Reklama

Reklama

Eric je mladý delikvent, jenž byl předčasně uvržen do nelítostného a zlověstného světa za vězeňskými zdmi. Každý den bojuje za svoji existenci a přežití v drsných podmínkách mužské věznice. Vedle toho jej výrazně ovlivňuje vztah ke svému otci Nevovi, muži, jenž většinu svého života strávil za mřížemi. Eric se s ostatními vězni učí, jak zvládat hněv a agresi a objevuje nové možnosti přežití. Život ve vězení však přesto stále skýtá řadu nebezpečí a nástrah. (claudel)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (68)

Brylin 

všechny recenze uživatele

Velmi syrový a násilnický britský snímek Davida Mackenzieho popisuje značně nestandardní vztah otce a syna, kteří se spolu na delší dobu setkávají v synových 19ti letech vlastně poprvé, a to v kriminále. Ač se ho táta snaží po svém varovat a orientovat správným směrem, mladíkovo výbušné chování narušuje zaběhlý chod celé věznice a komplikace na sebe nenechávají dlouho čekat. Zajímavý scénář se solidním vývojem zejména hlavní postavy umožňuje divákovi proniknout do vězeňského prostředí a zárověň pochopit, že i téměř všemi zatracovaní mají naději se změnit. Pozoruhodná je i donquijotská postava dozorce-terapeuta. Celkově působivý zážitek se silným závěrem a čtyři hvězdičky. ()

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Jedná se o čistou snahu definovat tradiční chlapáctví. Režisér nikam neuhýbá, nikoho nemění, před ničím nezdrhá, neměkne. Čirá syrovost. Tady to není o hledání lidskosti ve zdánlivý brutalitě, nikdo se tu nesnaží napravovat, léčit, dávat naději. Přesto najdete sympatie, humor a skvělý happy (?) end - v drsné realitě brutálna a zkažena. Vynikající kamera, režie a famózní Jack O´Connell a Ben Mendelsohn. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Drama je to dobré, nejsou zde momenty, kdy by se člověk mohl smát. Ke konci to ještě graduje, i když je to v podstatě nevyhnutelné vyústění, čemuž napovídá dosavadní průběh celého filmu. Jsou zde výborné scény, při kterých vás skutečně bude mrazit, což je přesně to, co film potřebuje. Možná to udělat ještě o něco vyhrocenější a bylo by to skutečně vrcholné. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Zase jedna drsná sonda do zaplivaného kriminálu, kde se to brutalitou jenom hemží. Škoda, že se nezařízne pod kůži jako neposedná tříska. Důvodů je hned několik. Chybí snaha učinit z hlavních postav divácky zajímavé objekty. Něco udělají, divák jejich krok pochopí, jenže vzápětí udělají něco nečekaného, což naopak nedokáže skousnout. Vyprávění navíc nemá vnitřní náboj, napětí mezi otcem a synem bohužel nestrhne. Vzpomínám si na případ francouzského Proroka (2009). Režisér byl v Malikově (hlavní hrdina) vzestupu trpělivý, bravurně si zahrával s očekáváním, prostředí věznice líčil se všemi surovými detaily a od násilných scén si rozhodně nedržel odstup. Výsledek byl přesto nesoudržný a mlhavý a u hlavního hrdiny, sic neslezl z plátna (stejně jako v tomhle případě Eric), jsme nevěděli a (nechápali), co je vlastně zač. Dějově navíc nemá moc co nabídnout. Režisér David Mackenzie je sakra osobitý britský tvůrce. V současnosti dle mého jeden z nejzajímavějších. Stojí za přemýšlivým dramatem Perfect Sense i voyeuristickým kouskem Hallan Foe. Tady vyloženě nezklamal, to určitě ne, ale jednoduše bych očekával intenzivnější zážitek. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Drsný návod na to, jak si získat v kriminále respekt. Vlastně se jedná o extrakt čistého násilí a neustálého fuckování. Linky s otcem a synem potažmo se skupinou či s kápem kriminálu jsou tu jen proto, aby navodily dojem nějakého děje. Ale ten byl jen zástupný. A tady to vůbec nevadilo. Jack O'Connell nezklamal ani tentokrát a potvrdil, že je do budoucna velkým příslibem. 70% ()

Galerie (29)

Zajímavosti (5)

  • Jonathan Asser čerpal pri písaní scenára z vlastných skúseností. Ako dobrovoľný terapeut pracoval vo väzení Wandsworth, kde boli umiestnení najhorší zločinci v krajine. (ambron)
  • Okrem záverečných titulkov nezaznie vo filme žiadna iná hudba. (MikaelSVK)
  • Predstaviteľ hlavného hrdinu Jack O'Connell si počas nakrúcania poranil ruku a musel stráviť deň v nemocnici. (ambron)

Související novinky

TOP hosté 49. MFF Karlovy Vary

TOP hosté 49. MFF Karlovy Vary

25.06.2014

Možná si ještě pamatujete, jaké kontroverze mezi českými novináři loni vzduzovaly politické názory Olivera Stona. Letošní ročník nejznámějšího českého filmového festivalu by mohl být podobně… (více)

Ostrovní tvůrci mají napilno

Ostrovní tvůrci mají napilno

02.02.2014

Hned několik slibných filmů od současných renomovaných britských tvůrců nabírá lákavé ohlasy ve festivalovém oběhu a další projekty se připravují. Udělejme si stručné shrnutí. Sean Ellis byl… (více)

Reklama

Reklama