Reklama

Reklama

Old Shatterhand

  • Západní Německo Old Shatterhand (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Vinnetou usiluje o uzavření mírové dohody mezi indiány a bělochy. Tomu se však snaží zabránit kapitán Bradley, jenž se za tím účelem spolčil s desperátem Dixonem. Ten ve spolupráci s proradnými Komanči přepadává osadníky a na místě masakrů nechává těla zabitých Apačů, jež mají Vinnetouův kmen očernit. Do zajetí protivníků upadl Vinnetouův adoptivní syn Tujunga, ale zachrání ho hrdinný Old Shatterhand. Ten se vydává za míšenkou Palomou, kterou má doprovodit do bezpečí, ale zjistí, že u ní nalezl útočiště syn pobitých osadníků, jenž by coby svědek mohl mít zásadní roli v celém konfliktu. Vinnetou mezitím ve snaze zabránit otevřené válce mezi Apači a Komanči vyzývá na souboj muže proti muži svého rivala, náčelníka Velkého medvěda… Úspěch Pokladu na Stříbrném jezeře podnítil k natáčení dalších mayovek nejen původního producenta Horsta Wendlandta, ale i jeho největšího konkurenta Artura Braunera, šéfa společnosti CCC Film. Ačkoli Wendlandt vlastnil práva na veškeré Mayovy knihy odehrávající se na Divokém západě a měl na účinkování v nich smluvně vázané i hlavní hvězdy Pierra Brice a Lexe Barkera, Brauner prostě přišel s projektem Old Shatterhand. Jelikož žádná kniha s tímto názvem neexistovala, nemohl Wendlandt proti tomu nic dělat. Výrobu filmu provázela řada nesnází, především pak opakované výměny scenáristů, kdy poslední dokonce proběhla ještě v první den samotného natáčení. Podobné průtahy provázely i angažování režiséra, ale bez komplikací se neobešlo ani samotné natáčení, stižené různými nehodami i nepřízní podzimního počasí. Částečně kvůli průtahům, ale především díky vysokým ambicím Artura Braunera i finančním nárokům Lexe Barkera se film Old Shatterhand stal nejnákladnějším projektem v celé sérii mayovek z šedesátých let. Rozpočet byl ale vyrovnán úspěchem snímku a jeho prodejem do desítek zemí, dokonce včetně bývalého Sovětského svazu. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (198)

Flego 

všechny recenze uživatele

Karl May nikdy nenapísal predlohu k tomuto filmu, možno preto je tento film "najwesternovejši". Poetika a svetlosť záberov ide stranou, všetko je točené proti svetlu ( mám pocit, že na jeseň ), Winnetou je pomaľovaný bojovými farbami, Old Shatterhand urobí veľkú chybu, je tu zabité dieťa a Biela Holubica skáče nahá z vodopádu... ()

špaček421 

všechny recenze uživatele

Není to Vinnetou, je to béčkový hollywoodský western s áčkovým rozpočtem. Vinnetou a Old Shatterhand do toho vlastně ani nepatří. Postav je jak na orloji, takže všichni jsou vlastně v pozadí, některé postavy ani nemají v ději moc opodstatnění. A je to dost nuda. Ale občas je to dost drsný, to jo. Nejdrsnější scéna je samozřejmě spálení Burkerova ranče a jeho následná konfrontace s desátníkem v jeskyni. Padouši jsou skutečně ohavní, hrdinové v podstatě bezmocní a jejich vítězství v podstatě závisí na jednom blbém rozhodnutí zlého desátníka a na náklonnosti starého generála. Což není dobře. A to, že Shatterhand se kamarádí se štětkama, taky ne. Jinak už vím, proč si Guye Madisona nikdy nemůžu oblíbit. Tady je to ultrahnusák. Podpořeno vynikajícím Adamírovým dabingem. "Můj bratr neschvaluje mé rozhodnutí?" "Je špatné!" (Vinnetou rozhodne špatně!!!) ()

Reklama

Aiax 

všechny recenze uživatele

Tohle už je jen průměr, je jasné, proč Old Shatterhand nedosáhl slávy a úspěchu Reinlovy tetralogie. Narozdíl od ní nepřináší nic nového, jen dookola omílá obehraná témata lačných bělochů a provokace indiánů. Ani režie není tak nápaditá, hudba se s tou původní Böttcherovou nedá vůbec srovnávat, prostě takový mayovský průměr. ()

Makky 

všechny recenze uživatele

Odlišné producentské a tvorcovské zázemie je veľmi cítiť. Pridalo sa na vyspelosti snímku, sme svedkami vrážd, zákerností a krutosti. Zároveň však scenár akoby neexistoval, postavy sú prinajmenšom debilné a správajú sa absurdne. Vrcholom je súboj Winnetoua s Veľkým Medveďom, ktorý je doslova smiešny. Výprava a krásne exteriéry s výbornou hudbou zachraňujú pochabý výsledok. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Krásná a naivní ukázka toho, jak je bílý muž zlý a jak jsou rudoši vázáni svými zákony. Vinnetou je zde celkem málo, hodně je zaměřeno na Old Shatterhanda, což evokuje i název, ale na konci to není ani jeden, kdo vítězí, ale nakonec je to lidská hloupost, která naštěstí nezajde až tak daleko. Trochu rozvláčné, ale jsou zde dobré postavy. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (42)

  • Původně napsal scénář Daniel Mainwaring, který však neměl vůbec nic společného s knihy od Karla Maye a měl překroucené charaktery hlavních postav. Vedení Constantinu ho tak kvůli obavám z poškození předešlých Wendlandtových (i svých) mayovek zrušilo. Najat byl tedy druhý scenárista Ladislas Fodor, ale ani jeho scénář nebyl schválen. Jako třetí scenárista byl angažován Slovák Leopold Lahola, který se měl ujmout i režie. Nakonec však scénář napsal přímo na místě natáčení Robert A. Stemmle, který přepracoval zamítnutý scénář od Ladislasa Fodora. [Zdroj: karel-may.majerco.net] (mar48)
  • V okamžiku, kdy v Jugoslávii zazněla první klapka, ještě vůbec nebyl dokončen scénář, existoval pouze koncept a jednotlivé scény. (hippyman)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno