Morloth 

všechny recenze uživatele

Pohádka, která se mi úplně nezamlouvá. Princ v podání Josefa Zímy mne zrovna nenadchnul. Na druhou stranu Stanislav Neumann jako kuchtík působil senzačně. Pár pěkných písniček. Děj o ničem. Tak nevím. Na Vánoce na ni kouknu, i rád, ale spíše z nostalgie, než z touhy ji spatřit. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Stanislav Neumann je výborný kuchař, hned bych mu dal řád :-) Pohádka je celkem roztomilá, konec trošičku budovatelský, ale vše funguje tak, jak má. Ještě že Kazisvět nepoznal Myší kožíšek :-) ()

Související novinky

Zemřela herečka Marie Kyselková

Zemřela herečka Marie Kyselková

22.01.2019

Ve věku 83 let zemřela česká herečka Marie Kyselková, kterou diváci mohou nejlépe znát jako princeznu Ladu z pohádky Princezna se zlatou hvězdou. Herečka byla dlouhodobě vážně nemocná a v poslední… (více)

Reklama

Reklama