Reklama

Reklama

Kosti a skalp

  • Česko Kostěný tomahawk (festivalový název) (více)
Trailer 1

Divoký západ. Městečko Bright Hope, stojící uprostřed ničeho, zatím vytrhávala z jeho ospalosti pouze loupežná přepadení. Tuto „idylu" ovšem velice rázně utnou příslušníci indiánského kmene, kteří unesou půvabnou Samanthu. Nejedná se totiž o kmen tradiční, nýbrž... kanibalský. A také notně vyhládlý. Místní muži dávají dohromady ne právě klasickou záchrannou výpravu v čele s šerifem Franklinem Huntem (Kurt Russell), která musí za každou cenu Samanthu vysvobodit dřív, než si na ní divoši začnou pochutnávat. Krutost jejich protivníků je však mnohem větší, než si kdo dokázal představit, a jejich mise je v čím dál větším ohrožení. (Magic Box)

(více)

Recenze (733)

Hollohlaway 

všechny recenze uživatele

Zvláštní mix westernu a horroru, ovšem vůbec ne špatný. Má to výbornou atmosféru a hlavně dialogy. Tempo je velmi pomalé , až líné, kupodivu mi to vůbec nevadilo a bavilo mě i počáteční cestování a zajímavé postavy. ()

earl hickey 

všechny recenze uživatele

Fakt nevím. Něco to do sebe mělo, v některých chvílích jsem byl opravdu v napětí a bavil se, z některých se mi zvedal žaludek....Určitě potěšil Kurt Russel, no spíš lepší tři. ()

Georgex 

všechny recenze uživatele

Skvělá jízda, přestože tempo mohlo být rychlejší a stopáž kratší, tak se jedná o temný western, kterých je jak šafránů a já pro ně mám slabost, proto filmu odpustím i některé nelogičnosti a trochu méně povedený závěr. Každopádně Kurt Russell je zde ještě o chlup lepší než v poslední Tarantinovce a skvěle ho doplňuje Matthew Fox, který ukazuje, že by si po Ztracených zasloužil ještě nějakou větší roli. Moje hodnocení 70%, ()

Glowski 

všechny recenze uživatele

Základy obou žánrů, westernu i hororu, mají styčný bod v dualitě dobra proti zlu. Za bod, ve kterém se jejich cesty naopak rozcházejí, bych pak označil westernové pevné ukotvení v čase i prostoru a přítomnost nadpřirozených prvků v hororu. Vzhledem k tomu, že první ze zmíněných žánrů už má svůj zenit za sebou, tvůrci s ním poslední dobou experimentují a do klasických kulis přidávají inovativní nepatřičně působící prvky - homosexualitu (Zkrocená hora), mimozemšťany (Kovbojové a vetřelci) a tentokrát jakési zmutované indiány se sklony ke kanibalismu. (Pozn. na okraj: Za pozornost stojí, že v celém filmu je vlastně vůbec nevidíme jíst, natožpak lidské maso. Do jejich tajemné kultury pronikáme spíš přes detaily jako je oltář v úvodní scéně apod.) __________Když zapátráme v paměti, zjistíme, že film Bone Tomahawk se patrně nejvíc blíží kvazi-westernu Wese Cravena Hory mají oči (1977), který rovněž ukazoval konfrontaci „typického Američana“ s degenerovanou zaostalou skupinou (kanibalů). Ovšem se zasazením do jiné doby opouští Zahler nejen sociopolitické kontexty, ale i Cravenovu nejednoznačnost - zde jsou titulní antagonisté jednoduše brutálním zlem, které je nutno zničit. Veškerá jeho pozornost připadá na výše zmíněnou kombinaci žánrů. Western v její podobě nabývá McCarthyovských rysů, horor se pak chytá současné vlny Torture porn a děsí vyvoláváním pocitu zhnusení, ve výsledku však, vzhledem k relativně dlouhé stopáži, na překvapivě malé ploše. Rozmáchlý výsledek není nudný, naopak dlouhá cesta završená brutálními třiceti minutami a překvapivým koncem je velice sympatická, o to víc pak ale zamrzí nedotažené dialogy a místy prosvítající nevelký finanční rozpočet. Na závěr ještě přidávám velkou pochvalu za nádherně stylizované plakáty! ()

manonfire 

všechny recenze uživatele

Ta stylová korektnost až upejpavá zdvořilost se kterou spolu muži ze západu mluvili se mi fakt zamlouvala. Dialogy byly krátké, věrohodné, výmluvné a místy i decentně vtipné. Je jasné, že Western, kde na jedné straně stojí přemnožený kmen z pachu krve a na druhé až vybranou mluvou oplývající zástupci civilizace z vidlákova, nemůže aspirovat na extra naturalistickou notu, ale tady to prostě vůbec nevadí, naopak je to příjemné ozvláštnění žánru. Takovej ten projekt, kterému celou dobu stopáže fandíte a chcete ho pochválit dobrým hodnocením, ačkoliv víte, že ku kultu bude stále dost chybět. Kurt Russell je navíc pro podobné role ideál. 80% ()

P1tr 

všechny recenze uživatele

S. Craig Zahler je zajímavá filmařská osobnost, která k tvorbě přistupuje hodně po svém a jeho záměry jsou sympatické, nicméně v případě jeho prvotiny není výsledek tak úspěšný, jako u jeho skvělého Bloku 99, který Kosti a skalp následoval. Atmosféra nekompromisního, brutálního prostředí je hmatatelná a macho dialogy pobaví, ovšem nelze zakrýt fakt, že film nemá nosný obsah na přestřelenou stopáž a po cestě do finiše se mnohokrát dostaví nuda, ze které sice vytáhne násilný a napínavý konec, ovšem to už je příliš pozdě a málo na to, aby film skončil s vyšším hodnocením. ()

giovanni3 

všechny recenze uživatele

Na westerny se již takřka nedívám, ale zde jsem udělal výjimku a jsem za to rád. Děj trvá 2 hodiny a lze shrnout do pár vět, ale to že tak pomalu plyne není překvapivě naškodu. Jeho syrovost a cit pro atmosféru je skvělý, ač se po většinu filmu jedná o cestu samotnou. Výsledek záchranné výpravy byl očekávaný, ale složení lidí co přežily až tak ne. Jinak Lili Simmons je opravdu krásná. Celkově povedené a dávám 4z5. ()

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Vďaka bohu za takýto filmík. Pretože v záplave bezduchých hororových počinov poslednej doby, kde nepočujete jeden zmysluplný alebo zamyslenia-hodný dialóg, pôsobí tento Zahlerov westernovský zárez ako balzam na dušu. Niektorí môžu namietať, že sa tu po väčšinu stopáže takmer nič nedeje ale to nie je pravda. Deje sa tu toho veľa. Film mi svojim vyzuálom, štylizáciou a výstavbou deja a postáv veľmi pripomínal tarantinovské majster-štiky posledných rokov. Nádherne nasnímané lokácie majstrom kameramanom Benjim Bakshim, výborne zahraté postavy a oči hladiace exteriéry. Bone Tomahawk má na svoju nadpriemernú dĺžku len veľmi málo negatív a tie ani nemienim rozoberať, pretože si to tento film nezaslúži. Už len za tú odvahu natočiť v dnešnej filmovo ne-umeleckej dobe kombináciu western-horor dávam dva palce hore. Zahler je macher a teším sa čo predvedie do budúcna. Vie budovať atmosféru, vie písať dialógy, vie stavať dej tak, aby sa divák nenudil ani tam, kde by sa pri iných scenáristoch prepadával do ríše snov. A ako čerešničku na torte vie aj gore. Záverečná pol hodina hravo schováva do vrecka nedávny Rothov kanibalský kúsok, ktorý pri Bone Tomahawk vyzerá ako výstrel do prázdna. A to sa Zahler neštylizuje ako gore majster. Tento film sa mi kurevsky páčil a nechýbalo veľa k plnej palbe. Možno príde po druhom, či treťom pozretí, ktoré určite s radosťou uskutočním. Zatiaľ slušných a zaslúžených 80 %!! ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Skvělé skvělé skvělé ! Zase jsem měl možnost vidět po dlouhé době mého dá se říci oblíbence K.Russella v roli, která mu sedla jak ulitá. Western, okořeněný tématikou kanibalů? Takové spojení by mě nenapadlo ani ve snu, o to větší a příjemnější bylo moje překvapení. Stopáž, která je lehce nadprůměrná mi nevadila - naopak jsem maximálně soustředěně sledoval pomalu se vykreslující jednotlivé herecké charaktery a odpočítával zbývající okamžiky, které vedly k náhlému masakru v bohem zapomenutých končinách, masky lidojedů se vskutku povedly................moje hodnocení = 9 z 10. ()

KR4T4S 

všechny recenze uživatele

Film, který obdaruje trpělivého diváka. Posledních dvacet minut je hodně nepříjemných, to co tomu předchází, je však výborné budování atmosféry a seznamka s postavami. Kurt po xletech za frajera. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Bone Tomahawk, aneb, jak jsem se nechal nachytat. Důvěra v mé oblíbené uživatele a jejich tipy byla vždy vysoká, nicméně tímto snímkem byla bohužel hrubě narušena. No, není zkrátka každý den posvícení, že? Vynášení této podívané do nebes je totiž vážně zcestné a navíc mě rozlítilo, že právě okolnosti, kvůli kterým se zde film dostal do červených procent, tak mě zklamali nejvíc. V čem se s ostatními shodnu je tedy určitě ubíjejících prvních devadesát minut, kde se nejen že nic neděje, ale postavy zde navíc i žvatlají o takových hloupostech a zbytečnostech, že mi to nepřišlo ani tak jako hoďka a půl, jako spíš dvě a půl hoďky. Poté však měl přijít avízovaný masakr a já zbystřil. No, na očekávaný masakr ale samozřejmě nedošlo, pokud tedy ovšem někdo za brutální jatka považuje sedm výstřelů a jedno seknutí sekerou, tak pardon, v tom případě to byl masakr jako kráva. Rozhodně mě též ani trochu neoslovili ony „úžasné“ herecké výkony přítomných pánů, Russell dělal jen znuděný ksichty, Wilson přehrával až jsem se za břicho popadal, Jenkins fajn, jen škoda že jsem ho poznal až skoro ke konci, a tak jediný Fox mě trochu upoutal, ale to bylo fakt dost málo. Co se trikové stránky týče, tedy té použité v závěru filmu, tak kde nejsou prachy, zázraků se nedočkáš a talentem v tomto ohledu navíc tvůrci též dvakrát neoplývali, takže i tady slušná bída. A co se celkově zápletky týče, roztáhnout tu prostoduchost do více než dvou hodin byla jednoznačně sebevražedná mise a podle toho to také dopadlo, kanibalové na divokém západě tedy sice byla možná fakt originální myšlenka, ale její zpracování se slině vymklo a v mých očích z toho vznikla pouze dvouhodinová, nezáživná nuda. Já tu zkrátka nemám vážně moc možností, co bych zmínil jako pozitivum, i westernová atmosféra či stylovost mi tu přišly zcela mimo mísu, takže prostě ne, Bone Tomahawk si skutečně takovou pozornost a tak vysoké hodnocení vážně nezaslouží. ()

Babous 

všechny recenze uživatele

Působivý westernový horor, z kterého od samého začátku cítíte přítomnost prastarých přírodních duchů - a taky prastarého zla. Krásně natočené záběry krajiny - a oproti tomu brutální scény interiérů (mluvím hlavně o tom, co se dělo v té jeskyni - to z hlavy asi jen tak nedostanu). Byl jsem celou dobu v napětí, ve strachu a spolu s hrdiny jsem prožíval hodně nepříjemné pocity. Hodně zajímavý film, který ukazuje, že i s nevelkou výpravou (postavy by šly spočítat na jedné ruce) se dá natočit velká podívaná - řekněte to prosím někdo českým filmařům s megalomanskými vizemi. ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

sorry.. asi jsem divnej, ale u filmu co má dvě hodiny mi fakt vadí pocit, že když vystřihnu tu hodinu uprostřed, tak vlastně vůbec o nic nepřijdu... bez legrace. Podívejte se na první 1/2 hodinu a pak skočte na tu poslední. Dostanete dokonce i lepší film. Film ve kterém najdete tunu známých seriálových tváří (všemu vévodí Kurt Russel). Paráda. Navíc je to tak neamerické... Lili Simmons (zatím kdekoliv se mihla se předvedla nahoře bez - zde to není jinak) je perfektní volba a ve chvíli (to je v té druhé půlhodině mého hodinového filmu) kdy dojde na “hodování” už jsem jen zíral. Naprosto perfektní výběr herců, naprosto dokonale nastavená hladina naturalismu (nevyžívá se v tom s cílem šokovat ale ani neuhýbá pohledem), jen ten scénář... vážně pokud to mělo být cvičení do školy, nechápu tu "porcovačku". Pokud to mělo být free-cool-a-in tak to chtělo hodně stříhat nebo méně tlachat. ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Štvorica hrdinov je zaujímavá a ukazuje krajinu v celej svojej kráse. Čo znamená biede. Nie je veľmi z čoho vyberať, preto sa na záchrannú akciu vydávajú muž so zlomenou nohou, čestný šerif, jeho verný pomocník, ktorý síce vie amputovať nohu, no v prestrelke by ste mu verili menej ako prvému náhodnému okoloidúcemu a nemilosrdný chválenkár, ktorý kladie príbehu hodnotné morálne otázky. Čo sa týka muža so zlomenou nohou, nebyť Revenanta s DiCapriom, uvažoval by som o top odhodlanej postave alebo aspoň top zobrazeniu odhodlanosti v príbehu. Bohužiaľ, vďaka danému filmu sa k tomu ani len nepribližuje, aj keď vzdialene s tou myšlienkou flirtuje. Krvavé scény nie sú explicitné, skôr diváka šetria a viac nechávajú na jeho vlastnú predstavivosť. O to šokujúcejšie sú scény, kde všetko zobrazia tvorcovia naplno. Vtedy dané momenty pôsobia priam hororovou atmosférou. Títo náhodne spojení muži postupne vytvárajú fungujúci kolektív stavajúci na hodnote priateľstva a ponúkajú dobrodružstvo technicky na úrovni, ktoré sa oplatí sledovať pre blízkosť realite, krutosť, názory a dialógy vyvolávajúce milý aj cynický úsmev. Film má 2 časti: v prvej rozvíja postavy a masakruje hodnoty (no aj napriek všetkým tým scénam nemáte pocit, že by postavy jedna per druhú zomreli), v druhej masakruje postavy a rozvíja hodnoty (tu by mohli napätie dávkovať aj lepšie a scény viac gradovať). V oboch mi niečo chýbalo. Väčší dôraz a viac pamätihodných scén. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

A sakra, tak tohle být masakra :o). No, po pravdě když sem četl některý komenty, jak je to drsný, vostrý a krutopřísný, tak se mi do toho moc nechtělo. Taky to má škatulku horor, což není vůbec pro mě. Ale dal sem tomu šanci, páč mi tenhle rejža jednou sednul. No a co čert nechtěl, byla to pecka jak cyp. Syrovej western o pomstě s naprosto jednoduchým scénářem, ale seš u toho napjatej jak luk. Zas tak vostrý to teda nebylo (krom teda závěru, kdy indiání řáděj jako černý ruky. Vlastně to asi ani nejsou indoši jak je známe, spíš totální magoří, kanibalové a šílenci. Scéna, kdy rozříznou zajatce vejpůl a vypandou z něj střeva je poměrně krutá. Stejně tak, když Russlovy rozříznou pajšl a narvou mu do něj nažhavenou placatku, blééé. A svejm vlastním těhotnejm ženskejm rači vypíchnou voči a nechaj v nich klacky. Prostě něco podobnýho jako známe z Vinetůa :o)). Takovou tajemnou atmoškou mi to připomíná Brimstone (dokonalej vostrej western, kterej nemá obdoby), na jeho kvality ovšem tenhle zajímavej kousek nedosahuje. Tenhle rejža si asi za mlada prožil svý :o)) ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se na poctivej western ve starým stylu a dosal jsem tááááááklhééééé dlooooouuuhéééééj fiiiiiiiiiiilm. Ano, přesně takový to bylo. Má to dvě hodiny a z toho se hodinu a půl skoro nic neděje. Na začátku je zápletka - únos - a pak už jen sledujeme, jak nesourodá skupinka cestuje prérií, aby se dostali k i Indiánům. Ti jsou teda pekelní, to se povedlo, musím uznat. No a poslední půlhodině už se dostane i na nějaký střílení, řezání, sekání a jednu šílenou natur scénu. To jsem ani nečekal. Být to o 30min kratší, dal bych o hvězdu víc. ()

Kienast 

všechny recenze uživatele

Hvězdně obsazený snímek, který nás 90 minut seznamuje s hlavními hrdiny v celkem pomalu plynoucím tempu, ale kdo vydrží čeká ho v závěru dosti brutální podívaná ! ()

KoRner 

všechny recenze uživatele

Na začiatku to vyzeralo ako oldschool western s pomalým dejom a dokresľujúcimi dialógmi. No ale čo príde po strete s divochmi to sa nevidí ani v mnohých hororoch. Brutalita jak vyšitá. Škoda len, že záverečné rednutie skupinky kovbojov je akosi prirýchle. ()

Související novinky

Yorgos Lanthimos plánuje gotický horor

Yorgos Lanthimos plánuje gotický horor

18.12.2019

Režisér Yorgos Lanthimos (Favoritka, Humr) oznámil svůj další projekt. Bude jím gotický horor The Hawkline Monster podle knihy Richarda Brautigana. Příběh se pak točí kolem dvou pistolníků, které si… (více)

Ridley Scott chystá drsný western

Ridley Scott chystá drsný western

12.05.2016

S. Craig Zahler proráží do Hollywoodu. Autor románu Bone Tomahawk napsal a natočil jeho loňskou adaptaci a očividně s ní zaujal Ridleyho Scotta. Legendární režisér Blade Runnera nebo Vetřelce totiž… (více)

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2015

V letošním přehledu nej filmů, které viděli naši top uživatelé v roce 2015, jsme dali prostor i filmům s jiným rokem výroby/uvedení než 2015. Anketu vyhrál postapokalyptický akčňák Šílený Max:… (více)

Star-Lord hledá tátu

Star-Lord hledá tátu

16.12.2015

Z loňských Strážců Galaxie se vyklubal obrovský hit, který se 4. května 2017 dočká pokračování. O čem bude? To režisér James Gunn tají, docela jistě ale víme, že se na plátně objeví otec hlavního… (více)

Reklama

Reklama