Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Anatomie použití moci. Poslední demokratický kabinet odstupuje a nechává volnou ruku Gottwaldovi a jeho zabijákům. Únor roku 1948, velká chvíle premiéra Klementa Gottwalda. Dvanáct demokratických ministrů jeho vlády podává demisi s vidinou, že Gottwald padne a prezident Beneš jmenuje prozatímní úřednickou vládu, která zemi dovede k předčasným volbám, v nichž už by komunisté rozhodně nevyhráli. Během několika rozhodujících dnů se ale tento taktický manévr ukazuje jako politická hloupost a hrubé podcenění protivníka. Demokratickým politikům, včetně Beneše, pozdě dochází, že Gottwald se do Moskvy skutečně jezdil učit, „jak jim zakroutit krkem", jak prohlásil v prosinci 1929 v prvorepublikovém parlamentu. Naivita stárnoucích demokratických politiků, postupující nemoc a deprese prezidenta Beneše proti cynismu, sebevědomí a bohorovnosti Gottwalda a jeho soudruhů v nerovném souboji s osudovým koncem... (Česká televize)

(více)

Recenze (26)

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Především v druhé polovině opět brilantní díl, před tím spíše upovídaná a nic neříkající hra na politiky. Vůbec ovšem nechápu, proč E. Beneše hraje jiný herec, když v předchozím díle byl Beneš jen o 7 let mladší a hrál ho velmi dobře Martin Finger. Zde ho hraje Jan Novotný a opět je to výborný Beneš, jen prostě má jiný hlas a je to hrozně poznat. Jinak ale díky tvůrcům za výtečné přiblížení už poněkud zapomenutého, ale o to důležitějšího zlomu českých dějin. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Z tých komunistických rečí až mrazí. A bolo to asi aj tak, seriál ich však ukazuje ako totálnu a podlú lúzu. Áno, často to boli ľudia všelijakého (ne)vzdelania, ožrani, fanatickí stalinisti, ale že by boli všetci do morku kosti zlí ľudia? Bez obhajoby si myslím, že niektorí to v tom čase mysleli úprimne, oni fakt verili tej myšlienke, že idú niečo zlepšovať, že Stalin je dobrý strýčko a určite tomu uverili aj ľudia, keď ich milióny boli v uliciach. Hovorím niektorí, paušálne to neplatí, tak ako paušálne neplatí, že všetci len chlastali, žrali párky a chcali do Vltavy. Vyorálek ale vynikajúci Gottwald, hoci sa na neho až tak nepodobá. Na strane druhej, nový herec Beneša dokonale napodobil. Ksichtom aj slabosťou. ()

Reklama

laepus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z historicky nejpovedenějších a snad i nejvěrnějších dílů - je tady krásně vidět ta bezbrannost a bezzubost demokratických politiků, rozvrácenost sociální demokracie, odhodlání a nekompromisnost komunistů i tragická role Beneše. Jak říkám vždycky, chybou Beneše nebyl únor 48, ale chybou bylo to, co dělal předtím, že tu republiku k tomuto vůbec dovedl - a že právě on na tom svou láskou k východu měl lví podíl... A právě Beneš se mi tady v tomhle díle líbí nejvíc - Jan Novotný je jako vždy nejlepší. Je smutné, že nedostává víc pořádných a velkých rolí, je to Pan Herec. Vyorálkův Gottwald je možná na pohled zbytečně sympatický, ale vychcaný je dost. Je dobře (a to je důvod páté hvězdy), že se tady Sedláček obešel bez svého nejoblíbenějšího motivu - nahého chlapa. ()

Nach 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

A v Čechách po válce ještě více přituhuje. Gottwald je na vrcholu sil a dává o sobě řádně vědět. KSČ je silná a ostatním stranám se to nelíbí. Řeší to radikálně... odstupují a rozhodnutí nechávají na Benešovi. Ten je již nemocný, starý a znechucený vším, co se po válce odehrává. Vcelku věrohodně vykreslená politická atmosféra té doby. Gottwald je zde opravdu politik excelentního umu. Dialogy jeho osoby a komunistických soukmenovců jsou děsivé i zamýšlení hodné (v rámci toho, co přijde později). Debata nad tím, jak panu prezidentu Benešovi pomoci a co udělat pro únor 1948 je vrcholem celého dějství (i s následnou sekvencí s Eduardem Benešem). 80% ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Podle mě jedna z lepších epizod, kdy zvolený formát politických jednání nejvíce odpovídá tomu, jak situace reálně probíhala. To, že nedošlo k rekonstrukci masových scén, je myslím pochopitelné. Navíc obrazy a symboly jsou v díle vysvětlovány, takže divák, který téma tak nezná, dokáže v ději zorientovat. ()

Galerie (34)

Reklama

Reklama