Reklama

Reklama

Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel

  • Česko Stoletý stařík, který vyskočil z okna a zmizel (více)
Trailer 1
Švédsko / Rusko / Velká Británie / Francie / Španělsko / Německo, 2013, 109 min

Režie:

Felix Herngren

Předloha:

Jonas Jonasson (kniha)

Kamera:

Göran Hallberg

Hudba:

Matti Bye

Hrají:

Robert Gustafsson, Mia Skäringer, Iwar Wiklander, David Wiberg, Jens Hultén, David Shackleton, Ralph Carlsson, Georg Nikoloff, Alan Ford, Simon Säppenen (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Allanu Karlssonovi je 100 let. V domově důchodců, kde v tomto věku tráví svůj zbývající čas, pro něj chystají velkou narozeninovou oslavu. Ale vitální stařík ještě nechce zůstat v bačkorách v křesle. Má docela jiné plány. Rozhodne se pro útěk. Poté, co vyleze z okna, se vydává na úžasný a naprosto nepředvídatelný výlet... Shodou náhod se mu do rukou dostane kufr plný peněz. Než se naděje, má v patách gang zločinců, sem tam se objeví nějaká mrtvola a mezi společníky, které na své cestě přibere do party, je i velmi neskladná slonice. Kromě toho po něm samozřejmě pátrá policejní sbor v čele s nepříliš schopným komisařem. Pro kohokoliv jiného by to bylo životní dobrodružství, ale s podobnými věcmi už má Allan bohaté zkušenosti. I když se nikdy nezajímal o politiku, byl nechtěně hlavním aktérem mnoha důležitých událostí 20. století. Bezděčně se podílel na vynálezu atomové bomby, stal se dobrým přítelem několika amerických prezidentů a mezi jeho další "známé" se při jeho životní pouti zařadili i Stalin, Churchill, Mao Ce-tung nebo Kim Ir-sen. (Bioscop)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (978)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Allan Gump: Obsluhoval jsem výbušná zařízení. Motiv prosťáčka, který nenápadnými zásahy o síle motýlích křídel nasměrovává kola dějin, už asi nemůže přijít s ničím extra originálním (i když třeba Reaganova zahradní zeď pobavila). Absurdní dění v reálném čase zase tu a tam donutí k pousmání, ale vzhledem k lacinosti některých scén a teatrálním hereckým výkonům to není něco, po čem by vám museli transplantovat rozervanou bránici. Navíc mám pocit, že ten stařík měl za své činy sedět tam, kde kvůli mřížím nejde z okna vylézt tak snadno.. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Všetko je tak jak je. Netreba zbytočne premýšľať..." Znova zavial svieži severný vietor a vo Švédsku sa zrodila zaujímavá variácia na Foresta Gumpa. Náš hlavný hrdina práve dnes oslavuje sté narodeniny, ale kašle na to. Okno je otvorené a on sa vydáva do sveta... Sledujeme dve roviny príbehu. Tú súčasnú, ale hlavne tú spomienkovú, kde sa od jeho detstva pomaly presúvame k súčastnosti. Film je naozaj vtipný, občas je humor poriadne čierny a Alan Karlsson letí cez zaujímavé obdobia a udalosti 20. storočia. V španielsku zachraňuje život fašistickému Francovi, zatancuje si so Stalinom, odpracuje si niečo v ruskom lágri, účastní sa špionáže, studená vojna beží na plné obrátky a všetky tieto pestré udalosti film kombinuje s putovaním Alana a jeho kufrom plného peňazí. Najviac ma rozosmial ukecaný Španiel, ktorému šla huba non-stop. Prvá polovica filmu je úžasná, záver trochu stratil tempo, ale i tak super. 80%. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem nečetl, ale filmová adaptace Stoletého staříka, který vylezl z okna a zmizel, ze všeho nejvíce připomíná skandinávského Forresta Gumpa seniora natočeného ovšem formou šílené balkánské crazy komedie (a občas dokonce podbarveného i nefalšovanou šílenou balkánskou dechovkou). Takhle nějak by asi vypadal evropský remake Forresta Gumpa, kdyby ho v mezinárodní koprodukci točil Emir Kusturica. A možná by tam ještě propašoval špetku vypůjčených motivů ze Svérázu národního lovu (a rybolovu - kráva/slon v letadle, ruská atomová ponorka u skandinávských břehů etc.), jenomže s postavou svérázného amatérského pyrotechnika navíc. Hlavní hrdina se gumpovsky proplétá významnými událostmi 20. století, setkává se s diktátorem Francem, fyzikem Oppenheimerem, Stalinem, Reganem, Gorbačovem, a mnohými dalšími slavnými postavami světové historie v takové koncentraci, až to trochu připomíná našeho Járu Cimrmana. S ním má společnou individualistickou koncepci dějin - Allan (stejně jako Cimrman) je největším hybatelem dějinného vývoje. Vzpomeňme na film Jára Cimrman ležící, spící. Nejde ovšem o mystifikaci jako v případě českého zneuznaného génia, tvůrci si nepomáhají klasickou pseudodokumentární formou, a ač se Allan setká třeba také s fiktivním bratrem Alberta Einsteina, výsledkem je naivní, veselý, možná ale až příliš ulítlý film. To píši hlavně v korelaci s tím, že zásadní složkou díla je onen typicky skandinávský černý humor, který ovšem často umocňuje absurditu zobrazovaných faktů. A mluvíme-li o absurditě, hned tu máme další literární spojnici - haškovského švejkování. Na rozdíl od dobrého vojáka Švejka ale tvůrci nevybavili svého hrdinu nijakým hlubším poselstvím (alespoň co se filmové podoby týče), jeho postava není vykreslena na pozadí traumat světové války, je to ryze popkulturní záležitost. A tím se vlastně obloukem vracím k Forrestu Gumpovi. Stařík je svérázný film, osobně znám ale celou řadu lepších severských komedií... ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

V polovině 90. let přišel Robert Zemeckis s myšlenkou zironizovat proslulý americký životní optimismus a zálibu ve filmovém happyendu a zkombinoval je s konceptem klasických pohádek o hloupém Honzovi (jméno si můžete libovolně přizpůsobit místním podmínkám, protože podobné motivy jsou univerzální), který navzdory pasivitě a mizivým schopnostem díky dobrým skutkům ke štěstí přišel. Zrodil se Forrest Gump - slaboduchý prosťáček, který beze šrámů prochází moderními dějinami, nechává všude své stopy a nevědomky ovlivňuje klíčové události americké historie. Švédové se rozhodli podobný příběh zpracovat po svém a vyšli ze stejnojmenného bestselleru Jonase Jonassona. Tentam je romantizující sentiment (ne)naplněné životní lásky, tatam je pohledná tvář Toma Hankse. Hrdinou švédské komedie je čiperný stařík, kterému v životě ženy moc neříkaly, protože největší vzrušení nacházel ve výbušninách. Švédský hrdina není žádný hlupáček, jen poněkud sebestředný tvrdohlavý týpek, který si prostě dělá svoje a tu a tam, vlastně docela často, ovlivňuje světové události a je hybatelem klíčových zvratů na politické šachovnici Evropy. Kulaté jubileum oslaví útěkem z domova důchodců a jen tak mimochodem (jako vždy omylem) cestou zdecimuje zločinecký gang, získá pár dobrých přátel a kufr plný peněz k tomu. Absurdní komedie využívá tradičního ujetého a proklatě černého severského humoru a i když bych ji za vrchol skandinávského komediálního žánru nepovažoval, za vidění určitě stojí, protože srší nápaditostí, energií a nadsázkou. Celkový dojem: 75 %. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Stačí jednou vylézt z okna a může se zažít jedno z největších dobrodružství života, i když stoletý stařík toho za svůj život zažil opravdu hodně a mile mě překvapil. Dostal jsem příjemnou podívanou, doplněnou o skvělé humorné situace a mile pasující příběh, který vykouzlí úsměv na tváři snad každému. Z tak prekérní situace se dostat bez úhony? Někdy to jde snadno, někdy ne. Pěkný film. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (11)

  • Hlavní postava staříka má na začátku filmu kocoura Molotova, který odkazuje na kočku autora knižní předlohy Jonase Jonassona. (morgos)
  • V čase premiéry išlo o najdrahší film švédskej kinematografie. (kacer4)
  • V pokladnách celosvětových kin diváci nechali v přepočtu 51,2 milionu amerických dolarů. (NIRO)

Související novinky

Z Willa Ferrella bude stoletý stařík

Z Willa Ferrella bude stoletý stařík

29.08.2017

Možná si ještě pamatujete na švédský hit Stoletý stařík, který vylezl z okna, jenž to dotáhl až k oscarové nominaci na masky. Jen 4 roky starý film sesbíral chválu od diváků i kritiků, takže nikoho… (více)

Best Film Fest 2014

Best Film Fest 2014

09.12.2014

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 11. do 17. prosince tohoto roku Best Film Fest, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

10.07.2014

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 10. do 16. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Reklama

Reklama