Reklama

Reklama

Ranhojič se odehrává v 11. století, veškeré antické poznatky ohledně medicíny jsou v Evropě zapomenuté, vládne zde temný středověk. Jedinou péči zajišťují potulní ranhojiči. Mladý Rob Cole má velmi zvláštní schopnost: je schopen vycítit, když má někdo zemřít. Po smrti obou rodičů se Roba ujímá právě jeden z potulných ranhojičů a během společných cest se z Roba stává jeho učedník. Touha po poznání a touha dozvědět se o lidském těle a jeho léčení co nejvíc žene nakonec Roba z malé anglické vesnice přes Konstantinopol až do dálné Persie. Snaží se nastoupit do lékařské školy slavného učence Aviceny a musí proto zatajit své křesťanství. Znovu a znovu riskuje mladý Rob Cole téměř vše, jen aby svou touhu po poznání uhasil a stal se skutečným léčitelem. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (637)

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Německá produkce? Něco tak dobrého a zručně natočeného? Nevěřil jsem, že to může být tak dobré, ale ačkoliv to má neskutečných 150 minut, film nenudí a smysluplně děj posouvá dopředu. Možná to má také co dočinění s tím, že mě středověká Persie jako část historie celkem zajímá a rád se dozvím něco nového, ovšem nic to nemění na tom, že po historické stránce se film povedlo vystihnout dokonale. A k tomu všemu je to celkem dobře nahláškované (,,Já mam oči jako ostříž! Ale chcíplej.”) PS : Ben Kingsley je super, zejména díky němu a zbytku anglického štábu jsem dal filmu šanci...75%...[11.5.2014_Cinema City_Flora] ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Kdybych to shrnula do jedné věty, tak napíšu, že Ranhojič je jeden z těch neotřelých filmů se zajímavým námětem, kde jsem přesvědčená o tom, že Noah Gordon musí plesat radostí nad filmovým zpracováním jeho knižní předlohy. A když budu pokračovat, tak velkým plusem byly bezesporu vynikající herecké výkony jak Bena, tak Stellana a absolutní šok jsem měla z Toma Payneho v roli Roba, protože jestliže to byl jeho debut, tak to byl opravdu parádní výkon. Kratší stopáž bych sice uvítala, ale nakonec jsem se s tím vyrovnala, protože o nudě se tady nedá mluvit. I když někdo to bude možná vnímat jinak. Konec už mířil trochu do nebezpečných happy vod, ale tam přimhouřím jedno oko. A ano, Německo opět překvapilo. P.S. A jsem ráda, že mě nebolí v boku a žiji v tomto století :-) ()

Reklama

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to vydarená dobrodružná historická dráma z nemeckej produkcie. Má dosť dobrý príbeh o mladíkovi, ktorý sa po smrti matky pripojí k potulnému liečiteľovi a stane sa jeho učencom, keďže ho tento odbor fascinuje a keď sa dozvie o slávnej lekárskej škole a jej učiteľovi v ďalekej Perzii, rozhodne sa vydať vlastnou cestou a urobí všetko preto, aby sa tam dostal a mohol sa učiť od najlepších. Ale aj tu je ťažká situácia, nebezpečenstvo hrozí na každom kroku, no túžba po poznaní je predsa len silnejšia. So spracovaním som nadmieru spokojný, téma inteligentných ľudí túžiacich po poznaní v tomto neprajnom období mi príde dosť atraktívna a našťastie to aj veľmi dobre dopadlo. Jedine ma možno trochu mrzí, že sa dej nevenuje trochu viac času strávenom v Anglicku, kde prítomnosť cirkvi pre podobných ľudí znamenala veľký problém, práve tento zaujímavý prvok tu má len minimálny priestor, ale v konečnom dôsledku to aj tak nepredstavuje žiadny problém. Dej je aj tak po celý čas nadmieru zaujímavý, celá časť v Perzii, čo zaberá väčšinu filmu je výborne zvládnutá, pričom tých zaujímavých postáv a prvkov je tu nespočet a skutočne ma veľmi príjemne prekvapilo, že aj napriek dva a pol hodinovej dĺžke sa tu stále niečo deje, pôsobí to veľmi svižne, takže mi to prešlo dosť rýchlo, kľudne to ešte mohlo byť aj dlhšie. Inak o nejakú akciu tu očakávane nejde skoro vôbec, ale film aj tak ponúkne niekoľko slušných sekvencií, ktoré pre potreby filmu stačia. S hereckým obsadením som nadmieru spokojný, hlavný hrdina je tu ten správny sympaťák, k tomu zábavný Stellan Skarsgård, ktorý ale má priestor vlastne len v úvodnej fáze, charizmatický Ben Kingsley a ešte plno zaujímavých vedľajších postáv, obzvlášť vládca alebo aj láska hlavného hrdinu. Réžia a technická stránka sú dosť dobré, síce to možno mohlo byť trochu surovejšie a dramatickejšie, toto má skôr atmosféru dobrodružného filmu, ale aj tak mi to sadlo, slušný vizuál, až prekvapivo veľkolepé prevedenie, tu nemám väčší problém. Filmov na podobnú tému moc nie je, preto som rád za každý podobný a Liečiteľ sa až prekvapivo vydaril. Tu musím nemeckú produkciu veľmi pochváliť. 78% ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Noah Gordon může být pyšný na entuziazmus a energii, které mezinárodní tým vložil do přepisu jeho výtečného románu. The Physician (1986) je vlastně začátek trilogie věnované rodině Coleů, navazují romány Shaman (1992) a Matters of Choice (1995); a je vskutku příjemné sledovat ten středověký příběh upravený pro potřeby dnešního člověka. Vzácné výkony nabídli Stellan Skarsgård a Ben Kingsley. ()

Beckett51 

všechny recenze uživatele

"Because there is nothing to be afraid of. Death is merely a threshold we must all cross... into the silence, after the final heartbeat... drifting away with our final exhalation... into eternal peace..." Jeden z největších kinematografických zážitků vůbec. Neskutečně úžasně podaný a napsaný příběh (chvílema napětí jak prase, chvílema úžasný dialogy, ale ani jendu sekundu nuda), úchvatná výprava a herecké výkony, fantastická hudba a v neposlední řadě emoce, které se nesnaží tlačit na pilu, ale přicházejí a pozvolna zase odcházejí. Jako třešnička na dortu je neuvěřitelný krasavec Tom Payne, který je nejenom "hot person of the year" ale zároveň i skvělý herec. Zřejmě nejlepší evropský historický film všech dob. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (15)

  • Pri písaní knihy sa pre hodnovernosť deja nechal Noah Gordon zamestnať v nemocnici. Študoval lekárske dejiny a rôzne chirurgické postupy v minulosti. (Martyska)
  • Variety o filme napísal: "Z hľadiska castingu je najatie Kingsleyho pre tento film zásadné. Hercova postava okamžite rešpektuje perzského filozofa, ktorého tiež napĺňa netypickou pokorou... Napriek zbytočnej romantickej linke so španielskou kráskou Rebeccou (Emma Rigby) sa film ale môže rovnať s dobovými konkurentmi ako Statočné srdce a Gladiátor." (Arsenal83)
  • Operace šedého zákalu byla v 11. století opravdu možná. První spis Sushruta Samhita vypovídající o metodách a nástrojích operace šedého zákalu a dalších oftalmologických vadách se datuje do 5. století našeho letopočtu v Indii, kde lékař Sushrut působil. (Nach)

Reklama

Reklama