Reklama

Reklama

Le Mans '66

  • USA Ford v Ferrari (více)
Trailer 1
Drama / Životopisný / Sportovní / Akční
USA / Francie, 2019, 152 min

V roce 1959 je Carroll Shelby (Matt Damon) na absolutním vrcholu, vyhrál nejtěžší motoristický závod na světě 24 hodin Le Mans. Po největší triumfu tohoto neohroženého Texasana přijde drtivá rána – lékaři odhalená srdeční vada mu znemožní pokračovat v závodění. Shelby tak začíná novou kariéru jako velmi vynalézavý konstruktér. Spolupracuje s týmem, do nějž patří i vynikající zkušební jezdec a britský šampión Ken Miles (Christian Bale). Miles je nejen špičkovým závodníkem oddaným své rodině, ale je také nesnesitelně arogantní a naprosto neschopný jakéhokoliv kompromisu. A právě tento tým automobilových šílenců si najme Henry Ford II, aby pro jeho automobilku navrhli a postavili dokonalé závodní auto. Ford se totiž rozhodně, že se pomstí Enzo Ferrarimu, za to, že nakonec odmítl domlouvané spojení své automobilky s Ford Motor Company. Vozy stáje Ferrari vítězí na okruhu v Le Mans nepřetržitě od roku 1960 až do roku 1965. Shelby, Miles a jejich malý tým jsou odhodláni tomu učinit s pomocí vozu Ford GT40 rázný konec. Proti nim stojí neporazitelné Ferrari, fyzikální zákony i jejich vlastní osobní démoni. Navzdory překážkám a omezením, které jim do cesty hází i samotný Ford, musí vyvinout revoluční vozidlo, které převálcuje každého konkurenta. Jejich úsilí si ale vybírá nemalou daň – těmto odvážným mužům to ale za vítězství stojí. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 053)

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Ufff ... to byla tedy jízda. Připadám si podobně jako Ford II. po projížďce v závodním speciálu. Zde se nepolevuje od začátku do konce, film jede na plný plyn, do zatáček se brzdí na poslední chvíli a motor se vytáčí daleko do červeného pole ... Ale pozor, tohle není primárně film o autech, je o posedlosti, flow, střetu idealismu a institucionalismu, o korporátu, o životě s jeho výhrami a prohrami, o boji i smíření. Zkrátka spíš existenciální drama než sportovní report z automobilových závodů. Pár opravdu zabijáckých scén, moderně a chytře natočené a neskuteční Damon s Balem. Řadím nejvyšší rychlostní stupeň ... ()

Khamsin 

všechny recenze uživatele

Velice vydařený film. Nejsem zrovna zapálený fanoušek motorsportu. Nicméně i tak mě film zaujal a přinutil mě si něco málo i o tomto závodě přečíst. A jestliže jsem se po shlédnutí rozmýšlel, zda si film zaslouží 4 nebo 5 hvězdiček, tak právě to, že mnoho skutečností bylo ohnuto tak, aby film byl zajímavější a dramatičtější, mě přinutilo dát spíše 4 hvězdičky. Zejména účelové negativní vykreslení manažera Lea Beebeho mi prostě do filmu, který pracuje s reálnými postavami, nesedí. Ale jinak filmový zážitek to byl ve všech směrech více, než dobrý. >| ()

E lan 

všechny recenze uživatele

Skvělá ústřední dvojice, skvělý příběh a závodní záběry. Člověk i po tak dlouhou dobu kouká s otevřenou pusou a vysloveně zírá. Vynikající film! ()

junxi91 

všechny recenze uživatele

Nejsem příliš velký fanoušek sportovních filmů, ale tento se mi dost líbil. Nejvíce jsem se bavil nad malicherností toho taliánského nerudy Enza Ferrariho, který pravdivě vylíčil to, jak se to má s celým slavným Henrym Fordem II., tedy že má prasečí hlavu a je to jen dvojka. Ken Milles se s nikým a ničím nesral a když se mu něco nelíbilo, tak hned všechny poslal do prdele, až z toho byli páni manažeři celí paf. A Caroll Shelby se hold musel dát na prodej aut, protože jeho srdíčko už nezvládalo adrenalinové nášupy při klopení zatáčky v 150 km/h. Dejte si to dohromady a máte napínavé sportovní drama a příjemný způsob, jak strávit páteční večer. ()

Hellknight12 

všechny recenze uživatele

Nedávno pozreté. Naposledy som to videl v kine. Skvelá životopisná dráma. Zaujímavý výber hercov. Človek, ktorý robil casting by si zaslúžil Oscara. Herecké výkony sú skvelé. Hudobné tak isto. Charaktery postáv sú pekné spracované. Kamera je tiež dobrá. Za mňa o niečo lepšie ako Rivali ale to je asi tým, že tento film som videl ako prvý. Každopádne tomuto filmu nemám čo vyčítať. Celkové hodnotenie za mňa je 95%. Tých 5% dávam dole len za dĺžku, ktorá je 152min. Sakra kľudne to mohlo mať aj 180 min. ()

samkko 

všechny recenze uživatele

Velkofilm který se snaží, si na velkofilm hrát. Tohle jsou mé pocity po zhlédnutí 66. Na začátek by bylo dobré říct, že ačkoli je motorsport docela zajímavý, není to úplně pro mě. Obzvlášť nemám rád sportovní filmy. ALE tohle se POVEDLO. Máme zde dva naprosto úžasné herce, kteří jako vždy předvedli parádní výkon. Dále snad nejpůsobivější věcí na snímku je jeho vzhled. Opravdu ta kombinace barev, prostředí, aut... se povedla. Jelikož je příběh založen podle skutečných událostí tak k tomu nemám moc co říct. Takže to shrnu: vizuál je parádní, závodní scény jsou uvěřitelné a vypadají moc hezky, no a nakonec perfektní herecké duo. Jen si myslím, že by filmu neuškodilo kdyby byl tak o půl hodiny kratší.  8/10 ()

Quido 

všechny recenze uživatele

Italy mám rád, ale tenhle film způsobil, že jsem se na Ford začal dívat jinak. Duo Christian Bale a Matt Damon nezklamalo a film splnil a předčil všechna očekávání. Pokud jste ho neviděli, rozhodně doporučuji tento film nevynechat. ()

Armin82 

všechny recenze uživatele

Koukal jsem na svůj pár let starý komentář u Le Mans s MacQuennem a 90% z toho komentáře můžu zkopírovat i sem. Jediné, co mi tu chybělo, byla nějaká kráska, ale i tak. Naprostá paráda. Místo ,,Stýva,, tu nemáme o nic horšího herce. Možná i lepšího. Určitě jsem to už u nějakého filmu s Chrisem zmínil, ale u něj je taky jedno koho hraje. Dostane příležitost a udělá maximum. Je prostě dobrej a film ve kterém hraje, tam je většinou tím rozdílovým hráčem mezi úspěchem a neúspěchem. 100% ()

waska 

všechny recenze uživatele

Herecký koncert v podání Matta Damona a Christiana Balea. Pro mě příjemné překvapení. Skvělý film. ()

Nix 

všechny recenze uživatele

Tohle bylo spešl. Už jen začátek byl zase udělanej tak, že přišla husina a hned jsem věděl, že příštích 152 minut se budu dívat na velkou událost a taky se stalo. Takové příběhy, které jsou jednoduché mám rád, ale udělanej byl opravdu s nádhernou elegancí a i když jsem Le Mans nikdy nesledoval, párkrát jsem to zkoušel na PC v dávných dobách a určitě mne to baví víc než jiné motoristické sporty, takže už jen proto mne to zajímalo. Rivalita mezi dvěma známými značkami je známá, každopádně o Kenu Milesovi jsem nikdy neslyšel, ale už na něj nezapomenu. To, co tady předváděli Damon a Bale, bylo opravdu neuvěřitelné. Jejich chemie a herectví mne dostalo. Bala jsem ještě neviděl hrát stejně a Damon mne tu zase překvapil, i když ho moc nemusím. Tvůrci věděli, co dělají. A jak je zvykem, papaláši z Fordu byli tak hnusní a slizcí, že jste jim měli chuť napálit hned jakmile přišli na obrazovku. Bomba opravdu a krásná pocta panu Milesovi. Tohle je must see opravdu. ()

Dolby.130 

všechny recenze uživatele

Tento film bol pre na totálny odpál. Milujem autá aj motoršport a tento film bol pre mňa dačo neskutočné. Síce som sa k nemu dostal až teraz hanba mi ale dal so si to užil som si to a som ostal nadšený. Samotné scény s autami vo mne vyžarovali šťastím a nevedel som sa na to vynadívať. Herecky zvládnuté od všetkých na výbornú do toho skvelá hudba a rev motorov. Dokonca na konci filmu ukapla aj slzička, dojal ma ten film čo sa mi často nestáva. ()

Nemmonn 

všechny recenze uživatele

Nejen že film žeru díky autům a zvuku motoru. Díky obsazení a skvělému Christian Baleovi. Ale hlavně kvůli té režii, scénáři, příběhu a hlavně napínavosti. Film má prostě všechno co já potřebuji k absolutní radosti: Auta, skvělé obsazení, oldschool atmosféra + vizuál, hudba, napínavost, životopisný příběh. Děkuju Mangoldovi, že je takovej frajer. Film je minimálně moje Top 3ka. Škoda, že takové filmy jsou spíše vzácností a nedělají se častěji. 10/10 ()

Robbi 

všechny recenze uživatele

Film je provedený řemeslně na hodně vysoké úrovni, ale podobně jako u Howardových Rivalů mu body ubírají chyby, nepřesnosti a určitý chaos. Také se vám zdá, že Miles nejel do Le Mans rok před svým triumfem? Omyl, v roce 1965 jel a odpadl kvůli poruše převodovky. To je jen jedna věc, která ve filmu chybí, nebo je záměrně vynechána. Otázku do pranice na závěr - byl Enzo Ferrari, o němž je známo, že nikdy na závody nejezdil, ani do "domácí" Monzy a vůbec odmítal létat, přítomen právě v tomto roce??? Kdo má doložitelný důkaz, sem s ním. ()

tlesk 

všechny recenze uživatele

Le Mans ’66 je nádherně natočeným filmem, z něhož přímo čiší ryzí filmové řemeslo. Jde o film, na který nejen že se skvěle dívá, ale funguje i po všech ostatních stránkách. Na ploše bezmála tříhodinové stopáže nepostrádá ani na okamžik dynamiku a napětí. Je filmem o lásce k závodění, ale i přátelství. Poskytuje příběh plný zvratů a zákulisního boje z prostředí automobilek a konstrukčního týmu Fordu, který je těžko uvěřitelný, byť dramatický oblouk zde zřejmě napsal sám život. Ať už se vyobrazované události udály tak jako na plátně či ne, postavy díky skvělému scénáři a castingu působí uvěřitelně a reálně. Zejména pak chemie mezi Damonem a Balem vykreslovala takové to správné chlapácké kamarádství. Líbilo se mi, že na rozdíl od jiných životopisných filmů se zde nekončilo oním velkým závodem, ale i tím co následovalo. Kdo zná další osud Kena Milese, ví. Tenhle film výrazně vyčnívá z řady popcornovek a mainstreamových filmů, přičemž se jedná o jeden z nejvýraznějších a nejlepších počinů, jaké do konce roku v kině uvidíte. Stojí za pozornost… ()

Terka_127 

všechny recenze uživatele

Miluju automobilové závody, zbožňuji sportovní a historická dramata a v neposlední řadě věřila jsem v kombo Mangold-Bale. A zklamaná jsem nebyla! Snímku jsem se nemohla dočkat a doufala jsem v proměnění mých nadějí v možného oscarového kandidáta a myslím, že nejsem daleko od pravdy. Kromě krásného příběhu, film opět ukázal, že sportovní a automobilová tématika prostě láká. Film stejně jako Rivalové ukázal nádheru, kterou zažívali automobiloví závodníci a připomněl mi, proč miluju tyhle závody, jaké to mělo kouzlo a jak se právě závodní auta vyvíjela. Jak fungovaly boxy a co všechno musela auta tehdy na dráze vydržet. Ne jako dnes, kdy je to jednotvárná nuda. Kromě famózního Bala, kterému jsem věřila každý pohled, mě překvapil i Damon, který pro mě není velkým hercem. Snímek má ale své kouzlo jinde. A to přímo ve scénách se závody, ale třeba i jen testovacími jízdami. Jak to dokázali nastříhat, to je neuvěřitelné!!! A nepochybuji o nominaci zvuku a mixu zvuku. Tleskám! ()

ForGump 

všechny recenze uživatele

Řekl bych standardní snímek tohoto žánru. Dobře natočený ale nijak inovativně. Nepřekvapivý co se zápletky týče. Bale vynikající. Prostě kvalitní film o závoďácích, který se bude líbit. Na rozdíl od boxerských filmů mě ani moc ničím neiritoval. Slušné a toť vše. 70% ()

Související novinky

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

08.04.2023

Včera bylo během úvodního ceremoniálu Star Wars Celebration oznámeno, že režisér Logana či Ford vs. Ferrari James Mangold natočí vlastní Star Wars. Snímek s názvem Dawn of the Jedi bude vyprávět o… (více)

Závodní drama s Bradem Pittem kupuje Apple

Závodní drama s Bradem Pittem kupuje Apple

04.01.2022

O chystaný závodní film s Bradem Pittem (Tenkrát v Hollywoodu) v hlavní roli a Josephem Kosinskim (Top Gun: Maverick) za kamerou se v Hollywoodu svedla obří bitva, takřka všechna velká studia a… (více)

O závodní film s Bradem Pittem je velký zájem

O závodní film s Bradem Pittem je velký zájem

05.12.2021

Blíží se nám další velký závodní film a tentokrát si v něm hlavní roli zahraje Brad Pitt (Tenkrát v Hollywoodu). Jakmile se navíc slovo o projektu dostalo ven, strhla se o něj velká aukční bitva mezi… (více)

Hugh Jackman v biografii Ferrariho?

Hugh Jackman v biografii Ferrariho?

21.06.2020

Režisér Michael Mann (Nelítostný souboj) chystá biografii slavného zakladatele automobilky Ferrari Enza Ferrariho už dobré dvě dekády. Nyní se ale zdá, že by se konečně mohlo brzy začít točit. O… (více)

Reklama

Reklama