Reklama

Reklama

Le Mans '66

  • USA Ford v Ferrari (více)
Trailer 1
Drama / Životopisný / Sportovní / Akční
USA / Francie, 2019, 152 min

V roce 1959 je Carroll Shelby (Matt Damon) na absolutním vrcholu, vyhrál nejtěžší motoristický závod na světě 24 hodin Le Mans. Po největší triumfu tohoto neohroženého Texasana přijde drtivá rána – lékaři odhalená srdeční vada mu znemožní pokračovat v závodění. Shelby tak začíná novou kariéru jako velmi vynalézavý konstruktér. Spolupracuje s týmem, do nějž patří i vynikající zkušební jezdec a britský šampión Ken Miles (Christian Bale). Miles je nejen špičkovým závodníkem oddaným své rodině, ale je také nesnesitelně arogantní a naprosto neschopný jakéhokoliv kompromisu. A právě tento tým automobilových šílenců si najme Henry Ford II, aby pro jeho automobilku navrhli a postavili dokonalé závodní auto. Ford se totiž rozhodně, že se pomstí Enzo Ferrarimu, za to, že nakonec odmítl domlouvané spojení své automobilky s Ford Motor Company. Vozy stáje Ferrari vítězí na okruhu v Le Mans nepřetržitě od roku 1960 až do roku 1965. Shelby, Miles a jejich malý tým jsou odhodláni tomu učinit s pomocí vozu Ford GT40 rázný konec. Proti nim stojí neporazitelné Ferrari, fyzikální zákony i jejich vlastní osobní démoni. Navzdory překážkám a omezením, které jim do cesty hází i samotný Ford, musí vyvinout revoluční vozidlo, které převálcuje každého konkurenta. Jejich úsilí si ale vybírá nemalou daň – těmto odvážným mužům to ale za vítězství stojí. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 053)

DarweyD 

všechny recenze uživatele

V podstatě filmu není co vytknout, úžasný audiovizuální zážitek se spoustou vtipných i smutných situací, bohužel na pět to pro mě není z jediného důvodu: nedostatečné emoční zapůsobení a neuplné pochopení. Možná oboje přijde po druhém zhlédnutí, ale zatím je pro mě filmem roku stále Joker. 85% ()

Stejšn 

všechny recenze uživatele

Známý příběh Fordu GT 40 v dvaapůlhodinovém celovečeráku, proč ne. Ale zas taková bomba, jak jsem čekal ze zdejších hodnocení, to není. Popravdě - kdybych to viděl v televizi, možná bych se i trochu nudil. Film to není špatný, je ale prostě moc americký. Takže patosu obsahuje fakt pořádnou dávku. Žánrově podobní televizní Rivalové (Rush) se mi překvapivě líbili o hodně víc a to mě formule neberou. Jinak ale musím vyzdvihnout vizuál - CGI auta jsou jako živá a kamera je pěkná, herecké výkony - zejména Christian Bale hraje skvěle, a zvuk - včetně hudebního doprovodu. ()

Micoldee 

všechny recenze uživatele

I pokud nevíte nic o závodních autech a závod Le Mans Vám nic neříká, stejně budete film milovat. Silný životní příběh o tom, jaké to je opravdu se pro něco nadchnout a dotáhnout svůj cíl do konce. ()

mrclTV 

všechny recenze uživatele

Le Mans ´66 alebo rýchlokurz toho, ako to chodí v korporáte. Veľmi pekný film, ktorý som si vcelku užil, ale nemôžem sa ubrániť dojmu, že je taký jednoduchý. Všetko je fajn, okrem veľkého množstva detailov, ktoré ma bohužiaľ pravidelne vytáčali. Nadutých Talianov film vykresľuje buď ako nemé a zachmúrené tvaré za volantom (ako z nejakých veľmi starých gangsteriek - koľko krát po sebe jazdy na trati škaredo zazerali), alebo naopak ako neschopných šašov na boxovej uličke, (nevravím, že taký neboli ani v skutočnosti, ale prišlo mi to úsmevné, veď ak Ferrari neustále vyhráva s takouto bagážou, ako potom vyzerajú ostatné tímy?), naopak hlavná postava je technický boh, keď aj z rozhlasového vysielania na diaľku určí všetky príčiny vypadnutia áut. WTF? Samozrejme zvyšok jeho britskej rodinky je tiež múdry ako povestné rádio. Tiež je škoda, že film sa pri tak dlhej minutáži venuje iba dvom postavám a na viac pretekárov vôbec nezvýšil čas. Z tohto obdobia je veľa zaujímavých jazdcov, mohli tam aspoň na chvíľu skočiť do záberu a prehodiť dve tri slovká, veď z filmu mám pocit ako keby to Le Mans odjazdil Ken Miles úplne sám. Z filmu ani neviem, s kým sa za volantom striedal... A to nehovorím o takých technických detailoch ako to, že v 60-tych rokoch sa určite pri priamych prenosoch nepožívali kamery letiace popri ceste na závesných lanách (veď toto nie je bežné ani na dnešných najmodernejších okruhoch), ale to už hľadám skutočné maličkosti. Ale aby som len nekydal, je to fakt dobre pozerateľný film, no pretekársku atmosféru som viac cítil zo starého filmu s McQueenom. Takých 80 percent by filmu svedčalo akurát, momentálnych 93% mi príde riadne nadhodnotených. ()

Locksley 

všechny recenze uživatele

Pár komentářů to porovnává s Rivaly, takovou přeceněnou digitální píčovinou. Zřejmě nikdo z nich neviděl Fraikenhamerovo Grand Prix. Přes padesát let starej film. Tam se závodí pěkně z vostra. A ty záběry ze závodů. Letecky, z formule, na suchu, na vodě. Všechno v plný rychlosti a bez digitálních píčovin. S tímhle bych srovnával. ()

Adinka 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmů, co jsem za poslední pár let viděla a to to opravdu není snímek pro holky. Christian Bale je jasná nominace na Oscara i když mu ji letos vyfoune Joaquin Phoenix. Při závodech jsem brzdila s ním a měla jsem pocit, že v tom autě opravdu sedím. Myslím, že je absolutní nutnost to vidět na velkém plátně! ()

borohub 

všechny recenze uživatele

Myslím, že tento film převážně ocení fanoušci tohoto sportu, já se o závodění (ale ani celkově o auta) příliš nezajímám, ale i tak jsem si tento film užil. Když nepočítám pár hluchých míst, kde jsem se vyloženě nudil (jenže tato místa vždy trvala jen pár minut, takže se to dalo přežít, byla možnost si aspoň odskočit na WC atd..) a občasnou "americkou klišoidnost" tak to byl fakt skvěle propracovaný film plný napětí (já vím, lidi co tento závod znají vědí jak to skončí, ale já na tento snímek šel totálně nepolíbený, ještě před pár dny jsem nevěděl ani na kolik hodin se La Mans jezdí :D ). Christian Bale a jeho britský akcent naprosto famózní, Matt Damon jakbysmet. 92% ()

RyanRainheart 

všechny recenze uživatele

Pro mě jednoznačně film roku 2019, poslední Star Wars se můžou jít zahrabat. Tento film se mi líbil nejen jako celek, ale i dějové, hudebně i herecky. Dobrá práce. ()

ESW 

všechny recenze uživatele

Kde je nějaký napětí? Nějaká chemie mezi postavami? Pěkné vzdání holdu, ale nikam to nevede. ()

Themilhaus 

všechny recenze uživatele

Super film, který pojednává o tehdejším vývoji v motoristickém prostředí, kde se Ford snaží dostat opět do popředí. Christian Bale co by Ken Miles naprosto skvěle zahrál tuto roli, s doplněním Matta Damona co by jeho šéfa a kamaráda skvěle vedou tento film a vyprávějí o tehdejších událostech. Film má velmi zajímavý příběh a několik zápletek, kterými spolu zmíněná dvojice prochází. Rozhodně jsem se nenudil a i přes delší stopáž jsem se ani chvíli nenudil! Doporučuji a dávám 5! ()

DeDanu 

všechny recenze uživatele

Ano. Ano. A ano. Když pořádným chlapům o něco opravdu jde, dá se o tom i natočit slušný a zábavný film. Pan Mangold se nám lepší s každým opusem. ()

oasismanik 

všechny recenze uživatele

Naozaj perfektný film, kde funguje všetko, ako má. Réžia, herci a po dopozeraní by ste nevystrihli ani jednu sekundu a nevynechali ani jednu vetu, perfektne, bravo... ()

marek29 

všechny recenze uživatele

Top strop. Napínavý příběh o závodění, který nenechá 2h 23min vydechnout. Konec na můj vkus emočně negativní, ale pokud to má být dle skutečné události, nedá se jinak svítit. Každopádně to má příběh, moje doporučení a udrží to pozornost přesně, jak bych si představoval. Přesah tu lze hledat v neustálém házení klacků pod nohy. To se v reálu děje hádám nejen mě. ()

PAVLIS 

všechny recenze uživatele

Pomalu si začínám zvykat, že filmy podle skutečných událostí zachází s historií jako s toaletním papírem. To mi ale mírně kazí dojem až zpětně, po dohledání si detailních informací. Z pozice neználka jsem si sledování víceméně užíval. Automobilová akce sice s výjimkou pár záběrů není nijak zvlášť výjimečná a občas je podivně sestříhaná a tvůrcům není ve snaze jít divákovi na ruku cizí klišé, ale příběh Shelbyho a Milese je natolik inspirativní a vtahující (a Bale v něm exceluje), že musím přivřít oči. A v dnešní době, pomalu zavrhující spalovací motory, je osvěžující slyšet zase jednou nádherně burácející osmiválce... ()

Mkartaylas56 

všechny recenze uživatele

Přesně, co jsem očekával. Le Mans '66 by se dalo popsat jako neskutečná adrenalinová jízda, na které není vůbec poznat, že jde o 2 a půl hodinový film a která je prakticky bezchybně natočená. James Mangold totiž dokázal všechny aspekty doladit do nejmenších detailů a po jeho fantastickém Loganovi si mě zase o další velký kus získal. Ať už jde o kamerové zpracování, vypiplaný a řádně ohulený audio doprovod či působivou a krásnou výpravu, tak všechno funguje přesně tak, jak má a pokud si někdo myslel, že Logan byl jen jeho jeden nahodilý úspěch, tak tímto snímkem naplno potvrzuje pravý opak. Ovšem bez prvotřídních hereckých výkonu by to nešlo, no a mě osobně přišlo, že kdokoliv měl alespoň trochu prostoru, tak zahrál skvěle. Každopádně samozřejmě celý film táhne dvojice Bale & Damon, s tím, že je mezi nimi skutečně úžasná chemie a oba do tohoto filmu vložili maximum. Bylo by tudíž super, kdyby alespoň o Chrisovi zauvažovali na letošních Oscarech, protože minimálně nominaci by si zasloužil. A vůbec, i v jiných, techničtějších kategoriích by si Le Mans '66 zasloužilo a já bych mu přál nějakou tu sošku, protože jde o jeden z nejlepších filmů roku a zároveň o jeden z nejlépe řemeslně zvládnutých filmů za poslední dobu. 95% ()

Mamlas 

všechny recenze uživatele

První polovina filmu se zoufale vleče. Bodejť by se nevlekla, když tam přes hodinu jen kecají a staví nějaké auto a zase kecají. Druhá půlka je lepší, ale i tak plná hluchých míst, zbytečného kecání a jiný nezajímavých dějových linek. Snad jen poslední čtvrtina zaujme a je i napínavá. Přesto i tam se vyšly vykecávačky a prostoje. Celkově lepší film. Škoda, že neměl jen hodinu a půl a nevyhodili z něj nudné blábolení, děti a různé rodinné trampoty. (60%) ()

horor2 

všechny recenze uživatele

Viděno v kině a vychutnáno tak jak se patří. Na závěr roku nebo spíše na jeho začátku si z něj odnáším kvalitní rychlou zábavnou drama komedii. Samozřejmě znalci, či vyznavači aut apod docení ještě více. Ken Miles (Christian Bale) + Carroll Shelby (Matt Damon) parádní herecké výkony. James Mangold u mě vždycky byl a doufám ještě dlouho bude záruka kvalitní filmařiny. Oba palce nahoru!! :-) ()

Související novinky

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

08.04.2023

Včera bylo během úvodního ceremoniálu Star Wars Celebration oznámeno, že režisér Logana či Ford vs. Ferrari James Mangold natočí vlastní Star Wars. Snímek s názvem Dawn of the Jedi bude vyprávět o… (více)

Závodní drama s Bradem Pittem kupuje Apple

Závodní drama s Bradem Pittem kupuje Apple

04.01.2022

O chystaný závodní film s Bradem Pittem (Tenkrát v Hollywoodu) v hlavní roli a Josephem Kosinskim (Top Gun: Maverick) za kamerou se v Hollywoodu svedla obří bitva, takřka všechna velká studia a… (více)

O závodní film s Bradem Pittem je velký zájem

O závodní film s Bradem Pittem je velký zájem

05.12.2021

Blíží se nám další velký závodní film a tentokrát si v něm hlavní roli zahraje Brad Pitt (Tenkrát v Hollywoodu). Jakmile se navíc slovo o projektu dostalo ven, strhla se o něj velká aukční bitva mezi… (více)

Hugh Jackman v biografii Ferrariho?

Hugh Jackman v biografii Ferrariho?

21.06.2020

Režisér Michael Mann (Nelítostný souboj) chystá biografii slavného zakladatele automobilky Ferrari Enza Ferrariho už dobré dvě dekády. Nyní se ale zdá, že by se konečně mohlo brzy začít točit. O… (více)

Reklama

Reklama