Reklama

Reklama

Ranhojič se odehrává v 11. století, veškeré antické poznatky ohledně medicíny jsou v Evropě zapomenuté, vládne zde temný středověk. Jedinou péči zajišťují potulní ranhojiči. Mladý Rob Cole má velmi zvláštní schopnost: je schopen vycítit, když má někdo zemřít. Po smrti obou rodičů se Roba ujímá právě jeden z potulných ranhojičů a během společných cest se z Roba stává jeho učedník. Touha po poznání a touha dozvědět se o lidském těle a jeho léčení co nejvíc žene nakonec Roba z malé anglické vesnice přes Konstantinopol až do dálné Persie. Snaží se nastoupit do lékařské školy slavného učence Aviceny a musí proto zatajit své křesťanství. Znovu a znovu riskuje mladý Rob Cole téměř vše, jen aby svou touhu po poznání uhasil a stal se skutečným léčitelem. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (637)

Kothy 

všechny recenze uživatele

Dost zajímavý německý historický film. Vždycky mě zajímaly počátky medicíny a to, jak se k ní ve středověku stavěli. Mladý Rob se v po smrti své matky v Anglii stane bradýřem. To mu ale nestačí. Vydá se do vzdáleného orientu odhalovat taje léčitelství. Tam se ho chopí zkušený hakýn v podání Bena Kingsleyho, který hned objeví jeho velký potenciál. Rob se tedy vzdělává spolu s ostatními žáky. Zazáří ve chvíli, kdy město postihne mor a on přijde s kreativním řešením, jak se ho zbavit. Taky se do toho zamotá zakázaná láska. Celou dobu ho láká zakázaná pitva, díky které si koleduje o velké problémy. I přes pár divných momentů je film dost zajímavý a jí si ho užil. Stellan Skarsgård tu má drobnou roli. "Je to zrádce a nekromant!" ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Takhle z kraje mi to přišlo jako nehorázná kokotina. Postupně se to naštěstí vyrýsovalo do mezí koukatelnosti. Docela mi uniká, čím si film získal takovou slávu a uznání místního feťáckého hodnotitelstva. Já osobně neshledávám film vyjímečným vůbec v žádném ohledu. Ben Kingsley hrál jako pán a ostatní s ním tempo držet nestíhali, a to dokonce ani hlavní hrdina, jehož ksicht musel divák sledovat dosti dlouho. Jak už jsem zmínil. Film s přibývající stopáží získává na koukatelnosti. Takový souboj s morem, na ten se dá dokonce i po očku dívat. Že léčitelství 11. století stálo za hovno, to předpokládejme že každý ví. Já už to dokonce v mnoha snímcích zahlédl. Myslím si, že tahle částečná lovestory nepřichází do světa vůbec s ničím novým a převratným. Krom toho je film valnou část stopáže až nepříjemně nudný. Nejsem pro tento snímek zřejmě cílovou skupinou. Přitom jak tak koukám kolem, tak pár lidí je nasraných, že film nekopíruje knihu, kterou jsem nečetl, takže je mi to úplně volné a zbytek se zdá být spokojen. Těžko říct, kde se stala chyba. 2 *. ()

Reklama

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Klidně to mohlo být o hodinu kratší, ale co je hodina oproti ročnímu putování napříč kontinenty za vzděláním, nemluvě o dnešním srovnání v řádu několika hodin. Kam až se za 10 století posunula civilizace v technice a ve vědě, tam zamrzla ve víře, respektive šíření náboženství. Že se tehdejší neznalost sváděla na Boha v dobrém i zlém chápu, že se vedly války o území a moc ve jménu Krista, Aláha a i jiného Boha, je historicky doloženo. Proč se ale toto dogma nemění ani dnes, to už je s podivem. Bohužel. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Dávám čtyři hvězdičky s tím, že zdejších 79% je přeceněných - filmu by lépe slušelo tak 72%. Film nadhodnocuji, protože přestože je předvídatelný, neoriginální a klišoidní, byl Avicenna značně zajímavou osobností (scénář vychází z románu a ne jeho skutečného života) a středověké lékařské prostředí člověk nevidí často. Na evropský film nadstandardně dobré. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Výborný historický film. Ani nemohu uvěřit, že je to Německý film, páč to je neuvěřitelné jak skvělý film dokázali natočit. Film pojednává o jednom mladíkovi, který se chce stát léčitelem. Někdo by si mohl myslet, že takový film musí být přeci nudný, ale je tomu právě naopak, divák se skoro vůbec nenudí. Úvodní půl hodinka se věnuje dospívání Roba ve středověké Anglii, poté se hlavní děj odehrává v dálné Persii, až se nakonec vracíme zase do Anglie. Fantasticky zahrál Tom Payne, výborný byl také Ben Kingsley. A byl jsem napjatý, jestli se ve filmu objeví i nějaká ta bitva a dočkal jsem se, takže za to velké plus. Ta stopáž 2 a půl hodiny tolik nevadila, divák se nenudil, ale přeci jen, být to o takových 20 minut kratší, bylo by to ku prospěchu. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (15)

  • Televízna verzia je oproti kino verzii o 35 minút dlhšia, preto bola rozdelená na dve časti. (Arsenal83)
  • Pri písaní knihy sa pre hodnovernosť deja nechal Noah Gordon zamestnať v nemocnici. Študoval lekárske dejiny a rôzne chirurgické postupy v minulosti. (Martyska)
  • Ibn Sina (alebo aj Avicenna), ktorého stvárni Ben Kingsley, bol stredoveký perzský učenec, filozof, politik, básnik, prírodovedec a lekár. Je autorom viacerých diel o fyzike, matematike, metafyzike a astronómii, najviac však o medicíne a filozofii. Za jeho najvýznamnejšie dielo sa považuje kniha Kánon medicíny, zbierka grécko-arabskej lekárskej múdrosti, ktorá vznikla okolo roku 1030. (Laslo)

Reklama

Reklama